Lipanj 05, 2025, 10:53:37 prijepodneNajnoviji Član: Osman123

Autor Tema: Dobio bocu CO2, molim savjete  (Posjeta: 15856 vremena)

0 Članova i 9 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • "Life is too short to drink bad wines"
Dobio bocu CO2, molim savjete
« u: Veljača 16, 2011, 15:38:19 poslijepodne »
Pozdrav svima,

ne događa se često, al evo da i mene jednom pos...luži sreća  :D , dobio sam od prijatelja na poklon bocu CO2 od 5 kg. Jednostavno bili smo na kavi i u nekom glupom razgovoru ja njemu spomenem novu ljubav - akvaristiku i nekako došli do teme CO2 i kako bih volio pravo CO2 rješenje s bocom, a on meni "imam jednu dobru bocu u garaži koju sam htio bacit na smeće". Njemu je to od nekog manjeg pomičnog šanka, jer je držao više lokala (među njima i svima znanu "Peticu" kod Roka i Akademije). Pa evo, možda ste i vi cugali pored moje "nove" boce  :D I naravno, maloprije smo se našli i evo je kod mene doma. Ne mogu vam opisati koliko sam oduševljen poklonom! Ma ne znam što da mi je čovjek poklonio ne bi to bilo ushićenje kao ovo  :) Što je najbolje od svega, boca je u super stanju, čak i nije prazna (teška je i osjetim unutra tekućinu - to je očito CO2). A kad i malčice odvrnem ventil, plin odma krene.

Imam sad nekoliko pitanja jer nemam iskustva u istom:

1. Jel ta boca uopće dobra za akvaristiku? Ovdje mora bit pozitivan odgovor jer inače skačem s balkona  :D
2. Pošto mi je za 0,5 cm viša od ormarića, a da ju ne stavljam pored jer bi bila nasred boravka, mislio sam ju staviti u kut iza kauča al to bi bilo 3m udaljeno od akvarija. Je li to previše i da li su u tom slučaju potrebne neke specijalne cijevi o kojima ste pisali?
3. Da li kod punjenja (recimo u Dubravi) dobijem drugu bocu ili mi napune moju? Jer ako mi napune moju onda bi ju ušminkao malo auto lakom  8)
4. Koji EM manometar kupit pošto je Wave poskupio na preko 600 kn? Je li to još uvijek najisplativija opcija? E-bay ni pod razno zbog "opaljenja carinom po džepu"  :D

Evo i fotki. Unaprijed zahvaljujem svima koji će pomoći (možete svi doć na kavu da se divimo komadu željeza  :D )

Veliki pozdrav!

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Dobio bocu CO2, molim savjete
« Odgovori #1 u: Veljača 16, 2011, 16:03:38 poslijepodne »
1. Jel ta boca uopće dobra za akvaristiku? Ovdje mora bit pozitivan odgovor jer inače skačem s balkona  :D

Da, ok je ako je covjek to koristio u birtiji za toceno pivo i sl.

2. Pošto mi je za 0,5 cm viša od ormarića, a da ju ne stavljam pored jer bi bila nasred boravka, mislio sam ju staviti u kut iza kauča al to bi bilo 3m udaljeno od akvarija. Je li to previše i da li su u tom slučaju potrebne neke specijalne cijevi o kojima ste pisali?

Tu ima vise rjesenja:
a odsarafiti rucicu ventila da se dobije tih 0.5 cm
b bocu staviti u ormaric ali pod kutem
c staviti je iza kauca ali stavio bi nesto cvrsce crijevo u tom slucaju,industrijskog tipa

3. Da li kod punjenja (recimo u Dubravi) dobijem drugu bocu ili mi napune moju? Jer ako mi napune moju onda bi ju ušminkao malo auto lakom  8)

Mislim da punionice nemaju na lageru tih malih boca tako da ce je najvjerovatnije puniti

4. Koji EM manometar kupit pošto je Wave poskupio na preko 600 kn? Je li to još uvijek najisplativija opcija? E-bay ni pod razno zbog "opaljenja carinom po džepu"  :D

Ako imas nekoga u njemackoj da ti donese , ima po 160 kn dobrih EM-ova (sa ebaya)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #2 u: Veljača 16, 2011, 16:20:59 poslijepodne »
Nazovi Sigmat u Sl Brodu za redukcijski ventil (manometri) http://www.sigmat.hr/shop/industrijska_oprema/zavarivanje/plinska_tehnika/default.aspx

neka ti kažu gdje imaju tebi najbližu maloprodaju i tamo naručiš Morrisov ventil, košta oko 260kn. Ja sam tako napravio :up:

U tokariji Balen možeš kupit igličasti ventil http://www.tokarija-balen.hr/

Bole je mislim prvi uzeo ventil od njih i bio zadovoljan, oko 170kn ako se ne varam.

