Srpanj 22, 2025, 11:37:27 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoc, kako dalje?  (Posjeta: 2219 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Shajni

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Pomoc, kako dalje?
« u: Ožujak 31, 2011, 09:42:47 prijepodne »
Kao prvo lijep pozdrav svima!

Naime...
nije me bilo doma dva dana i za to vrijeme moj brat mi je za rodj. donio(poklonio) akvarij i dvije ribice u njemu (ciklidi, koliko sam uspjela skuzit,al nisam sigurna, jer sam mulac za to) sa grijacem i filterom (pumpom?)
I okej, svidja mi se poklon i zelim ga imat i sve to tako skupa.
Tako ja sjednem za komp i surfam sta i kako dalje...
i sad cvilim jer sam procitala sta sve treba prije nego li se stave ribice u njega.
A ja ni podlogu nemam, ni kamen, ni biljku, ni drvo, ni dvorac od Pepeljuge  :klap:  On kupio samo to sto sam navela. A, ni u novcaniku nemam bogznakaj.
I sta sad da radim?
Jel mogu ja to sve dodatno staviti (oce li na ovaj nacin umrijeti ribe? mislim nis nemaju osim ljubavi moje) ili da pocMem plakat?

U sta me uvali...  :punch:

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Pomoc, kako dalje?
« Odgovori #1 u: Ožujak 31, 2011, 09:56:42 prijepodne »
Pozdrav Shajni i dobro nam došla.

Dobro je da si prosurfala internetom i informirala se, malo prekasno ali nisi ti kriva.

Ovako, ispod moga posta imaš naš Priručnik za početnike, njega pročitaj i nauči na pamet.

S obzirom da ti akvarij nije iscikliran hitno kreni u neki Pet shop i kupi "dobre bakterije" predlažem Easy Life "EasyStart" ili "AquaStart" ili od Sere dobre bakterije, kada ih kupiš zaustavi filter, izvadi spužvice i namoči ih sa tom tekučinom. Na takav češ način ubrzati proces cikliranja (dalje tretiraj prema uputstvu).
Iz filtera izvadi aktivni ugljen i vatu a te posudice gdje su oni bili popuni sa akvarijskom spužvom sa što sitnijim porama (također češ ju kupiti u Pet shopu).

Budući da akvarij nije iscikliran svaki drugi dan promijeni 15% vode (samo prvih 10-ak dana) s time da usišeš sa cjevčicom sve nečistoće sa dna a vodu koju češ naliti u akvarij (treba biti slične temperature kao i ona u akvariju) trebaš tretirati sa nekim sredstvom za neutralizaciju klora, recimo Easy Life FFM ili neko drugo sredstvo.

Izlaznu cijev iz filtera usmjeri prema površini vode tako da ju mreška te da se na takav način otapa kisik da ribe mogu disati. Bilo bi dobro da kupiš vitamine te da jednom tjedno nakapaš propisanu količinu na hranu koju će ribe pojesti.

Ribe hrani jednom dnevno po vrlo malo tako da ništa od hrane ne ostane na dnu nepojedeno a kasnije kada se voda isciklira jedan dan u tjednu ribe trebaju biti bez hrane.

Ako ne napraviš ovo što sam ti napisao ribe će vjerojatno uginuti stoga odmah kreni sa čitanjem Priručnika a onda odmah u Pet shop u nabavku.

PS. ispuni ostale podatke u svom profilu poput datuma rođenja i mjesta stanovanja a radi lakše komunikacije i svajetovanja gdje što nabaviti...

Pozdrav i sretno.

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Ožujak 31, 2011, 10:00:55 prijepodne »
Hu!
Dobrodošla u naš mali raj!
Koji ciklidi,koliko kom,koliki aq?
Sad što je tu je-drži ribice na 25 stupnjeva u aq-za par dana ako prežive-onda ćemo podloga bilje,cikliranje i svaštanešta.
Da li su ribe već unutra ili?

Offline Shajni

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 31, 2011, 10:39:37 prijepodne »
Hvala na dobrodoslici!

985plavi Hvala na iscrpnom odgovoru. Morala sam procitati par puta da skuzim uopce o cem pises.
A ta cjevicica s kojom usisem necistoce, to se isto kupi jel?  :-[  Nis neznam.
Pet shop mi je daleko, a bogme neznam kad cu moci do njega.Nadam se da sve to imaju tu gdje su ribice kupljene.Boga molim.
Nije mi zao para za to nego malo sam tijesna s parama trenutno.

jurica75 Znam samo da je jedna ribica (crna)  Molly? mislim da se tak zove.Za drugu neznam ali cu pitati tamo gdje su kupljene.
Akvarijic je duzina 30cm, sirina 16cm i dubina 22cm.
Ribe su unutra da. I drze se. Ovaj drugi koji neznam kak se zove je jako zivahan mali.A Crnka je neka dobrica.

