Kolovoz 04, 2025, 23:46:35 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: JBL ektol  (Posjeta: 1136 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChichazZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
JBL ektol
« u: Ožujak 02, 2011, 00:44:14 prijepodne »
AQ 250 L, malawi ciklidi 35 riba velicine 3-5 cm, filtracija JBL 900L+enheim 2213- 420L, kod par riba sam primjetio raspadanje peraja sacekao par dana i uvjerio se da ih niko ne bije pa odlucio da ih lijecim JBL ektol, uredno dozirao kako pise u uputsvu i u 250 L stavio 60 ml (voda je poplavila pa ne znam da li je to normalno). Nemam iskustva sa lijecenjem ove bolesti a dostupan mi je samo JBL pa ne znam kakva su iskustva kolega po pitanju ovoga...u uputstvu pise da nakon 5 dana promijenim 50% vode i stavim u filter aktivni ugalj i da nema kontra indikacija...pa sad ko im vjeruje?
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: JBL ektol
« Odgovori #1 u: Ožujak 02, 2011, 09:45:30 prijepodne »
E moj ChichazZ.

Zašto se nisi prije liječenja prvo javio nama?

Naime, problem oštečenih peraja javlja se zbog poremečaja u kvaliteti akvarijske vode a znaju se javiti kada se voda iz slavine direktno ulijeva u akvarij pa tada clor iz vodovodne vode nagriza sluznicu kože te tako oštećuje i same rubove peraja...

Liječenje se treba provesti samo ako se radi o bolesti "Bakterijsko" raspadanje peraja a nju karakterizira propadanje peraja od rubova prema bazi s karakterističnim crvenkastim rubom (znak upale) ispod mjesta raspadanja.

Dakle, najbitnije je riješiti uzrok pojave raspadanja peraja a tek onda ako se baš mora provesti liječenje jer si sa ovim liječenjem samo napravio pizd...iju poubijavši sve dobre bakterije u filter materijalu pa češ ponovo morati ciklirati akvarij a za to se opet javljaju drugi problemi...

Raspadanje peraja u početnom stadiju vrlo upješno rješavaju češće promjene vode u kombinaciji sa duplom dozom easy Life FFM-a i vitamina te dodatkom nejodirane soli (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 50 litara vode (oprezno ako imaš corydorase i botie).

Ubuduće ako imaš neki problem prvo ga opiši ovdje s obavezno ispunjenim upitnikom o zdravstvenom stanju riba i uz obavezne fotografije, pozdrav i sretno.

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #2 u: Ožujak 02, 2011, 09:48:41 prijepodne »
Sta sad da radim? Hocu li mijenjati malo vode ili ...

Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Ožujak 02, 2011, 10:07:52 prijepodne »
Hajde ti nama postavi nekoliko fotki da vidimo o čemu se konkretno radi i detaljno ispuni upitnik koji ti se nalazi ispod moga posta pa ćemo vidjeti što dalje.

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #4 u: Ožujak 02, 2011, 10:57:16 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža                                                                                               - 250 L
-   temperatura,                                                                                                    - 26
-   parametri vode:                                                                                                - pH 7,5 i KH  8
-   vrijeme od pokretanja akvarija                                                                            - 4 mjeseca
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice                                           - nakon 1 mjeseca   
-   koliko često i koliko mijenjate vode                                                                     - 7-10 dana
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija                                                - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)                     - JBL 900 L + Enheim 400 L
-   način i periodi čišćenja filter materijala                                                               - 3 x u 4 mjeseca
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)    -

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? 
-   grijač
-   pumpa za zrak                                                                                                   - da
-   CO2 sustav – kakav                               
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)   - nista od hemije

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka                                                              - malawi ciklidi
-   starost ribica                                                                                                       - cca. 6 mjeseci
-   ima li potencijalnih „terorista“                                                                                - ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)       - 2x dnevno 6 dana

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)                      - ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)                                                            - ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...                                                  - iskrzana peraja
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)                                            - normalno hranjenje i ponasanje
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili                                                                            - prije 10 dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima                                                                  - JBL ektol
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?                                                              - 4, nije bilo uginuca za sad
-  stanje ostalih stanovnika

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #5 u: Ožujak 02, 2011, 11:04:38 prijepodne »
Ribe izgledaju kao malo uplasene ali to je vjerovatno zato sto sam pobio dobre bakterije...na savjet prijatelja sam stavio preventive radi posto sam prije 2 mjeseca imao isti problem i uginule su mi 2 ribe ali nisu se razbolile kod mene vec sam ih dobio bolesne...Povecao sam aeraciju vode, pa ne znam da li sad iz drugog AQ prebacim malo vode radi bakterija. Sto se fotki tice imam mali problemcica pa ih ne mogu uslikati...samo mislim da sam malo vise pozurio sa ubacivanjem lijeka.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Ožujak 02, 2011, 11:23:51 prijepodne »
Ovako, sada je situacija puno jasnija i vidljiv je uzrok oštečenih peraja.

Naime, pokvarila te se kvaliteta vode zbog povečane koncentracije amonijaka i fosfata a sve zbog pretjeranog hranjenja, vjerojatno imaš puno riba u toj litraži, vodu mijenjaš savakih desetak dana a filter materijal si oprao u 4 mjeseca samo 3 puta...

Ubuduće radi ovako:

1. jednom tjedno mijenjaj cca 25% vode
2. jednom mjesečno operi filter materijal u akvarijskoj vodi
3. ribe hrani samo jednom dnevno sa što raznovrsnijom hranom biljnog podrijetla (granulice, spirulina, kuhana blitva, kelj, tikvica...)
4. jednom tjedno dodaj propisanu dozu vitamina JBL Atvitol

S obzirom da si već započeo liječenja neka ribe budu 3 najviše 4 dana u lijeku a onda ovako:

Popravljanje kvalitete akvarijske vode:

1. promjeniti 50% vode i usisaj dno akvarija, oprati filter materijal i ubaciti aktivni ugljen da pokupi ostatke lijeka
2. naredni dan aktivni ugljen izvadi te dodati duplu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija i "dobre bakterije" AquaStart od Easy Life ili neke druge
3. naredni  dan dodajemo duplu dozu vitamina Sera „fishtamin“ ili JBL „Avitol“
4. naredni  dan dodajemo Easy Life FFM u duploj dozi na litražu akvarija
5. naredni  dan dodajemo duplu dozu vitamina JBL „Avitol“ ili Sera „fishtamin“ 
6.ništa
7. sedmi dan mijenjamo cca 25% vode, dodajemo Easy Life FFM u propisanoj količini i dobre bakterije
8. dan dodajemo vitamine u propisanoj dozi

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #7 u: Ožujak 02, 2011, 11:46:07 prijepodne »
Veliko hvala na pomoci, smijem li hraniti ribe dok je lijek unutra na uputsvu pise da nije preporucljivo? Sad sam promijenio 20-ak litara vode sa vodom iz drugog AQ. Jos jednom veliko hvala i nadam se da ce biti OK.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Ožujak 10, 2011, 09:14:18 prijepodne »
ChichazZ kakva je situacija, kako je ribama?