Kolovoz 22, 2025, 20:53:08 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: pitanja o cijeni i uštedi  (Posjeta: 7267 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: pitanja o cijeni i uštedi
« Odgovori #25 u: Ožujak 30, 2011, 10:15:15 prijepodne »
hang on rasvjeta je jako lijepa ako su cijevi filtera i ostalog uredni i nema poprečnog ojačanja - što zahtijeva deblje staklo, ali je isparavanje vode veliko. ako pak staviš stakleni pokrov to više nije to, zbog odbljeska lampi. nije za svakog.

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #26 u: Ožujak 30, 2011, 10:25:16 prijepodne »
Makar imam prijateljski savjet, jer i ja bih ovako postupio da sada ponovno kupujem akvarij (a da se razumijemo, svakodnevno mozgam oko toga):

Uzeo bih za bazu neku bolju hang on/overtank rasvjetu tipa ove
http://www.haqos.com/productn.asp?ArticleID=401
Drži ih Elegance reef. I prema toj dimenziji za koju se odlučim dao bih po mjeri napravit akvarij u Aqua Terri. Predobra je stvar kod ove rasvjete što se može zakačit na akvarij a isto tako može se objesit da visi s plafona sa sajlama koje se dobiju, i visina se može precizno rihtat. U tijeku je uvoz istih i dolaze za malo više od mjesec dana. Cijena za avansno plaćanje je 1050 kn za TX60, 1100 kn za TX90... Ja bih preporučio TX 90 i akvarij 90cm dužine, što bi ti dalo oko 200l akvarij, ovisno o širini i visini. Takav bi te akvarij košta max 100 eura (napamet govorim). U toj kombinaciji naravno nemaš poklopca, što je po meni puno bolje i ljepše, posebno ako ćeš se ikada zaželjet bavit aquascapingom.
 :up:

Tako bih ja da mogu ponovno  8)
U potpunosti se slažem moj sljedeči akvarij je takav. Prije sam patio od litraže pa sam imao akvarij od 500l a u takvom akvariju je dosta teško složiti dobar scape prvi je bio +100l i sad ovaj zlatna sredina i 3. sreća.

Offline apis

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • www.szrapis.com
« Odgovori #27 u: Ožujak 30, 2011, 11:57:03 prijepodne »
ja imam caymana80,extra akvarij,meni najljepsi po dizajnu.poklopac odlicno rijesen u kojem imas 48w t5 rasvjete sto nije ni malo ni puno,a ako ti zatreba jaca rasvjeta bez problema stavis jos 1 lampu.filter bluwawe05 dosta dobro radi posao,ali ja sam sebi narucio haqos expro1200 u ER za 450kn.i to je to.
Sve u svemu akvarij je odlican,a sto se tice diy akvarija,ja ga nikad nebi radio jer nije ni blizu estetski bilo kojem fabrickom akvariju bilo koje marke,a akvarij je ukras kuce.jedino opravdavam diy akvarij ako se radi o akvariju preko 300-400l,jer tad dosta jeftinije prodjes.
Pcelarstvo Kovacevic,proizvodnja opreme za pcelarstvo

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #28 u: Ožujak 30, 2011, 14:55:45 poslijepodne »
Kakva je kvaliteta tog Wave-a jel se isplati meni je jako slican po izgledu Juwelu?

Nema tu puno mudrovanja, svi su akvariji slijepljeni od istih komponenti, postoje neke razlike u izvedbi poklopca. Imam Wave design 150 od nove godine, a tražio sam unatrag godinu dana i mislim da je Wave bolji od Juwela. Razlika između design i classic (Wave) modela je što design ima aluminijski okvir i T5 rasvjetu, a classic ima plastični okvir - kao i Juwel, i T8 rasvjetu. Čini mi se da Juwel nema donjih ojačanja - nek me ispravi netko ako sam u krivu - pa zna procuriti baš na spoju dna i prednje/zadnje strane. Wave ima lampe standardne dužine a Juwel ima svoje posebne što mi se nikako ne sviđa.

