Srpanj 19, 2025, 00:07:43 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Eheim filteri pojasnjenj  (Posjeta: 4929 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bundyr

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Eheim filteri pojasnjenj
« u: Ožujak 16, 2011, 11:00:55 prijepodne »
Poz moze mi netko malo pojasniti razlike izmedju Eheim modela filtera
unutarnji:
Eheim biopower
Eheim Aquaball
Eheim PowerLine

Vanjski:
Eheim Ecco Pro
Eheim Classic

Konkretno svi spominju samo Proff i Classic verzije dok vidim da je Ecco Pro dosta jeftiniji. Sorry ako je pitanje glupo (da,da znam da je google moj najbolji prijatelj ;)) ali molim nekog da mi ipak malo razjasni jer sam u fazi kupovine vanjskog f.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Eheim filteri pojasnjenj
« Odgovori #1 u: Ožujak 17, 2011, 19:52:06 poslijepodne »
Mislim da ti to niko nemože objasnit kao google, a da i može trebalo bi pola dana da se sve napiše
 ;)

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 18, 2011, 00:59:04 prijepodne »
Mislim da ti to niko nemože objasnit kao google, a da i može trebalo bi pola dana da se sve napiše
 ;)

Sramota od vas ovoliko na forumu meni mora google biti najbolji prijatelj ;). Ne ozbiljno moze netko u 5-6 rijeci objasnit koji je od ovih bolji i zasto

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #3 u: Ožujak 18, 2011, 01:05:35 prijepodne »
Ne znam ti nista reci na tvoje pitanje jer nikad nisam imao te filtere. Uvijek sam imao eheim serije professionel jer sam ipak ja profesionalni akvarist i puno bolje idu uz moj imidz. Buduci da ti nitko ne odgovara, baci ovdje pogled:
http://www.aquahobby.com/e_products.php ;)
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Ožujak 18, 2011, 05:37:49 prijepodne »
Evo najvaznijih detalja.

Powerline - jedan od starijih modela Eheimovog unutarnjeg filtera. Osnovna karakteristika veceg modela je dosta jaka pumpa (za unutarnji filter) 28W i veci protok 1200 l/h. Mediji ovog filtera su obicne spuzve, mozes mu dodavati module.

Aquaball - posebnost ovog filtera je sto usisava vodu preko cijele svoje povrsine pa se tesko zastopava. Izlaz filtera mozes okrenuti u prakticki svaki smjer, modularan je, u kosare mozes stavljati svakakve medije (osnov su spuzve) itd...2006 ga je Pratical Fish Keeping Magazine proglasio najboljim unutarnjim filterom.

Biopower - "Aquaball na steroidima", koristi poznate Eheimove medije od sintetickog stakla za jaku biolosku filtraciju. Razlikuje se od Aquaballa po tome sto je usis samo preko zadnjeg modula, ostali moduli su zatvoreni i ispunjeni Eheim Substrat Pro medijima. Ovo je također jedini Eheim koji nije one gadne nuklearno zelene boje koja je uvijek šaka u oko.

Eheim Classic - cini mi se druga serija kanister filtera Eheima koja je na trzistu vec par desetljeca. Ti filteri su prakticki nepoderivi i jako jednostavni, ali u usporedbi sa danasnjim modelima su dosta zastarjeli i tezi za odrzavanje. Nemaju rucnu pumpu niti aquastop ventil niti kosare za medije. Novija pakiranja danas (u hr. ti se treba posrecit da ih nađes) imaju neku jednostavnu vrstu aquastop ventila da ne moras cijeli filter sa cijevima nosit u kadu kao prije i imaju dodan jedan ulozak za medije. Sve u svemu ima puno boljih izbora filtera danas, isplati se eventualno ako ga nađes jeftino.

