Srpanj 22, 2025, 23:53:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tretocephalusu se rasperao rep  (Posjeta: 1741 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bambi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Tretocephalusu se rasperao rep
« u: Ožujak 02, 2011, 20:37:12 poslijepodne »
Općenite informacije

Akvarij 60x30x40
Litara cca 60
Temperatura 26 C
pH 8,5
KH 7
GH 8-9
Fosfati i nitrati nisu mjereni.
Vrijeme pokretanja 20.10.2010.
Vrijeme ubacivanja prvih riba 20.11.2010.
Izmjene vode svakih 7 do 10 dana oko 15 litara + usisavanje dna.
Sredstvo za odstranjivanje klora AquaSafe Tetra

Filter
Bluewave 03, protok 250 l/h
Plave spužve su u 2 komore (+1 oko pumpe filtera). Čistim ih naizmjence svaki drugi put, nikada do kraja, uvijek u akvarijskoj vodi.
NIsam davno kopala po filteru, ali se ne sjećam da sam vidjela aktivni ugljen.

Razno
Podloga - bijeli kvarcni pijesak na kojem se stvore povremeno cijanobakterije (svaki puta ih sve usisam)
2 kamena - bez sluzi ili obraštaja
puževe kućice
Biljke - Valisnerija koja nenormalno raste.
Ribe - Tanganyika ciklidi nepoznate starosti
1 Neolamprologus tretocephalus - koji odnedavno povremeno maltretira druge ribe (ženke i usamljene mužjake)
3 Neolamprologus brevis - bila su još 2 koja su uginula u zadnja 2 tjedna
1 ancistrus
2 jabučara
Bez pumpe za zrak, CO2 sustava.

2 brevisa su uginula. Pretpostavljam zbog stresa jer ženka nije izlazila iz kućice (tretocephalus bi ju napao cim bi izasla), a mužjaka koji nije bio u paru su izgurali ispod filtera pa uglavnom nisu dolazili na hranjenje, a ostali jedu ok. Ženku sam tek skužila kad se potpuno raspala, odnosno kad su je pojeli komplet.
Prije 2 dana sam primijetila rasperjane vrhove REPNE peraje kod tretocephalusa pa me strah da nije neka bakterijska infekcija i da se ne proširi na druge. Dolje je slika. Nije neka sreća jerbo vražja riba stalno pliva  :). Je li moguće da je ova uginula riba pomutila parametre? A i valisnerija je ekstremno ogromna pa mi za nju stalno zapinju komadići hrane koje treba ručno odstraniti.
Nisam to još tretirala s ničime. Da probam  izmjene vode i bactopur?

Mislim da je to sve..

Najvažnija stvar u životu je ne skidati pločice sa zida u kupijonici!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Tretocephalusu se rasperao rep
« Odgovori #1 u: Ožujak 03, 2011, 10:10:32 prijepodne »
Pozdrav Bambi.

Ovo na repu mi ne izgleda kao bakterijska bolest već kao da je tvoju ribu netko ugrizao za rep ili se radi o reakciji na lošu kvalitetu vode.

Naime, imaš pijesak koji je dosta nezahvalan a posebice je nezahvalan kada nemaš corydorase koji bi ga redovito prozračivali. Pijesak se brzo slegne i stvori se pokorica a što je opet idealno za stvaranje vidljivih i nevidljivih kolonija cijano bakterija koje dosta zagađuju vodu...

Više manje sve radiš ok ali ću ti pozornost skrenuti na slijedeće:

1. Ribe hrani jednom dnevno a jedan dan u tjednu moraju biti bez hrane
2. hrani ih hranom namijenjenom baš za njih uz dodatak kuhane blitve, kuhanog kelja, kuhane tikvice ali sve to u vrlo malim količinama (znaš da hrana ne smije ostati nepojedena na dnu)
3. obavezno jednom mjesečno izvadi filter i operi filter materijal i kučište u akvarijskoj vodi
4. obavezno mijenjaj vodu jednom tjedno cca 20 do 25%

Ovaj problem sa repom češ riješiti na slijedeći način:

Popravljanje kvalitete akvarijske vode:

1. promjeniti 50% vode i usisaj dno akvarija, operi sav filter materijal u akvarijskoj vodi + dupla dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija
2. naredni  dan dodajemo duplu dozu vitamina Sera „fishtamin“ ili JBL „Avitol“
3. naredni  dan dodajemo Easy Life FFM u duploj dozi na litražu akvarija
4. naredni  dan dodajemo duplu dozu vitamina JBL „Avitol“ ili Sera „fishtamin“
5. naredni  dan dodajemo Easy Life FFM u propisanoj dozi na litražu akvarija
6. ništa
7. sedmi dan mijenjamo cca 25% vode, dodajemo Easy Life FFM u propisanoj količini
8. dan dodajemo vitamine u propisanoj dozi

Pozdrav i javljaj promjene.