Morski akvarij je prekrasan ali skup i kompliciran, kako u tehničkom smislu tako i u pogonu. Organizmi su skupi, troši se puno kemije, puno struje na rasvjetu, pumpe i svašta.
Ja bih isto reko da je Wave bolji od Juwela. Juwel je kvalitetan, da se razumijemo, ali isto tako i razvikan. Usporedi u Viliju pa ćeš vidjet da je Wave robusnije izrade :klap:

meni se ne sviđa plastika na wavu nakako mi izgleda jeftina, kod juwela je malo bolja, kod caymana najbolja, ali ne zelim platiti 1000kn vise zbog plastike, to mi je glupo, radje cu kupiti veci akvarij

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Ožujak 30, 2011, 15:04:13 poslijepodne »
Nabavi si za početak bilo što........
Lako je reći kupi 200l,300l-ko će da plati?
Dosta ekipe prodaje polovne aq u ok stanju,pa si složiš manje zahtjevni setup,pa središ lampe/poklopac,polako,sam moraš sve naučiti ,a to košta!
Moje prvo"postolje"je bila škrinja za posteljinu,a lampa-stolna!
Prema tome-ne moraš sve kupiti-smisli i riješi sam-uz pomoć drugih ljudi,ofkors!
Najskuplja rješenja nisu i najbolja!

ja raspolazem s 2000kn i wave 100 x 42 x 53 kosta 2100kn i 10 % popusta mi ispadne oko 1900kn s tim da moram kupiti i neke spuzvice koje oni nemaju u kompletu, kolko sam skuzio od trgovca, dao bi cak i 2500kn ako bi uspio napraviti jako veliki akvarij, gledao sam malo akvarije na youtube-u i puno su mi ljepsi od 180litara pa cak i veci, ovi manji su mi nekako stisnuti imam osjecaj da jadne ribice nemogu niti posteno zaplivat, ne zelim kupiti mali pa da mi kasnije bude zao, pa da opet kupujem veliki i platim sve duplo, vidim da je netko ovdje spomenuo
Mislim da se veliki vise ispalti raditi sam pa sad sve vise razmisljam o tome....

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #30 u: Ožujak 30, 2011, 15:17:22 poslijepodne »
Makar imam prijateljski savjet, jer i ja bih ovako postupio da sada ponovno kupujem akvarij (a da se razumijemo, svakodnevno mozgam oko toga):

Uzeo bih za bazu neku bolju hang on/overtank rasvjetu tipa ove
http://www.haqos.com/productn.asp?ArticleID=401
Drži ih Elegance reef. I prema toj dimenziji za koju se odlučim dao bih po mjeri napravit akvarij u Aqua Terri. Predobra je stvar kod ove rasvjete što se može zakačit na akvarij a isto tako može se objesit da visi s plafona sa sajlama koje se dobiju, i visina se može precizno rihtat. U tijeku je uvoz istih i dolaze za malo više od mjesec dana. Cijena za avansno plaćanje je 1050 kn za TX60, 1100 kn za TX90... Ja bih preporučio TX 90 i akvarij 90cm dužine, što bi ti dalo oko 200l akvarij, ovisno o širini i visini. Takav bi te akvarij košta max 100 eura (napamet govorim). U toj kombinaciji naravno nemaš poklopca, što je po meni puno bolje i ljepše, posebno ako ćeš se ikada zaželjet bavit aquascapingom.
 :up:

Tako bih ja da mogu ponovno  8)

ova ideja mi se sviđa, samo moram pogledati kako izgleda akvarij bez poklopca , ako je ruzan, necu ga, pitao sam curu koja radi u belugu kakvi su otvoreni akvariji ona mi je rekla da se se skuplja prasina i jos 2-3 lose stavri koje nisam zapamio ili razumio, ali definitivno vise ne idem ispod 180, zapravo bitno mi je da je dugacak sto vise 100 minimalno 120 mozda

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Ožujak 30, 2011, 15:24:30 poslijepodne »
hang on rasvjeta je jako lijepa ako su cijevi filtera i ostalog uredni i nema poprečnog ojačanja - što zahtijeva deblje staklo, ali je isparavanje vode veliko. ako pak staviš stakleni pokrov to više nije to, zbog odbljeska lampi. nije za svakog.

