Kolovoz 03, 2025, 21:27:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: i ja imam alge  (Posjeta: 2014 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
i ja imam alge
« u: Ožujak 07, 2011, 19:38:51 poslijepodne »
evo slika, help. luuud sam više, po svim pravilima ih ne bi smjelo biti, a ni sam ne znam kaj je u pitanju..
50 % izmjena vode tjedno, 25 ppm-a kno3, 1ppm kh2po4, 0,5 ppm csm+b
co2 na maximimu, ako malo jače odvrnem, ribe se okreću..
svjetlo: smanjio na 3x30 watta plus 2x18, svjetli 10 sati, bez reflektora..
zahvaćen je ovaj kamen i unazad 3 dana invazivno krenulo po microsorumu..

help, molim, preklinjem :D :D

Offline Neve

• Punopravni član
Odg: i ja imam alge
« Odgovori #1 u: Ožujak 07, 2011, 19:57:05 poslijepodne »
ovo tvoje kamenje je kao moje u mom novom nanu :)

s obzirom na gnojenje i svjetlo, pretpostavljam da je u pitanju filtracija... sretno.  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 07, 2011, 20:00:14 poslijepodne »
misliš i tvoje u nano je tak fino obloženo sa algom :D :D

..znao sam da je to najvjerojatnje problem  X-(
..pošto je unutarnji pregradni dimenzija 40x10x40 ..mislim da misliš na jačinu protoka kroz njega ?
ako je to, moguće, jer je sad protok od 800/h..
da ga dignem na 1200/h ?
i još mi napišeš sretno  :zagrljaj: :D :D

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #3 u: Ožujak 07, 2011, 20:13:03 poslijepodne »
Citat:
s obzirom na gnojenje i svjetlo, pretpostavljam da je u pitanju filtracija
Potpis!

Ne mislim na preslab protok nego možda na cikliranost filtera.. ..ili imaš cikliran filter materijal?
Ne znam , da probaš Rubillarovu shemu sa limitiranjem fosfata do točkaste pa onda  održavat na granici točkaste...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 07, 2011, 20:15:31 poslijepodne »
filter je bio zacikliran, od malawaca ranije, tak da to ne bi smio bit problem..
kaj probam, maknut fosfate, kak veliš, i vidjet kaj se bu dogodilo?
inače, koji je to bog za alge ?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 07, 2011, 21:45:11 poslijepodne »
Neznam jel pametno limitirati fosfate, da ne popušiš još koju algu.Daješ dovoljno svega, bilje bi trebalo imati premoć.

Količina filter materijala, odnosno keramike je po meni realna mogućnost kao uzrok alge...Ne znam, nisam ti puno pametan. Znam samo da treba biti strpljiv sa ovim stvarima, ali poznavajući tebe...  :clown:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #6 u: Ožujak 08, 2011, 08:45:52 prijepodne »
koliko cm je svjetlo iznad površine?
kao što kaže Neve ne diraj fosfate, za probu sam stavljal 3x1,8 ppm tjedno i nikakvih problema
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 08, 2011, 10:11:03 prijepodne »
moguće da je u filter materijalu, naime unutra su 3 pakiranja valjčića, vata i fina i gruba spužva..stavit ću onda još jedno pakiranje valjčića -?
..iskreno poznavajući mene, da reko sam da neću dirat, zapravo isprobat ću onu staru, mjenjat vodu i dodavat sve ko i do sad i lagano se pravit da je nema :D :d, pa kaj bude bude ;)

pampa - lampe su na cca 5 cm od vode, al rekoh to su t8 lampe i bez reflektora, pa ne bi trebalo to bit problem  -?

