Lipanj 30, 2025, 00:39:39 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Jezerce od 500l u pripremi  (Posjeta: 3965 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline rebeka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
Jezerce od 500l u pripremi
« u: Veljača 26, 2011, 20:04:53 poslijepodne »
Planiram raditi jezerce za kornjacu. Radovi ce krenuti na proljece. E sad me zanima koji filter bi filter iso u jezerce i dali bi trebale pumpe? I naravno koliko bi pumpa i filter kostali. Zeljela bi da mi predlozite dimenzije za jezerce ili kakav oblik da bude da u njega stane cca 500l. U susjedstvu ima puno macaka pa bi trebala neku ogradicu i krov iznad jezerca pa mogli bi mi dati ideju za to. hvala unapred  :D
:police: FBI :ninja: Riboobavještalac :ninja:

Offline jakov_os

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • catch & release
Odg: Jezerce od 500l u pripremi
« Odgovori #1 u: Veljača 26, 2011, 20:22:16 poslijepodne »
ajde napravi pa da imam kome pokloniti kornjacu, da mogu ribice u bazencic staviti :)    sori na off topicu... :)
rođen da peca, nateran da radi...

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 26, 2011, 20:36:00 poslijepodne »
Hahahah ja bi rado udomila tvoju ali vec imam jednu  :D

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #3 u: Veljača 26, 2011, 20:40:19 poslijepodne »
Planiram raditi jezerce za kornjacu. Radovi ce krenuti na proljece. E sad me zanima koji filter bi filter iso u jezerce i dali bi trebale pumpe? I naravno koliko bi pumpa i filter kostali. Zeljela bi da mi predlozite dimenzije za jezerce ili kakav oblik da bude da u njega stane cca 500l. U susjedstvu ima puno macaka pa bi trebala neku ogradicu i krov iznad jezerca pa mogli bi mi dati ideju za to. hvala unapred  :D
Znaci ipak je nisi dala na udomljavanje...
Drago mi je  :up:

Trebala bi raditi da je najveca dubina najmanje 1.2 m, (radi hibernacije na dnu jezerca), a sad sto vece to bolje, ovisi o uvjetima, ne znam da tu dubinu mozes dobiti (posto bi pravila jezerce 500l), ako bi isla dubina 1.2 m, ali ako nece biti u hibernaciji ili ces je staviti recimo u podrum da hibernira nema potrebe za takvom dubinom;  trebala bi raditi "stepenicasto" tj. razlicite dubine,
E sad za filtere, ja u ovom mom jezercu nisam imao filtere vec sam cirkulaciju vode (sprecava stvaranje zelenih algi, ali nije to to...), nazalost "usro" sam jer sam ga betonirao pa mi je malo popucao tjekom zime, i umjesto da sam farbao nekom tamnom bojom za jezerce, ja sa svjetlo plavom  :cekic po bulji:.

Za filter...
hm...
Ima se za kupiti al uglavnom su skupi, pogledaj recimo ovakve filtere, to cu praviti na proljece

Ja bih recimo od ovog drugacije napravio tako da mi voda ne ide od ispod prema gore, vec od gore prema dolje i prirodnim padom da se vraća u jezerce...

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #4 u: Veljača 26, 2011, 21:11:02 poslijepodne »
Negde na ovom forumu smo več puno pričali o filtru kojeg je najbolje i najeftinije uradit kot kuče, jer  ako očeš da filter dobro radi morače biti barem velik barem 10% od ukupne količine vode u ribnjaku.
A za čistu vodo bez zelenih algi neče biti dovoljno ni velik filtar, ako nečeš umontirati UV žarulje koje razbija mulekule algi, ako je nema voda če biti u vručim danima zelena tako da nečeš vidjet ribe.

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 26, 2011, 21:15:03 poslijepodne »
NIsam  :D

E sad ona ce po ljeti biti samnom kod bake znaci od 6 mjeseca do 9, a po zimi ce ce biti u akvariju (54l). I ja sam mislila o razlicitim dubinama jezerca, ali nemam ideje koje dimenzije
dvoriste je jedan hekar, pa dimenzije mogu biti koje hocu, ali posto ce jezerce biti neupotrebljavano vecinom godine netreba mi vece od 500l. Ja sam mislila iskopati rupu za jezero stavit stare deke i onda sve to prekriti folijom. Mislim da ce to biti u redu?  

E sad za taj filter ja sam razmisljala o nekom unutarnjem filteru, ali sumnjam da je to izvedivo. Ja iskreno sumnjam da bi mogla nesto takvo napraviti a da mi netko ne pokaze, mislim da me neko ne vodi kroz cjeli postupak. mislim da je najbolja ideja da ja imam samo cirkulacijsku pumpu, jel ipak to je samo tri mjeseca da ce jezerce biti u upotrebi.
I sad gdje da ja kupim tu pumpu?

