Srpanj 20, 2025, 10:57:11 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolestan malawac ?  (Posjeta: 1426 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Bolestan malawac ?
« u: Veljača 03, 2011, 00:13:52 prijepodne »
Ovako zanima me, imam malawce u akvariju, za sada tri vrste. Jedan odrasli muzjak ornatusa mi je stalno odvojen od drugih, stalno je u jednom kutu akvarija, nit jede nit je zaigran kao ostali.. Neizgleda mi bas ni zdravo a niti bolesno,,, Ako tko zna ista o tome i ima iskustva, pisite..  :)
Hvala unaprijed!

Dole nize je sve o akvariju i ostalome..   :up:
« Zadnja izmjena: Veljača 03, 2011, 14:09:53 poslijepodne od alen_zgb »

Offline kikoporto

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
Odg: Bolestan malawac ?
« Odgovori #1 u: Veljača 03, 2011, 07:45:37 prijepodne »
dali uzima hranu, trebo bi ga uslikati pa staviti da se vidi, možda je dobio batina pa se odvaja
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2011, 10:02:40 prijepodne »
alen_zgb, ispuni upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta i pošalji nekoliko oštrih fotografija bolesne ribe.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #3 u: Veljača 03, 2011, 10:24:29 prijepodne »
evo slika.. malawac neizgleda nikako bolesno po meni, a i vidi se po slici, al me zanima zasto stalno se odvaja od drugih i nejede bas..
985plavi: hvala na podsjetniku..  :)
kikoporto: uzima ponekad hranu, al cesce ju izbaci iz usta..  -?
« Zadnja izmjena: Veljača 03, 2011, 10:30:32 prijepodne od alen_zgb »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Veljača 03, 2011, 10:40:24 prijepodne »
Alen, ispuni ovaj upitnik: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

ovo mogu biti početni simptomi bolesti Malawi bloata ili parazita a mogu biti samo simptomi stresa uzrokovanog lošom kvalitetom akvarijske vode stoga su jako bitni podatci iz upitnika, čekam...

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #5 u: Veljača 03, 2011, 10:41:54 prijepodne »
ova slika iznad je od neki dan.. sad trenutno mi malko izgleda svijetlije i nekak mu je malo trbuh uvucen, u zivo se vidi malo bolje, dal je mozda to neki problem? Da nema mozda neke parazite ili slicno?  -?

evo nova slika od prije nekoliko trenutaka uslika..

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #6 u: Veljača 03, 2011, 10:42:54 prijepodne »
Ok plavi...  :up: ;)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #7 u: Veljača 03, 2011, 10:57:35 prijepodne »
AKVARIJ:
- dimenzije = 100x50x40v, 200lit,
- temperatura = 24-26 stupnja,
- parametri vode = iskreno neznam bas oko toga, moze pomoc  :)
- vrijeme od pokretanja akvarija = mjesec i pol-2,
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice = 14 dana,
- koliko često i koliko mijenjate vode = svakih tjedan do 10 dana po 30%,
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija = jako rijetko (nije mi bas potrebno).

FILTER:
-  model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) = unutarnji, Bluwave 07 1000l/h (1100),
-  način i periodi čišćenja filter materijala = svakih mjesec, ponekad i dva puta mjesecno,
-  što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) = spuzva, vata i keramika,

OSTALA OPREMA:  
-  panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi = imam kamenje i nemam nikakve sluzi po kamenu i podlozi,
-  grijač = 100W privremen,
-  pumpa za zrak = da, 150-200l.
-  CO2 sustav – kakav = Nemam.
-  koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) = ffm i rijetko koju tableticu za alge na anubiasu,

STANOVNICI:
-  popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka = ornatusi 8 kom (5 odraslih i 3kom/4cm), greshakei 10 kom, socolofi oko 15 kom (malci oko 4-5cm) + 3 ancistrusa i 2 jabučara,
-  starost ribica = između 3 mjes i godinu dana,
-  ima li potencijalnih „terorista“ = ne,
-  hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) = 2 puta na dan u jutro i navecer, Cichlid granules tetra, nova hrana nedavno kupljena, tj dobivena.

PROMJENE:
-  promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) = promjena vode i ciscenje filtera i dolazak socolofi-a,
-  promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) = kao inace kad promjenim nekoliko vode, cisca nakon nekoliko sati,
-  da li vam trunu (propadaju) neke biljke = ne,

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma = sve u redu osim jednog malawca, ornatusa, stalno je u kutu akvarija, rijetko da pojede nesto i kad pojede izbaci iz usta, uvucen trbuh.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima = nema promjena,
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) = uzima hranu rijetko, ponasa se drugacije od drugih, miran je, ne skriva se, ali djeluje kao da se zeli sakriti,
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) = normalan,
-  kad su se simptomi prvi puta uočili = prije kojih tjdan do 10 dana,
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima = nisam stavljao lijekove,
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? = samo mi se jedna cini, uginuća nije bilo,
-  stanje ostalih stanovnika = super, razigrani su i drze se skupa..