Ecco Pro - modernizirana verzija starog Ecco comfort filtera (serija odmah poslije Classic). Ima rucnu pumpu u obliku one rucke koja sluzi i za otvaranje filtera. Postoje kosare za filter medije. Ima i jednostavan aquastop ventil s kojim mozes odvojiti sam filter od cijevi. Dodana mu je i predfilterska komora koja se sudeci po velicini i smjeru vode cesto zacepi. Filter je jako ekonomican, trosi samo 5 ili 8 W i vise je zamisljen za biljne akvarije gdje nije potreban jak protok niti volumen za filter medije, zato je i jeftiniji od jacih i vecih Pro I,II i III serija.

E sad koji je bolji i koji model uzeti ovisi kakav akvarij imas i sto trebas. Na http://www.eheim.asia/ imas lijepe tablice sa tehnickim podacima za vecinu filtera.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Ožujak 18, 2011, 11:18:47 prijepodne »
Aj napiši što želiš filtrirati s tim, pa ćemo ti preporučit filter.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #6 u: Ožujak 18, 2011, 11:51:09 prijepodne »
Kori -  :klap:
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Ožujak 18, 2011, 19:38:31 poslijepodne »
Ja imam Eheim ecco od 2003 znači stari model i stvarno je nepoderiv.Još dan danas radi i već je nekoliko puta pukao karnister filtera,ali je zaljepljen i radi kao sat.Ako je za biljni i nekih 100-150 litara toplo ti preporučujem najjaču izvedbu tog filtera. :up:

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 18, 2011, 20:31:47 poslijepodne »
Evo najvaznijih detalja.

Powerline - jedan od starijih modela Eheimovog unutarnjeg filtera. Osnovna karakteristika veceg modela je dosta jaka pumpa (za unutarnji filter) 28W i veci protok 1200 l/h. Mediji ovog filtera su obicne spuzve, mozes mu dodavati module.

Aquaball - posebnost ovog filtera je sto usisava vodu preko cijele svoje povrsine pa se tesko zastopava. Izlaz filtera mozes okrenuti u prakticki svaki smjer, modularan je, u kosare mozes stavljati svakakve medije (osnov su spuzve) itd...2006 ga je Pratical Fish Keeping Magazine proglasio najboljim unutarnjim filterom.

Biopower - "Aquaball na steroidima", koristi poznate Eheimove medije od sintetickog stakla za jaku biolosku filtraciju. Razlikuje se od Aquaballa po tome sto je usis samo preko zadnjeg modula, ostali moduli su zatvoreni i ispunjeni Eheim Substrat Pro medijima. Ovo je također jedini Eheim koji nije one gadne nuklearno zelene boje koja je uvijek šaka u oko.

Eheim Classic - cini mi se druga serija kanister filtera Eheima koja je na trzistu vec par desetljeca. Ti filteri su prakticki nepoderivi i jako jednostavni, ali u usporedbi sa danasnjim modelima su dosta zastarjeli i tezi za odrzavanje. Nemaju rucnu pumpu niti aquastop ventil niti kosare za medije. Novija pakiranja danas (u hr. ti se treba posrecit da ih nađes) imaju neku jednostavnu vrstu aquastop ventila da ne moras cijeli filter sa cijevima nosit u kadu kao prije i imaju dodan jedan ulozak za medije. Sve u svemu ima puno boljih izbora filtera danas, isplati se eventualno ako ga nađes jeftino.

Ecco Pro - modernizirana verzija starog Ecco comfort filtera (serija odmah poslije Classic). Ima rucnu pumpu u obliku one rucke koja sluzi i za otvaranje filtera. Postoje kosare za filter medije. Ima i jednostavan aquastop ventil s kojim mozes odvojiti sam filter od cijevi. Dodana mu je i predfilterska komora koja se sudeci po velicini i smjeru vode cesto zacepi. Filter je jako ekonomican, trosi samo 5 ili 8 W i vise je zamisljen za biljne akvarije gdje nije potreban jak protok niti volumen za filter medije, zato je i jeftiniji od jacih i vecih Pro I,II i III serija.

E sad koji je bolji i koji model uzeti ovisi kakav akvarij imas i sto trebas. Na http://www.eheim.asia/ imas lijepe tablice sa tehnickim podacima za vecinu filtera.

