Kolovoz 03, 2025, 00:59:11 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Doziranje Easy Carba i Profita u manjim akvarijima  (Posjeta: 7445 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline blackfish

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Doziranje Easy Carba i Profita u manjim akvarijima
« u: Veljača 09, 2011, 23:18:19 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Nedavno sam negdje tu na forumu naletjela na raspravu o algama i dodavanju CO2, Easy Carba, odnosno Profita u manjim akvarijima... Na žalost nisam si spremila podatke na koje sam tada naišla, a sada kada bi mi dobro došli, naravno da ih ne mogu naći.   >:(
Netko od vas je spomenuo da stavlja u svoj nanač (ako me sjećanje ne vara od 30-ak litara?) određeni broj kapi Easy Carba i mislim da je spominjan i Profito i da od tada uopće nema problema s algama.
Ono što me zanima je koliko je to bilo kapi Easy Carba odnosno koliko kapi Profita?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Odg: Doziranje Easy Carba i Profita u manjim akvarijima
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2011, 23:19:13 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Nedavno sam negdje tu na forumu naletjela na raspravu o algama i dodavanju CO2, Easy Carba, odnosno Profita u manjim akvarijima... Na žalost nisam si spremila podatke na koje sam tada naišla, a sada kada bi mi dobro došli, naravno da ih ne mogu naći.   >:(
Netko od vas je spomenuo da stavlja u svoj nanač (ako me sjećanje ne vara od 30-ak litara?) određeni broj kapi Easy Carba i mislim da je spominjan i Profito i da od tada uopće nema problema s algama.
Ono što me zanima je koliko je to bilo kapi Easy Carba odnosno koliko kapi Profita?
pa piše ti na bočici...

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Veljača 09, 2011, 23:26:01 poslijepodne »
za EC se navodi 1ml per 50litri, koja kap vise ako je gusce zasadjen...
10ml profito per 100litri....
a u pogledu nano akvarija....to je najbolja solucija klasicna sprica, na njoj je oznaceno u ml, pa otprilike preracunaj za svoju zapreminu....
eruption of emotions

Offline blackfish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 09, 2011, 23:49:00 poslijepodne »
Ma znam da piše, ali kada sam počela dozirati po uputi EC i Profito prije par mjeseci, bilje u akvariju je prestalo rasti i kroz kratko vrijeme su ga strašno prekrile zelene alge. Ludwigia repens mi je počela jako bacati lišće i Hygrophila polysperma također, Sagittaria subulata je požutjela i postala prozirna i rupičasta, Hygrophila difformis su posmeđili mladi izbojci. Sve u svemu totalna katastrofa! A da ne spominjem da prije dodavanja te slavne kemije bilje je jako lijepo napredovalo. Ali ja sam mislila ako dodam EC i Profito da će još brže i ljepše rasti... Istina je da sam jedno 2 tjedna u početku dodavala samo EC svaki dan bez profita... Promjene vode bile su 1 tjedno 50%.
Kada se katastrofa dogodila bilo je drž-nedaj! Pokušala sam spasiti situaciju... Počela sam dodavati propisanu dozu Profita i Easy Carba kako piše na ambalaži. Stanje se poćelo polako kretati na bolje. Biljčice su počele tjerati mladice, zapravo sve osim Ludwigia repens. Ona i dalje kunja i ne miće se sa mrtve točke. Od tada je prošlo već barem 3 mjeseca. I imam osjećaj da se to sve nekako dosta sporo kreće na bolje. Pa sam htjela primjeniti neki već provjereni dobar recept doziranja EC i Profita od iskusnijih kolega. Međutim kao sam na početku rekla ne uspijevam nikako pronaći taj tekst.  :(

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #4 u: Veljača 10, 2011, 10:13:32 prijepodne »
vjerojatno je kod tebe klasična priča

pojačala si ugljik (EC) i mikroelemente (Profito) i sad biljkama za pravilan rast treba još i makroelemenata (N, P, K), za makro postoje gotovi preparati ili puno jeftiniji DIY (uradi sam),
prije dodavanja EC i Profita je postojala ravnoteža svega zato je bilje dobro raslo, dodavanjem svega navedenog počeli su se brže trošiti postojeći makroelementi i u nekom trenutko ih je nestalo skroz i bilje propada
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline blackfish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 10, 2011, 11:56:02 prijepodne »
Pampa1, jel mi možeš preporučiti neke gotove makroelemente s obzirom da o tome baš ne znam puno...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE

Offline blackfish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Veljača 10, 2011, 17:16:01 poslijepodne »
Hvala na linku, već sam ga davno prije pročitala, kao i hrpu drugih sličnih članaka. Međutim ostaje problem gdje nabaviti makroelemente, jer mi se samoj neda petljati s kemikalijama. Naime pokušavam već dulje vrijeme doći do Nitra, Fosfa i Ferra od Easy Life, međutim nikako ih ne mogu pronaći u ZG i okolici. Jel možda ima netko informaciju gdje bi se dali nabaviti ili eventualno nešto slično od nekog drugog proizvođača?

