Oj mesožderkoljupic, evo i ja našao nešto sitno vremena pa da ubacim neku novu fotku i koju rečenicu.
Kao što sam već prije rekao, mesožderke se NE GNOJE iz više razloga…mesožderke su se u svom evolucijskom razvoju prilagodile da potrebne elemente dobivaju iz drugih izvora, a ne kao „klasične biljke“ iz zemlje. Zemlja u kojoj rastu je siromašna dušikom i fosforom koji je sastavni dio skoro svih biljnih gnojiva (u mojem kraju najpoznatiji NPK

, koji ujedno označava i tri najvažnija elementa potrebna za normalan razvoj biljaka). Kada bi zalijevali mesožderku s normalnim gnojivima za sobne biljke „spalili“ bi joj korijenje i biljka bi propala. Ako baš želite gnojiti svoje mesožderke, u obzir dolazi samo prihranjivanje putem lista.
Ako vam se neda kupovati veliko pakiranje treseta (to su najčešće bale od 400-500 litara) onda Vam savjetujem da odete do prvog rasadnika i zamolite vlasnika da vam proda nešto sitno za vaše potrebne. Koliko ja znam skoro svi rasadnici kupuju te velike bale treseta za svoje biljke. A ako Vam ni to nije neka opcija , vidio sam da matija na
www.teraristika.hr prodaje treset po 10 litara, ja sam isto uzeo od njega i dehidriranu mahovinu pa sam planirao pomiješati treset i mahovinu da vidim kako će biljke u tome napredovati.
Osobno nisam nikada intenzivno pokušavao uzgojiti Dionaea-e iz sjemenki, moje biljke znaju imati sjeme, ali to samo stavim pored njih i do sada nisam baš previše obraćao pozornost na to da li je nešto izraslo ili ne, jer već diobom se stvori dovoljno velikih biljaka. Jedino što znam da kad izrastu da su mini mini replika svoje velike majke. Ovdje bi vam još skrenuo pozornost da sjemenke mesožderki jako brzo gube na klijavosti, tak da ako želite uzgojiti mesožderke iz sjemenki bilo bi dobro da su iz nekog pouzdanog izvora. A uzgoj bi trebao biti jednako kao što sam napisao da se uzgajaju rosike. Mješavina treseta i perlit, puno vlage, sjemenke se ne pokrivaju sa zemljom i to je to i uvijek paziti da se zemlja ne isuši jer inače je gotovo.
E ako vas interesiraju te biljčice sa velim klopkama, sa zubima oblika morskog psa i ostala fensy imena ovdje vam je stranica gdje možete vidjeti sve moguće varijacije i to ne samo Dionaea, samo kliknete na rod koji želite i spustite se na kraj stranice, ima i dosta korisnih informacija o uzgoju iz sjemenu i općenito držanju ovih fascinantnih biljaka.
http://cpphotofinder.com/E a za kraj ostao sam vam dužan slikicu Drosere alice, jučer slikana i listovi su joj sada zeleni, no ako pogledate ove donje listove, vidite da su oni crveni, to su listovi koji su nastali tokom ljeta kada svi novi listovi poprimaju krvavo crvenu boju . Na žalost nemam niti jednu sliku od ljeta i još jednom se ispričavam na kvaliteti slika, ali sve slike su slikane mobitelom…
Na drugoj slici možete vidjeti također jednu mesožderku iz roda Pinguicula, no koja točno vrsta to na žalost ne mogu reći. Na toj drugoj slici vidite jednu biljku, dok na trećoj slici vidite kako se biljka razdijelila na više manjih. Također jedna od nezahtjevnih mesožderki, ja ju sadim u treset pomiješan s perlitom, nikada ne dopuštam da se zemlja isuši, zalijevam s mekom vodom, nikada ne prihranjujem gnojivom, držim ju na istočnom prozoru, a preko ljeta ju stavljam sa ostalim mesožderkama van. Prezimljava u kući na normalnoj temperaturi ili na istočnom ili na južnom prozoru.