HVALA!!! : Ovakvom necem sam se nadao i prije. Ovo bi trebalo copy paste u Wiki.

Offline hrx

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #9 u: Ožujak 18, 2011, 21:12:25 poslijepodne »
evo ovako... moja iskustva...
koristim model 2222A u 160l + pickup 2012 i jako sam zadovoljan s tom kombinacijom!!!
na 54l sam nedavno spoio ecco 2234 i cini mi se da je cak jaci protok nego na ovom 2222A (mada je zvanicno 2222A 550l/h a ecco 2234 "samo"500l/h...
imam i nakakav aquaball (650l/h) ali san s njim ispalio na zivce! sad sam ga zamjenio sa pickupom 2010... razlika je sto pickup model cistim svakih 15 dana
dok ovaj aquaball moram cistit svakih 5 dana - pa ti sad vidi!
...eto nadam se da sam bio od pomoci...
e da! navodno ovaj ecco model guta i puno manje struje od obicnih!
semper fi

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 19, 2011, 12:34:36 poslijepodne »
Aj napiši što želiš filtrirati s tim, pa ćemo ti preporučit filter.

- Aq je Wave Poseidon 80-100l.
- zlatne ribice su unutra
- par puzeva jabucara
- 3 kom. anubiasa

Trenutno je unutra Wave balack box koji dolazi sa aq. u kompletu i nisam prezadovoljan s njim (osim povecavanja kvalitete vode htio bi i povecati intervale ciscenja filtera i promjene vode). Prvotna ideja je bila uzeti jos jedan unutarnji filter, medjutim sada me sve vise "puca" ideja da uzmem neki vanjski filter (prva opcija je bila Tetratec ex700 medjutim vidio sam da je sklon "poplavama" pa je otpada iz kombinacije) posto mi ovaj wave ionako zauzima 1/4 aq.
Dakle u obzir dolaze neki Eheim ili fluval (vanjski ili jos jedan unutrasnji) pa vas molim da predlozite nesto. Samo napomena da su financije uvijek ogranice :) i filter ima malo "lufta" ako nabavim malo veci aq.

Hvala jos jednom

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #11 u: Ožujak 19, 2011, 12:56:23 poslijepodne »
Fluval 205 bi ti to filtrirao sasvim pristojno. I više nego pristojno. Ili neki Eheim u tom rangu, al s Eheimom ćeš skuplje proći.

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 19, 2011, 14:13:20 poslijepodne »
Fluval 205 bi ti to filtrirao sasvim pristojno. I više nego pristojno. Ili neki Eheim u tom rangu, al s Eheimom ćeš skuplje proći.

f 205...550 Kn ok cijena ili ne?

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 19, 2011, 14:50:03 poslijepodne »
Ja u  takvom akvariju imam eheim 2010  a sljedeči tijedan mi stiže i 2012, pa ako ovaj manji neprodam budu oba šljakala u paru.
Vanjski  nisam stavljao jer ga nemam kud stavit a i mirnije spavam zbog hrastovog  :D :Dparketa

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 19, 2011, 17:35:08 poslijepodne »
Ja u  takvom akvariju imam eheim 2010  a sljedeči tijedan mi stiže i 2012, pa ako ovaj manji neprodam budu oba šljakala u paru.
Vanjski  nisam stavljao jer ga nemam kud stavit a i mirnije spavam zbog hrastovog  :D :Dparketa

I mene muci hrastov ;) inace bi vec odavno kupio vanjski. Pretpostavljam da ti 2010 nije dovoljan posto ides na 2012?