Nadam se da postoji kakav lijek, a vjerujem da kolicina forumasa zna dosta o ovome, bit ce mi drago ako tko ista napise i pomogne..
a za parametre vode, preporucite nesto, iskreno nisam bas upucen u to, pa bi mi pomoc dobro dosla.. nemojte zamjerit!  ;)
« Zadnja izmjena: Veljača 06, 2011, 12:48:29 poslijepodne od alen_zgb »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Veljača 03, 2011, 11:14:52 prijepodne »
dimenz akv su mi 100x50x40v, filter bluwave 07 s novom pumpom od 1000l/h (1100) u njemu je spuzva, vata i keramika. Temperatura je uvijek između 24-26 stupnja. Pokrenut je od prilike mjesec i pol dana, koji dan vise, vodu mjenjam svakih tjedan do 10 dana oko 30%. Podloga mi je kvarci pijesak 0,3 - 0,6 + kamen i pokoja biljka, + 2xanubias barteri. Kemiju u akvarij bas i nekoristim, osim sto imam trenutno jednu tabletu za alge..
U njemu borave za sada tri vrste malawaca, ornatusi, greshakei i socolofi + 3 ancistrusa i 2 jabučara.. Nemam nikakvih problema s njima, sve je u redu osim njega.. Nekad zna proplivat akvarijem, ali vise vremena provodi u kutu aq.. Uginuća mi nije bilo nikako, a nadam se da nece ni biti, ribe hranim dva puta na dan.. kakica im je kak treba i to je to.. ako koga jos sto zanima a nisam napisao, slobodno neka pita..  ;)

Alen, ti kao da se sramiš napisati sve podatke koji se traže u Upitniku, među ostalim i one najvažnije: ph, Gh, KH, NO3, NO2, koliko ukupno imaš riba i ostalo.  >:(

Molim te napiši sve podatke.

Prema ovome što si napisao mogli bi biti paraziti tipa protozoa a za koje je karakteristično da ribe prvo pljuju hranu a kasnije prestanu jesti sa sakrivanjem u uglovima i mršavljenjem. Ako druge ribe nemaju iste simptome i končasti bjelkasti, dugi izmet tada bih ja ovoga malca izdvojio u karantenu i liječio metranidazolom.

Istovremeno bih poradio na popravljanju kvalitete akvarijske vode koja mi baš ne izgleda sjajno pa stoga predlažem slijedeće:

Vata odmah napolje iz filtera jer ona ako se ne mijenja svaki treči dan, zaštopa se a to dovodi do naglog i brzog porasta amonijaka i nitrata a koji su dosta otrovni u tvojoj tvrdoj vodi... Vatu zamijeni sa akvarijskom spužvicom. Vodu redovito mijenjaj svaki tjedan po cca 25 do 30% ovisno o broju riba a njih je dovoljno hraniti jednom dnevno ali sa što raznovrsnijom hranom (uz granule traba ljuspice, kuhanu blitvu, kelj, špinat, tikvicu, spiruline i dr...). Jednom tjedno dodaj vitamine a nakon svake promjene vode FFM.
Tabletica za alge napolje jer truješ hranu svojim ribama (one se u prirodi hrane algama koje rastu po kamenju i dr. hranom...)

Za sada toliko.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #9 u: Veljača 03, 2011, 14:17:44 poslijepodne »
985plavi = nije me sram nemoj tak mislit.. sto bi me bilo sram, svako ima akvarij na svoj nacin, nemam se cega sramit.. nego nisam bas bio razumio tocno sto trebam s upitnikom.. al evo nadam se da je sad dobro donekle.. Hvala tebi na kojem savjetu!  :up:
malo iznad gore je sve napisano, pa savjetujte sto..  :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Veljača 03, 2011, 14:39:07 poslijepodne »
Bravo Alen, tako se ispunjava upitnik  :zagrljaj:

I dalje stoji ono što sam napisao gore, redovite tjedne promjene vode itd.

Jedino bih još dodao da moraš ustaliti temperaturu na recimo 26C i da moraš svaki puta usisavati dno (nadam se da to ne radiš samo sa crijevom).

Pijesak je inače jako nezahvalan i ako budeš imao mogučnosti ili ga zamjeni ili zatrpaj slojem od 1.5 do 2 cm šljunka jer će ti biti puno bolje za održavanje, prozračivanje pa se neće naseljavati cijano bakterije.

Uglavnom napravi kako sam napisao gore, pozdrav i sretno.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #11 u: Veljača 03, 2011, 14:50:42 poslijepodne »
985plavi poštivam tvoje odgovore i neosporivo je da si dobri duh ovoga foruma ali nebi se složio sa ovime da je pijesak nezahvalan za održavanje evo kod mene je kao i prvoga dana a u malawi aq se preporučuje pješčana podloga da ga ribe mogu prosijavati kroz usta i škrge i ujedno sa time čiste škrge od parazita

podlogu treba detaljno uvijek usisati i tjedno promjene vode od 30 % uz dodatak ffm-a jednom tjedno vitamini i paziti na umjerenu prehranu i probati davat što raznovrsniju hranu
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 03, 2011, 15:02:56 poslijepodne »
potpuno se slažem sa tobom kikoporto  :zagrljaj:

Ma ovo je više bio savjet kolegi jer vidim da baš nije revnosan glede usisavanja pijeska a bojim se da mu dok ne nauči sve tajne plivanja u Malawi vodama na pijesak ne dođe cijano bakterija...

Offline amon-ra

• Trade Count: (-2)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #13 u: Veljača 03, 2011, 15:31:40 poslijepodne »
e treba se kupiti prvo ffm pa onda dodavati :D :D :D