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 26, 2011, 22:08:26 poslijepodne »
Nije preporučljivo da kornjača hibernira vani.Imaš u Bauhausu filtera za nekih 700-800 kn.Bili bi ok za jezerce od cca.1000 litara.

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 27, 2011, 11:14:47 prijepodne »
Kornjaca nece uopce hibenirati, jel jednostavno nemam prostora gdje bi mogla hibernirati. E sad meni nije tolko vazno da ja nju vidim pa ako njoj ne smetaju alge, ne smetaju i meni. E sad kad bi ja radila gilter znaci morala bi biti bacva od 50l. Jelda? Filter materjal bi bile vrece za krumpir i spuzva. E sad kako staviti pumpu na tu bacvu da voda cirkulira? I joa vaznije dali da zakopam tu bacvu, onako kako je u videu, ili da stavim na poviseno pa da pumpa tjera vodu u filter a iz filtera voda izlazi zakonom spojenih posuda?

Offline zazinac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Ribnjak
« Odgovori #8 u: Veljača 27, 2011, 11:34:10 prijepodne »

Bok,

vodim da krećeš sa izradom jezerca,neznam kakvo jezero misliš napraviti,od folije ili misliš kupiti gotovi kalup.
Predlažem da prije nego kreneš odabereš poziciju,pazi da ima hlada jer ćeš imati problema sa algama.
Filter i pumpu ćeš odabrati prema veličini jezera.

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 27, 2011, 11:52:01 prijepodne »
E sad mi je zao sto nemam sliku dvorista pa da mi pomognete. Ja sam razmisljala o tome da jezerce bude uz ljevi zid pa ce jednim djelom cijeli dan biti u hladu, a kornjaci bi napravila vecu ogradicu tak da se moze setati i za suncanje. Misli sam kupiti foliju a jezerce bi bilo cetvrtastog oblika. Evo sad sam napravila skicu u bojanju, pa recite kaj mislite
E da sad kad sam racunala to bi jezerce bilo oko 400l.

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #10 u: Veljača 27, 2011, 11:55:20 prijepodne »
Ali dakako neka jezerce jednim djelom bude na suncu, radi kornjace...

Ne bi trebala ukopavati, recimo na dnu bacve napravis rupu i neko produzno crijevo spojis, a u bacvu prvo stavis recimo neku plasticnu cjediljku ( da donji dio bacve nema filter materijal) i na tu cjediljku naslazes filtraciju, a od gore da ti dolazi voda.

Znam zeznuto je bez slike, al onda trebas jos na vrhu bacve napraviti jedan otok vode u slucaju da ti se filter zaštopa.

Evo na ovaku slicnu cjediljku sam mislio...
http://i34.tinypic.com/30ljmzd.jpg
EDIT: nisam vidio noktopusovu sliku, uglavnom tako nekak...
« Zadnja izmjena: Veljača 27, 2011, 11:58:52 prijepodne od darx »

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 27, 2011, 12:04:43 poslijepodne »
Ali dakako neka jezerce jednim djelom bude na suncu, radi kornjace...

Ne bi trebala ukopavati, recimo na dnu bacve napravis rupu i neko produzno crijevo spojis, a u bacvu prvo stavis recimo neku plasticnu cjediljku ( da donji dio bacve nema filter materijal) i na tu cjediljku naslazes filtraciju, a od gore da ti dolazi voda.

Znam zeznuto je bez slike, al onda trebas jos na vrhu bacve napraviti jedan otok vode u slucaju da ti se filter zaštopa.

Evo na ovaku slicnu cjediljku sam mislio...
http://i34.tinypic.com/30ljmzd.jpg
EDIT: nisam vidio noktopusovu sliku, uglavnom tako nekak...
Evo sad sam ja nacrtala nkj svojega, pa jel bi to tak trebalo izgledati?

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 27, 2011, 12:13:39 poslijepodne »
E da jel mi neko moze nacrati kako da pumpu stavim na taj filter? I koju pumpu da kupim?

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 03, 2011, 23:54:21 poslijepodne »
pumpu spojis na pocetak cijevi koja ide u filter,filter zamaskiras u brdasce ili nesti slicno i povrat ide slobodnim padom u jezerce,na taj nacin mozes slozit i vodopad
pumpa oko 250-300 l/h bi bila ok
povrat iz filtera napavis veci od ulaza tako da ti je promjer izlaza 2X promjer ulaza ali ne manji od 32mm da ti filter nebi preljevao van

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 05, 2011, 15:07:42 poslijepodne »
Hvala ti puno  :klap: Evo sad sam se bacila u trazenje pumpe  :P

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 05, 2011, 15:36:16 poslijepodne »
E jel netko zna online trgovinu za pumpe?