Compact 10.0 vjerovatno nece
Previše UV radijacije (pogotovo UVB i UVC dijela spektra) je štetno za sve žive organizme. Ova žarulja, međutim nije opasna - na udaljenosti od 20cm ima UVB indeks otprilike kao proljetno sunce oko 9 ujutro (to su rezultati neovisnih mjerenja)- dakle prilično slabo, i suprotno proizvođačkoj propagandi ("desert sun"). I inače su fluorescentne lampe (cijevi i kompaktne) prilično slab izvor UVB rasvjete, tj, radijacija u UVB spektru penetrira vrlo plitko (ne više od 30cm od površine lampe), intenzitet nije velik, a i brzo gube na intenzitetu (većina izgubi bilo kakav iskoristivi UVB spektar nakon 6-7 mjeseci korištenja). Posve druga priča su lampe sa stlačenim živinim parama (kao Osram Vitalux koji je spomenuo Tito) i specijalne metal-halogene lampe koje emitiraju UV spektar vrlo visokog intenziteta i penetriraju i do 2m od površine lampe - s njima treba bit izuzetno oprezan jer mogu izazvati mnogobrojne zdravstvene probleme kod životinja.
U svakom slučaju, bez straha objesi svoju lampu iznad kopnenog dijela. Tako će se kornjača moći sunčati pod njom koliko želi, a potom se udaljiti u sjenovitiji dio/vodu.
P.S. UVB 5.0 i pogotovo 2.0 lampe su po meni bacanje novaca jer emitiraju UVB toliko slabog intenziteta da nemaju praktički nikakvog efekta na sintezu vitamina D3 u koži gmazova
Slazem se da navedene Compact lampe ne mogu nastetiti ako ih se pravilno instalira. Međutim u akvarijima sa vodenim kornjacama rijetko tko ima instaliranu rasvjetu na pravilnoj udaljenosti. Ljudi kupe tvornicke akvarije visine 30-50 cm sa poklopcem, kornjaci zele staviti sto visu razinu vode da ima mjesta za plivanje i onda od kopna do same zarulje ostane samo 10-15 cm, viđao sam cak i manje. S obzirom da je intenzitet zracenja veci sto je kornjaca blize lampi moze biti problema, pogotovo sa 10.0. Po stranim forumima se znaju naci slucajevi foto-kerato konjuktivitisa bas sa fluorescentnim lampama kod vodenih kornjaca iz ovog razloga. Znam cak i za slucajeve da kornjace nisu izlazile van na suncanje kada je nova lampa postavljena pre nisko, nego tek kada je intenzitet zracenja malo oslabio tako da ima nesto u tome.
Exo Terra navodi da je Compact 10.0 ucinkovit do 50 cm. Mislim da ne bi bilo pametno instalirati ju na samo 15-20 cm od kopna jer kad odrasla crveouha ispruzi vrat dok se sunca oci ce joj biti udaljene manje od 10 cm od lampe gdje je zracenje vece i svakako postoji sansa da dođe do navedenog problema sa ocima. A da ne spominjem da se kornjace jako cesto penju jedna na drugu za vrijeme suncanja i onda im je lampa doslovce na glavi (no tu je samo jedna kornjaca u pitanju).
I daj mi reci, kolko takva zarulja traje?
Jer ove koje ja imam, kako Nino G rece - traju oko pola godine, 7 mjeseci.
Probacu prvo naci takvu zarulju na Slo-Exo u petom mjesecu, bice izladaca/prodavaca iz Njemacke, mozda neko dosese sa sobom (bilo je na prethodnom dosta opreme, pa mozda bude i sad).
Ako ne nadem, ostaje mi eBay + jos cu malo potraziti po shopovima u okolnim drzavama.
Ja sam ove godine isao na Slo Exo sa namjerom da nabavim svojima Lucky reptile, no nije ga bilo. Od high-tech lampi je bilo samo ZooMed PowerSun UV, posebna teraristicka lampa na zivine pare koja vec ima balast u sebi (dakle, montira se u obicno grlo direkt na 220V). Preporucio bi ti taj tip rasvjete dok ne nabavis Lucky Reptile. Kod nas je dostupna Exo Terra Solar Glo, cak niti nije pre skupa, oko 300 kn, a traje oko godinu dana. Ako racunas da mijenjas neonku dva puta godisnje prakticki dođes na isto, a nije ti potrebna ni dodatna lampa za grijanje. Ja ju koristim vec par mjsesci kod crvenouhih, lampa svijetli negdje 10x jace od neonki, dosta grije i isijava UVA i UVB bolje od ove fluorescentne rasvjete koju imas. Kornjace puno vise vremena provode na kopnu, jedine mane su da najslabija ima 125W i minimalna udaljenost od kopna je oko 35-40 cm pa je instalacija malo zeznuta ako imas poklopac. Ja sam to rijesio ovako:
LINK1 LINK2, nadam se da ce je Lucky reptile zamijeniti za godinu dana.