Srpanj 19, 2025, 11:57:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: UVB - moze li ga biti previse?  (Posjeta: 5482 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dora

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
UVB - moze li ga biti previse?
« u: Veljača 19, 2011, 16:17:49 poslijepodne »
Imam pitanje, nigdje na netu ne mogu naci odgovor - dal je stetno za kornjacu previse UVB-a?
Pitam zato sto sam joj kupila UVB 10, obicno je kao neko pravilo (?) da ljudi kupuju 2 ili 5, ove 10 zarulje su za kao pustinjske zivotinje.

S tim u vezi - dal joj je previse UVA-a i UVB-a iz ove kombinacije:

Zagreb

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
Odg: UVB - moze li ga biti previse?
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2011, 16:46:49 poslijepodne »
U glavnom da. Previse UVB zracenja je stetno. Zato se primjer neke zarulje samo 15tak minuta,
dva puta tjedno pale (Osram UltraVita lux naprimjer). Druge opet imaju minimum razmak od zivotinje koji se nesmije preci.

Konkretno u tvom slucaju treba se postaviti pitanje koju zivotinju/kornjacu imas.
Ta zarulja od ReptiGlo-a je napravljena za pustinjske zivotinje. Ja osobno nemam iskustva snjom, ali sam cuo da je losa u svijetlu.
Mosusnima je nebi preporucio staviti. Za njih je to defintivno prejako. Za Trachemyse (ako imas) mozes, nece im nista biti.
Eventualno namjesti na dva tri sata manje radi nego sto je preporuceno u opisu. U svakom slucaju sljedeci puta trazi "tropsku" verziju, ne "pustinjksu".
Gledaj da je vodoravno montiras, veca je korist.

UVA spekltar je nesto sto je sporedno i nije toliko vazno. Neki cak kazu da je potpuno zanemarljiv.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2011, 18:23:10 poslijepodne »
Hvala na brzom odgovoru  :up:

Da, lampa je za Trachemysa, zaboravih napisat.
Znaci moze joj ostat? Kul, ostavim, al sljedeci put kao i obicno kupim dvojku ili peticu.
Thx.

Zagreb

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2011, 18:24:49 poslijepodne »
Previše UV radijacije (pogotovo UVB i UVC dijela spektra) je štetno za sve žive organizme. Ova žarulja, međutim nije opasna - na udaljenosti od 20cm ima UVB indeks otprilike kao proljetno sunce oko 9 ujutro (to su rezultati neovisnih mjerenja)- dakle prilično slabo, i suprotno proizvođačkoj propagandi ("desert sun"). I inače su fluorescentne lampe (cijevi i kompaktne) prilično slab izvor UVB rasvjete, tj, radijacija u UVB spektru penetrira vrlo plitko (ne više od 30cm od površine lampe), intenzitet nije velik, a i brzo gube na intenzitetu (većina izgubi bilo kakav iskoristivi UVB spektar nakon 6-7 mjeseci korištenja). Posve druga priča su lampe sa stlačenim živinim parama (kao Osram Vitalux koji je spomenuo Tito) i specijalne metal-halogene lampe koje emitiraju UV spektar vrlo visokog intenziteta i penetriraju i do 2m od površine lampe - s njima treba bit izuzetno oprezan jer mogu izazvati mnogobrojne zdravstvene probleme kod životinja.
U svakom slučaju, bez straha objesi svoju lampu iznad kopnenog dijela. Tako će se kornjača moći sunčati pod njom koliko želi, a potom se udaljiti u sjenovitiji dio/vodu.

