i ja razbijam glavu mjesecima, mislim da si u pravu sto se tice ljeta i zime ..!..meni je isto ljeti islo odlicno, izgleda da to sto su izvori protocniji zimi (stalne kise) pa u vodi necega nema..ili necega ima previse..da to ima najvise veze

.. mislim da u tom grmu lezi zec..
ako je problem u oklopima i njihovom presvlacenju - oklop u rakova je od hitina, to je u biti slozeni ugljikohidrat, dakle secer (gradivni ugljikohidrat, kao sto je na pr u biljaka celuloza gradivni ugljikohidrat, isto secer).. njima za sintezu hitina potrebni jednostavni seceri nalaze se u hrani, ne u vodi, stoga - ako imaju problema, vjerojatno im fali jos nesto sto sudjeluje u toj sintezi = zato mislim da je ovo sto je malky napisao jako dobro, i potrebno..
to sto si prije vidjao vise kosuljica u tanku, jesi povezao to s time da si prije imao vise kozica, pogotovo mladih, koje rastu, pa se cesce i presvlace: ako si u zadnje vrijeme imao manje koza a vecina ih je bila odraslih, logicno je i da je manje kosuljica, jer odrasle i nemaju toliku potrebu za presvlacenjem, kad vise ne rastu..ne znam..tesko je zakljucit

ova slika gore je primjer kozice koja je navjerojatnije umrla prirodnom smrcu, od starosti. tkivo u rakova koje je inace skoro tecno i skoro prozirno, postane kruto i pobijeli-porozi (kao na pr bjelance u jajeta kad ga skuhas - koagulira) tako da mislim da nije u vezi sa (ne)presvlacenjem
sad pametujem previse

vise je pitanja nego odgovora; ja u stv mislim da nesto u vodi kosi podmladak, dok je jos jako mali

tko ce znat...