Ovo su ''domaće'' opcije , ipak bi najvjerovatnije jeftinije prošao preko Ebaya, ali eto, ako nemaš volje time se zafrkavat :)

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 16, 2011, 16:24:53 poslijepodne »

a odsarafiti rucicu ventila da se dobije tih 0.5 cm

Tko će prvo uskočiti u pomoć nego naš Maestro 76  :up:

Kako ću ako odšarafim ručicu otvarati/zatvarati bocu?

I drugo, znači, ovaj navoj mi paše na "akvaristričke" manometre?

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 16, 2011, 16:26:08 poslijepodne »
Nazovi Sigmat u Sl Brodu za redukcijski ventil (manometri) http://www.sigmat.hr/shop/industrijska_oprema/zavarivanje/plinska_tehnika/default.aspx

neka ti kažu gdje imaju tebi najbližu maloprodaju i tamo naručiš Morrisov ventil, košta oko 260kn. Ja sam tako napravio :up:

U tokariji Balen možeš kupit igličasti ventil http://www.tokarija-balen.hr/

Bole je mislim prvi uzeo ventil od njih i bio zadovoljan, oko 170kn ako se ne varam.

Ovo su ''domaće'' opcije , ipak bi najvjerovatnije jeftinije prošao preko Ebaya, ali eto, ako nemaš volje time se zafrkavat :)
A taj Morrisov nije elektromagnetski? ja bih htio odmah riješiti i taj problem.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 16, 2011, 16:35:32 poslijepodne »

260 kn je bez pdv-a, znaci da je u maloprodaji oko 320 kn. S obzirom da je to cisti zavarivacki regulator bez manometra za izlazni tlak (u biti ovaj ima to samo je pregrub za nase potrebe) onda je bolje rjesenje ovakav kakav ja imam, ODL pivski za otprilike istu cijenu. Regulator je puno manji, radi na manjim tlakovima i ima manometar za izlazni tlak

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 16, 2011, 16:39:54 poslijepodne »

Ventil na boci diras samo kad je boca puna/prazna pa je namjestas, inace se taj ventil ne dira u radu.
Svaki co2 manometar ide na svaku standardnu co2 bocu, nema tu razlike  (da ne ulazim sad u standarde EU-SAD, sto nas ne interesira)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 16, 2011, 16:43:22 poslijepodne »

EM ventili nisu nesto sto u pravilu dolazi integrirano u regulator. To se mozda tako radi sa Wave regulatorima i sl ali u pravilu oni se nabavljaju samostalno

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 16, 2011, 16:44:40 poslijepodne »

Ventil na boci diras samo kad je boca puna/prazna pa je namjestas, inace se taj ventil ne dira u radu.
Svaki co2 manometar ide na svaku standardnu co2 bocu, nema tu razlike  (da ne ulazim sad u standarde EU-SAD, sto nas ne interesira)
Znači ovaj moj crveni ventil se nakon spajanja manometra otvori do kraja i više ne dira dok se boca ne isprazni? Tnx

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 16, 2011, 16:48:09 poslijepodne »
Znači ovaj moj crveni ventil se nakon spajanja manometra otvori do kraja i više ne dira dok se boca ne isprazni? Tnx

U biti ne prakticiram otvaranje tog ventila do kraja, otvorim ga tek toliko dok mi na manometru ne pokaze tlak u boci. Ali da, kad ga otvoris vise ga ne zatvaras dok se boca ne isprazni

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 16, 2011, 16:49:35 poslijepodne »

EM ventili nisu nesto sto u pravilu dolazi integrirano u regulator. To se mozda tako radi sa Wave regulatorima i sl ali u pravilu oni se nabavljaju samostalno
Pa onda mi je najbolje da pregrmim i kupim taj Wave jer s jednim udarcem riješavam sve. Jedino mi još treba difuzor i obično crijevo i to je to.

Btw. mislio sam uzet stakleni Rhinox 2000. Ili možda nekakav mixer kao što je Jaleco Jaqno? Koje je na kraju najbolje rješenje?

Tnx

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 16, 2011, 16:52:16 poslijepodne »
A jel ima tko iskustvo sa proizvodom sa Elegance Reefa, Reef Octopus DG100? Taj manometar dođe 450 kn

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 16, 2011, 17:03:36 poslijepodne »

Btw. mislio sam uzet stakleni Rhinox 2000. Ili možda nekakav mixer kao što je Jaleco Jaqno? Koje je na kraju najbolje rješenje?