P.S. UVB 5.0 i pogotovo 2.0 lampe su po meni bacanje novaca jer emitiraju UVB toliko slabog intenziteta da nemaju praktički nikakvog efekta na sintezu vitamina D3 u koži gmazova
« Zadnja izmjena: Veljača 19, 2011, 18:28:04 poslijepodne od Nino G »

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2011, 19:27:39 poslijepodne »
P.S. UVB 5.0 i pogotovo 2.0 lampe su po meni bacanje novaca jer emitiraju UVB toliko slabog intenziteta da nemaju praktički nikakvog efekta na sintezu vitamina D3 u koži gmazova
To mogu potpuno potvriditi, ne samo u vezi ovih fabrikata nego za veliki dio tkz. Teraristicki lampi.
Pozivam se tu na istrazivanja jednog Veterinara iz Minhena (Dr.Henry Brahmes) koji je dosta svog
slobodnog vremena proveo sa mjerenjem i istrazivanjem tih terra.lampi.
Svake godine se susrecemo u Ulmu na jednom skupu tako da te informacije imam iz prve ruke.
Pokazalo je se da vecina (neznam sada napamet fabrikate, niti bi ih htio imenovati) ne drzi ono sto je napisano na pakovanju.
Za sada najbolja umjetna rasvjeta za gmazove je od Lucky Reptile Bright Sun (na bazi metal-halogen)  ... u raznim vrstama (pustinja, Tropske, sumske).
Koliko znam nema ih u Hrvatskoj za kupiti.

Za suncanje ti svejedno koristi ova spotzarulja, o njoj ovisi dali je kornjaci dosta suncanja ili ne.

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 20, 2011, 14:00:07 poslijepodne »
Hvala decki :)

Nego, jel ovo ta kvalitetnija zarulja (Lucky Reptile Bright Sun):

Ima je za kupit na eBayu. Vrlo cesto Britanci ne zele slati lomljive stvari, pa je to (ne)mali problem sto se nabavke tice.
Osram Vitalux-a nema ni na eBayu.
Zagreb

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 20, 2011, 17:10:40 poslijepodne »
Je to je ta. Ali to nije obicna zarulja koju mozes u bilo koje grlo staviti. Trebas imati .... e sada neznam kako se to kaze na nasi. (Googlaj: Vorschaltgerät), to u glavnom isto trebas za tu zarulju. Sve u svemu je najpametnije uzeti set koji se sastoji od reflektora sa grlom, zarulja i to sto neznam prevesti na nasi.

Osram UltraVita lux ti nije ni potreba, a nevjerujem ni da je mozes postaviti odgovarajuce,
treba daljina biti od prilike jedan metar i treba se samo dva, tri puta tjedno paliti.
Ja je vise nepreporucujem jer u medju vremenu ima dosta boljih solucija.

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 20, 2011, 17:36:29 poslijepodne »
Je to je ta. Ali to nije obicna zarulja koju mozes u bilo koje grlo staviti. Trebas imati .... e sada neznam kako se to kaze na nasi. (Googlaj:  ), to u glavnom isto trebas za tu zarulju. Sve u svemu je najpametnije uzeti set koji se sastoji od reflektora sa grlom, zarulja i to sto neznam prevesti na nasi.

Jel to ovo (ovo mi se cini kao set, al ne razumijem rijeci): http://cgi.ebay.de/Lucky-Reptile-UV-Lampe-Desert-Vorschaltgerat-70-W-/230587557929?pt=de_haus_garten_tierbedarf_reptilien&hash=item35b016e829

To mi je izbacila eBay-eva trazilica pod Vorschaltgerät lucky reptile.
Zagreb

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 20, 2011, 17:57:05 poslijepodne »
Je, to je to. Ali pazi, imas KVG i EVG.
EVG je malo skuplji ali zato dosta bolji za zarulje.
Cijena ti je za cijeli set (sa reflektorom) od prilike  oko 130 eura.

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 20, 2011, 18:09:56 poslijepodne »
I daj mi reci, kolko takva zarulja traje?
Jer ove koje ja imam, kako Nino G rece - traju oko pola godine, 7 mjeseci.

