Kolovoz 13, 2025, 23:02:15 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Discus ne jede.Help  (Posjeta: 4041 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
Discus ne jede.Help
« u: Veljača 07, 2011, 13:54:16 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,- rio 180
-   temperatura,- 28
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH nisam mjerila
-   vrijeme od pokretanja akvarija,- godina i pol  
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,-mjesec dana    
-   koliko često i koliko mijenjate vode - tjedno 10 %
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija-da,jedan dio

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) -vanjski fluval 305 + unutarnji juwel 600l/h    
-   način i periodi čišćenja filter materijala-cca svaka 3 mjeseca operem spužve u akv.vodi  
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  -spužva,bio ballsi,cirax,keramika,ugljena nema

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? korijen loze + mangrov panj-nema sluzi  
-   grijač juwel 200w
-   pumpa za zrak   -nema
-   CO2 sustav – kakav   -diy
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)easy carbo,profito,aquatan,vogel

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   crvene neonke 8 kom.plamena tetra 15kom,ancistrus 4 kom.discusi 8 kom.botia striata 2kom.
-   starost ribica discusi i anciji 10 mjeseci,ostali neznam    
-   ima li potencijalnih „terorista“  nema
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) dva puta dnevno,razna hrana u granulama,listići,smrznuti crvi,nije prošao rok  

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   nema
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) nema
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma- jedan discus ne uzima hranu već treći dan
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... nema
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)diše normalno,ne skriva se samo stoji sa strane
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)izmet je bijeli ali nije sluzav
-  kad su se simptomi prvi puta uočili prije tri dana  
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   ništa
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? ništa  
-  stanje ostalih stanovnika -normalno
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Discus ne jede.Help
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2011, 14:24:12 poslijepodne »
Ana, Ana, Ana  :roll:

Ja sam u 250l imao maksimalno 6 diskusa i uvjek sam strahovao da je i to previše a ti imaš osam komada i još hrpu riba i sve ih hraniš dva puta dnevno  :roll: :roll: :roll:

Ovako, diskusu je zbog povečane razine nitrata pao imunitet i ovo su prvi simptomi hexamitoze. Imaš izbor ili liječiti cijeli akvarij ili njega u karantenu i liječiti sa metronidazolom ili ako si spremna potrošiti više novaca sa Serinim Flagelolom (Tukano.Sesvete). Međutim i nakon izvršenog liječenja morat ćeš promijeniti neke stvari jer će u protivnom opet doči do bolesti.

1. Svaki tjedan moraš mijenjati cca 25% vode s usisavanjem dna
2. svaki mjesec moraš oprati spužve u filterima (jedan mjesec iz jednog filtera a drugi iz drugog)
3. moraš smanjiti broj riba
4. ribe je dovoljno hraniti jednom dnevno a jedan dan u tjednu moraju postiti
5. hrani ih više sa vegetarijanskom hranom: kuhane tikvice, kelj, blitva, špinat uz dodatak krvavi crvi, smrznuta krupna artemija, gliste i dr.

Javljaj što si odlučila i kakva je situacija sa ribom.

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2011, 14:39:05 poslijepodne »
Znam da je puno 8 kom.na 200 litara ali još nisu narasli da bi bila "gužva".
Hranim ih dva puta dnevno baš zato što su manji ali im dajem manju količinu hrane.
S kvalitetom vode do sada nisam imala nikakvih problema a bolesti nikada u ovom akvariju i nemam pojma
koji bi bio "okidač" bolesti.
Karantenu nemam pa moram liječiti cijeli akvarij.plavi ako imaš kakvu bolju ideju molim javi.
Doma imam samo od easy lifea Multicura, to vjerojatno nebi koristilo,ili?
Sad sam mjerila nitrate sa serinim testom i pokazuje cca. 0,3 mg/l.To nebi trebalo biti previše ili se varam?
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2011, 14:57:19 poslijepodne od ana* »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2011, 15:02:22 poslijepodne »
Multikultura nikako.

Možeš za svaki slučaj napraviti promjenu vode i dodati duplu dozu FFM-a a slijedeči dan dupla doza vitamina jer ako zbog nekakvog stresa ne uzima hranu možda malo dođe k sebi i počne se hraniti a ako nakon par dana nije ništa bolje onda kreni sa liječenjem.