Znaci prvo sredim vodu i onda tek podlogu, bilje i ostalo?

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Ožujak 31, 2011, 11:04:54 prijepodne »
Vidis Shajni, zato sam ti i napisao da ispuniš podatke u svom profilu jer mi ne znamo gdje živiš pa ti ne možemo ništa konkretno reči a možda su neki nači članovi iz tvoga mjesta pa ti oni mogu savjetovati gdje da što nabaviš.

Nečistoće sa dna možeš usisati sa bilo kakvim crijevom a bolje je da je ono što uže a kako se to radi pitaj starije članove obitelji koji se bave pretakanjem vina ili rakije iz bačvi  :D

Offline medica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Ožujak 31, 2011, 11:28:01 prijepodne »
985 super si koristan :D bitno da je bačva i rakija u igri :D  :zagrljaj:

Pa molly nije ciklid :O evo npr ja ti mogu dati malkice bilja ako si naravno na području mog kvarta  :D
e da i gooood luck  8)
Tko se zadnji smije,nije skuzio vic :-)

Offline Shajni

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujak 31, 2011, 11:44:23 prijepodne »
Uredila sam profil.
Znam kako se pretace vince. Bar nesto.  :clap2:

medica Ja sam jucer prvi put citala o toj tematici i zakljucila da su sve slatkovodne ribice ciklidi.  :happy2:

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Ožujak 31, 2011, 11:48:27 prijepodne »
Još nisi upisala koliko imaš godina  :'(

Medica ti također popuni podatke u svom profilu.

Ima nekoliko članova iz Belišća pa se nadam da će ti se javiti i pripomoči a ti napravi sve prema uputama.

Offline medica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Ožujak 31, 2011, 21:59:16 poslijepodne »
Uredila sam profil.
Znam kako se pretace vince. Bar nesto.  :clap2:

medica Ja sam jucer prvi put citala o toj tematici i zakljucila da su sve slatkovodne ribice ciklidi.  :happy2:

čuj i sve hladnovodne su ti zlatne  :D :D  :a015: :a034:

Offline medica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 31, 2011, 22:01:52 poslijepodne »
Još nisi upisala koliko imaš godina  :'(

Medica ti također popuni podatke u svom profilu.

Ima nekoliko članova iz Belišća pa se nadam da će ti se javiti i pripomoči a ti napravi sve prema uputama.

Plavi... godine nisu važne tadam tadam  :D
ne kužim jel to za mene iz Belišća i moje godine ili ? -?

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Travanj 01, 2011, 09:03:00 prijepodne »
Medice važno je da u profilu pišu godine i mjesto stanovanja jer u slučaju potrebe ako imaš 12 godina onda ću ti puno opširnije i drugačije objasniti, recimo postupak liječenja riba nego kada imaš 30 godina. Također, ako imaš problema oko nabavke bilja, riba ili lijekova a recimo da živiš u Splitu, odmah bi te spojio sa ljudima koji ti mogu pomoći...

Offline medica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Travanj 01, 2011, 19:00:13 poslijepodne »
Medice važno je da u profilu pišu godine i mjesto stanovanja jer u slučaju potrebe ako imaš 12 godina onda ću ti puno opširnije i drugačije objasniti, recimo postupak liječenja riba nego kada imaš 30 godina. Također, ako imaš problema oko nabavke bilja, riba ili lijekova a recimo da živiš u Splitu, odmah bi te spojio sa ljudima koji ti mogu pomoći...
Evo majstore odma za tebe sve napišem biii kull meeen  8)
nemam 12 davno bilo :P sad ide ljeto....
Di si ti u zg :) vrbani su mi blizu :P
 :zagrljaj:

Offline Shajni

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Travanj 01, 2011, 21:39:21 poslijepodne »
Dakle imam Barbusa i Black Molly.
Kupila sam i stavila podlogu tj. sivo bijele kamencice.Isprala sam ih dobro ali voda mi je mutna.Znaci nisam dobro isprala.  :rolleyes:
Biljaka nema. A, nisam ni napravila ni ono sto mi je 985plavi rekao, jer oni toga nemaju u trgovini.

Eto. Bezveze.