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #8 u: Ožujak 08, 2011, 10:24:27 prijepodne »
osobno više preferiram jaku rasvjetu pa onda ako treba i da je pol metra od površine, naravno kod mene nije tak već su lampe u poklopcu i bile isto tak oko 5 cm od vode i isto se pojavljivali marsovci, a kao gnojenje OK, svjetla ima, CO2 ima, protoka ima (2 filtera i protočna), onda sam pop :-X il i metnul 2 letvice na akv i na njih poklopac tak da je sad oko 10 cm iznad vode i smanjil rasvjetu (fotoperiod zapravo) i ide na bolje

tak je možda i kod tebe neka banalnost, uvijek je tako kad je naizgled sve u redu, treba probat razne sitnice pa kaj bude
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 08, 2011, 16:59:09 poslijepodne »
ne znam u čem je problem..ali niti bilje ne napreduje, zato i alge dobivaju bitku  -?
da nije do lampi, 765 su u pitanju  -?

Offline ZDmarinero

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #10 u: Ožujak 08, 2011, 17:09:20 poslijepodne »
ja u jednom akvariju imam 765 lampe vec godinu dana! nikakvih problema nemam!

drugo u ovom novom velikom akvariju ( 2 mjeseca star) sam imamo problema sa smeđom algom, što je i normalno! Ona mise pojavila na podlozi..
Što sam napravio! okrenuo sam protok prema podlozi, i alga je nastavila rasti i bilo je se više, algojedi nisu dobivali bitku...
Nakon nekog vremena se poćela polako pojavljivati i ciano i naglo se poćela širiti!
Usisavao sam dno , uredno mjenjam vodu, gnjojim po Ei sistemu, co2 pići ka lud ali ništa!

i sad napravio sam sljedeće!

očistio sam spužvu u filterima i promjenio prvi sloj ( stavio novu )  vatu od nape, te sam okrenuo protok prema prednjem staklu, ne ide više prema podlozi!
rezultat, nema smeđe , nema cijano več 5 dana!!!

evo to ja napravio i rezultat je za sad povoljan!

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #11 u: Ožujak 09, 2011, 14:15:58 poslijepodne »
Bilje je u TOP FORMI;)

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #12 u: Ožujak 09, 2011, 14:18:57 poslijepodne »
ne znam u čem je problem..ali niti bilje ne napreduje, zato i alge dobivaju bitku  -?

a da se okušaš u teraristici?  8)

:aaa:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #13 u: Ožujak 09, 2011, 14:22:04 poslijepodne »

:D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 09, 2011, 14:27:45 poslijepodne »
Bilje je u TOP FORMI;)

ti ako nemaš nešto konkretno za napisat i konstruktivno, već sam ti reko, da mi ne spamaš teme, a ako ti je cilj i dalje me provocirat po forumu, sjeti se da imaš javnu opomenu, pa bi mogo malo hladit glavu..

smješno vam je ha ? :D :D

stat ću ja tome danas na kraj, neće milom, hoće silom :D :D
..eto cigo mi poslal hrpetinu rotale  :zagrljaj: :zagrljaj: , pa ću lijevi kraj tanka zamjenit sa provjerenim da će ić i dobro rast ;)

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #15 u: Ožujak 09, 2011, 14:32:10 poslijepodne »
To je zeka-peka, bilje ti je u top formi  ;) Valjda se čovjek smije šaliti! :D :D :D
Zar je to zabranjeno na forumu???
Na tvom mjestu smanjio bi foto period, stavio ffm svakih par dana zajedno s izmjenom vode i malo počistio s kamena što se da...

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #16 u: Ožujak 09, 2011, 21:05:25 poslijepodne »
dobro došao u klub  :D :P
nego..što bi mu tu ffm pomogao??? mislim normalno da kad mjenja 50% vode tjedno da dodaje ffm..ali..
p.s. nema veze što imaš 765,smanji fotoperiod...probaj..ne znam.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #17 u: Ožujak 10, 2011, 02:12:49 prijepodne »
Zapravo koristim terarističku rasvjetu nad svojim biljnim, a kad vidim da osjetno padnu fosfati (zbog paprati, anubiasa i navodno premalo riba), napravim 1/4 izmjenu vode s vodom iz kornjačnjaka.  :D
Kad bilje dobiva (pre)jaku rasvjetu jako je gladno sirovog amonijaka. Tu će ti overdose FFM-om pomoći jer diže amonijak, a može i jednostavnije - napravi amonijak u akvariju.
Tu jaču rasvjetu moraš razbiti smanjenjem fotoperioda (imam samo 15+26w na 40 L a fotoperiod mi je 9h, bez pauze). Ako bilje ima jako svjetlo dulje od 10h, "povrati" hranjive tvari nazad u vodu i hrani alge. Tko sad kaže da i bilju ne može pozlit'?  :D

