Kolovoz 04, 2025, 23:23:57 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Uginule platike  (Posjeta: 1659 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rooby

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 44
Uginule platike
« u: Ožujak 03, 2011, 19:33:31 poslijepodne »
Pozdrav, imam (preciznije, imao sam) dvije platike i sinoc smo supruga i ja nasli jednu uginulu a nakon sat vremena je uginula i druga. Doduse nikada te platike nisu bile nesto posebno (samo su se zavlacile ispod biljki, krile se iza neke amfore koju imamo, imaju skupljena peraja...) Na njima nismo vidjeli nikakve fizicke promjene osim slijepljenih peraja. E zanima me da li trebamo da promjenimo svu vodu u
akvarijumu (bojim se da se ostale ribice ne zaraze, 4 neonke i dva gupija)? A sada sam primjetio da se zenka gupi jako
smirila. Smjestila se uz grijac pri povrsini vode i ne ide nikuda. Peraja joj nisu slijepljena i ne primjecujem nikakve fizicke promjene na njoj. Treba mi savjet sta da radim dalje. Danas smo zamjenili 1/3 vode u akvarijumu ali se bojim malo za guppy-je. Mada se sada ponasaju normalno...
« Zadnja izmjena: Ožujak 03, 2011, 19:50:58 poslijepodne od rooby »

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
Odg: Uginule platike
« Odgovori #1 u: Ožujak 03, 2011, 20:16:46 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodošli. Pročitajte ovo- https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline aqua-cro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Ožujak 03, 2011, 20:17:07 poslijepodne »
temu si trebo otvorit kod toplovodnih riba  :up:

Offline rooby

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 03, 2011, 20:46:30 poslijepodne »
Joj, ja se izvinjavam. Moja greska. Molio bih admine da prebace temu u odgovarajuci dio foruma... Jos jednom se izvinjavam...  :-[

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Ožujak 04, 2011, 10:46:50 prijepodne »
Pozdrav rooby,

Ovo su simptomi koji se javljaju u neiscikliranim akvarijima ili u akvarijima u kojima je loša kvaliteta vode pa ribe zapravo umiru od otrovanja otpadnim produktima:amonijak, nitrati, fosfati...

Kako bismo ti mogli kazati što je uzrok uginuća riba moraš ispuniti Upitnik o zdravstvenom stanju a link ti je dao kolega ovdje ispred moga posta a imaš ga i ispod moga posta.

Offline rooby

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 04, 2011, 10:58:52 prijepodne »
Hvala na uputama, samo imam jedan problem. Ne znam cim se mjere parametri vode (ja sam pravi pocetnik) niti znam gdje bih kupio to cime mogu da izmjerim parametre. Pa ako bi neko mogao da me uputi u to. Htio sam ja da ispunim taj upitnik, ne samo zbog mene nego i zbog drugih clanovam (mozda neko pronadje odgovor u tome), ali bez parametara vode mislim da je besmisleno... Mozda je bas to uzrok...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Ožujak 04, 2011, 11:09:24 prijepodne »
Parametre možeš odrediti sa JBL 5u1 test kit a šaljem ti fotku da vidiš o čemu se radi. To ti u stvari ne treba jer češ od nas dobiti upute kako održavati vodu i kako hraniti ribe tako da će ti voda biti dobra i sve će biti ok.

Obavezno ispuni Upitnik a za parametre napiši da ih ne znaš i sve ok. Čekam, čekam, čekam...

Offline rooby

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 04, 2011, 12:05:32 poslijepodne »
Akvarij:
Dimenzije: 50x30x28, 40 litara
Temperatura: 24-26 stepeni
Parametre vode ne znam :(
Akvarijum pokrenut krajem januara 2011. godine
Akvarijum nije cikliran (znam da slijedi kritika zbog ovoga, ali nisam imao pojma o tome)
Voda se mijenja svakih 9-10 dana po 1/3 ustajale vode, i pri tom usisamo dno akavrijuma.

Filter:
Unutrasnja filter pumpa Atman f-301 ili f-302 (nisam ni ja siguran jer ovo pisem sa posla)
Filter materijal se cisti pri mijenjanju vode u akvarijumu i to sa akvarijumskom vodom.
U filteru se nalazi filter spuzva.

