Srpanj 18, 2025, 15:12:27 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Biljke mesožderke  (Posjeta: 23090 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Nji

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Odg: Biljke mesožderke
« Odgovori #75 u: Ožujak 07, 2011, 16:36:08 poslijepodne »
ima u baukući treset mislim da je 70 litara 59 kuna ili tako nešto, ja sma kupio i jako sam zadovoljan

Znači sad imaju?
Ma super!
Kad sam ja tražila nisu imali(prije god-dve...)
ni da ni ne

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #76 u: Ožujak 07, 2011, 16:38:04 poslijepodne »
kakvih vi pproblema iimate sa naavkom tih mesožderki ja samo kumi kažem da mi iz botaničkog vrta donese te koje želim jer uvijek imaju viška pošto ona tamo radi uvijek mi ih donese :P

Pa bilo bi super da informaciju kad je kod njih rasprodaja viška podjeliš s  nama ;) :)

Pa da!!!
Čula sam za te rasprodaje,al nikak da čujem kad je koja!
Biosvera-javi!!!

Ako ih siješ sad onda bolje da budu u stanu,jer im treba toplina za klijanje...
ni da ni ne

Offline frga

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #77 u: Ožujak 08, 2011, 03:46:15 prijepodne »
Oj mesožderkoljupic, evo i ja našao nešto sitno vremena pa da ubacim neku novu fotku i koju rečenicu.

Kao što sam već prije rekao, mesožderke se NE GNOJE iz više razloga…mesožderke su se u svom evolucijskom razvoju prilagodile da potrebne elemente dobivaju iz drugih izvora, a ne kao „klasične biljke“ iz zemlje. Zemlja u kojoj rastu je siromašna dušikom i fosforom koji je sastavni dio skoro svih biljnih gnojiva (u mojem kraju najpoznatiji NPK :D, koji ujedno označava i tri najvažnija elementa potrebna za normalan razvoj biljaka). Kada bi zalijevali mesožderku s normalnim gnojivima za sobne biljke „spalili“ bi joj korijenje i biljka bi propala. Ako baš želite gnojiti svoje mesožderke, u obzir dolazi samo prihranjivanje putem lista.

Ako vam se neda kupovati  veliko pakiranje treseta (to su najčešće bale od 400-500 litara) onda Vam savjetujem da odete do prvog rasadnika i zamolite vlasnika da vam proda nešto sitno za vaše potrebne. Koliko ja znam skoro svi rasadnici kupuju te velike bale treseta za svoje biljke. A ako Vam ni to nije neka opcija , vidio sam da matija na www.teraristika.hr prodaje treset po 10 litara, ja sam isto uzeo od njega i dehidriranu mahovinu pa sam planirao pomiješati treset i mahovinu da vidim kako će biljke u tome napredovati.

Osobno nisam nikada intenzivno pokušavao uzgojiti Dionaea-e iz sjemenki, moje biljke znaju imati sjeme, ali to samo stavim  pored njih i do sada nisam baš previše obraćao pozornost na to da li je nešto izraslo ili ne, jer već diobom se stvori dovoljno velikih biljaka. Jedino što znam da kad izrastu da su mini mini replika svoje velike majke. Ovdje bi vam još skrenuo pozornost da sjemenke mesožderki jako brzo gube na klijavosti, tak da ako želite uzgojiti mesožderke iz sjemenki bilo bi dobro da su iz nekog pouzdanog izvora. A uzgoj bi trebao biti jednako kao što sam napisao da se uzgajaju rosike. Mješavina treseta i perlit, puno vlage, sjemenke se ne pokrivaju sa zemljom i to je to i uvijek paziti da se zemlja ne isuši jer inače je gotovo.

