Srpanj 23, 2025, 19:06:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Uginuli skalar  (Posjeta: 4530 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Karlo_

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Uginuli skalar
« u: Kolovoz 16, 2005, 20:39:00 poslijepodne »

Moj sinko i ja smo novi akvaristi. Imamo akvarij 130 litara sa tri skalara, dva somića, dva čistača, borac mužjak i ženka i još dvije male ribice za koje ne znamo kako se zovu. Problem je u najmanjem od tri skalara koji je jučer uginuo, pa se bojimo da nije kakva boleština koja bi mogla utjecati i na druge ribice. Taj skalarić je pred par dana prestao jesti, gornja usna mu je bila neprirodno izbačena (kao da je zastala u trenu kad uzima hranu). Druge simptome nismo primjetili (možda ih nismo znali prepoznati). Molimo pomoć i uputu.

Hvala

Offline Damir1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Uginuli skalar
« Odgovori #1 u: Kolovoz 16, 2005, 20:45:00 poslijepodne »
Je li se možda dogodilo da su dva preostala skalara ovog uginulog tjerali od hrane nekoliko zadnjih dana i nisu mu dali jesti???

Iz Dioklecijanovog grada!

Offline Karlo_

• Novi član
  • *
Uginuli skalar
« Odgovori #2 u: Kolovoz 16, 2005, 20:47:00 poslijepodne »
Nismo primjetili, iako je on bio duplo manji (cca 5 cm) od preostala dva koja su iste veličine.

Offline marin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • www.opg-sagi.com
Uginuli skalar
« Odgovori #3 u: Kolovoz 16, 2005, 20:49:00 poslijepodne »
probaj se sjetiti svih razlika između njh tri, osim vličine.
tkopod drugim jamu kopa sam u nju pada

Offline Karlo_

• Novi član
  • *
Uginuli skalar
« Odgovori #4 u: Kolovoz 16, 2005, 20:53:00 poslijepodne »
Osim te gornje usne koja kao da nije bila na mjestu (usta su bila stalno otvorena kao da je htio reći slovo O) i kad smo ih hranili nije uopće reagirao na hranu. Ostalo je bilo isto (osim boje koja se nije promijenila od prije).

Offline marin

• Punopravni član
    • www.opg-sagi.com
Uginuli skalar
« Odgovori #5 u: Kolovoz 16, 2005, 20:56:00 poslijepodne »

ja imam trenutno preblem takav da mi se dvojici skalara raspadaju usnei to gornje. a za ovo tvoje nemam pojma kaj bi molo biti, možda GRČ.

šala, koliko je to dugo trajalo?

Offline Karlo_

• Novi član
  • *
Uginuli skalar
« Odgovori #6 u: Kolovoz 16, 2005, 20:57:00 poslijepodne »
Jedno pet - šest dana

Offline marin

• Punopravni član
    • www.opg-sagi.com
Uginuli skalar
« Odgovori #7 u: Kolovoz 16, 2005, 21:09:00 poslijepodne »
sorry, neznam.

Offline Prow

• Punopravni član
Uginuli skalar
« Odgovori #8 u: Kolovoz 16, 2005, 22:31:00 poslijepodne »
Jesu svi skalari u isto vrijeme dosli u akvarij, i prije koliko...?

Neznam dal je moguce da su dva veca bili dominantni a on od straha nije jeo ili tak nesto..

Zg

Offline Karlo_

• Novi član
  • *
Uginuli skalar
« Odgovori #9 u: Kolovoz 17, 2005, 19:05:00 poslijepodne »
Akvarij je kupljeni rabljeni pred oko dva mjeseca zajedno sa ribama. Taj skalarić je imao malo izgrižene peraje i rep ali mu se sve super obnovilo. Stvarno mi nije jasno kaj mu se dogodilo. Možda su ga ovi napadali pa mu ozlijedili gornju usnu tako da ju nije mogao uvući, ne znam. Ili je možda probao kamenčić pa mu je zapeo? Stvarno zagonetka.Nisam se sjetio, alimožda sam ga trebao secirati.

Offline Petar

• Punopravni član
  • **
Uginuli skalar
« Odgovori #10 u: Kolovoz 18, 2005, 09:20:00 prijepodne »

Meni su dva skalara uginula, a da su imali tako izbačenu usnu. Ni u mojem slučaju nitko nije znao što je pošto se usna nije raspadala nego je samo bila izbačena. Meni su uginula dva odrasla skalara i to nekon tjedan dana od kupovine dok su svi mali i dan danas zivi. Ja sam probao lijeciti sa bactopurom, ali bezuspješno. Najme kada se pojavi tako ispupčena usna, nažalost več je kasno i može se očekivati da če ribica uginuti u slijedeča 24 sata. Nisu neke ohrabrujuće vijesti, ali eto. Stvarno ne znam o kojoj se bolesti radi. Nadam se da su ti ribice ok i da nije bilo novih uginuća. Pozdrav!

