Srpanj 29, 2025, 21:25:49 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolestan diskus  (Posjeta: 5161 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Bolestan diskus
« u: Veljača 02, 2011, 17:47:59 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 100x40x50
-   temperatura, 29
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  - ph oko 7 vjerojatno manji (DC svijetlo zelen), no2 0 , no3 20-30ppm-a,gh neznam, kh neznam
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  4-5 mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,   nakon mjesec dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode   - tjedno  60+ litara
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) vanjski eheim 2315 620L/H i unutarnji aquaclear 30 600L/H  
-   način i periodi čišćenja filter materijala  aquaclear tjedno properem spuzvu u akvarijskoj vodi, kanister ciscen samo jednom i to prije cca 2 mjeseca
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) gruba spuzva fina spuzva, eheim substrat i eheim pro substrat

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  loza, mopani, jedan sljemenski kamen,sve kuhano i prano,
-   grijač eheim filter ima integrirani grijač
-   pumpa za zrak  ne
-   CO2 sustav – kakav  boca ,difuzor (zoo vili)
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) aquasafe,FFM,fishtamin to kod zamjene vode,voda stoji sa aquasafeom, kad izmjenim dodajem propisanu dozu ffm.a i fishtamina drugi dan, ne gnojim nista odkako imam diskuse

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  diskusa 5, 11 kardinal tetri, 10 rasbora,7 corydorasa, 3 otocinclusa, RCS 20ak,1 sijamski algojed
-   starost ribica    diskusi su odprilike 4-5 mjeseca stari, ostale ribe tu negdje, corydorasi su friski i maleni oko 2cm
-   ima li potencijalnih „terorista“  neznam, da se nije otocinclus zaljepio na diskusa?(vidi opis simptoma)
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  2 puta dnevno, popodne sera vipan prstohvat i 30ak granula sera,navecer neki smrznuti crvi za tetre,diskusi isto obozavaju

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) corydorasi 7 komada
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke, ludvigije  dnevno 2-3 trula lista izvadim, gusto je sađena

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma jedan diskus ima na tijelu dvije bijele mrlje cca pol centimetra promjera, kad je naprijed ima boju normalnu kad ga poganja glavni ode iza i pocrni
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...), cini mi se da ubrzano dise, vidio sam da jede malo vise se skriva
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) nisam jos nista vidio
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  danas ima sat vremena vidljivi jos popodne,vidljeli ukucani
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  nista
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  1 diskus, u subotu nadjena mrtva neonka, kupljena od kolege akvarista, vjerojatno starost, sve kupljene su velike ali zdrave
-  stanje ostalih stanovnika nisam nista neobicno primjetio

probat cu slike dodat kad ga ulovim

Offline mbogdan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: Bolestan diskus
« Odgovori #1 u: Veljača 02, 2011, 20:50:30 poslijepodne »
ovo sto pocrni i sto ubrzano dise je simptom stresa,jer ga glavni poganja,a mrlje mogu biti da se negdje ogrebao

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 02, 2011, 21:46:03 poslijepodne »
ribek jede normalno, pliva sa svima normalno, ja se isto nadam da se ogrebao dok su se naganjali, druga opcija mi je da se na njega priljepio otić preko noći budući da spavaju litiga se po noći zadržavaju na istom mjestu..

evo slikica nadam se da su od pomoci

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 02, 2011, 22:00:06 poslijepodne »
ovo sto pocrni i sto ubrzano dise je simptom stresa,jer ga glavni poganja,a mrlje mogu biti da se negdje ogrebao

pocrni bas jako, zato mi je čudno, ajde pruge da dobije ali crn ko ugljen bude  -?
ako se ogrebao, da nista ne diram?
ili da ipak izdvojim i tretiram necime da se ne inficira, kakav je postupak?

