Srpanj 19, 2025, 15:56:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pomoc  (Posjeta: 1655 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline duba555

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: vt
pomoc
« u: Veljača 10, 2011, 20:02:41 poslijepodne »
u zadnje vrijeme sam dobila dosta bilja, ali i malih ribica, pa je postalo malo zeleno cudoviste,a jos se nije razraslo, pa planiram uvesti co2 ali u domacoj verziji, pa me zanima sta me sve treba za to od bocica pa do nacina montiranja u akvariju, preko cega da ga spojim i zanima me smjesa koliko bi trebala secera i kvasca za akvarij od 40 litara? i samo me nemiojte reci da trazim po forumima, jer je nemoguce da provodim previsa vremena pred kompom jer imam djetesce od mjesec i pol, pa ono zauzima velik dio moje paznje.

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: pomoc
« Odgovori #1 u: Veljača 10, 2011, 20:50:57 poslijepodne »
Ako je boca od litre onda uzmi čašu od 2.5 dcl i stavi jednu ipo čašu šećera, to dobro razmuti sa toplom vodom i onda dodaj kvasac, možeš malo više od žličice. Sode ne moraš ali ako hoćeš da smjesa ne bude pre burna onda možeš. ALI STAVI JE JAKO MALO INAČE TI CO2 NEĆE IĆ ILI ĆE IĆ JAKO SPORO!
Ovo ti je jako bitno jer ti soda može zeznit sve
Ovako je meni Artal rekao i co2 ide super
Treba ti 1 boca od litre i jedna manja kao bubble counter  :up:
Poslje cu nac sliku i stavim ti kako izgleda nacrtano co2.Otapat mozes sa skalama ili difuzorom al ja koristim skale i to je dobro bar meni  :up:
Topla voda ide jer onda ti smjesa krece za 20-30 minuta  :up:
Trebal jos sto samo reci  ;)   :D

EDIT: Evo slike  http://img63.imageshack.us/img63/8882/diyco2.jpg Ovo što piše na velikoj boci 6žlica .. zanemari jer ja san tako napravia i nije mi islo  -? Poslusaj ovo 1. ovo ti je samo slika kako bi to zgledalo  :up: Ako zelis poslikam ti svoj co2 DIY i stavim sutra
« Zadnja izmjena: Veljača 10, 2011, 20:55:12 poslijepodne od Venom »

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2011, 22:16:41 poslijepodne »
Zanima me jel moze ici preko zracnog kamena i koliko dodu te ljestve i kakav da sigurnosni ventil da trazim?

Offline hrx

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Veljača 10, 2011, 23:10:00 poslijepodne »
moze i preko kamena  ;)
-ja sad planiram sve nakalemit na powerhead...
semper fi

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2011, 18:41:48 poslijepodne »
jutros sam spojila crijeva i silikonirala sam ih, postavila sigurnosti ventil, prvo sam ga ispuhala i smontirala, popodne sam obljepila tamniju bocu s alofolijom i u njoj smuckala smjesu, pa me sada zanima jel normalno da se u boci s vodom pocinje nesto brckati, ali iz zracnog kamena jos nista neizlazi. Jel se u boci s vodom mora prvo stvoriti plin, pa onda on krene ili sam sve fulala?

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2011, 18:48:24 poslijepodne »
Jesil ulila toplu vodu  :question: Normalno je da brcka i da se stvaraju sitno baluncici koji putju prema povrsini i to je dobar znak  :up: Smjesa ti kasnije ide u bubble counter onu drugu bocu a iz nje ideu akvarij i sad trebas samo cekati a ako ne krene za 1 -2 dana nesto ne valja  :D :D  ;) ;)  :up:

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2011, 19:22:12 poslijepodne »
Jesam, ugrijala sam vodu na peci, a posto ima termometar za mjerenje topline vode, koji mi sluzi u vinogradarstvu, jer temperatura mora biti 37 stupnjeva da pocne kuhanje (mama farmaceutski tehnicar, tata vinogradar) pa sam upoznata sa toplinom pri kojojm se kvasci optimalno razgraduju i pocinju djelovati. Nekako mi dugo cekati dan ili dva. Temperatura prostora je oko 24 stupnja, posto mi je na tako postavljen grijac na akvariju, a rijetko kada se pali, jer je voda topla.

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 12, 2011, 12:32:22 poslijepodne »
jos nikakvi mjehurici ne idu, ali u maloj boci idu, propuhala sam opet ventil, dobro je na izvod iz male boce sam stavila na in, a  na stranu out sam prikopcala crijevo sa zracnim kamenom. evo i slike.

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 13, 2011, 09:23:12 prijepodne »
sada sam vec tanka na zivce, u maloj boci mjehurici idu jedan za drugim, a kroz crijevo pa na zracni kamen, nista. cak razmisljam da boce stavim na vislje od akvarija. >:(

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #9 u: Veljača 13, 2011, 09:33:54 prijepodne »
Neki stavljaju vinski kvasac jer ima nižu točku fermentacije, mislim 16 stupnjeva.

Ti si možda stavila previše sode bikarbone (nje bi trebalo 1/10 količine kvasca)

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 13, 2011, 13:41:47 poslijepodne »
Ma sode sam stavila na vrh onog noza sa spicem, samo se malo bijelilo. jer da sam stavila previse onda ne bi imala ni mjehurica u maloj boci s vodom, tamo uredno idu, ali na kamen nikako. Dva puta sam ispuhala crijeva i kada sam puhala iz male boce ono crijevo di mi je na kraju kamen i sli su mjehurici divno, tako da nije ni naopako stavljen ventil, a nema sanse da nigdje pusta zrak na crijevima, jel sam solidno namazala silikonom dva puta u raznamku kojih 5, 6 sati da bude fini sloj.

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 13, 2011, 17:19:02 poslijepodne »
pa jel je toliki problem da to proradi?

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #12 u: Veljača 13, 2011, 23:47:54 poslijepodne »
ako češ stalno otvarat i provjeravat neče nikad krenut jer ti sve izađe van kad otvoriš...pusti preko noći i vidjet češ ujutrp da li ide ili ne... neznam, meni treba kojih 1,5 sat da krene....

Offline IVAN_ST

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 14, 2011, 00:38:23 prijepodne »
ako u malu bocu idu mjehurići pušta ti čep na toj maloj boci dobro izoliraj silikonom odole čep tako ako gdje pušta silikon ce gurat van i onda ce krenut,tako je i meni bilo :)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #14 u: Veljača 14, 2011, 01:15:43 prijepodne »
Žao mi je reči ti da ovo sa poroznim kamenom ti je jako loša varijanta (najgora)
A i to silikoniranje je loša solucija  :(

Rupice u čepovima za crijeva bez silikona:
http://diyyeastco2.blogspot.com/

Difuzori:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52505.0
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=56115.0

Tu možeš i sama pogledati ako nađeš šta vremena:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?board=33.0

...daj to mužu u ruke nek ti sredi za par minuta, ili neka promjeni pelene, pa se ti toga uhvati  ;)

Cheers!

Offline duba555

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 14, 2011, 08:42:06 prijepodne »
Muz radi u Libiji, tako da smo dijete, akvarij i ja sami doma, pa sam ja u ovom slucaju kao i u ostalima sam svoj majstor.