Lipanj 05, 2025, 10:35:17 prijepodneNajnoviji Član: Osman123

Autor Tema: Dobio bocu CO2, molim savjete  (Posjeta: 15852 vremena)

0 Članova i 9 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • "Life is too short to drink bad wines"
Odg: Dobio bocu CO2, molim savjete
« Odgovori #25 u: Veljača 17, 2011, 17:18:06 poslijepodne »
Ja sam prije bio protiv EM-a ali ipak sam odlucio ga probati i mislim da je koristan dodatak co2 sustavu. Na stranu sad to o ustedama i sl, meni je najzanimljivije sto mi daje fleksibilnost u podesavanju.
Ako nemas EM, onda vozis 24h i u to vrijeme DC moze otici u zuto dok sa EM ima samo 8-10 sati fore da to izvede, sto je puno teze. Nadalje, sa svakom promjenom polozaja powerhedova ili spraybarova treba kontrolirati DC jer je smanjen ili povecan gubitak co2. Opet, sa EM-om treba manje paziti na to nego bez njega. Tako da sam i sa odlicnim iglicnim ventilom , bez EM, morao povremeno podesavati co2
Već imam 3 tajmera ispod akvarija u ormariću a izgleda da ću morati instalirati još jedan, kako bi mi se CO2 uključivao 2-3 sata prije paljenja svjetla da bi se stigla voda zasititi... To tako nekako ide? Ili se ne moram zamarat pa kad se pali svjetlo da se pali istovremeno i co2?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #26 u: Veljača 17, 2011, 17:45:59 poslijepodne »
Već imam 3 tajmera ispod akvarija u ormariću a izgleda da ću morati instalirati još jedan, kako bi mi se CO2 uključivao 2-3 sata prije paljenja svjetla da bi se stigla voda zasititi... To tako nekako ide? Ili se ne moram zamarat pa kad se pali svjetlo da se pali istovremeno i co2?

Bilo bi dobro da se co2 pali prije svjetla da se postigne nekakva koncetracija prije nego sto se svjetlo upali , da bilje ima "s cime raditi". Co2 gasi sat vremena prije gasenja svjetla jer nema potrebe za visokom razinom co2 pri kraju ciklusa fotosinteze

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Veljača 17, 2011, 18:02:10 poslijepodne »

Bilo bi dobro da se co2 pali prije svjetla da se postigne nekakva koncetracija prije nego sto se svjetlo upali , da bilje ima "s cime raditi". Co2 gasi sat vremena prije gasenja svjetla jer nema potrebe za visokom razinom co2 pri kraju ciklusa fotosinteze
Tnx, znači opet u Bauhaus po 4. tajmer  :D :D :D

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #28 u: Veljača 17, 2011, 18:14:11 poslijepodne »
ha, ja imam onaj s tri utičnice i pali mi se prije svjetla, a tako i gasi. pošto radim "svakako" gnjavaža je to namještati svakih par dana. i smeta mi što nemam odvojene tajmere za svjetla pa ne mogu prislno upaliti samo jednu liniju svjetla nego obje, uključivo i CO2.

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Veljača 17, 2011, 18:21:51 poslijepodne »
ha, ja imam onaj s tri utičnice i pali mi se prije svjetla, a tako i gasi. pošto radim "svakako" gnjavaža je to namještati svakih par dana. i smeta mi što nemam odvojene tajmere za svjetla pa ne mogu prislno upaliti samo jednu liniju svjetla nego obje, uključivo i CO2.
Ja imam rasvjetu na 3 tajmera podešeno ovako:

1. tajmer - originalna rasvjeta, 2 x 15W T8 - uključeno: 13:00h - 23:00h
2. tajmer - DIY rasvjeta, 2 x 36W Osram Lumilix Deluxe 954 - uključeno: 15:00h - 18:00h
3. tajmer - DIY moonlight - uključeno: 22:55h - 01:00h

Sve je još u fazi ispitivanja i traženja najbolje solucije, posebno ova dodatna DIY rasvjeta. S uvođenjem CO2 mislim ju postepeno pojačavati za sat. Koje je vaše mišljenje o tom? Mogu možda odmah produžiti sa 3 na 5-6 sati?