Probacu prvo naci takvu zarulju na Slo-Exo u petom mjesecu, bice izladaca/prodavaca iz Njemacke, mozda neko dosese sa sobom (bilo je na prethodnom dosta opreme, pa mozda bude i sad).
Ako ne nadem, ostaje mi eBay + jos cu malo potraziti po shopovima u okolnim drzavama.
« Zadnja izmjena: Veljača 20, 2011, 18:13:17 poslijepodne od dora »
Zagreb

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 20, 2011, 18:21:01 poslijepodne »
Zarulja sama od sebe ima zivotni vjek od 6000h.
LR preporucuje mjenjanje zarulje nakon 12 mjeseci ....
Te informacije imas na njihovom webu.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 20, 2011, 18:28:24 poslijepodne »
Trebas imati .... e sada neznam kako se to kaze na nasi. (Googlaj: Vorschaltgerät), to u glavnom isto trebas za tu zarulju.

Kod nas se to zove predspojna naprava (sadrži propaljivač i prigušnicu). Ima za kupiti klasičnih i elektronskih. Ove elektronske su puno skuplje, ali osiguravaju kvalitetniji (stabilniji) spektar emitiranog svjetla, i navodno produljuju vijek trajanja same lampe. Može se upotrijebiti bilo koja predspojna naprava za adekvatnu snagu žarulje, ali mislim da je najsigurnije uzeti komplet od proizvođača, pa u slučaju nekih problema možeš i reklamirati.

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 20, 2011, 18:44:57 poslijepodne »
Te informacije imas na njihovom webu.

Je, istina, nasla: Lucky Reptile
Sve pise, i kolko traje i kolko cesto se mora mjenjati... srecom ima i engleska verzija  :)

Fala ljudi  :)
Zagreb

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 20, 2011, 18:51:30 poslijepodne »
Kod nas se to zove predspojna naprava (sadrži propaljivač i prigušnicu). Ima za kupiti klasičnih i elektronskih.
Hvala Nino. Da sam ukljucio ova moja dva klikera mozda bi uspio i prevesti, jer "Vor-schalt-gerät" upravo znaci "pred-spojna-naprava".
Grlo u koje se zarulja stavlja nije mozda ni toliko vazna, koliko je sam reflektor koji bude u setu.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #14 u: Veljača 23, 2011, 02:48:23 prijepodne »
Compact 10.0 vjerovatno nece
Previše UV radijacije (pogotovo UVB i UVC dijela spektra) je štetno za sve žive organizme. Ova žarulja, međutim nije opasna - na udaljenosti od 20cm ima UVB indeks otprilike kao proljetno sunce oko 9 ujutro (to su rezultati neovisnih mjerenja)- dakle prilično slabo, i suprotno proizvođačkoj propagandi ("desert sun"). I inače su fluorescentne lampe (cijevi i kompaktne) prilično slab izvor UVB rasvjete, tj, radijacija u UVB spektru penetrira vrlo plitko (ne više od 30cm od površine lampe), intenzitet nije velik, a i brzo gube na intenzitetu (većina izgubi bilo kakav iskoristivi UVB spektar nakon 6-7 mjeseci korištenja). Posve druga priča su lampe sa stlačenim živinim parama (kao Osram Vitalux koji je spomenuo Tito) i specijalne metal-halogene lampe koje emitiraju UV spektar vrlo visokog intenziteta i penetriraju i do 2m od površine lampe - s njima treba bit izuzetno oprezan jer mogu izazvati mnogobrojne zdravstvene probleme kod životinja.
U svakom slučaju, bez straha objesi svoju lampu iznad kopnenog dijela. Tako će se kornjača moći sunčati pod njom koliko želi, a potom se udaljiti u sjenovitiji dio/vodu.