Offline Shajni

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Travanj 01, 2011, 21:45:43 poslijepodne »
I jos jedno pitanje, dali ovaj filter sto ispusta vodu, mora biti gore na povrsini ili unutra?

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #14 u: Travanj 01, 2011, 23:17:59 poslijepodne »
Koji je model filtera?

Postavi oglas da žicaš od nekog iz okolice Belišća mulj iz filtera i natopi spužve u njemu kad već nemaju niš' korisno u shopu osim stakla.  ;)

Offline medica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Travanj 02, 2011, 09:49:24 prijepodne »
Dakle imam Barbusa i Black Molly.
Kupila sam i stavila podlogu tj. sivo bijele kamencice.Isprala sam ih dobro ali voda mi je mutna.Znaci nisam dobro isprala.  :rolleyes:
Biljaka nema. A, nisam ni napravila ni ono sto mi je 985plavi rekao, jer oni toga nemaju u trgovini.

Eto. Bezveze.

pa isperi još koji put dok nemaš bilje i ostale stvari unutra nije teško ajdeee  :klap:

Offline medica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Travanj 02, 2011, 09:51:09 prijepodne »
I jos jedno pitanje, dali ovaj filter sto ispusta vodu, mora biti gore na povrsini ili unutra?

a koji imaš hang on ili unutrašnji filter spužva? napiši nam samo koji je :)
Unutrašnji ti mora biti potopljen pod vodu obavezno!!! a Hang on je malo unutra malo van jedan dio al isto pod vodom hm sad ti nama kaži koji imaš  :up:

Offline Shajni

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 02, 2011, 12:37:22 poslijepodne »
Model je Dophin KF-150.

Offline Shajni

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Travanj 02, 2011, 12:47:07 poslijepodne »
I jos nesto...
 Ova Molly se non stop skriva i miruje iza filtera u kutu akvarija, a barbus je na jednom te istom mjestu na sredini.
Pa ja cu stvarno pocet plakat.

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #19 u: Travanj 02, 2011, 13:22:31 poslijepodne »
Moj savjet-zamoli nekog da udomi te ribice na neko vrjeme.zatim sve izbaci i očisti,prokuhaj zemlju,prokuhaj šljunak,pikni koju biljčicu i prokuhani panjić,lagano ulij pola vode,a pola zamoli nekog u blizini da ti da iz svog akv.radi bržeg cikliranja.filter i filter materijal nemoj prat,vrati ga u akv.i cikliraj.Dakle sve nanovo.I svejedno pročitaj priručnik još koji put,olakšat će ti mnogo.Jer ovako samo krpaš stanje i nikako na zelenu granu...Sigurna sam da će ti netko pomoć,ja sam na tvoju žalost predaleko,al sigurno će netko pomoć budući da nisi svjesno srljala u ovakvu situaciju!eto,lijep pozdrav!
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline Shajni

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Svibanj 28, 2011, 10:06:48 prijepodne »
Dizem ovu temu jer moram reci da sam sretna. S obzirom kako sam lose krenula, sve je proslo super.
Izuzev toga sto mi je jucer barbus iskocio van :(  (dok sam mjenjala vodu, bili su na balkonu u lavoru i dok sam dosla vec je bio gotov)  Bas mi je zao, jer su se molly i on super slagali.
Tj. barbus je bio kao mollyina beba, gdje ona tu i on.

Posto mi je bilo zao da bude sama otisla sam odmah u shop i kupila jos jednu molly (prelijepa crno bijela) i jednog cistaca.
Ja neznam ali cim sam je stavila (novu molly) zaplivala je kao da oduvijek zivi u tom akvariju, bacila se odma na papanje i upoznavanje moje crnke.
Odmah se vidjelo kako je sretna, a s njom je i moja crnka jos vise zivnula.
Neznam dali brijem ali mislim da su obje jako sretne sto su zajedno, non stop su jedna s drugom( obje su zenke), dodirivaju se, pa plivaju jedna uz drugu non stop, ma milina ih je gledati. Ponasaju se u stilu, pa, gdje si ti citav moj zivot? )  :zagrljaj:

Cistac mi je isto super, ali on se drzi dolje ili se stopi s drvetom.

Eto.  :)

Offline Vedran_23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #21 u: Lipanj 01, 2011, 00:45:21 prijepodne »
 :klap:
Drago mi je ćuti da je sve dobro ispalo.. Žao mi je zbog uginule ribice, al dobro... svaki početak je težak... sad samo polako naprijed i samo nebo ti je granica.. (čitaj novčanik..  :D )
Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!