Pozdrav!
Evo krenuli problemi,onog jednog što je bio ozlijeđen su potisnuli u kuteve, sad su i još dva došla na metu, međutim mislim da su se od stresa razbolili
iskoristit ću svoju prijašnju sprancu upitnika jel se nije gotovo ništa promijenilo, osim simptoma i starosti akvarija,
već sam tamo u prijašnjoj temi napomenuo da mislim preslagivati tank, i pribavio sam većinu potrebnu, još jedino fali podloga koja mi je najdalje i najskuplja u cijeloj priči,ali u planu do kraja mjeseca..
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, 100x40x50
- temperatura, 29
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH - ph oko 7 vjerojatno manji (DC svijetlo zelen), no2 0 , no3 20-30ppm-a,gh neznam, kh neznam
- vrijeme od pokretanja akvarija, 5-6 mjeseci
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, nakon mjesec dana
- koliko često i koliko mijenjate vode - tjedno 60+ litara
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) vanjski eheim 2315 620L/H i unutarnji aquaclear 30 600L/H
- način i periodi čišćenja filter materijala aquaclear tjedno properem spuzvu u akvarijskoj vodi, kanister ciscen samo jednom i to prije cca 2 mjeseca
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) gruba spuzva fina spuzva, eheim substrat i eheim pro substrat
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? loza, mopani, jedan sljemenski kamen,sve kuhano i prano,
- grijač eheim filter ima integrirani grijač
- pumpa za zrak ne
- CO2 sustav – kakav boca ,difuzor (zoo vili)
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) aquasafe,FFM,fishtamin to kod zamjene vode,voda stoji sa aquasafeom, kad izmjenim dodajem propisanu dozu ffm.a i fishtamina drugi dan, ne gnojim nista odkako imam diskuse
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka diskusa 5, 11 kardinal tetri, 10 rasbora,7 corydorasa, 3 otocinclusa, RCS jako puno 50+,1 sijamski algojed
- starost ribica diskusi su odprilike 6 mjeseci stari, ostale ribe tu negdje, corydorasi valjda 2 mjeseca?
- ima li potencijalnih „terorista“ ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 2 puta dnevno, popodne sera vipan prstohvat i 30ak granula sera,navecer srznuti bloodwormsi
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) jedna grana loze dodana,pripremljena prethodno i namakana
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma 3 od 5 diskusa se skrivaju i ne jedu, na dva sam primjeti bijeli izmet,neznam jel sluzav, al nije u boji hrane koju dobivaju nikako
skrivaju se,jedan kojeg uspijem bolje vidit mi nekako dijeluje bljedoliko, i oči mu nisu bas "vesele"
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... nisu mutne oči, ali nekako mi djeluju stakleno?
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...), skrivaju se ta 3, nisam ih vidio da jedu ali ništa, jedan hoće izađe al ga dvoje ubrzo potjeraju natrag od kud se i izvukao
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) bijeli, zamućeni? svakako je bijeli, teško mi je baš dobro vidjeti,ali definitivno ova dva koja su ok imaju crveni izmet dok druga dva imaju taj cudnjikavi bijeli, trećem koji se skriva nisam vidio još ništa
- kad su se simptomi prvi puta uočili danas
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima nista
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? ta 3 diskusa povukla su se sroz i ne jedu, na dva sam vidio bijeli izmet
mogu iskombinirat karantenu, doduše poveća je 112L, ako mogu liječiti u karanteni primam nešto adekvatno na posudbu (samo staklo) ako ima dobra duša u Zagrebu

budući da mi slijedi izmjena vode pričekat ću da čujem vaše savjete, možda bi tu vodu mogao iskoristiti da punim karantenu
ajd hvala na pomći