Slazem se da navedene Compact lampe ne mogu nastetiti ako ih se pravilno instalira. Međutim u akvarijima sa vodenim kornjacama rijetko tko ima instaliranu rasvjetu na pravilnoj udaljenosti. Ljudi kupe tvornicke akvarije visine 30-50 cm sa poklopcem, kornjaci zele staviti sto visu razinu vode da ima mjesta za plivanje i onda od kopna do same zarulje ostane samo 10-15 cm, viđao sam cak i manje. S obzirom da je intenzitet zracenja veci sto je kornjaca blize lampi moze biti problema, pogotovo sa 10.0. Po stranim forumima se znaju naci slucajevi foto-kerato konjuktivitisa bas sa fluorescentnim lampama kod vodenih kornjaca iz ovog razloga. Znam cak i za slucajeve da kornjace nisu izlazile van na suncanje kada je nova lampa postavljena pre nisko, nego tek kada je intenzitet zracenja malo oslabio tako da ima nesto u tome.

Exo Terra navodi da je Compact 10.0 ucinkovit do 50 cm. Mislim da ne bi bilo pametno instalirati ju na samo 15-20 cm od kopna jer kad odrasla crveouha ispruzi vrat dok se sunca oci ce joj biti udaljene manje od 10 cm od lampe gdje je zracenje vece i svakako postoji sansa da dođe do navedenog problema sa ocima. A da ne spominjem da se kornjace jako cesto penju jedna na drugu za vrijeme suncanja i onda im je lampa doslovce na glavi (no tu je samo jedna kornjaca u pitanju).

Jer ove koje ja imam, kako Nino G rece - traju oko pola godine, 7 mjeseci.

Probacu prvo naci takvu zarulju na Slo-Exo u petom mjesecu, bice izladaca/prodavaca iz Njemacke, mozda neko dosese sa sobom (bilo je na prethodnom dosta opreme, pa mozda bude i sad).
Ako ne nadem, ostaje mi eBay + jos cu malo potraziti po shopovima u okolnim drzavama.

Ja sam ove godine isao na Slo Exo sa namjerom da nabavim svojima Lucky reptile, no nije ga bilo. Od high-tech lampi je bilo samo ZooMed PowerSun UV, posebna teraristicka lampa na zivine pare koja vec ima balast u sebi (dakle, montira se u obicno grlo direkt na 220V). Preporucio bi ti taj tip rasvjete dok ne nabavis Lucky Reptile. Kod nas je dostupna Exo Terra Solar Glo, cak niti nije pre skupa, oko 300 kn, a traje oko godinu dana. Ako racunas da mijenjas neonku dva puta godisnje prakticki dođes na isto, a nije ti potrebna ni dodatna lampa za grijanje. Ja ju koristim vec par mjsesci kod crvenouhih, lampa svijetli negdje 10x jace od neonki, dosta grije i isijava UVA i UVB bolje od ove fluorescentne rasvjete koju imas. Kornjace puno vise vremena provode na kopnu, jedine mane su da najslabija ima 125W i minimalna udaljenost od kopna je oko 35-40 cm pa je instalacija malo zeznuta ako imas poklopac. Ja sam to rijesio ovako: LINK1 LINK2, nadam se da ce je Lucky reptile zamijeniti za godinu dana.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 24, 2011, 13:04:08 poslijepodne »
125W mi je debelo prejako.
Cak i sad kad je zima, buduci da mi je kornjaca u grijanoj sobi, a ljeti bi to bilo nemoguce palit jer po ljeti u sobi mi je ko vani.
Znaci - pakleno.
Tako da nesto sto nema od kakvih 50W odma u startu odbacijem.

Zagreb

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 24, 2011, 14:27:30 poslijepodne »
HQL lampe sa stlačenim živinim parama (kao i HQI metal-halogene lampe) konvertiraju većinu snage u vidljivo svjetlo, a manje u toplinu (IC dio spektra), stoga ne možeš povlačiti zaključke iz usporedbe s običnim ili halogenim žaruljama. U jednom terariju, npr., imam reflektorsku lampu sa stlačenim živinim parama (spojena preko vanjskog balasta) nazivne snage 80W. Na mjestu za sunčanje koje je udaljeno 20cm proizvodi temp cca 40C (kada je sobna temperatura 24-25C). U drugom terariju iste veličine imam halogeni reflektor od 80W koji na istoj udaljenosti daje toplinu preko 60C (taman za Uromastyx-e  ;)). Dakle, kod HQL i HQI lampi vrijedi - veći intenzitet, manje topline, tako da se ona 125 W-na Solar Glo lampica može bez problema koristiti onako kako je to riješio Kori.