ako bi se ipak odlucio za otvoreni akvarij, sigurno bi radio vanjski filter, i to neki malo kvalitetniji
sto se tice velikog isparavanja, neznam koliko je to dobro jer mislio sam staviti akvarij u spavacu sobu a ne zelim zivjeti u vlaznom zraku

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #32 u: Ožujak 30, 2011, 15:26:11 poslijepodne »
duzina je bitna ali i širinu nemoj zanemariti!! akvarija naravno  :D :D

nadam se da si mislio da imas 2000 kn samo za staklo i poklopac, jel naravno treba to sve još urediti, pa nekih preparata kupiti, pa će ti se tu još nabrat 1000kn  ;)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Ožujak 30, 2011, 15:26:25 poslijepodne »
Ako je to onaj Wave design odmah do stubišta, mislim da se isplati, jedino je rasvjeta slaba, kao i kod svih gotovih tih dimenzija.
Da radiš sam, samo materijal za rasvjetu bi te došao oko 500kn, grijač 100, pumpa ili filter...

Offline opijum

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Ožujak 30, 2011, 17:42:42 poslijepodne »
ja raspolazem s 2000kn i wave 100 x 42 x 53 kosta 2100kn i 10 % popusta mi ispadne oko 1900kn s tim da moram kupiti i neke spuzvice koje oni nemaju u kompletu, kolko sam skuzio od trgovca, dao bi cak i 2500kn ako bi uspio napraviti jako veliki akvarij, gledao sam malo akvarije na youtube-u i puno su mi ljepsi od 180litara pa cak i veci, ovi manji su mi nekako stisnuti imam osjecaj da jadne ribice nemogu niti posteno zaplivat, ne zelim kupiti mali pa da mi kasnije bude zao, pa da opet kupujem veliki i platim sve duplo, vidim da je netko ovdje spomenuo
Mislim da se veliki vise ispalti raditi sam pa sad sve vise razmisljam o tome....

Za te novce sam ja napravio akvarij 200x50x50 500l staklo 10mm, rasvjeta, filter,grijač postolje   :)
Sve sam radio sam pomogla su mi 2 prijatelja pridržavat staklo kod ljepljenja. I da napomenem to je prvi akvari koji je DIY bez ikakvog iskustva prije. Sve se može kad se hoče i ako si imalo vješt sa alatom i sl.
Taj akvarij više nemam jer nisam imao vremena za bavljenje akvaristikom i sad radim aquascaperski akvarij koji netreba puno održavati i sl.
Ovisi što želiš od akvarij ako misliš raditi neki zahtjevniji scape onda računaj da ti treba jako puno vremena za održavanje i sl. Jer nije istina da je velike akvarije lakše održavati. Zapravo je ako misliš imati neko skroz nezahtjevno bilje. I da treba ti dosta novaca za kemiju i dobiješ malo veči račun za struju.
« Zadnja izmjena: Ožujak 30, 2011, 17:46:03 poslijepodne od opijum »

Offline apis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • www.szrapis.com
« Odgovori #35 u: Ožujak 30, 2011, 17:46:15 poslijepodne »

Za te novce sam ja napravio akvarij 200x50x50 500l staklo 10mm, rasvjeta, filter, postolje  :)
Sve sam radio sam pomogla su mi 2 prijatelja pridržavat staklo kod ljepljenja. I da napomenem to je prvi akvari koji je DIY bez ikakvog iskustva prije. Sve se može kad se hoče i ako si imalo vješt sa alatom i sl.

hmmmmm,koji filter i koja rasvjeta u toj cijeni
Taj akvarij više nemam jer nisam imao vremena za bavljenje akvaristikom i sad radim aquascaperski akvarij koji netreba puno održavati i sl.
Ovisi što želiš od akvarij ako misliš raditi neki zahtjevniji scape onda računaj da ti treba jako puno vremena za održavanje i sl. Jer nije istina da je velike akvarije lakše održavati. Zapravo je ako misliš imati neko skroz nezahtjevno bilje.
Pcelarstvo Kovacevic,proizvodnja opreme za pcelarstvo