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 06, 2011, 15:12:00 poslijepodne »
Hvala na odgovoru!

Započela sam s tretmanom, iako mi se čini da su peraje takve zbog povremenih svađa u akvariju.
Je, pokorica na pijesku je problem. Nakon svakog usisavanja ga malo razrahlim, ali su problem dijelovi oko kamenja, kućica i ispod filtera.
Mužjak kojeg maltretiraju se čini bolje jer mi je pojeo ruku dok sam usisavala. :).
Hranim ih hranom za ciklide s tim da ih imam više vrsta pa svako malo promijenim prehranu. Problem je gusta valisnerija pa ponekda komadići znaju zapeti za nju. Radim na rješavanju tog problema..
Pošto bi ovi ciklidi trebali biti mesojedi, jel sigurno jedu i biljnu hranu?

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Ožujak 06, 2011, 18:49:43 poslijepodne »
nabavi si svrdlaste puževe koji če ti riješit problem sabitog pijeska  :up:

nema potrebe da ih hraniš sa povrčem jer su tvoji ciklidi predatori (mikropredatori), samo smanji hranjenje na jednom dnevno...

još uvijek mislim da je to premala litraža za tu kombinaciju riba.... i da je to glavni problem... tretocephalusi narastu do 15 cm ...

i još dodajem:

"...Neolamprologus tretocephalus slovi za izrazito agresivnog ciklida. Nije pogodan za sve ciklide, eventualno za držanje sa Tanganyika školjkašima, ali i to samo dok ne odrastu. Odrasle ribe je moguće držati sa drugim robusnijim ciklidima samo u vrlo velikim akvarijima, i to samo jedan par. Dominanti mužjak neće podnijeti prisustvo bilo kojeg pripadnika svoga roda osim ženke. Čak se i preporuča da budu u zajedničkom velikom akvariju, jer je u malom izoliranom akvariju mužjak često paranoičan i ne može se ponašati normalno...."

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Ožujak 07, 2011, 09:06:55 prijepodne »
Da, sorry on je mesojed i hrani ga hranom koja je za njega ali mu svejedno ponekad daj i malo vegetarijanske hrane koja će mu dobro doći za probavu, pozdrav i sretno.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Ožujak 10, 2011, 09:19:29 prijepodne »
Bambi kako je riba i kakvo je stanje u akvariju?

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Travanj 19, 2011, 22:18:00 poslijepodne »
985plavi, pardon, nisam vidjela ovo tvoj post  :-[. sve je bilo ok do prije 2 dana. Pa da ne otvaram novu temu i ne pisem sve parametre ponovno, jer su rituali isti - promjene vode svakih 7-9 dana jedino sam malo povećala količinu vode koje mijenjam (otprilike 15 litara cca 1/4-1/3 vode). Povremeno dodajem FFM i vitamine po preporuci na pakiranju.

SIMPTOMI - brevis u pozadini na slici poludio. Stoji tako okomito i luđački pliva prema dnu već 2 dana i ne dolazi na hranjenje. Kao da ako prestane perajati će završiti na površini.
Tretocephalus je dobio bijele puff-ove, kao neku vatu na bokovima i škržnim poklopcima samo s jedne strane. Činilo se kao da je sluz od jabučara, ali nije.
Tako da sam opet u problemima...

Evo i slika.

Bijele vataste nakupine. Izgleda kao neko gljivično oboljenje..

Okomiti brevis u pozadini.. Uz napomenu da je u tom položaju već 2 dana, iako se na slici čini ok.