Offline silos65

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: Uginuli skalar
« Odgovori #11 u: Listopad 19, 2013, 19:41:24 poslijepodne »
Moj čistač misgurnus od danas ujutro isto ima tako otvorena usta, u obliku slova O. Na hranu reagira koju sekundu-dvije, sekundu pročrčka po dnu, pa zastane i tako ostane. Molim za pomoć ako itko išta zna o tome.

Offline hrxxx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #12 u: Listopad 19, 2013, 19:53:49 poslijepodne »
http://www.fishyportal.com/diag/

mozda vam ovo pomogne ;)

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Listopad 19, 2013, 20:21:34 poslijepodne »
http://www.fishyportal.com/diag/

mozda vam ovo pomogne ;)

Hvala! Prema ovome čistač ima otrovanje amonijakom zbog raspadanja hrane, mulja, nečistog filtra. Voda je promijenjena prije kojih 2 tjedna, nije mutna, očišćen je filter, usisano dno, ne totalno usisano da ne usisam sve korisne bakterije. Očistit ću filter, usisat dno koliko mogu, promijeniti dio vode. Dvije zlatne ribice koje su sa čistačem su u redu, jedu, sve normalno. Imam ih kojih 2 godine.

Prema toj dijagnozi na web stranici koju si mi poslao, još piše da čistač nekontrolirano pliva, tj. to nije plivanje, to je bacanje po akvariju, pa zna i udariti o staklo ili dno, pa se kao odbije, to se odvija jako brzo i brzo se smiri. On je to povremeno radio već duže vrijeme, mogao bih reći 1 godinu, ali nikad nije imao tako otvorena usta cijeli dan i da nije jeo, a voda je znala biti mutnija i prljavija.

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 19, 2013, 22:35:50 poslijepodne »
Imao sam situaciju sa molicama . Kćer je razdrobila one loše puževe u akvarij. Molica je požderala veći dio kučice puža kojeg nije mogla progutati. Nije mogla jesti par dana, izvukao sam kučicu vrhom igle i razderao joj donju usnu. Sada  je potpuno ok, oporavila se.
Ako i nije slučaj kod tebe neka ljudi pripaze na hranjenje  drobljenim puževim kučicama.

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Listopad 20, 2013, 11:29:38 prijepodne »
Imao sam situaciju sa molicama . Kćer je razdrobila one loše puževe u akvarij. Molica je požderala veći dio kučice puža kojeg nije mogla progutati. Nije mogla jesti par dana, izvukao sam kučicu vrhom igle i razderao joj donju usnu. Sada  je potpuno ok, oporavila se.
Ako i nije slučaj kod tebe neka ljudi pripaze na hranjenje  drobljenim puževim kučicama.

Hvala, Beri!
Riba nije dobivala nikakvu tvrđu hranu. Možda joj je zapeo kamenčić, ali ja ništa nisam vidio. Kako riba ima otvorena usta, tako sam gledao ima li što, no ništa nije bilo vidljivo.

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 20, 2013, 11:48:18 prijepodne »
Neće mu se ništa dogodit ako ga uhvatiš a prstima druge ruke stisneš obraze da otvori usta.
Vjerojatno bi primjetio i dok pliva tako da vjerojatno nije uzrok strano tijelo.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Listopad 20, 2013, 22:39:17 poslijepodne »
Pozdravljam kolege nakon dosta vremena :roll:

Karlo dvije su mogučnosti ili mu se u usnoj šupljini zaglavio kamenčič ili mu je bila iščašena vilica.

Ukočenje vilice se u trečem slučaju mogu javiti kod rijetkih virusnih bolesti koje napadaju mozak a uz to se javljaju i drugi simptomi od nekontroliranog trzanja, gubitka ravnoteže do ukočenja peraja i dr...

Bilo bi dobro da ispuniš naš upitnik pa da vidimo da li sve radiš kako treba.

ostali kolege koji su ovdje pisali o problemima svojih riba neka otvore nove teme sa opširno ispunjenim upitnicima uz dodatak fotografija. Lijep pozdrav.

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Listopad 23, 2013, 22:19:51 poslijepodne »
Pozdravljam kolege nakon dosta vremena :roll:

Karlo dvije su mogučnosti ili mu se u usnoj šupljini zaglavio kamenčič ili mu je bila iščašena vilica.

Ukočenje vilice se u trečem slučaju mogu javiti kod rijetkih virusnih bolesti koje napadaju mozak a uz to se javljaju i drugi simptomi od nekontroliranog trzanja, gubitka ravnoteže do ukočenja peraja i dr...

Bilo bi dobro da ispuniš naš upitnik pa da vidimo da li sve radiš kako treba.

ostali kolege koji su ovdje pisali o problemima svojih riba neka otvore nove teme sa opširno ispunjenim upitnicima uz dodatak fotografija. Lijep pozdrav.

Podigao sam ovu temu jer je bila jedina slična mojem problemu. Mislim da niti nema potrebe za novom temom jer izgleda se moj misgurnus oporavio. Očistio sam dno (šljunak, kamenčiće), filter, promijenio dio vode, dao vitamine. Čini mi se da je sada čistač zdrav, više nema otvorena usta, jede i pliva.
Hvala svima!  ;)