Metronidazol možeš kupiti u ljekarni a doziranje: (možeš i pojačati ovu dozo na 850mg/litru)

1. zamijena 1 / 3 vode (sa vodom odstajalom 24 sata) i dobro očistiti staklo i usisati prljavštinu sa dna (nova voda ne smije biti tretirana sa kemikalijama za neutralizaciju klora)

2. temperatura je 28 C

3. 750 mg Metronidazola dodamo na 100 litara akvarijske vode (u mekim ili RO vodama dodaje se 600mg)

4. slijedeći dan promjena 50% vode (sa vodom odstajalom 24 sata bez dodatka kemikalije za neutralizaciju klora) i ponovno dodamo 750 mg  Metronidazola na 100 l vode. ( Ovo radimo jer je lijek tijekom 24 sata izgubio minimalno 50% aktivnih supstanci)

5. terapiju ponavljamo 3-5 dana (svaki dan 50% izmjene vode i dodavanje lijeka) a sve dok se stanje ne poboljša, odnosno, dok ribe ne počnu uzimati hranu. (Ribe mogu početi uzimati hranu tijekom liječenja ali često počnu uzimati ponovo hranu tek nekoliko dana nakon liječenja kada se stabilizira probavni trakt i kemizam akvarijske vode).

Nakon završetka liječenja što veća promjena vode, jedan dan filtriranje kroz aktivni ugljen a kada se izvadi ugljen napolje dodaje se AquaStart ili neki drugi preparat sa "dobrim bakterijama" (navodno metronidazol ne ubija dobre bakterije ali to nitko nije znanstveno dokazao pa je bolje dodati nego imati uginuća) te dodati duplu dozu FFM-a.

Kada je bolest već u uznapredovanoj fazi preporučuje se da se liječenje sa 1000mg na 100l vode ali se tada svakih 8 sati radi izmjena 1/3 vode i ponovo dodaje 1000mg na 100l vode. Liječenje traje 3 dana a nakon toga opet promjena vode, aktivni ugljen, dobre bakterije...

14 dan ponoviš postupak ako se ribe ponašaju normalno, ako jedu, ako više nemaju bijeli izmet u trajanju od 3 dana a ako još imaju simptome bolesti traje 5 dana s još malo povečanom dozom.

Za razliku od metronidazola liječenje sa Serinim Flagelolom je jednokratno jer ubija sve razvojne stadije parazita i zato rađe preporučujem njega ali je skup.

Evo to je to, javljaj što si odlučila, pozdrav.

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 13, 2011, 18:54:57 poslijepodne »
Nema promjene nakon izmjene vode, duple doze ffm i vitamina.Discus uzima hranu ali je odmah ispljune.
Nisam uspjela naći serin lijek ali sam kupila od jbl spirohexol i danas sam počela liječenje.
Po uputama traje 7 dana pa javim promjene nakon toga.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 14, 2011, 09:40:23 prijepodne »
Nema promjene nakon izmjene vode, duple doze ffm i vitamina.Discus uzima hranu ali je odmah ispljune.
Nisam uspjela naći serin lijek ali sam kupila od jbl spirohexol i danas sam počela liječenje.
Po uputama traje 7 dana pa javim promjene nakon toga.

Meni se spirohexol nije pokazao kao dobar lijek ali sve ovisi o puno faktora...
Ako imaš tvrdu vodu povećaj dozu lijeka na svakih 50 litara stavi još pola tabletice+aeracija.

Javljaj promjene i sretno.

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 17, 2011, 19:13:12 poslijepodne »
Prošlo je 4 dana od početka liječenja i za sada nema nikakvih pomaka na bolje.
Hrana ga uopće ne zanima,malo je letargičan i ponekad se sakrije među bilje.
Prošlo je 8 dana da ne jede i bojim se kaj bu s njim....

Offline dossier

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Veljača 17, 2011, 19:25:18 poslijepodne »
mogu oni dosta bez hrane samo je problem sto im imunitet pada tad dosta...

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 20, 2011, 20:51:07 poslijepodne »
Spirohexol- nula bodova,zero,nada,ništa, bačenih 85 kn. i potrošeno dragocijeno vrijeme za ribu  :down:
Zahvaljujući dobrim članovima ovoga foruma (dossier  :up: ) nabavljen flagelol od sere.
promijenjeno 50% vode,filtrirano 24h sa aktivnim ugljenom.
Drugi dan promijenjeno 50% vode i ubačen lijek.Danas je drugi dan liječenja i
riba veselo pliva sa ostalim discusima ali još ne pokazuje nikakav interes za hranu.
Jučer je imao bijeli izmet,danas ništa.
Uopće se ne skriva,stalno pliva ali još ne jede. :'(
Čekamo sutra.... :(

Offline dossier

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #9 u: Veljača 20, 2011, 22:16:13 poslijepodne »
bijeli izmet je normaln jos 10-ak dana nakon lijecenja dok ne zacijeli taj probavni trakt koji je bolest ostetila...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Veljača 21, 2011, 09:43:35 prijepodne »
bijeli izmet je normaln jos 10-ak dana nakon lijecenja dok ne zacijeli taj probavni trakt koji je bolest ostetila...

Tako je kako je rekao kolega.

Malo strpljenja a liječenje provedi do kraja, sretno.