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #8 u: Veljača 10, 2011, 20:23:26 poslijepodne »
proguglaj "elegance reef", nasa stranica, ima online shop pa si tu mozes naruciti te proizvode od easylife-a, a cak tamo na forumu ima navedeno koji petshopovi drže iste proizvode..  :up:

Offline apis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • www.szrapis.com
« Odgovori #9 u: Veljača 10, 2011, 22:22:45 poslijepodne »
Hvala na linku, već sam ga davno prije pročitala, kao i hrpu drugih sličnih članaka. Međutim ostaje problem gdje nabaviti makroelemente, jer mi se samoj neda petljati s kemikalijama. Naime pokušavam već dulje vrijeme doći do Nitra, Fosfa i Ferra od Easy Life, međutim nikako ih ne mogu pronaći u ZG i okolici. Jel možda ima netko informaciju gdje bi se dali nabaviti ili eventualno nešto slično od nekog drugog proizvođača?
kolega sa foruma MAJSTOR76 ti prodaje makroelemente,javi se njemu
Pcelarstvo Kovacevic,proizvodnja opreme za pcelarstvo

Offline blackfish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 10, 2011, 23:31:10 poslijepodne »
Thanks za info.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #11 u: Veljača 10, 2013, 17:20:03 poslijepodne »
Na 30 litarski akvarij Easycarbo 10-15 kapi dnevno, Profito 10 kapi nakon izmjene vode. Kod mene funkcionira odlično.

Offline blackfish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Veljača 10, 2013, 17:36:11 poslijepodne »
Thanks!

A reci koliko ti je gusto zasađen akvarij, količina svjetla, duljina fotoperioda, da li imas hranjivu podlogu, količina riba, algojeda, te koliko zahtjevno bilje je unutra? Naime primijetila sam da neke biljke propadaju, a s druge strane neke uživaju uz easy carbo. Imaš li i ti takvih iskustava?
« Zadnja izmjena: Veljača 10, 2013, 19:23:34 poslijepodne od blackfish »

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #13 u: Veljača 10, 2013, 19:20:54 poslijepodne »
Akvaristika je predivan hobi u kojem se uci i kroz greske i kroz savjete.
Stvar je da je svaki akvarij zaseban sistem u kojem svaki ima svoje potrebe,tako je i sa biljnim akvarijima
Kad si se vec prepustila bilju i zelis da raste,onda je recept jasan
Prvo svijetlo srediti da raste sve,dodas jos co2,i onda udri po gnojivu,i dalje je onda sve tvoje iskustvo sta i koliko dodati,to ces nakon nekog vremena skuziti po biljkama,kad to sve dovedes u red,onda krenes sa slaganjem akvarija,sisanjem i njegom bilja u razlictim kombinacijama sa podlogom i kamenjem,i postanes aquascaper  :zagrljaj:

Razlog zasto ti neko bilje raste dok drugo propada je mix gnojiva koji dodajes a ne znas sta dodajes,neko bilje u tom mixu nalazi sve sto mu treba,dok nekom fali jos koji element,a ako onda dodas jos profita,onda drugim ima visak,i nastanu alge,tako da sad imas dvije opcije,poslusati ono sto sam reko gore,ili nastaviti ovako sa tim da biljke koje rastu siris dalje akvarijem,a one koje ne rastu na zalost uklonis

U koliko nastavis i dalje traziti odgovarajucu dozu profita i carba,mislim da daleko neces stici,ni sto se tice znanja a niti zadovoljstva sa biljem
Bolja ti je opcija sama nabaviti i mijesati gnojivo,i onda pratiti bilje i dodavati ono sto mu treba,puno vise ces nauciti,bilje ce biti zdravije i bolje,a i mislim da ces proci jeftinije  ;)

Sretno :)

Offline blackfish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 10, 2013, 19:27:27 poslijepodne »
Hvala Tiii, jos se uvijek trazim u svemu tome. :-)
« Zadnja izmjena: Veljača 10, 2013, 20:45:06 poslijepodne od blackfish »

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #15 u: Veljača 11, 2013, 21:52:31 poslijepodne »
Moj akvarij je predstavljen u rubrici Vaši slatkovodni akvariji 17.11.1012.,mislim da je to sada strana 8 ili 9.
Sada naravno ima nekih izmjena. Biti će mi drago da ga pogledaš.

Offline blackfish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Veljača 11, 2013, 22:56:29 poslijepodne »
Ok, budem pogledala. Hvala za info. :)