Kolovoz 15, 2025, 11:33:56 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Naručivanje preko interneta  (Posjeta: 3693 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Naručivanje preko interneta
« u: Veljača 01, 2011, 09:01:48 prijepodne »
Eto, možda je većina sa ovime upoznata, ja na žalost...nisam bio pa...eto, tko nije upoznat...cisto kao upozorenje :)
Naime, ponukan sa 2 neugodna iskustva(krivo je moje naznanje) da ispricam. Prvo je, narucivanje zivih organizana...u teoriji, nema šanse.Znači...ako se netko i odluči...nema šanse da prodje carinu. U praksi, sansa mozda i postoji...ali, put je dugotrajan i poprilično skup. Ili treba sve papire i dozvole pripremiti unaprijedili....ili ce organizmi uginuti dok se riješi papirologija.Uz to, ponavljam...jako je skupo.
Drugo, opetmoje neznanje...ali...za paket vrijednosti 250 kn....moram platiti carine i jos nekakvih nebuloznih troškova u iznosu 280 Kn. Iznerviran, nisam se više od toga informirao...ali, uglavnom...pravilo je da vam se ti troškovi obračunavaju na bilo što vrijednosti iznad 160 KN. Mislim da sam razumio da je neka granica 200Eur-a...znaci, do 200 Eur-a je takva nekacifra(cca 300Kn) a, preko 200Eur-a je iznos znatno veći. Tako da...tko narucuje...da obavezno uzme isto u obzir....ja eto nisam :):)
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Naručivanje preko interneta
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2011, 09:22:10 prijepodne »
Eto, možda je većina sa ovime upoznata, ja na žalost...nisam bio pa...eto, tko nije upoznat...cisto kao upozorenje :)
Naime, ponukan sa 2 neugodna iskustva(krivo je moje naznanje) da ispricam. Prvo je, narucivanje zivih organizana...u teoriji, nema šanse.Znači...ako se netko i odluči...nema šanse da prodje carinu. U praksi, sansa mozda i postoji...ali, put je dugotrajan i poprilično skup. Ili treba sve papire i dozvole pripremiti unaprijedili....ili ce organizmi uginuti dok se riješi papirologija.Uz to, ponavljam...jako je skupo.
Drugo, opetmoje neznanje...ali...za paket vrijednosti 250 kn....moram platiti carine i jos nekakvih nebuloznih troškova u iznosu 280 Kn. Iznerviran, nisam se više od toga informirao...ali, uglavnom...pravilo je da vam se ti troškovi obračunavaju na bilo što vrijednosti iznad 160 KN. Mislim da sam razumio da je neka granica 200Eur-a...znaci, do 200 Eur-a je takva nekacifra(cca 300Kn) a, preko 200Eur-a je iznos znatno veći. Tako da...tko narucuje...da obavezno uzme isto u obzir....ja eto nisam :):)

moguce za pakete koje dostavlje dhl, ups i slicni jer oni naplacuju spediterske usluge.

za pakete koje dolaze normalnom postom, davanja bi morala biti na ukupnu cijenu, dakle vrijednost + postarina, ide 10% carina pa na sveukupno 23% pdv plus neke sitnice, reda 10ak kn.

ja ugrubo racunam na paket dodatni trosak 35%, a ako bude manje, ja jos sretniji.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2011, 10:28:40 prijepodne »
kontaktiral sam bratića, jer je carinik, mislil sam neš uzimat sa ebaya, pa reko da vidim kak to ide..
istina da sve pošiljke koje prelaze vrijednost od 160 kuna izvana, naplaćuje se carina, one pošiljke koje imaju na sebi "gift" rijetko kad se otvaraju i naplaćuje im se carina..
njegov savjet je, sačuvati uplatu putem pay pal-a, i prikazati na carini prilikom podizanja robe il carinjena iste, manje više priznaju taj "račun" putem pay pal-a  ;)

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2011, 10:31:19 prijepodne »
jap...to za uplatu obavezno...jer, ako je nemas....onda oni otprilike zamisle cifru i na to naplate svoje troskove.....
ja definitivno...mogu priloziti racun koji samdobio od carine....brdo nekakvih stavki i troškova(koje...eto, nisam analizirao)..ali, ponavljam...safakturom imam vrijednost 2300 kn, troškovi su mi 280
pula