Offline Ingwar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #4 u: Veljača 02, 2011, 22:20:49 poslijepodne »
meni su ajmoneri terorizirali diskuse, juce sam ih mako i sasvim druga pjesma sada. znali su se "zaljepit" na njih, kao da ih "ciste". ,mozda i tebe tako otici muce, a moguce da su i skinili koju ljusku s diskusa onda

Offline MiroZg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Veljača 02, 2011, 22:32:07 poslijepodne »
Poz
Negdje na forumu sam procitao da otocinclusi napadaju diskuse. Nemogu 100% tvrdit. Ja sam imao problem sa drugim cistacima nisam upamtio koja je vrsta samo znam da su zuti. :up: odkad sam ih maknuo iz akvarija diskusi nisu imali nikava kruzna ostecenja na sebi.
« Zadnja izmjena: Veljača 02, 2011, 22:37:35 poslijepodne od MiroZg »

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #6 u: Veljača 03, 2011, 09:08:58 prijepodne »
Da pocrni kao ugljen i ubrzano dise to je znak velikog stresa,prati mu izmet,jer obicno kad discus ima takvo ponasanje nakon nekog vremena moze se aktivirati hexamita!
Posto je stres glavni uzrok bolesti kod discusa :up:
A ove ranice moguce da su od otica,posto je vec neko reko na forumu da je imao slican problem,mozda se zato taj discus toliko i boji.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Veljača 03, 2011, 10:37:48 prijepodne »
Pozdravljam.

Odmah na početku moram pitati kakve je simptome imao diskus koji je uginuo (molim malo detaljnije) a na pp mi molim te pošalji informaciju od koga si kupio diskuse.

Prema fotografijama ove svjetlije pjege na tijelu tvoga diskusa najčešće nastaju kada ga dominantni mužjak udari svojim ustima ali se također i javljaju kada je u vodi povišena razina amonijaka a s time u vezi javlja se ubrzano disanje a škrge su više crvenkastije boje. Sve u svemu prema fotografijama i opisu nije ništa opasno i rješava se kratkotrajnom terapijom poboljšanja kvalitete akvarijske vode a kako slijedi:

1. promjena 40% vode+usisavanje podloge+pranje filter materijala i filtera u akvarijskoj vodi+dupla doza Easy Life FFM-a
2. dan dupla doza vitamina
3. dan dupla doza FFM-a
4. dan dupla doza vitamina
5. dan propisana doza FFM-a
7. dan promjena 35% vode + propisana doza FFM-a
8. dan propisana doza vitamina

Međutim, ako se te svjetlije flekice budu pretvarale u bijele krpice, ako se pojača sluz na koži a riba skroz potamni i prestane uzimati hranu tada bi bila FRKA, jer se onda radi o vrlo opasnoj i smrtonosnoj bolesti "Diskus plak" za koju vjerujem da nije kod tebe a za to mi treba informacija od koga si kupio ribe.

Osim ovoga što sam napisao imam još nekoliko primjedbi na tvoj akvarij:

1. dva mala filtera nisu najbolje rješenje za akvarij sa diskusima prije svega zbog procesa denitrifikacije a potom i zbog prevelikog strujanja vode što diskusima dosta smeta... prijedlog je da nabaviš jedan vanjski filter sa cca 1200l/h. Pročitaj ovdje što sam napisao o malim filterima: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0

2. filter materijal moraš prati jednom mjesečno jer se znatno smanji protok i odmah se podiže razina amonijaka, fosfata i nitrata koji diskusima jako smetaju i dolazi do pojave boleština...

3. ne možeš prestati gnojiti bilje a i dalje puštati CO2 a akvarijsku vodu držati na tako visokoj temperaturi. Moraš odlučiti da li želiš biljni ili ciklidni akvarij pa shodno tome i postupaj jer ovako samo radiš disbalans i kemizma vode i biljkama za normalan rast i razvoj...

Za sada ovoliko, javljaj što si poduzeo i kako se razvija situacija, pozdrav i sretno.
« Zadnja izmjena: Veljača 03, 2011, 10:41:37 prijepodne od 985plavi »