P.S. Inače sam u kontaktu s Frances Baines (vlasnica site-a www.uvguide.co.uk/ ) i gospođa kaže da su SolarGlo lampe s kraja 2009 i početka 2010 imale izvrsne rezultate mjerenog UVB spektra (čak povoljnije nego ZooMed-ov PoweSun UV), dok su novije serije rađene s novim premazom na staklu (oni to zovu "frosting") koji filtrira praktički sav korisni UVB, tako da su lampe usporedive s običnim kompaktima po vrijednosti emitiranog UVB-a. Trenutno im je site u rekonstrukciji (update-aju ga i ubacuju nova mjerenja), ali ako imate konkretna pitanja možete poslati mail, Frances uvijek nađe vremena da odgovori.
« Zadnja izmjena: Veljača 24, 2011, 14:35:16 poslijepodne od Nino G »

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #17 u: Veljača 24, 2011, 19:44:12 poslijepodne »
125W mi je debelo prejako.
Cak i sad kad je zima, buduci da mi je kornjaca u grijanoj sobi, a ljeti bi to bilo nemoguce palit jer po ljeti u sobi mi je ko vani.
Znaci - pakleno.
Tako da nesto sto nema od kakvih 50W odma u startu odbacijem.

Kako Nino G kaze, te lampe griju manje od obicnih sa zarnom niti. Ova moja lampa je udaljena 35-37 cm od kopna i razvija temperaturu oko 35 stupnjeva. U sobi je trenutno 23 stupnja. Po ljeti imam isto problem sa visokim temperaturama, no lampu mogu podizati i spustati. Po ljeti cu je jednostavno podici za par centimetara da se dio topline rasprsi iznad poklopca. Tako da je jedino potrosnja lampe malo nezgodna.

P.S. Inače sam u kontaktu s Frances Baines (vlasnica site-a www.uvguide.co.uk/ ) i gospođa kaže da su SolarGlo lampe s kraja 2009 i početka 2010 imale izvrsne rezultate mjerenog UVB spektra (čak povoljnije nego ZooMed-ov PoweSun UV), dok su novije serije rađene s novim premazom na staklu (oni to zovu "frosting") koji filtrira praktički sav korisni UVB, tako da su lampe usporedive s običnim kompaktima po vrijednosti emitiranog UVB-a. Trenutno im je site u rekonstrukciji (update-aju ga i ubacuju nova mjerenja), ali ako imate konkretna pitanja možete poslati mail, Frances uvijek nađe vremena da odgovori.

Hvala na informaciji, inace pratim tu stranicu, no nikada nisu imali objavljene podatke za Solar Glo pa sam odluku o kupnji morao donijeti na temelju iskustava sa stranih foruma. Dio ljudi je bio jako zadovoljan, dok je dio vlasnika kopnenih kornjaca primjetio da su zivotinje malo klonule od kada su im zamijenili PowerSun UV sa Solar Glo, to je valjda to sa verzijama. A sad koju ja imam nemam pojma, kupljena je u 8-9 mjesecu od Matije, crna kutija - drugacija ambalaza od one na Exo Terra stranici, konkretnod datuma proizvodnje naravno nema. Imas li slucajno kakav podatak kako prepoznati te verzije?
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 24, 2011, 20:40:42 poslijepodne »
Uz to sve vi zabroavljate da pricate o subtorpskim kornjacama,
kojima bi trebalo nuditi razlicitu temparaturu zimi i ljeti.