Offline DeX_13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2011, 10:37:33 prijepodne »
kontaktiral sam bratića, jer je carinik, mislil sam neš uzimat sa ebaya, pa reko da vidim kak to ide..
istina da sve pošiljke koje prelaze vrijednost od 160 kuna izvana, naplaćuje se carina,
taj je iznos u zakonu. na terenu jos uvjek vrijedi slobodna sudacka procjena. ;)
ja sam izmedju ostaloga narucivao patike za bebaca, jedne adidas i jedne starke viskoke, ukupna cijena 40-50gbp iliti malo naje od 400kn i doslo bez ikakvih davanja. jebga, tko ce carinit patike velicina 16 :D

jap...to za uplatu obavezno...jer, ako je nemas....onda oni otprilike zamisle cifru i na to naplate svoje troskove.....
ja definitivno...mogu priloziti racun koji samdobio od carine....brdo nekakvih stavki i troškova(koje...eto, nisam analizirao)..ali, ponavljam...safakturom imam vrijednost 2300 kn, troškovi su mi 280

vrijednost posiljke ti je 2300kn ili su je oni tako procijenili? ako je ovo prvo, onda si super prosao ;)

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #5 u: Veljača 01, 2011, 10:42:56 prijepodne »
napisao je da je paket 250kn vrijednosti ;) a i ovo da ide 10% carine gore ne stoji jer neke robe su bez carinske stope tj 0% a neke imaju 35% možda.... malo prosurfajte po carina.hr i nađite carinsku tarifu... tamo vam za svaku vrstu robe piše kolika je carina :up:
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #6 u: Veljača 01, 2011, 10:44:04 prijepodne »
fuck...krivo sam napisao...vrijednost posiljke je 250 Kn...pofakturi sa PayPal-a naravno....
pula

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Veljača 01, 2011, 12:57:49 poslijepodne »
Prije 2 god se carinila roba u vrijednosti od 250 i vise kuna, sada je 160kn. Kada se kupuje preko ebay-a, prodavaci skoro uvijek stave oznaku 'gift' tako da to vise nista ne znaci i sve se otvara. Koliko sam skuzila, jedino obicne tanje omotnice prolaze bez otvaranja.

Za carinjenje uvijek pretpostavite da cete morati izdvojiti oko 30% vrijednosti posiljke (gleda se cijena robe zajedno s dostavom). Zadnji puta sam narucila neku odjecu koja je zajedno s dostavom bila 179kn, prodavac je u paketu poslao i racun tako da sam morala platiti jos 60kn troskove carinjenja. E sad, da unutra nije bilo racuna, mozda bi i proslo. Ali  nikad se ne zna, jednom smo narucili 1 salicu za 1$ + 15$ postarina, i iako je racun bio u paketu, svejedno smo dobili poziv da dodjemo na carinu s racunom.

Ne smiju se narucivati zivi organizmi, mobiteli (trebaju posebne dozvole) i kozmeticki proizvodi za koje nasi nemaju deklaraciju o kem.sastavu (u tom slucaju se treba platiti testiranje), ali znam ljude koji su iste narucivali i proslo im je, ocito se nekome nije dalo otvarati svaku posiljku.

Offline student

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #8 u: Veljača 01, 2011, 15:30:49 poslijepodne »
Sve sto sam do sad narucivao bilo je ispod 160 kn ,tako da nije bilo carine .. nekih do sada 15-20 puta .. svaku posiljku sa gift ,bez gift su mi otvorili (posiljku zaljepe sa naljepnicom Carina Osijek) ..

Biljke sam jednom narucio cisto da probam  i proslo  je ,isto su ih otvarali ,nije bilo problema.
..postoji posebna vrsta ribica ,zovu ih corydorasi..

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Veljača 01, 2011, 15:57:14 poslijepodne »
Sve sto sam do sad narucivao bilo je ispod 160 kn ,tako da nije bilo carine .. nekih do sada 15-20 puta .. svaku posiljku sa gift ,bez gift su mi otvorili (posiljku zaljepe sa naljepnicom Carina Osijek) ..

Biljke sam jednom narucio cisto da probam  i proslo  je ,isto su ih otvarali ,nije bilo problema.