Imala sam nedavno problemčić sa zelenom točkastom u tragovima na prednjem staklu i nije se više pojavila kad sam SMANJILA protok filtera dokle je išlo i poslušala gstaraza: okrenula sam filter da puše po sredini akvarija, a ne po staklu. Protok bi trebao biti onoliki koliko je potrebno za izmjenu hranjivih tvari u vodi + ovisno o vrsti riba i što one preferiraju; treba naći kompromis i s njimam, makar bile imaginarne.  :D Ako hrana za biljke posvuda leti u prevelikim kočinama, leti hrana i za alge.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 10, 2011, 07:48:53 prijepodne »
svi govorite da je to jaka rasvjeta, al nije, t87 lampe 3x30 w i 2x18 w..k tome još bez reflektora,..
smanjio sam na 9 sati period, maknul microsorum sa brijega i tam stavio rotallu i starogyne (cigo  :zagrljaj: )..
stavil sam izlaz od filtera da malo mreška površinu vode i pojčao co2...na asw sam čitao temu gdje i nedostattak kisika u vodi može bit jedan od uzroka, pa da isprobamo i tu varijantu ...
sad čekam ;)

edit: sad izlazi 8 mjehurića u sekundi :D
« Zadnja izmjena: Ožujak 10, 2011, 08:11:03 prijepodne od cannibal »

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 17, 2011, 09:37:20 prijepodne »
vidjeh ti temu na hraquascape,nisam tam regan pa ti pišem tu  :D

ovako nešto sam i ja imao nešto poput hair alge i končasta je vijorila posvuda  :dead:

hari alga mi se uglavnom stvarala po šljunku i panju koji je ukopan u šljunak
a končasta po vrhovima bilja
polysperme sam imao i nije htjela rast nikuda

kada mi je  dopizdilo napravio sam sljedeće:
rukama sam češljao svo bilje, povadio sam doslovno šake končaste iz akvarija, vrhove biljaka sam pošišao gdje god se vidlo alge,a hm izbacio cijeli van jel se sav jadan sklupčao u algi bilo ga je 4 šake ako ne i 5
panj sam prstima u tanku strugao, i počupkao većinu tih "zelenih mucica" sa njega isto sam i šljunak koji je bio zahvaćen vadio van (samo primio za algu i povukla je kamenčiće za koje se držala)
nakon toga sam taj šljunak po rukama kotrljao i ispirao da se alga odvoji, kupio sam jos 5 kila sljunkai njega isprao te na dijelu gdje se alga stvarala nasipao jos cca 1-2 cm
nakon te akcije u roku odmah krenula je rast polysperma, za 10 dana sam imao 30x30 grm koji je htio iskočit van akvarija (a mjesec dana  sam imao 4 stabljike od 5 cm)
alga se je pravila al u jako malim količinama, počeo sam radit 40% izmjene vode tjedno, uglavnom hair alga je nestala u potpunosti, končaste tu i tamo vidim pokoju nit koju lako izvadim prilikom čišćenja vikendom jel ne raste tolikom brzinom.
rasvjete imam 2x39w t5 10 sati dnevno, tank je 100x40x50 dxšxv
gnojio sam aljkavo, nakon akcije gore navedene, ne gnojim uopće samo co2 i sve raste  :up:

eh da imal sam i točkaste po staklu pa sam svaka dva dana magnetom morao proć, sad to radim svaka 2 tjedna jel se kakti nekaj malo vidi izbliza  :up:

probaj sve mehanički kolko možeš očistiti,izmjeni vode, smanji možda malo kemije (tu neću bit mjerodavan,nisam doma sa time  ;)), mislim da bi bilje moglo krenuti rast,ako krene, alga će sama od sebe nestati kroz neko vrijeme