Sto se tice tog mixera , forumas "aslavi" ga ima pa pitaj njega kako to funkcionira. Rhinox isto ima dosta ljudi pa ce ti oni reci o njemu. Ali , vazno je misliti o litrazi akvarija (i kvaliteti cirkulacije) kad se uzimaju u obzir razne opcije za diffusor

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 16, 2011, 17:11:07 poslijepodne »

Sto se tice tog mixera , forumas "aslavi" ga ima pa pitaj njega kako to funkcionira. Rhinox isto ima dosta ljudi pa ce ti oni reci o njemu. Ali , vazno je misliti o litrazi akvarija (i kvaliteti cirkulacije) kad se uzimaju u obzir razne opcije za diffusor
Imam oko 140 - 150L vode, pa eto savjetnici, udrite  :D

Ono što se meni kod svih tih mixera čini kao problem jest činjenica da co2 ulazi u akvarij razmućkan sa profiltriranom vodom, a ona ide tik ispod površine, odnosno mreška površinu, a to po meni znači i da će se dio co2 izgubit u zrak. A i stakleni difuzori mi super izgledaju u akvariju u kombinaciji sa drop checkerom  ;)

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #14 u: Veljača 16, 2011, 17:31:29 poslijepodne »
ja imam stakleni difuzor iz zoo vilija, nije los, platih nekih 70ak kuna ako se dobro sjecam,,ventil sam kupio rabljeni tunze bez em ventila, nemam ph kontroler i co2 mi šiba danonocno bez ikakvih problema po floru i faunu ;)
bitan ti je iglicasti da mos fino podesit izlaz, i naravno da dobro topis co2, za ostalo te nemora bit tak jako briga ;)

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 16, 2011, 18:36:49 poslijepodne »
ja imam stakleni difuzor iz zoo vilija, nije los, platih nekih 70ak kuna ako se dobro sjecam,,ventil sam kupio rabljeni tunze bez em ventila, nemam ph kontroler i co2 mi šiba danonocno bez ikakvih problema po floru i faunu ;)
bitan ti je iglicasti da mos fino podesit izlaz, i naravno da dobro topis co2, za ostalo te nemora bit tak jako briga ;)
A šta ja znam, bolje mi je dat 150 - 200 kn više i odmah riješit EM manometar jer ako niš drugo, više od dvostruko će mi trajat boca plina: 10 sati otvoreno, 14 sati zatvoreno.

Znam da je offtopic, al na staklu mi se razvijaju sitne niti duljine 2-4mm. Jel to alga?  :D

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #16 u: Veljača 16, 2011, 19:03:30 poslijepodne »
čestitam na boci. ali najprije nađi gdje ti je hoće napuniti, ako nemaš atest. vatromehanika puni "svoje" boce, nisam siguran hoće li puniti nepoznate

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 16, 2011, 19:07:52 poslijepodne »
moja boca je od 3 kile, imam ju vec 3 mjeseca,mozda i duze, tlak se jos uvijek nije nikamo pomaknuo u boci, nije lose imat em ventil, ali eto nije problem biti ni bez
ako bas oces onda primjera radi u prirodi niko ne gasi co2 po noci na salter  :D zgodan je ako imas u planu ph kontroler instalirat
ne nagovaram  :up: samo dajem opcije  ;) neka te najvise muci difuzor mislim da je to najbitnije

za to na staklu mi nabrzaka ne pada nis napamet  -? osim ak miga onda nije alga,ak stoji na mjestu vjerojatno je  :D

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 16, 2011, 19:41:52 poslijepodne »
čestitam na boci. ali najprije nađi gdje ti je hoće napuniti, ako nemaš atest. vatromehanika puni "svoje" boce, nisam siguran hoće li puniti nepoznate
Na ovoj boci je utisnuto da je za ugljični dioksid, na hrvatskom jeziku, 5 kg... uglavnom brdo tih utisnutih slova i ne bi me niš iznenadilo, al ako mi je neće punit nabijem ih, netko hoće  :D Mislim da je njima bitno kad firme pune da imaju atest al za privatne osobe who cares? Osim toga, ovo nije neka prerada vatrogasnog aparata nego prava co2 boca. Ima u ZG bar tih punionica, pa će netko valjda uskočit, uopće se ne bojim.