Nema pravila,čak sam se žalio carinskoj upravi u Zagrebu,zbog čega plaćam carinu na robu vrijednosti 60kn,poštarina uključena,odgovor je glasio da svaki carinik to ošacuje i  odredi po slobodnoj procijeni,tako je pisalo i na stranici carinske uprave.U pravilu se priznaje uplata sa paypala,koju isprintate i odnesete na carinu,biljke su dolazile bez problema,anubiasi iz Slovenije i cladophore iz Singapura,otvarano i stiglo bez ikakve carine.Dakle ako vam teta carinik u carinskoj pošti u Osijeku odluči da morate platiti carinu,carinu će te platiti bez obzira na iznos cifre.

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #10 u: Veljača 01, 2011, 16:24:14 poslijepodne »
ukoliko je dostava putem fransize tipa FEDEX kao u mom slucaju, za sat kupljen na bidz.com, vrijednost sata i shippinga je iznosila 300-ak Kn. Iz USA je posiljka stigla a recimo cak i presporo s obzirom da je sat bidan za nekih 20 dolara a ostalo je sve postarina. trebalo je tjedan dana.... e onda sam email-om obavjesten od HR podruzince FEDEX-a da ispunim online punomoc i posaljem kopiju osobne u jpeg ili pdf verziji, w-ever i onda me zastupaju u procesu carinjenja... i sad ja racunam, ma to je garant sica, sto na 100kn sat moze bit carine...ali ne, onda teta veli i usluga poste ti ide u bruto i dobijem tako cca tih 300kn za carinu...skubicirala ona meni nekih 200kn...ajd dobro islim, opet ok prosao,ta sat je u retailu 400dolara, sve je ovo jos ok.... ali onda onda veli...trosak skladistenja i cuvanja-200kn, manipulativni trosak-150kn..... popizdih...uglavnom
sat izbidan na 20dolara, da bi sa postarinom i carinom i xy ostalih stavki dosao so mene jos 5x skuplje....
i od onda, ma nema sanse da ikada kupim nesto od sellera ili ovako opet a da u shipping description stoji ili fedex dhl ili netko drugi od medjunarodnih kurirskih sluzbi...samo klasicna posta, manji item i zasad mi je ta teorija prosla barem 40 puta, bez carinjenja i sl. jerdino me sad frka glede eheim-ove hranilice, digao sam je taman na granici 160kn....
nadam se da je nece cariniti ali....
eruption of emotions

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #11 u: Veljača 01, 2011, 16:27:57 poslijepodne »
sada je 160kn.

Otkuda ti taj podatak? Koliko ja znam, sve što u carinu stigne putem pošte, bez obzira na vrijednost, može se ocariniti.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Veljača 01, 2011, 16:30:15 poslijepodne »
podatak je od carinika ;)
mislim da ako se normalno čovjek sa njima porazgovara na carini, uz predočenje uplate, ne bi se smjela platit carina, u iznosu od 160,00 kuna.. barem ako su "normalni" carinici u pitanju ;)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #13 u: Veljača 01, 2011, 16:33:31 poslijepodne »

Otkuda ti taj podatak? Koliko ja znam, sve što u carinu stigne putem pošte, bez obzira na vrijednost, može se ocariniti.

Citat:
Slijedom navedenoga, počevši sa danom 1. siječnja 2010. godine, u odnosu na primjenu propisa kojima se uređuje oslobođenje od plaćanja carine i PDV-a, primjenjuju se sljedeća pravila: 

2) Roba zanemarive vrijednosti (roba čija vrijednost po pošiljci ne prelazi 160,00 kuna) sadržana u pošiljkama koje se iz inozemstva izravno šalju primateljima u Republici Hrvatskoj, oslobođena je od plaćanja carine i PDV-a.

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #14 u: Veljača 01, 2011, 17:52:21 poslijepodne »
u fizickom prisustvu kod robe koja se prenosi prek grane, receno je do 1000kn, a za posiljke primjerice kao u nasem slucaju, postom, do 160kn... zak je receno zadnji put....
a sad sto se netko igra svemoguceg Evana  :D pa radi po svom, i da pritom opet ne krsi odredbe, to je nasa HR
eruption of emotions

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
« Odgovori #15 u: Veljača 11, 2011, 01:32:24 prijepodne »
u fizickom prisustvu kod robe koja se prenosi prek grane, receno je do 1000kn, a za posiljke primjerice kao u nasem slucaju, postom, do 160kn... zak je receno zadnji put....
a sad sto se netko igra svemoguceg Evana  :D pa radi po svom, i da pritom opet ne krsi odredbe, to je nasa HR
to se samo koda nas tako može :))