E ako vas interesiraju te biljčice sa velim klopkama, sa zubima oblika morskog psa i ostala fensy imena ovdje vam je stranica gdje možete vidjeti sve moguće varijacije i to ne samo Dionaea, samo kliknete na rod koji želite i spustite se na kraj stranice, ima i dosta korisnih informacija o uzgoju iz sjemenu i općenito držanju ovih fascinantnih biljaka.

http://cpphotofinder.com/

E a za kraj ostao sam vam dužan slikicu Drosere alice, jučer slikana i listovi su joj sada zeleni, no ako pogledate ove donje listove, vidite da su oni crveni, to su listovi koji su nastali tokom ljeta kada svi novi listovi poprimaju krvavo crvenu boju . Na žalost nemam niti jednu sliku od ljeta i još jednom se ispričavam na kvaliteti slika, ali sve slike su slikane mobitelom…

Na drugoj slici možete vidjeti također jednu mesožderku iz roda Pinguicula, no koja točno vrsta to na žalost ne mogu reći. Na toj drugoj slici vidite jednu biljku, dok na trećoj slici vidite kako se biljka razdijelila na više manjih. Također jedna od nezahtjevnih  mesožderki, ja ju sadim u treset pomiješan s perlitom, nikada ne dopuštam da se zemlja isuši, zalijevam s mekom vodom, nikada ne prihranjujem gnojivom, držim ju na istočnom prozoru, a preko ljeta ju stavljam sa ostalim mesožderkama van. Prezimljava u kući na normalnoj temperaturi ili na istočnom ili na južnom prozoru.  
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline rebeka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
« Odgovori #78 u: Ožujak 08, 2011, 08:17:39 prijepodne »
Znaci Kad ih posadim da ih ostavim u stanu?
:police: FBI :ninja: Riboobavještalac :ninja:

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #79 u: Ožujak 08, 2011, 09:23:42 prijepodne »
Frga na koji nacin ove zadnje 2 žderu meso? Meni to izgleda ko neko vulgaris cvjeće a ne ko prave mesožderke  :D
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #80 u: Ožujak 08, 2011, 14:34:26 poslijepodne »
ja mislim da one imaju lovke na korjenju pa jedu organizme ispod zemlje :)

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Ožujak 08, 2011, 23:36:24 poslijepodne »
Znaci Kad ih posadim da ih ostavim u stanu?

da!

Vidiš ovo ti je dobra ideja Frga s dehidriranom mahovinom,i za to sam gledala di toga ima,i ne bi na pamet pala teraristika da me.... >:(
Eto znači tamo ima i toga?
E jel tako nazivaju i spaghum?Mah tresetar?Jel ti to zvuči poznato?Ne znam kakva je ta mahovina,moram vidjet...Jel se sjećaš cijena možda?
To bi mi i za orhidejice dobro došlo!

Frga predbilježavam se za višak mladih biljčica!Kako god! ;)
ni da ni ne

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Ožujak 09, 2011, 21:00:27 poslijepodne »
e da jel netko mozda zna kolio treba biljci da proklija?

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Ožujak 10, 2011, 12:36:38 poslijepodne »
Ne znam,nisam ih sijala još nikad....
To ćeš nas ti obavijestiti...
ni da ni ne

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Ožujak 12, 2011, 19:23:28 poslijepodne »
Ej ja sam danas bila u baumaxu i trazila perlita i treseta, al nema ni jednog ni drugog  :rolleyes:  Ali nasla sam zemlju za orhideje sa perlitom, ph 5,5, pa neznam jel bi se mozda u tome mogle drzati mesozderke? Jer citala sam da neki ljudi tu zemlju koriste.

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Ožujak 13, 2011, 16:00:37 poslijepodne »
Moglo bi i u tome.
A ovog ostalog imaš u Bauhausu!!!

ni da ni ne

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Ožujak 13, 2011, 19:29:56 poslijepodne »
evo samo da javim da ja imam mesožderku  :Pcim sam je dobio krenuo sam u slaganje njenog doma i ovih 4 dana ide dobro i pušta 2 nova lista inače smještena je u 6-ero kutni akvarij od cc 30l u njemu je ona, dva panja i brdo mahovine oko panja ;) vlagu sam jednom mjerio i bila je 72 postotna a zadržavam je tako da sam na akvarij stavio prozirnu foliju koju sam pričvrstio gumicom i dobra zategnuo i sa čačkalicom sam probušio 10 rupica :)

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Ožujak 13, 2011, 19:31:25 poslijepodne »
Super!
Baš me zanima kak će napredovati!
ni da ni ne

