Srpanj 18, 2025, 07:30:12 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: potres i tsunami  (Posjeta: 9594 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline veselaST

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Odg: potres i tsunami
« Odgovori #50 u: Ožujak 15, 2011, 12:26:49 poslijepodne »
Pa da,možda sam zadnji optimista,al ja duboko vjerujem da će japanezi to sredit u što kraćem roku,i sanirat posljedice.A definitivno se slažem i s time da je vrjeme,a evo događaji to potvrđuju,da se okrenemo prirodi,obnovljivoj energiji,jerbo kad puknu solarne ploče nema radiacije,kad stane turbina na Perući nema radiacije,pa čemu se onda igrat izmišljanja tople vode,da ne govorim koliko nuklearka u normalnom radu troši npr.vode koja se više nemože vratit u prirodu,a koliko jedna hidroe.provrti vode koja nastavi 'živit' i mir...neznam kad ćemo se opametit...i nadam se da radiacija neće amo taman posadila kumpire pa da mi pomfrit svitli...
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #51 u: Ožujak 15, 2011, 12:34:29 poslijepodne »
Pa da,možda sam zadnji optimista,al ja duboko vjerujem da će japanezi to sredit u što kraćem roku,i sanirat posljedice.A definitivno se slažem i s time da je vrjeme,a evo događaji to potvrđuju,da se okrenemo prirodi,obnovljivoj energiji,jerbo kad puknu solarne ploče nema radiacije,kad stane turbina na Perući nema radiacije,pa čemu se onda igrat izmišljanja tople vode,da ne govorim koliko nuklearka u normalnom radu troši npr.vode koja se više nemože vratit u prirodu,a koliko jedna hidroe.provrti vode koja nastavi 'živit' i mir...neznam kad ćemo se opametit...i nadam se da radiacija neće amo taman posadila kumpire pa da mi pomfrit svitli...

Problem je što se posljedice zračenja ne mogu sanirati. Pogledaj Černobil, nenaseljivo područje već više o 20 godina. A vrijeme raspada radioaktivnih čestica može biti i do 1000-2000 godina, ma i više...

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #52 u: Ožujak 15, 2011, 12:45:59 poslijepodne »
To i kažem,zašto nuklearka ako nam je povjest već pokazala što se može dogodit.Je imamo tehnologiju,naprednu gradnju,na sve se misli...japan leži na tri tektonske a imaju koliko ono nuklearki?čemu takav rizik?uz svu tehnologiju koju oni posjeduju evo šta se dogodi kad priroda čini svoje,ništa je nemože sprječit!

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #53 u: Ožujak 15, 2011, 15:59:04 poslijepodne »
Jadni Japanci, evo citam u toj nekoj Fukoshimi 400 milisiverta zracenja na sat sto bas i nije malo  :( Koma... garant im i lazu.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #54 u: Ožujak 15, 2011, 16:07:42 poslijepodne »
garant im i lazu.

kaj misliš ak se laže nas hrvate, da se svugdje u svijetu laže :D :D

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #55 u: Ožujak 15, 2011, 16:15:58 poslijepodne »
Ma cuo sam da im pricaju kao da je to petina doze koja se primi prilikom rendgena srca i pluca. Samo sto je ovo doza NA SAT! Ok, na rtg srca i pluca se stvarno malo zracenja pobere, ali ovo je ipak na sat :(
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Ožujak 15, 2011, 17:09:43 poslijepodne »

ja se ne slažem s tim ja smatram da je u nuklearkama nažalost budućnost
koliko bi ja solarnih ploći trebao staviti da pokrijem npr jedan 400 lit morski akvarij?
što se tiče hidroenergije znalo se desit da pucaju brane pa je bilo isto problema!
da li više karcinoma posije jedna prava NE ili 20 malih termoelektrana koje trebaju da tu jednu nadomjeste?

vjerujem u nuklearnu energiju ali  ne i u elektrane stare 40 god?

jer mislite da su manje radijacije posijali ameri i rusi koji su izveli preko 300 nuklearnih pokusa tj detonacija? 
nažalost nuk energija je trenutno nezamjenjiva.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #57 u: Ožujak 15, 2011, 17:13:11 poslijepodne »

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #58 u: Ožujak 15, 2011, 17:52:39 poslijepodne »
Sad sam nešto čitala,u biti oni i nemaju vodenog potencijala dovoljno za toliku proizvodnju struje.my bad!al nikako mi nije jasno kako im se ovo dogodilo,pa djecu uče od malih nogu što u slučaju potresa,cjeli život su spremni za ovakve stvari i sad tri ej tri eksplozije?ne kužim...