Lp

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Veljača 18, 2011, 16:33:08 poslijepodne »
Evo provjerio sam u Vartomehanici i kažu da boca nema atest i da je godina proizvodnje 1980.  :roll: al je skoro puna pa nek koristim dok se ne isprazni a onda ćemo il napravit atest za 300 kn ili ću nadoplatit razliku za neku bocu s atestom koju budu imali u tom trenu.

Kako sam vidio da priča drži vodu, a crna alga je mjestimično krenula napadat sagittariu, pohitao sam u Vili po EM manometar. spajanje je meni kao totalnom amateru trajalo par minuta i sve radi ko vurica. Nema nikakvog zujanja a igličasti mi je super precizan, baš se da fino i elegantno podešavat. Svaka pohvala zasad!  :up: Jedino me još zanima hoće li se održat broj mjehura u sekundi koji sam ostavio kad sam otišo od doma (cca 1,5/sek).

Sad me zanima nešto u vezi tlakova na cajgerima. U uputi je piše dovoljno jasno čemu služi koji cajger al piše da na obima kazaljka mora bit u zelenom i da nije dobro ako je u žutoj ili crvenoj. A meni je točno na granici između žute i zelene. Jel to ok i što to znači? U prilogu slika da bude jasnije.

Tnx

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Veljača 18, 2011, 16:43:07 poslijepodne »
Nema nikakvog zujanja a igličasti mi je super precizan, baš se da fino i elegantno podešavat

Eto vidiš  :)
Prvi manometar ti pokazuj tlak u boci a drugi tlak iza redukcije. Kad se boca isprazni u boci će polagano opadati tlak a kad počne padat i na redukciji samo što nije gotovo. Kako god, meni se čini da je ovo na kraju "lažan" CO2 - svaki put kad se boca počela prazniti imao sam problem s algama, tako da ću ubuduće nositi na punjenje čim tlak u boci poćne padati, a ne čekati 2 tjedna koliko se još može održavati broj mjehurića.
Inače, savjetujem ti da prčkaš po igličastom samo dok si dovoljno dugo doma - najbolje da kontroliraš cijeli dan.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Veljača 18, 2011, 16:46:15 poslijepodne »
A meni je točno na granici između žute i zelene.

Tako je i meni

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Veljača 18, 2011, 16:57:27 poslijepodne »
Hvala Marko, znaci nema razloga za brigu.

Jos nemam Drop checker pa nisam htio pretjerivat s brojem mjehurica a pratit cu i ponasanje fisheva

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #34 u: Veljača 18, 2011, 17:14:39 poslijepodne »
Nadam se da si stavio brtvu i provjerio spojeve da ne bi za koji dan isao punit tu bocu

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Veljača 18, 2011, 17:39:52 poslijepodne »
Stavio sam plasticnu brtvu i nisam prejako stegnuo, po uputama lika iz punionice. Trebao sam stavit sapunice al sam morao hitno otic a cini mi se da je sve ok. Kako da kazem, dovoljno je jako stegnuto a opet ne previse kako ne bih ostetio brtvu. Cim dodjem doma oko pol 8 provjerit cu sa detergentom za sudje dal pusta

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #36 u: Veljača 18, 2011, 17:49:37 poslijepodne »
Stavio sam plasticnu brtvu i nisam prejako stegnuo, po uputama lika iz punionice. Trebao sam stavit sapunice al sam morao hitno otic a cini mi se da je sve ok. Kako da kazem, dovoljno je jako stegnuto a opet ne previse kako ne bih ostetio brtvu. Cim dodjem doma oko pol 8 provjerit cu sa detergentom za sudje dal pusta

Nemas sta ostetit brtvu, plasticna je i slobodno  stegni sa kljucevima. Spojeve provjeri sa pjenom za brijanje ( i spoj manometar-tijelo regulatora)

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Veljača 18, 2011, 20:51:12 poslijepodne »
Evo stigo doma i sve je zateknuto u istom stanju kao kad sam otišao.

Dakle, kako stvari stoje ovaj manometar je topla preporuka  :up:

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #38 u: Veljača 18, 2011, 20:56:33 poslijepodne »
Kad se boca isprazni u boci će polagano opadati tlak a kad počne padat i na redukciji samo što nije gotovo. Kako god, meni se čini da je ovo na kraju "lažan" CO2 - svaki put kad se boca počela prazniti imao sam problem s algama, tako da ću ubuduće nositi na punjenje čim tlak u boci poćne padati, a ne čekati 2 tjedna koliko se još može održavati broj mjehurića.

sorry kaj uljećem, ali dal je ovo istina, kak misliš lažan co2 ?
naime tlak mi je pao u boci na crveno, na cca 30 bara, pa sad čitam i nije mi jasno  -?