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 16, 2011, 19:46:58 poslijepodne »
moja boca je od 3 kile, imam ju vec 3 mjeseca,mozda i duze, tlak se jos uvijek nije nikamo pomaknuo u boci, nije lose imat em ventil, ali eto nije problem biti ni bez
ako bas oces onda primjera radi u prirodi niko ne gasi co2 po noci na salter  :D zgodan je ako imas u planu ph kontroler instalirat
ne nagovaram  :up: samo dajem opcije  ;) neka te najvise muci difuzor mislim da je to najbitnije

za to na staklu mi nabrzaka ne pada nis napamet  -? osim ak miga onda nije alga,ak stoji na mjestu vjerojatno je  :D
A zašto da mi radi noću kad je iskoristivost 0 bodova, i samo se troši duplo više co2. Jedini argument protiv EM je taj što kažu da se grije i zna ispuštat zvukove zujanja.

Difuzor bih zasad Rhinox 2000 dok me ne nagovorite na nešto drukčije  :D

A ovo sa stakla sam već sastrugao i malo smanjio period jačeg osvjetljenja. Pa ćemo vidit u narednim danima. Bitno je brzo primjetit i reagirat.

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 16, 2011, 22:15:45 poslijepodne »
Već dobrih pola sata kopam po starim postovima na ovom podforumu, i moram reć da sam došo na 50% - 50% što se tiče EM manometra i bez EM...

Vidim da je većina imala problema upravo sa EM manometrima, dok su ovi obični kao jednostavniji i manje kvarljiviji, a i ne griju i ne zuje  :) Pričam sad o Wave-u.

Možda da je ipak poštelat broj mjehura po DC-u i puštat konstantno uz naravno mreškanje površine, kao što npr. radi iskusni kolega lp,  0 - 24h... ?  -? A i uštedi se nešto u startu  ;) Premda mi nije ni tih 600 - tinjak kn presudno ako ću dobit bolju stvar.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 16, 2011, 22:57:43 poslijepodne »
neznam, eto meni taj EM ima smisla ako imas ph kontroler, znaci da odrzavas danonocno ph na nekoj vrijednosti,stime da ce se on onda vjerojatno i u neko doba noci paliti
kod toga je super ako popusti manometar i pocne sibat co2 u tank, ph kontroler ce ga ugasiti i neces imat fatalne posljedice

ja sam namjestio prema dc-u i tako radi odkako je namjesteno, nisam na gornju granicu prema zuckastoj boji podesavao i sve je ok  :up:
cak nemam ni neko pretjerano mreskanje povrsine i sve super. 200kn nije neka cifra a i taj dio opreme ce ti se dugo povlacit po tankovima
nemrem rec da i ja ne razmisljam o njemu ali vise radi ph kontrolera kojeg bi instalirao, mozda bi ribice bile jos sretnije,a i ja nebi strahovao da ce jednog dana pol boce procuriti u akvarij

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #22 u: Veljača 17, 2011, 00:01:25 prijepodne »
moj Wave više ne zuji, nuclearov više ne zuji, saritin je bio pokvaren, a samo jedan koliko se sjećam je zujao "u namotajima". moj se ni ne grije previše.

Offline Sonny

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 17, 2011, 07:20:46 prijepodne »
moj Wave više ne zuji, nuclearov više ne zuji, saritin je bio pokvaren, a samo jedan koliko se sjećam je zujao "u namotajima". moj se ni ne grije previše.
A dobro onda, da ne kompliciram, onda će ipak biti EM. Danas sam na putu, al sutra moram provjerit tko će mi punit ovu bocu, da bar taj dio osiguram a onda praktički mogu u Vili u shopping.

Što se difuzora, bubble countera i drop checkera tiče, na to ću morat pričekat bar mjesec dana jer mi Visa kartica treba tek doć idući tjedan pa tek onda mogu shoppingirat kod kosookih  :D Zasad sam mislio uzet samo manometar i spojit ga na ljestve koji su mi sad u akciji sa Nutrafinovim CO2 sistemom. One su ujedno i bubble counter pa će mi odradit ta 2 posla. A dozirat ću, budući da nemam DC, 2 mjehura u sekundi (na 150L vode) i pratit ponašanje riba.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 17, 2011, 08:48:23 prijepodne »
Ja sam prije bio protiv EM-a ali ipak sam odlucio ga probati i mislim da je koristan dodatak co2 sustavu. Na stranu sad to o ustedama i sl, meni je najzanimljivije sto mi daje fleksibilnost u podesavanju.
Ako nemas EM, onda vozis 24h i u to vrijeme DC moze otici u zuto dok sa EM ima samo 8-10 sati fore da to izvede, sto je puno teze. Nadalje, sa svakom promjenom polozaja powerhedova ili spraybarova treba kontrolirati DC jer je smanjen ili povecan gubitak co2. Opet, sa EM-om treba manje paziti na to nego bez njega. Tako da sam i sa odlicnim iglicnim ventilom , bez EM, morao povremeno podesavati co2