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Ožujak 15, 2011, 18:20:59 poslijepodne »
Ma cuo sam da im pricaju kao da je to petina doze koja se primi prilikom rendgena srca i pluca. Samo sto je ovo doza NA SAT! Ok, na rtg srca i pluca se stvarno malo zracenja pobere, ali ovo je ipak na sat :(

za usporedbu koliko je 400 mSv puno-profesionalno osoblje koje radi sa ionizirajucim zraćenjem(rengenolozi,znanstvenici u institutima i sl.) ima graničnu dozu 20mSv/godišnje

osoba koja je izlozena 400mSv/sat u trajanju 15 sati primi 6Sv a to znaci da 100% umire u roku 30 dana

evo i jedna tablica koja donosi vezu doze i bolesti/smrtnosti

Sad sam nešto čitala,u biti oni i nemaju vodenog potencijala dovoljno za toliku proizvodnju struje.my bad!al nikako mi nije jasno kako im se ovo dogodilo,pa djecu uče od malih nogu što u slučaju potresa,cjeli život su spremni za ovakve stvari i sad tri ej tri eksplozije?ne kužim...

nisu oni imali problema sa potresom,nuklearke su bez problema prezivjele cak i ovako jak potres,tsunami je ono sto je izazvalo problem jer je unistio pricuvni sustav za hladenje

« Zadnja izmjena: Ožujak 15, 2011, 18:25:15 poslijepodne od tony_ri »

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #60 u: Ožujak 15, 2011, 18:25:20 poslijepodne »

ja se ne slažem s tim ja smatram da je u nuklearkama nažalost budućnost
koliko bi ja solarnih ploći trebao staviti da pokrijem npr jedan 400 lit morski akvarij?
što se tiče hidroenergije znalo se desit da pucaju brane pa je bilo isto problema!
da li više karcinoma posije jedna prava NE ili 20 malih termoelektrana koje trebaju da tu jednu nadomjeste?

vjerujem u nuklearnu energiju ali  ne i u elektrane stare 40 god?

jer mislite da su manje radijacije posijali ameri i rusi koji su izveli preko 300 nuklearnih pokusa tj detonacija?  
nažalost nuk energija je trenutno nezamjenjiva.

Ja se također nadam da je u nuklearnoj energiji budućnost. Ali ne u nuklearnoj fisiji, već u hladnoj fuziji koja je potpuno kontrolirana i sigurna reakcija, ali na žalost još nije potpuno uspješno izvedena.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #61 u: Ožujak 15, 2011, 18:25:49 poslijepodne »

Svaki reaktor je imao 3 failsafe sustava koji su se iz ovih i onih razloga uspjeli neaktivirati. Kao zadnju liniju obrane upumpavaju morsku vodu da hladi reaktor.
I pazite sad: u jednom trenutku im je nestalo goriva u pumpi koja je pumpala tu morsku vodu a nisu ostavili nikoga da nadzire rad pumpe (!). Ono, imas cunami , potres i potencijalnu nuklearnu katastrofu i oni naprave takav previd

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #62 u: Ožujak 15, 2011, 18:31:26 poslijepodne »
šmrc :'(
http://reefbuilders.com/2011/03/14/japanese-aquarium-earthquake/

baš sam se pitao ovih dana kako je prošla ADA galerija akvarija od Amana..??

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Ožujak 15, 2011, 18:34:51 poslijepodne »
činjenica je da smo o nuklearkama ovisni,a u buducnosti cemo biti još i vise ovisni o struji iz nuklearnih elektrana

ali ako se mene pita rađe bi 10km od kuce imao nuklearnu centralu nego termoelektranu na ugljen tipa  bloka 3 koji ce se graditi u plominu,za one koji neznaju i termoelktrane na ugljen stvaraju radioaktivni otpad(pepel i šljaka) istina da je to niskoradioaktivni otpad ali je problem u tome što ga stvaraju u vrlo velikim kolicinama

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #64 u: Ožujak 15, 2011, 19:20:24 poslijepodne »
I mi cunami za trku imamo (skoro)

http://www.nat-hazards-earth-syst-sci.net/7/309/2007/nhess-7-309-2007.pdf

Pitanje je da li bi isti efekt imao kao u Japanu, jer koliko sam vidio

http://www.boston.com/bigpicture/2011/03/japan_-_vast_devastation.html

oni imaju stil gradnje kao i ameri, dakle drvene kuce sa izolacijom u zidovima. Mislim da bi kamene/ciglene kuce ipak bolje prosle

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Ožujak 15, 2011, 19:31:38 poslijepodne »
danas je bilo oko 12 sati na national geographic wild o japanu i potresima oko njega..
kad čovjek malo bolje pogleda, netko je već ovdje napisal, oni su jednostavno tempirana bomba, točno na rascjepu velikih tektonskih ploča..
..a još me više čudi kaj nisu sve podredili takvom okruženju i mjestu...čudan narod, sve u svemu

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #66 u: Ožujak 15, 2011, 19:36:14 poslijepodne »