Od ostale opreme imam grijac od 50W.

Stanovnici:
Do prije dva dana 2 Platy Ruby-ja
4 neonke
i 2 gupija (muzijak i zenka)
Hranimo ih 2 puta dnevno po malo hrane u listicima (ne znam koji proizvodjac jer smo je dobili u pet shopu u bocici bez imena na istoj)

Biljke u akvarijumu fino napreduju i u zadnjih mjesec dana nije nista dodvano u akavrijum.

Simptomi:

Slijepljena peraja, povucene, stalno su bile na dnu, na kozi i ocima nisam primjetio nikakve promjene. Svi ostali stanovnici se ponasaju normalno (makar za sada)

Eto ja sam se potrudio da dam detaljne informacije pa mozda nesto od toga pomogne...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Ožujak 04, 2011, 12:50:48 poslijepodne »
Čim ribe izgledaju trome, miruju i imaju slijepljene peraje to je znak da nešto ne valja sa kvalitetom vode.

Tvoje su ribe uginule zbog trovanja visokim razinama amonijaka sa nusproduktima i fosfata te vjerojatno i smanjenom količinom kisika u vodi kako se to više ne bi događalo ubuduće, napravi slijedeće:

1. Problem je kod ovoga filtera što se brzo začepi pa se kod svake promjene vode moraju spužvice izvaditi i malo procijediti u akvarijskoj vodi.
2. ubuduće obavezno jednom tjedno promijeni 10 litara vode i usiši dno akvarija
3. ribe hrani samo jednom dnevno malo-toliko da za 1 do 2 minute pojedu svu hranu a hrana ne smije ostati na dnu-nepojedena
4. ribe jedan dan u tjednu moraju biti bez hrane
5. jednom tjedno ribama daj propisanu dozu vitamina (JBL ATvitol ili Sera Fishtamin)
6. nabavi i počni koristiti nakon svake promjene vode Easy Life FFM
7. ustali temperaturu na cca 25C
8. izlaznu cjevčicu iz filtera usmjeri prema površini vode da ju mreška te da se tako otapa kisik u akvarijsku vodu.

Što sada napraviti:

1. promjeniti 40% vode i usisaj dno akvarija, properi spužvice iz filtera+ dupla dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija
2. naredni  dan dodajemo duplu dozu vitamina Sera „fishtamin“ ili JBL „Avitol“
3. naredni  dan dodajemo Easy Life FFM u duploj dozi na litražu akvarija
4. naredni  dan dodajemo duplu dozu vitamina JBL „Avitol“ ili Sera „fishtamin“
5. naredni  dan dodajemo Easy Life FFM u propisanoj dozi na litražu akvarija
6. ništa
7. sedmi dan mijenjamo cca 25% vode, dodajemo Easy Life FFM u propisanoj količini i dobre bakterije
8. dan dodajemo vitamine u propisanoj dozi

dalje kako sam ti gore napisao.

Pozdrav i sretno.

Offline rooby

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 04, 2011, 13:11:54 poslijepodne »
Mislim stvarno, ovo je sjajan odgovor. Ne znam kako da izrazim svoju zahvalnost.  :up: :up: :up: E sada postoji jedan problem. Ovdje kod nas u gradu tesko da cu da nadjem te preparate. Ovdje to ide "daj da prodam nesto a poslije neka se kupac snalazi", totalno su neopremljeni. Dokle to ide kada sam jedva pronasao 50W grijac, i to sam morao da narucim... Ali dacu sve od sebe da nadjem i pratim tvoje savjete i smjernice.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Ožujak 04, 2011, 13:18:29 poslijepodne »
rooby, imaš dvije mogučnosti jedna je da zamoliš nekoga u većem gradu da ti ti kupi i pošalje a druga je mogučnost da kupiš preko interneta i da ti stigne na kučnu adresu a to možeš preko ove stranice: http://www.elegancereef.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=13&Itemid=136

PS. molim te ispuni i ostale podatke u svom profilu (datum rođenja, mjesto u kojem živiš i dr.) a radi lakše komunikacije, pozdrav.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Ožujak 10, 2011, 09:18:30 prijepodne »
rooby što si uspio napraviti i kako su ribe?