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 03, 2011, 11:09:57 prijepodne »
nije uginuo niti jedan diskus, nadjena je uginula neonka, inace je bila deformiranog oblika, kao da je bila pritisnuta prilikom hvatanja mrežicom, no živjela je normalno kod mene, ona i jos 5 neonki je kupljeno od jednog clana foruma, ja pretpostavljam da je razlog uginuća starost, ribe ne pokazuju nikakve znakove bolesti, sve jedu i zivahne su

kanister filter ima i dalje jak protok, u kut je zabijena cijev usisa, i kao takva zaklonjena je biljem i ne vrsi pretjeranu mehanicku filtraciju, pun je materijala za dobre bakterije i drzim ga zato za bio filtraciju
unutarnji filter aquaclear (protocna pumpa sa nataknutim uloskom sa vatom) njega koristim kao mehanicki filter, on mi sve sto se sa podloge digne privuce na vatu i tamo zadrzava, njega zato cistim tjedno prilikom izmjene vode, nalazi se u zadnjem kutu akvarija, i izlaz mu je usmjeren na zadnje staklo akvarija i okrenut prema povrsini, tako da struja tog filtera ne radi pretjerano strujanje u akvariju tj povrsini gdje ribe mogu plivati

bilje sam prestao gnojiti, jel sam to radio krivo, sad sam si rekao gnojiti prema potrebi, buduci da mi bilje raste izvrsno, i svaki tjedan sisam i dijelim/bacam po dvije sake ne vidim razloga za gnojenjem, vjerojatno je podloga jos uvijek dosta bogata sa svime tako da dok ne krene stagnirat necu koristit kemiju

hvala 985plavi na savjetima i uputama, ova moja gore objasnjenja malo daju jos bolji uvid kako je kod mene slozena oprema u akvariju,ako to i dalje nevalja vrlo rado cu poslusat savjet pa presloziti i promijeniti sto treba  ;)

da dodam, promjenu setup-a sam svakako mislio raditi, da bude jos primjerenija diskusima, ali nadao sam se docekat da i vani malo temperatura poraste, da pripremim u miru drugi tank gdje ih mogu nastaniti dok ovaj uređujem, izgleda da cu morat ipak pozuriti

odlucio sam se za sljedece:
buduci da mališa jede, necu nista dirati već promatrati kako ce se situacija razvijati, danas cu dodati ffm-a, sutra duplu dozu vitamina, u subotu mi ionako slijedi promjena 60+ litara vode, i nakon toga cu se pridrzati doziranja vitamina i ffm-a kako preporučuje 985plavi
kako bi potpomognuo i ubrzao zarastanje ranica, svakako do subote će mo vidjeti kako ce se te flekice razvijati na tijelu.
nadam se da je to ok?

hvala jos jednom  :zagrljaj:

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 03, 2011, 21:25:53 poslijepodne »
evo promatram situaciju odkako sam doma dosao danas, ove dve mrlje su znatno slabije vidljive, jos uvijek kad ga potjeraju se zavuce i pocrni u zadnjem dijelu akvarija, jede normalno.
izgleda da je bilo borbe oko statusa :) jel kolko vidim on naganja i jednog manjeg narancastog tako da nije najpotlaceniji,al ocito se htio za poziciju izborit i dobio po nosu, nadam se samo da od silnog stresa koji sad ima ovak ranjen nece dobit neku bolestinu, sopat cu ffm-om i vitaminima sve dok ne prodju ozljede...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Veljača 04, 2011, 09:05:27 prijepodne »
Bez brige, proči će mrlje za nekoliko dana, sretno.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 06, 2011, 12:20:19 poslijepodne »
mali update :)

mrlje su se povukle i vidljive su samo kad se dobrano zabuljim u malisana i to izbliza, jedino sto je jos uvijek tamniji i sa izrazenijim prugama nego drugi jedan iste vrste, vidi se na njemu da jos nije 100%,iako se vise manje svi naganjaju tu i tamo, ovaj jedini tako naglo mijenja boju  -?

nadam se da ce bit sve ok!
zanima me kako da popratim da nije od stresa i sve situacije aktivirao nekog parazita?
jedino po stolici ili ima i drugih simptoma?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 07, 2011, 11:01:36 prijepodne »
Prvi je simptom da riba krene prema hrani, uzme ju u usta i ispljuni, kasnije prestaje pokazivati interes za hranu pa se pojavi dugački mliječno bijeli ili sluzavi izmet a ovisno o vrsti parazita.

Kod diskusa je najvažnije da redovno uzimaju hranu te da je ona raznolika (više biljna nego mesna), da imaju dovoljno vitamina i esencijelnih minerala pa je dobro koristiti recimo "discus eliksir", FFM te hraniti sa glistama koje su prethodno smrznute a potom izrezane na ploškice ili cijele bebe gliste (bitno je da u njima ima zemlje zbog minerala)...