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 23, 2011, 17:59:02 poslijepodne »
liječenje završeno, promijenjeno 50% vode,pokrenuti filteri i stavljen aktivni ugljen.
Drugi dan (danas) promijenjeno 50% vode,izvađen ugljen,dodani vitamini.
Riba pliva i ne skriva se,izgleda dobro ali ne uzima hranu.
Nakon koliko vremena bi trebao početi jesti  :question:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 24, 2011, 09:49:21 prijepodne »
Koliko si i kako tretirao sa Flagelolom?
Nadam se da filteri nisu bili ugašeni za vrijeme liječenja?

Riba je već trebala pokazati interes za hranu.

Hajde probaj diskusa hraniti sa artemijom ili krvavim larvama komaraca (kupuju se smrznute kockice u Zoo Viliju i Aquaterri) ili sa sitno isjeckanim smrznutim glistama.

Nakon liječenja a s obzirom da si poubijao sve dobre bakterije u podlozi i filter-materijalu (pod pretpostavkom da su ti tijekom liječenja filteri bili upaljeni) tada moraš u vodu usuti dobre bakterije pa predlažem da kupiš od Easy Life AquaStart i vodu tretiraš prema uputstvu. Uz navedeno predlažem da vodu mijenjaš dva puta tjedno po cca 15 do 20% dok se ne namnože dobre bakterije te da nakon svake izmjene vodu u akvariju tretiraš sa Easy Life FFM-om. Također predlažem da kupiš sredstvo "Discus eliksir" jer je jako dobra stvar koja u sebi sadrži minerale u tragovima, tinine koji bojaju vodu i sredstva koja snižavaju pH u akvarijskoj vodi.

Javi što si poduzeo i kako je riba.

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 24, 2011, 15:25:32 poslijepodne »
Tretirao sam po upustvu:  1.dan 1 ml. na 40l vode
                                      2.dan + 1 ml.
                                      3.dan + 1ml.
4.dan izmjena 50%vode + aktivni ugljen
5 dan izmjena 50% vode + vitamini
vanjski filter isključen za vrijeme liječenja,unutrašnji uključen.
riba ni danas ne uzima hranu,sve ostalo ok.
kad ubacim hranu svi navale osim njega,on se povuće u stranu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Veljača 24, 2011, 16:02:41 poslijepodne »
Ribi treba neko vrijeme da joj se stabilizira probavni sustav i tada počne jesi osim ako se sa liječenjem nije počelo prekasno. Jako bi dobro došla koja fotografija bolesne ribe.

Obavezno nabavi FFM i one kemikalije koje sam ti napisao jer jako dobro djeluju na zdravlje i dr.

Napravio si grešku jer ti filteri za vrijeme liječenja nisu bili upaljeni pa tako postoji mogučnost da su preživjeli paraziti koji su bili u vanjskom filteru i opet postoji mogučnost zaraze.

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 24, 2011, 16:59:08 poslijepodne »
Evo slike

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 24, 2011, 17:04:04 poslijepodne »
evo još

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Veljača 25, 2011, 09:50:20 prijepodne »
Ne izgleda mi tako loše ovaj diskus i vjerujem da će se izvuči kada se malo oporavi.

Probaj nekako hranu o kojoj sam ti pisao pincetom stavljati ispred njegovih ustiju a druge ribe hrani na drugom kraju akvarija...

Javi kako ide, pozdrav i sretno.

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 06, 2011, 12:00:41 poslijepodne »
Ponovili smo liječenje s flagelolom, ovaj put sa uključenim filterima, sve je prošlo normalno,ali uz sav moj napor
sa hranjenjem,svakodnevno vitamini, razna hrana, on jednostavno ne uzima hranu.
Ponaša se normalno,izgled se ne mijenja,fizičko stanje ok ali ne jede i to traje već jako dugo.
Izmet nismo vidjeli već desetak dana i jednostavno smo došli do zida. Nemamo ideju kako dalje.....
Ostali stanovnici super,parametri vode isto.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Ožujak 07, 2011, 10:49:56 prijepodne »
ana*žac, nema druge nego ribu izdvojiti u karantenu i liječiti sa Serinim Nematolom.

Naime, 100% smo akvarij očistili od protozoa a glede nematoda kod kojih je karakteristično da ribe uzimaju hranu ali mršave i imaju tanki nesluzavi bjelkasti izmet jedino kod nematoda Capillaria simptomi budu slični kao i kod hexamite.

Vrlo rijetko se slični simptomi kao i kod hexamite znaju javljati i kod bakterijke upale crijeva ali to je vrlo rijetko.