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Ožujak 14, 2011, 15:27:20 poslijepodne »
Evo nasla sam jednu stranicu (na engleskom) na kojoj objasnjuje kako da se posadi sjeme dionee. Evo ja cu prevesti vazni dio teksta. Sjeme se posadi u male loncice, najboje u susenu mahovinu ili mjesavinu mahovine i pjeska, ne preporucuje se perlit (  -? ) Kada se sjeme posadi posprica se destiliranom voodom i stavi u plasticne vrecice. najbolje uspjeva na temperaturi izmedu 20-25 stupnjeva.Sjeme pocne klijati oko cetri tjedna nakon sadnje. prvi list nje pravi to jest nema glavicu kojom lovi. Nakon sto izraste nekoliko pravih listova makne se plasticna vrecica. Biljka ce rasti oko cetri mjeseca te ce prestati i poceti se pripremati za zimski period. medutim mi mozememo prevariti biljku i preesaditi je u drugu zemlju te ce rasti jos nekoliko mjeseci  (makar ako ju posadis u cetvrtom mjesecu, ona pocne klijati u petom, taman u devetom mjesecu prestane rasti). Biljka je u proljece velika oko jedan centimetar. Sada mozemo uloviti male kukce i nahaniti je. Ako zelite da biljka brze raste mozete je gnojiti, ali to nije preporucljivo osim ako niste strucnjak, jar ce biljka uvenuti. Nakon pet godina biljka ce doseci svoju pravu velicinu. I da ne preporuca se za one nestrpljive   :roll:   E da se malo nadovezem sjemenke se preporuca saditi odvojene.

Evo ja sam odlucila za svoje sjemenke kupiti onakve posude gdje je odvojeno za vise biljkaka, pa cu svaku sjemenku tako posaditi, a uz te posude dobijes i poklopac tako da ce to sluziti kao plasticna vrecica. Nakon sadnje cu ju staviti van (tako preporucuju) pa da vidimo kako ce to ici. Da moze se biljka ostaviti unutra ali onda treba imati ukljucenu lampu. Dok ne proklija pa se onda iznese van.  :P I da se ne dosadujem kupit cu si jednu vec odraslu obicnu dioneu  :up:

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #89 u: Ožujak 14, 2011, 16:50:36 poslijepodne »
Aha kupila si ono mini klijalište,imam i ja to...

Znači ne perlit?A onda valjda perlit za odraslu biljku...Hm...a da pijesak se inače preporučuje za sijanje bilo kakvog sjemena...
Znači kad proklija onda van s njom??-Da, kad zatopli dovoljno valjda, na sunce.
ni da ni ne

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Ožujak 14, 2011, 17:47:06 poslijepodne »
Na toj stranici oni uope ne preporucuju  perlit cak ni za odrasle (neznam zasto) ali vidim na netu da ljudi normalno sade u perlit i treset i biljke normano prokliju, pa cu i ja tako.
Mislim da su neki savjeti dobri ali neki ubi boze. Pise da se slobodno smjes igrati sa biljkama i zatvarati im glavice zato sto se one nakon par dana otvore?  :nerd: 

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Ožujak 15, 2011, 09:18:01 prijepodne »
Ha???
pa to se nikako ne radi-iscrpljuješ biljku!?
Znači nije neka pouzdana stranica baš?Više reklamira očito onda...
ni da ni ne

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Ožujak 15, 2011, 15:07:38 poslijepodne »
Evo sad nemrem naci stranicu da stavim link  >:(  Uglavnom tamo opisuje kako da posadis ima i slike sto oni sade. Ali ovaj savjet je stvarno  :roll:

Offline frga

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Ožujak 16, 2011, 06:27:14 prijepodne »
@ ivan – Samo naziv biljke nam već može pomoći da shvatimo na koji način ove biljke mame i love svoj plijen, naime lat. „pinguis“ znači „masno“, a odnosi se na njihovo lišće, koje je cijelo prekriveno ljepljivom/masnim tankim slojem koja mirisom privlači svoje žrtve. Također prilikom otkrića ove biljke nije se odmah znalo  da je ona mesožderka, tek kasnije je Darwin potvrdio tu sumnju otkrićem da biljka može micati  rubovima listova (makar ti pokreti nisu tako intenzivno vidljivi kao kod dionaea)  i uz pomoć određenih enzima probavljati plijen. Jedino što ova biljka ne love veće kukce, već se na njoj lijepe pretežno male mušice, al zato kad dođe sezona tih mušica, skoro je cijela crna od njih. ;)