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 07, 2011, 11:46:29 prijepodne »
diskus eliksir ima kod nas za kupiti?
jede normalno,nisam pogledao ime ali imam neke smrznute crviće koje sam tetrama kupio,to vole jest, tetra prima jedu, i sera vipan listici koje dam tetrama isto kad i granule pa nekad i to pojedu,makar nevole sve boje tih listica

mislio sam napraviti i neki miks sa govedjim srcem, spinatom,mrkvom,malo cesnjaka i mozda pokoji rep kozica/gambera

dobro je, izgleda da ce sve biti ok sa diskusom, jel nemam nikakve simptome koje si naveo, jedino kaj je malo preplašen, ali mislim da će se i to srediti,

do sada sam dodao duplku dozu ffm-a, drugi dan duplo vitamina, treci dan je bio subota tu sam mijenjao skoro 50% vode pripremljenom sa aquasafe-om i odstajalom, te temperiranom, taj dan je isla dupla doza ffm- poslije izmjene, pa jucer vitamini oko duple doze,
dal da nastavim danas sa ffm-om,sutra vitamini, ili da se vratim rutini tjedne izmjene vode,ffm.a i vitamina?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Veljača 07, 2011, 12:03:14 poslijepodne »

Možeš se vratiti rutini jer je sve ok.

Discus eliksir sam ja kupovao u Zoo Viliju a također ti preporučujem da tamo kod njih kupiš zamrznute krvave crve i velike artemije jer to diskusi obožavaju.

Također toplo preporučujem i gliste. Što više povrča: kuhana blitva, špinat, tikvida, kelj jer su diskusi više biljojedi nego mesojedi pa gliste krvavi crvi i artemija je najbolja prirodna proteinska hrana i ne treba im goveđe srce jer te bjelančevine oni ne mogu u potpunosti iskoristiti...

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 07, 2011, 16:37:42 poslijepodne »
Hvala 985plavi  :up:

eliksir i ovo smrznuto cu onda pribaviti pa malo prosirit jelovnik  :up:

kratki info jos molim, protpostavljam da ovo povrce mogu smiksat zajedno u jednu kasu te smrznuti i tako im komade lomiti i hraniti ih time?
jesam dobro pretpostavio? :) druga opcija bi bilo pofurit malo i dati im takvo u komadicima ali nevjerujem da je to to?

hvala jos jednom  :zagrljaj:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Veljača 07, 2011, 16:58:53 poslijepodne »
Ja sam im pravio mix hranu u koju sam stavljao kuhano povrće zajedno sa jajima i ribom i rakovima i školjkama.

Ovo što sam tebi predložio jerste baš skuhano povrće isjeckano (ne presitno) i baci im se da jedu tako da su moji diskusi dva ili tri puta tjedno dobijali samo biljnu hranu a kada pojedu povrće za svaki slučaj dobili su još i granulice...

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 07, 2011, 17:09:35 poslijepodne »
pa da tako sam i ja mislio, ali u tom mixu stavit govedje srce, iako ako predlazes da radije uz povrce pomijesami plodove mora i repove gambera nema problema, bitno da su ribe zdrave i da lijepo rastu  :up:

probat cu i to sa pofurenim povrcem da vidim kako ce reagirati

Offline MolyBirth

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Veliki Zdenci
« Odgovori #18 u: Veljača 07, 2011, 20:14:43 poslijepodne »
el malac više nama bijele mrljice

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 07, 2011, 20:17:15 poslijepodne »
nema  ;)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Veljača 08, 2011, 09:04:37 prijepodne »
Mislim da pofureno povrće neće jesti već baš mora biti skuhano. Ja i kada sam mojim L-ovima davao pofureno vrlo slabo su išta pojeli.

Glede mix hrane za diskuse proteinski dio može biti od riba i plodova mora ili od goveđeg ili purečeg srca a sve se kombinira sa povrćem.

Ja sam nekako uvijek bio pristaša upotrebe proteinske hrane koja je lakše probavljiva ovoj vrsti riba a to su gliste, crvi - bilo krvavi bilo brašnari, odnosno, meso riba i kozica.