Sukladno navedenom, u karanteni provedi dvokratno liječenje protiv nematoda a zadnja je opcija iči sa antibiotikom recimo Sera "Bactopur Direct"

Kada ribu budeš odvojila u karantenu kroz nekoliko dana povisi temperaturu na 32C (po 1 stupanj na dan) te započni sa liječenjem Nematolom (2 dana) nakon toga promijeni svu vodu, isperi karantenu i u nju ulij svježu (odstojalu vodu perthodno zagrijanu na 32C) u vodu iscijedi (samo kapi) bijeli luk (1 češer na 25 litara (inače za preventivu ide 1 češer na 50litara)) također ulij duplu dozu vitamina. Riba neka za vrijeme liječenja bude na tamnijem mjestu sa jakom aeracijom. Svaka 2 dana mijenjaj 50% vode sa odstajalom vodom a hranu joj nudi svaki dan ujutro i predveće a sve što bude ne pojedeno trebaš nakon nekoliko sati usisati sa dna da ne trune.

Nakon (mislim 14 dana) treba provesti drugu turu liječenja sa Nematolom a nakon liječenja napravi isto (promjena vode i dr.) ako i tada ribe ne jede preostaju još jedino antibiotici.

Nadam se da će sa ovom lijepom ribom biti sve ok, javljaj što si poduzela i sretno.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Ožujak 10, 2011, 09:21:11 prijepodne »
ana*žac ima li kakvih novosti/promjena?

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 10, 2011, 12:47:37 poslijepodne »
ana*žac ima li kakvih novosti/promjena?
Za sada nažalost ništa novog.Pokušavamo sklepati nekakvu karantenu ali malo
je fac :-X recesija 
Riba je još bez promjene,sve kao ok ali ne jede...Pitanje:
Liječenje sa nematolom u zajedničkom akvariju ne dolazi u obzir ili???
Hvala...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #22 u: Ožujak 10, 2011, 13:09:26 poslijepodne »
Dolazi u obzir jer ako on ima nematode imaju i drugi pa ne bi bilo zgorega tretirati cijeli akvarij, ali...

Kada je riba u ovakvom stanju bolje je da se u miru izliječi u karanteni a lijek bolje i brže djeluje...

Kada se lijek ubacuje u veliki akvarij sa podlogom tada nekih 30% lijeka u roku od par sati NESTANE jer ga na sebe prilijepe razne nečistoće, dio u filteru, dio pokupe alge i dr. a u roku od 24 sata u velikom akvariju aktivno u vodi ostane cca 10 do 15% molekula lijeka a što zapravo nije dovoljno da se ubije parazit.

Ja kada sam liječio cijeli akvarij sa nematolom pojačao sam dozu lijeka zbog tvrde vode a prethodno sam dobro usisao podlogu i očistio alge sa stakala te oprao filter materijal. Uz to što sam pojačao dozu također sam drugi dan liječenja ulio u akvarij (mislim) još pola preporučene doze na litražu akvarija.

Sa ovim sam zapravo htio reči da je 100% čišćenje riba moguće samo u karanteni, zato je i posebno važno da svi koji drže diskuse imaju karantenu i sve novokupljene ribe prvo u karantenu na čišćenje od parazita a tek onda u akvarij.

Sretno i javljaj promjene.

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 13, 2011, 08:55:49 prijepodne »
Stigle promjene i to dobre...Riba je počela jesti.. :zagrljaj:
Zadnja dva dana samo se skrivala i mislili smo da neće dugo ali jučer
cijeli dan pliva i traži hranu.Svaku mrvicu koja pliva u vodi pojede.
Hranu uzima i ne ispljune.
Izmet je imala jučer tri puta,bijele boje nije sluzav,podsjeća na debelog crva....
Plavi,molim savjet kako dalje.
Hvala.
Danas izmet normalne boje,mišljenja sam da je riba sve bolje.... :)
« Zadnja izmjena: Ožujak 13, 2011, 19:12:38 poslijepodne od ana*žac »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #24 u: Ožujak 16, 2011, 09:52:47 prijepodne »
Ovo je zaista prelijepa vijest i ne mogu opisati koliko mi je drago da je riba počela jesti i da je sve bolje.  :klap:

Ne znam da li si liječila sa Nematolom ali ako izmet više ne bude bijele boje tada liječenje nije niti potrebno. Samo im svaki dan daj drugu hranu i obavezno probaj jednom tjedno dati gliste za pecanje (Kalifornijske crvene) koje prethodno operi i zamrzni a prije davanja ih skalpelom izreži na sitne lističe. Gliste su izvrstan prirodni izvor proteina ali što je ovdje možda još i važnije odličan su izvor minerala jer ribe jedu i zemlju koja se nalazi u njihovom probavnom sustavu...

Nabavi "Discus eliksir" to je jako zgodna tečućina izvrsna za držanje diskusa a prirodno je sredstvo koje malo boja vodu, povećava kiselost na prirodnoj osnovi a u sebi sadrži esencijalne minerale...

Pozdrav i sretno sa prelijepim ribama.