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Veljača 19, 2011, 09:02:32 prijepodne »
Evo stigo doma i sve je zateknuto u istom stanju kao kad sam otišao.

Dakle, kako stvari stoje ovaj manometar je topla preporuka  :up:
A možda ipak i nije topla preporuka???  :hmmm:

Iskopčao sam ga iz utičnice i otišao spat, kad sad ujutro vidim da zapravo cijelo vrijeme idu sitni mjehurići, svakih cca 15 sek. Jel to sad normalno?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #40 u: Veljača 19, 2011, 09:25:20 prijepodne »

sorry kaj uljećem, ali dal je ovo istina, kak misliš lažan co2 ?
naime tlak mi je pao u boci na crveno, na cca 30 bara, pa sad čitam i nije mi jasno  -?

Nije to nikakav lazan co2, stvar je vjerovatno u tome da jeftiniji co2 sustavi imaju vecih problema dostavljati konstantnu kolicinu co2 kad je boca pri kraju pa zbog toga i pojava algi

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #41 u: Veljača 19, 2011, 09:27:42 prijepodne »

Iskopčao sam ga iz utičnice i otišao spat, kad sad ujutro vidim da zapravo cijelo vrijeme idu sitni mjehurići, svakih cca 15 sek. Jel to sad normalno?

Ne, nije normalno. Najvjerovatnije ti je nesto smeca zaglavilo u iglicnome/EM ventilu i propusta co2. Probaj utvrditi gdje je i propuhati malo sustav

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Veljača 19, 2011, 09:29:12 prijepodne »
nije normalno. EV treba iskopčati uz glasan kvrc a onda počne padati tlak i postepeno - u roku koje minute CO2 stane. Lažan CO2 - a valjda ima još nečeg otopljenog u CO2 pa kad CO2 ispari ostane to nešto. Nešto slično sam pročitao i na forumima u vezi s CO2 reaktorima, da plin koji se skuplja na vrhu i ne otapa se zapravo i nije CO2.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Veljača 19, 2011, 09:30:12 prijepodne »
probaj ga nekoliko puta isključiti i uključiti u struju.

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Veljača 19, 2011, 10:06:51 prijepodne »
Probat cu navecer onda par puta uzastopno iskljuciti/ukljuciti pa cemo vidjet. Dobra je stvar ta sto imam 2 g garancije pa nema zurbe ni panike. A zamisli da sam kupio preko ebaya  :'(

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #45 u: Veljača 19, 2011, 10:13:33 prijepodne »
Lažan CO2 - a valjda ima još nečeg otopljenog u CO2 pa kad CO2 ispari ostane to nešto. Nešto slično sam pročitao i na forumima u vezi s CO2 reaktorima, da plin koji se skuplja na vrhu i ne otapa se zapravo i nije CO2.

Imas li neki link koji objasnjava to ili bar gdje se raspravlja? Jer mislim da co2 ne mijenja svoj sastav prilikom prelaza iz jednog stanja u drugo tj da se iz co2 nista ne izdvaja.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #46 u: Veljača 19, 2011, 11:39:58 prijepodne »
Na (uputama) kutiji JBL Vario2 difuzora (onaj spiralni) spominju taj lažni CO2 ... nije ni meni baš jasno...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Veljača 19, 2011, 11:49:42 prijepodne »
ma kak može bit lažni  -?
niš mi više nije jasno

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Veljača 19, 2011, 11:56:32 prijepodne »
pa što tu nije jasno? ako CO2 nije posve čist izdvaja se najprije CO2 a onda frakcija koja je preostala. nisam siguran, 2 puta mi se boca ispraznila a pred kraj sam svaki put imao problema s algama. ne mislim iskušavati 3. put za tih tjedan-dva odgode odlaska na punjenje

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Veljača 19, 2011, 12:00:59 poslijepodne »
ajde ok :) , moguće
kad onda ideš punit bocu, mislim dok padne tlak na koliko bara?