Hvala na pomoći!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Travanj 20, 2011, 10:05:02 prijepodne »
Eto umjesto da javiš dobre vijesti ti opet u problemima  :roll:

Odmah na početku pohvala za prelijepe ribe i krasan akvarij  :up: :zagrljaj:

Hajdemo redom, brevis se očito prejeo i ima začep koji se manifestira pritiskom na plivajuči mjehur i okomitim plivanjem. Njega bi se trebalo odvojiti u karantenu, pustiti da gladuje 3 dana a onda mu početi davati oljušteni kuhani grašak po malo 2 puta dnevno a kako bi mu ponovo proradila probava. Istovremeno mu se treba u karantenu usuti Gorka sol (kupuje se u apoteci) a dodaje se 1/2 čajne žličice na 5 litara vode. Ako se ne uspravi nakon 3 do 4 dana boravka u karanteni tada se treba iči na liječenje antibiotikom jer zbog zastoja probave može doči do bakterijske upale bilo organa probavnog sustava bilo zračnog mjehura. Ako je potrebno liječenje antibiotikom javi se radi dogovora oko tretmana.

Ova prelijepa riba sa prugama zaražena je kožnim parazitima Glossatella a po novome se zovu Apiosoma. To su paraziti koji žive u nakupinama i jako ružno izgledaju a s obzirom da su zakaćeni za kožu ribe često zna doči i do sekundarne bakterijske ili gljivične infekcije.
Paraziti su sada na žalost u cijelom akvariju pa stoga cijeli akvarij (na žalost), moraš liječeti lijekom protiv Icha (Costapur F) te obavezno a prema uputstvu dodati Serin Ectopur (nejodirana sol). Također nije zgorega dobro iscjediti jedan češer češnjaka na 50l vode.

Javi se što si poduzela i kakva je situacija.

PS. i ovu ribu koja ima začep ako sve bude ok i ako ju izliječiš također još dok je u karanteni moraš liječiti protiv Glossatelle jer i ona na sebi nosi parazita.

Sretno i evo par fotki da vidiš protiv čega se boriš, pozdrav.

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Travanj 20, 2011, 17:30:31 poslijepodne »
Hvala na brzom odgovoru!

Aktivirat ću karantenu danas i idem u nabavku preparata za liječenje. Nadam se da će sve biti ok i da ću se uskoro javiti s boljim vijestima.
Jedino pitanje je - hoce li biti ok ako akvarijsku vodu stavim u karantenu s novim filterom koji nije zacikliran?

Nažalost, mislim da je velik problem bujna valisnerija oko koje zapinje hrana pa se i kvaliteta vode narušava.
Javim se za koji dan. Taman za Uskrs nisam doma, tako da ce dijeta biti kvalitetna. 

Tipkamo se  :) ..

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Travanj 20, 2011, 20:19:44 poslijepodne »
Evo zapocela tretman u protiv nametnika prema preporuci. Dok provjeravam pusta li mi akvarij za karantenu, vidjela sam da se onaj brevis uvukao u kucicu. Valjda je to dobar znak :). Svejedno cu ga malo prihraniti gorkom soli...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Travanj 21, 2011, 08:55:35 prijepodne »

Jedino pitanje je - hoce li biti ok ako akvarijsku vodu stavim u karantenu s novim filterom koji nije zacikliran?

Filter u karantenskom akvariju služi samo za prikupljanje nečistoća tako da uopće nije bitno što nije iscikliran, upravo zbog toga se mora češće mijenjati voda sa odstajalom (24 sata) vodom iz pipe.

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Travanj 21, 2011, 09:10:02 prijepodne »
Brevis se čini bolje iako jos nije u karanteni.. Ali bojim se da tretocephalus neće još dugo. :'( Zavukao se u gornje dijelove akvarija među bilje..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Travanj 21, 2011, 09:18:12 prijepodne »
Čuj ako je Brevisu profunkcionirala probava tada je smanjen pritisak na zračni mjehur i vrlo moguće da se situacija sa plivajučim mjehurom popravila.

Tada ga ne moraš preseljavati u karantenu već samo malo dijete za sve ribe a onda malo graška i to je to.

Moraš što prije započeti liječenje protiv parazita uz pojačanu aeraciju a kako ne bi bilo prekasno .

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Travanj 21, 2011, 09:36:29 prijepodne »
Liječenje protiv parazita sam započela još sinoć. Tako da sada samo mogu čekati.. A akvarij je na dijeti već 2 dana..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Travanj 21, 2011, 09:57:01 prijepodne »
Sretno, držim ti fige  :up:

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Travanj 21, 2011, 20:38:40 poslijepodne »
Nažalost, nema sreće. :'( Tretocephalusu se pogoršalo čim sam započela tretman. Nema ga više... Ovi ostali izgledaju ok. Nastavljam s tretmanom u nadi da će ostali biti dobro.