Offline Sonny

• Punopravni član
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #36 u: Ožujak 30, 2011, 17:53:28 poslijepodne »
Uglavnom, čitam topic i ne znam što još napisati a da nije spomenuto prije. Sjadni, prespavaj i razmisli. Nemoj se samo zaletavat jer svi mi potrošimo najviše para kad nama upravljaju emocije a ne razum. Iako ti srce titra na pomisao akvarija i s velikom mukom odlaziš doma praznih ruku, vjeruj, isplati se, jer ćeš jednog dana barem bit zadovoljan svojom odlukom. :up: Ili kupit gotov proizvod ili staklo + rasvjeta. Za isparavanje ne brini, neće bit baš takva vlaga da će ti ugrozit zdravlje, da je tako ne bi nam mame i žene smjele kuhat juhu pored nas  :D :D :D

Jedino što ti ne bih savjetovao da sam slažeš akvarij po prvi put - neće to ispast perfektno i vjerojatno će ti rubovi biti ružni i sl. Ako već hoćeš cjenovno biti najbliži DIY varijanti nemoj puno razmišljat nego pravac u Aqua Terru. Vjeruj mi, za te tvoje dimenzije akvarija, da ga sam slažeš nećeš uštedit više od 200 kn, a rezultat neće biti uz dužno poštovanje isti. :up:

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #37 u: Ožujak 30, 2011, 18:13:35 poslijepodne »

Za te novce sam ja napravio akvarij 200x50x50 500l staklo 10mm, rasvjeta, filter,grijač postolje   :)
Ovisi što želiš od akvarij ako misliš raditi neki zahtjevniji scape onda računaj da ti treba jako puno vremena za održavanje i sl. Jer nije istina da je velike akvarije lakše održavati. Zapravo je ako misliš imati neko skroz nezahtjevno bilje. I da treba ti dosta novaca za kemiju i dobiješ malo veči račun za struju.

ne zanimaju me biljke, posebno ne neke koje treba puno odrzavat. Opcenito ne sviđaju mi se jako "zeleni" akvariji, zanima me samo jesu li vanjski filteri jeftinij i laksi za odrzavanje. Di cu ih stavit, jel moram busit ormar

Offline opijum

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Ožujak 30, 2011, 19:48:17 poslijepodne »
hmmmmm,koji filter i koja rasvjeta u toj cijeni
Atman cf 1200+protočna neka atman za spužvom cca 1000l/h, T5 4x54w + T8 1x58w. Neda mi se sad pisat cijenik ali neke stvari nisam kupovao npr. poklopac sam napravio od iverice koju sam iskoristio od staroga ormara i lamperije koju sam imao. Postolje isto tako. Sve o tom projektu piše ovdje https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=42664.0

Kod ovoga nije stvar u veličini več šta si zamislio :D. Ja sam zamislio i ucrtao si neke kriterije koje sa tim velikim akvarijem nebih mogao ispuniti. Tj bi ali potrebno je 4x više vremena i svega ostalog (a pored akvaristike se bavim još svačim) nego sa ovim sljedečim projektom koji planiram pokrenuti. Recimo za ovaj sljedeči akvarij ču potrošiti više novaca nego na ovaj a ima skoro 3x manje vode. Akvaristika me je naučila strpljenju ali samo kad je to u pitanju jer sam inače hiperaktivan ali pozitivno :D
Prespavaj, prouči, odluči nemoj se zaletat ipak to na kraju nije samo hobi meni je to više umjetnost bar ću nastojat da moj sljedeči pristup bude takav.
 :a015:
« Zadnja izmjena: Ožujak 30, 2011, 20:00:36 poslijepodne od opijum »

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Ožujak 30, 2011, 21:09:01 poslijepodne »

Opcenito ne sviđaju mi se jako "zeleni" akvariji

:please:
Vanjski filter u načelu ide u ormarić ispod, ponetko ga stavi i pokraj na pod. Ako ne misliš vući cijevi preko prednjeg stakla ormarić treba imati neke otvore.
Vanjski nisu jeftiniji jer moraju brtviti i imaju više plastike.  Čišćenje je podjednako.