Svaki reaktor je imao 3 failsafe sustava koji su se iz ovih i onih razloga uspjeli neaktivirati. Kao zadnju liniju obrane upumpavaju morsku vodu da hladi reaktor.
I pazite sad: u jednom trenutku im je nestalo goriva u pumpi koja je pumpala tu morsku vodu a nisu ostavili nikoga da nadzire rad pumpe (!). Ono, imas cunami , potres i potencijalnu nuklearnu katastrofu i oni naprave takav previd

Nemoj vjerovati nounarskim naklapanjima, tako su i danima trkeljali kako su dovezeni generatori zakazali zbog nekompatibilnih konektora (??!!?), a u stvarnosti se dogodilo ovo:
"Generators would normally be connected through switching equipment in a basement area of the buildings, but this basement area had been flooded by the tsunami"

Tako da bas ne pusim pricu da nitko nije gledao na pumpe o kojima ovisi cijela regija, sve su to price rekla-kazala koje jos ododatno pojacavaju nasi nepismeni nounari bez elementarnog osnovnoskolskog znanja pa vec danima pisu hidrogen umjesto vodik.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Ožujak 15, 2011, 19:43:08 poslijepodne »
danas je bilo oko 12 sati na national geographic wild o japanu i potresima oko njega..
kad čovjek malo bolje pogleda, netko je već ovdje napisal, oni su jednostavno tempirana bomba, točno na rascjepu velikih tektonskih ploča..
..a još me više čudi kaj nisu sve podredili takvom okruženju i mjestu...čudan narod, sve u svemu

Najnaprednija nacija u svijetu bez ikakvih rudnih bogatstava i prirodnih izvora energije. Po toj logici su mogli svi zajedno sjediti pred ducanom i cuclati pivicu jer eto, zivime na opasnom podrucju.

Nemojmo smetnuti detalj da su sam potres koji bi sravnio pola Europe prebrodili relativno bezbolno, a protiv tsunamija od 10m nema spasa.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Ožujak 15, 2011, 19:50:19 poslijepodne »
pa čuj na znam baš, ajmo se sjetit nakratko kobe-a, vjerojatno onda jesu cuclali pivu

http://www.vibrationdata.com/earthquakes/kobe.htm

tsunami jest bio presudan, al nije baš da su neš radili po tom pitanju, a dobro znaju gdje su..

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #69 u: Ožujak 15, 2011, 19:54:35 poslijepodne »

Tako da bas ne pusim pricu da nitko nije gledao na pumpe o kojima ovisi cijela regija, sve su to price rekla-kazala koje jos ododatno pojacavaju nasi nepismeni nounari bez elementarnog osnovnoskolskog znanja pa vec danima pisu hidrogen umjesto vodik.

Tu pricu o pumpama nisam citao na 24sata ili indexu, nego na cnn-u

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #70 u: Ožujak 15, 2011, 20:08:39 poslijepodne »
Tito kad je polagao kamen temeljac za nuklearku u Krškom javno je tada rekao "radije bih da stavljam kamen temeljac za vodeni mlin nego za ovo čudo"

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #71 u: Ožujak 15, 2011, 20:21:01 poslijepodne »

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #72 u: Ožujak 15, 2011, 20:21:09 poslijepodne »

Tu pricu o pumpama nisam citao na 24sata ili indexu, nego na cnn-u

U ovom trenutku nista relevantniji izvor jer se sve druge informacije osim sluzbenih konferencija dolaze sa raznih nepouzdanih izvora.
Tuzna je istina da vjerojatno u ovom trenutku masa ljudi svjesno srlja u smrt pokusavajuci obuzdati reaktore, a iste ti nounari koji danas od njih rade nesposobnjakovice ce za koji dan pisati epopeje o herojstvu.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Ožujak 15, 2011, 20:24:03 poslijepodne »
andrej kaj misliš da su konferencije relevantan i pouzdan izvor informacija ?
varaš se ;)

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #74 u: Ožujak 15, 2011, 20:31:34 poslijepodne »
pa čuj na znam baš, ajmo se sjetit nakratko kobe-a, vjerojatno onda jesu cuclali pivu

http://www.vibrationdata.com/earthquakes/kobe.htm

Sa tog linka:
Citat:
Most of the deaths and injuries occurred when older wood-frame houses with heavy clay tile roofs collapsed. Note that homes and buildings are designed to be very strong in the vertical direction because they must support their own static weight. On the other hand, buildings can be very susceptible to horizontal ground motion.
Furthermore, many of the structures in Kobe built since 1981 had been designed to strict seismic codes. Most of these buildings withstood the earthquake. In particular, newly built ductile-frame high rise buildings were generally undamaged.
Unfortunately, many of the buildings in Kobe had been built before the development of strict seismic codes.

Dakle ipak se nesto radilo po tom pitanju.

Citat:
tsunami jest bio presudan, al nije baš da su neš radili po tom pitanju, a dobro znaju gdje su..

Jos uvijek i oni robuju osnovnim zakonima fizike tako da na zalost protiv svega sto im se dogodilo nije bilo spasa ma sto god da su pokusavali osim masovne seobe sa tih otoka.