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 20, 2011, 20:16:17 poslijepodne »
Kažu  sto  jači protok to bolje neki omjer  npr 1-10 .
Na mojih 80-90 l vode trebao bih imat filter  protoka oko 800-900 l/h.
Jedno vrijeme sam u 54 l imao 2008 i 2010  i voda je bila stvarno čista, a sad ovaj 2010 je pojačan do kraja nekih 500 l/h, nije ni taj 2012 nešto jači ,samo ima veču spužvu , ova se dost brzo zaštopa,za nekih 7-10 dana.
Imam karnister  od 15 l  koji napunim dan ranije , stavim unutra sera aguatan oko 4-5 ml.
 Vodu vadim tako da usisavam oko 70% dna  i onda još operem spužvu u toj vodi i punim onom odstajalom svakih 7-10 dana.
Kad stavim taj 2012 u akv, budem produžio vrijeme izmjene na 14 dana ( čeprkanje po akvariju nedjeljom ) :D :D   i povečao  izmjenu vode sa 15 na 20-30 l kupnjom još 1 karnistera, tako da mi svakodnevna briga ostaje hranjenje i razgledavanje riba dok ih hranim  :D :D

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #16 u: Ožujak 20, 2011, 21:24:15 poslijepodne »
205-ica bi ti i po mom mišljenju bila itekako ok. Ne treba niti pretjerivat s filtracijom i protokom, jer gadno je vidjet kako ti se visoko bilje i ribe bore s protokom. Ja sad na 150L vode imam protok ukupno 1350L/H i na granici je za previše :) Kad ribama bacim hranu toga ima posvud, samo one jadne ne mogu ulovit  :D :D :D

Uzmeš 205-icu i ako ti ikad pofali protoka iz ne znam kojeg razloga, dodaš običnu protočnu pumpu za 40 kn  :up:

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 20, 2011, 22:30:16 poslijepodne »
Koliko košta fluval 205 ?

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #18 u: Ožujak 20, 2011, 23:35:58 poslijepodne »
- Aq je Wave Poseidon 80-100l.
- zlatne ribice su unutra
- par puzeva jabucara
- 3 kom. anubiasa

Trenutno je unutra Wave balack box koji dolazi sa aq. u kompletu i nisam prezadovoljan s njim (osim povecavanja kvalitete vode htio bi i povecati intervale ciscenja filtera i promjene vode). Prvotna ideja je bila uzeti jos jedan unutarnji filter, medjutim sada me sve vise "puca" ideja da uzmem neki vanjski filter (prva opcija je bila Tetratec ex700 medjutim vidio sam da je sklon "poplavama" pa je otpada iz kombinacije) posto mi ovaj wave ionako zauzima 1/4 aq.
Dakle u obzir dolaze neki Eheim ili fluval (vanjski ili jos jedan unutrasnji) pa vas molim da predlozite nesto. Samo napomena da su financije uvijek ogranice :) i filter ima malo "lufta" ako nabavim malo veci aq.

Hvala jos jednom

Drago mi je da sam pomogao, za akvarij sa zlatnim ribama bi svakako bio preporucljiv vanjski filter jer te ribe jako zagađuju vodu. Ako se odlucis za Ecco Pro preporucio bi ti najjaci model 300, a ako se odlucis za Fluvala slazem se da bi 205-ica super radila svoj posao.

Koliko košta fluval 205 ?

Cijena skroz novog Fluvala 205 je oko 800 kn cini mi se, s tim da je potrebno dodati jos jednu litru medija unutra.

www.kornjace.com
www.akter.org

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 21, 2011, 14:58:00 poslijepodne »
Vani oko izmedju 60-65 Eur

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 21, 2011, 17:55:54 poslijepodne »
To je dosta povoljnije  od 800 kn  gdje Mađarska,Slovenija??

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 21, 2011, 18:53:35 poslijepodne »
Evo najvaznijih detalja.

Moze jos malo pojasnjenje razlike izmedju Eheim Aquaball 180 (serije) i Eheim Aquaball 20xx(npr. 2012) serije .

Hvala i sorry sto sam dosadan.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #22 u: Ožujak 22, 2011, 12:02:38 poslijepodne »
Pa koliko sam imao prilike vidjeti bas nema neke velike razlike osim novijeg dizajna kucista. Same pumpe su iste, broj modula po modelu je isti, kuciste ima kopce za rastavljanje modula i malo drugaciji set priljepaka. Ne mogu ti nista drugo napisati osim ovoga sto vidim na slikama jednako dobro kao i ti :)

www.kornjace.com
www.akter.org