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=23222.0

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #40 u: Ožujak 30, 2011, 21:48:34 poslijepodne »
Ja sam prezadovoljan sa svojim posejdonom 80 ,od oko 100 lit, debljina stakla stranica je 8 mm. pod 10, dok mislim da juvel ima 6 mm   stranice  dim za dužinu od 80 cm tuj mirnije spavam  :D

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Ožujak 30, 2011, 23:44:57 poslijepodne »
Ima Juwel i dolje ojačanja  :up: :up:

Po meni je i Juwel super akvarij (svako svoga konja hvali  :D) i Juwel mi je ipak lijepše dizajniran od wawea. Ali otom potom jer o ukusima se ne raspravlja  :)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Ožujak 30, 2011, 23:58:31 poslijepodne »
Kajgod  :D
Wave barem ima već zalijepljen stiropor odozdola :)

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Ožujak 31, 2011, 00:59:45 prijepodne »
Da, i sviđa mi se ideja sa overtank rasvjetom što je netko predložio. Tako ja planiram svoj idući akvarij rješit, ali tu stvarno treba jako paziti da to sve ispadne uredno i nivo vode treba redovito održavati.

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Ožujak 31, 2011, 07:40:11 prijepodne »
Mene je Wave pridobio u odnosu na Juwel jer je poprečno ojačanje napravljeno od STAKLA a kod Juwela od plastike  :)

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Ožujak 31, 2011, 07:43:04 prijepodne »
Da, i sviđa mi se ideja sa overtank rasvjetom što je netko predložio. Tako ja planiram svoj idući akvarij rješit, ali tu stvarno treba jako paziti da to sve ispadne uredno i nivo vode treba redovito održavati.
Ma da, ja sam novi što se overtanka tiče, i moram priznat da se dosta vode izgubi, dnevno sigurno nekoliko litara. Još nemam točne podatke al neću se opterećivat, nisam nit prvi nit zadnji a efekt u prostoru je fenomenalan. Sad je akvarij doslovno preuzeo fokusnu točku u mom životnom prostoru  :up:

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #46 u: Ožujak 31, 2011, 19:07:18 poslijepodne »
Mene je Wave pridobio u odnosu na Juwel jer je poprečno ojačanje napravljeno od STAKLA a kod Juwela od plastike  :)

mislim da sam odlučio, kupit cu Wave 100 x 42 x 53  190 litara ako me netko ne uvjeri da je Juwel 180 bolji

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #47 u: Ožujak 31, 2011, 19:10:51 poslijepodne »
Ma da, ja sam novi što se overtanka tiče, i moram priznat da se dosta vode izgubi, dnevno sigurno nekoliko litara. Još nemam točne podatke al neću se opterećivat, nisam nit prvi nit zadnji a efekt u prostoru je fenomenalan. Sad je akvarij doslovno preuzeo fokusnu točku u mom životnom prostoru  :up:

krenuti u Diy i overtank se ne usudim, sobzirom da imam 0.5% znanja u odnosu na vas i nula 0% iskustva  :)

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #48 u: Ožujak 31, 2011, 19:50:51 poslijepodne »
Kad sam ja kupovao akv  posejdon riviera 80 me je koštala 830 kn dok je juwel bio oko 1700 kn, mislio sam i diy izvedbu ,a sam poklopac od juwela je bio oko 750 kn, ovak  sa ovom recesijom  bio sam presretan i sa ovim akvarijem, ja sam išao na manje love, nije da hvalim wave ali je bio duplo jeftiniji a sad kak plastika izgleda meni je svejedno bitna mi je litraža :)

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Ožujak 31, 2011, 21:05:42 poslijepodne »

krenuti u Diy i overtank se ne usudim, sobzirom da imam 0.5% znanja u odnosu na vas i nula 0% iskustva  :)

Slažem se, uzmi si taj Wave, imaš moju podršku ako ti išta znači :up: Imat ćeš super kvalitetan akvarij odličnih dimenzija. Uzmi to i polako puni  8)