@ nji -  e sad nemoj me držati točno za riječ ali ja sam si tu zbrku  oko tog treseta, bijelog treseta, peat moss i sphagnum moss protumačio ovako (što ne znači da sam točno protumačio  :D ):

„peat moss“ – ono što se kod nas prodaje pod treset (sad koji je bijeli a koji normalni ni ja točno ne znam jer kad god sam pitao rekli su da nemaju taj „bijeli“ već samo „normalni“ a ja sam negdje pročitao da se pod peat moss, ponajprije misli na „lithuanian peat moss“ tak da kad sam tu deklaraciju našao na paketu odmah sam se opskrbio za duži period)

„sphagnum moss“ = posušena mahovina i to je ono što se zna koristiti kod nekih orhideja i mesožderki i točno taj se nudi na www.teraristika.hr (samo što gore piše forest moss), ja sam isto uzeo paket da isprobam kak to izgleda i funkcionira.

„lithuanian peat moss“  se vadi iz posebnih „tresetišta“ u Litvi, a treset je nastao razgradnjom mahovine, dakle razgradnjom „sphagnum mossa“, tak da je „lithuanian peat moss“ samo razgrađeni oblik „sphagnum moss“.  

E a sad ja smatram da to razvrstavanje na treset i bijeli treset se vrši zato jer treset znaju i kod nas ljudi raditi ali ne od mahovine „sphagnum moss“  već od nekih drugih organskih tvari (ne znam ni sam kojih) pa bi taj treset koji ljudi doma rade možda bio običan treset a onaj litvijski – takozvani „bijeli“

Nadam se da sam bar malo razjasnio  :D, makar ne tvrdim da sam 100% upravu, već jednostavno mi na taj način ima bar malo smisla.

@ rebeka- postoji milijune različitih stranica sa savjetima o držanju i uzgajanju mesožderki, a ako si već naručivala sjeme od nekoga onda bi ti bilo najbolje da ti da on odmah uputstvo iz prve ruke. Perlit ti je jedna vrsta pijeska (silicijev dioksid) i glavna uloga u supstratu mu je da zemlja bude rahla i da se korijenje može lakše razvijati u njoj.  
« Zadnja izmjena: Ožujak 16, 2011, 06:37:02 prijepodne od frga »
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Ožujak 16, 2011, 09:36:50 prijepodne »
Fino si ti to složio...
A gle ja imam manje informacija nego ti, pa ću ti vjerovati. ;)
Znam samo da kod nas nema puno treseta i tresetišta,samo jedno.Nisam ziher više gdje....senilna sam...
A taj treset je pretežno mješavina lišća,i ostaloga šta se nađe na šumskom tlu.
Tak da može biti da je ta razlika-svijetlog i tamnog.

ni da ni ne

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Travanj 03, 2011, 15:46:43 poslijepodne »
Malo smo zapustili temu pa da je ozivimo  8) Kak su vase mesozderkice? Ja jos uvjek cekam na to sjemenje   :roll:

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Travanj 03, 2011, 18:22:13 poslijepodne »
moja je super tjera novih klopka na tone i stvarno ju je super vidjet
 :)

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Travanj 08, 2011, 20:30:35 poslijepodne »
Evo novosti sutra ujutro daleze sjemenke, i sad imam pitanje dal da imam svjetlo iznad njih prva tri mjeseca(dok ne prokliju) ili da bude samo svjetlo od prozora. Klijaliste je ispod prozora prozor je na jugu.

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Travanj 09, 2011, 11:31:33 prijepodne »
nisam bas pratio cijelu temu >:(di si kupila sjemenje?i od koje tocno biljke?uzo ni i ja :up:

Offline rebeka

• Punopravni član
« Odgovori #99 u: Travanj 09, 2011, 12:37:53 poslijepodne »
uzela sam se e-baya od nekog tipa iz ceske. Uzela sam clone Z11 i to je deset sjemenki pet dolara mislim. Jedino je problem sto moras cekati pet godina da ti biljka postane odrasla  :)