Srpanj 22, 2025, 04:15:23 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kako odhraniti mlade skalare?  (Posjeta: 2286 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KEKE

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
kako odhraniti mlade skalare?
« u: Siječanj 26, 2011, 13:25:22 poslijepodne »
dakle, već godinu dana se trudim uzgojiti skalare, ali bezuspješno...

trenutno od prošlog mrijesta imam 3 malca koji fino papaju, a imam i jedno 30-tak malaca koji još imaju vrećice i tek sutra-prekosutra će poćeti papati...

e sad, prvo mi se javljao problem kada su malci bili stari 12-13 dana i svi bi pougibali u roku dan-dva, ali sam to riješio uvođenjem mikrocrva kao hrane... nakon toga sam uspio odhraniti malce do dobi kada im narastu peraje, i lijepo počnu dobivati boju (crnu - tata je bio polu crni, sada je tata silver, pa od crne boje 0 bodova)
nakon što narastu i zdebljaju se, primijetio sam da uvijek najveći i najodrasliji primjerci ugibaju, pa sad me zanima zašto... ugibaju na način da postanu letargićni, počnu se okretati na bok (stalno leže na dnu boćno) i to traje neko vrijeme i onda uginu... u prošlim mrijestovima nisam koristio nikakve preparate iako su mi savjetovali da koristim bactopur. Sada s ovih 3 malca, lijepi su već i veliki, i još im nisu narasle peraje ali budu uskoro, i poćinjem primjećivati prve znakove te letargićnosti, ali ovaj puta sam tu i tamo u posudicu kapnuo kap-dvije bactopura i sve jedno se to dešava...

pa me zanimaju savjeti iskusnijih koji su uspjeli odhraniti skalariće do odrasle dobi, u čemu je kvaka sad... da li treba preći na drugu hranu? kako?

pa onda sumnjam na još jednu stvar... koliko stara smije biti kultura mikrocrva?

malci su u kotilici koja pliva u akvariju u kojem se dogodio mrijest, znaći kvaliteta vode se nije mijenjala... povremeno na izmjenama vode (1x tjedno - tjedan i pol) dodam 1/3 RO vode, treba li možda još malo omekšati vodu?

da li je možda problem u prejedanju malaca? da minutu-dvije nakon hranjena izbacim višak mikrocrva?
« Zadnja izmjena: Siječanj 26, 2011, 13:35:52 poslijepodne od KEKE »

Offline KEKE

• Punopravni član
Odg: kako odhraniti mlade skalare?
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2011, 18:44:41 poslijepodne »
evo i slikice malaca...

friški od prije par dana, još nisu proplivali pa leže po podu, a ni ne drže se više za biljke, sutra će proplivati...

3 starija...

Offline koraljka

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Siječanj 30, 2011, 06:54:24 prijepodne »
eto da se i ja malo hvalim i uz put ti pomognem. moji malci, prvi mrijes tri komada, stari mjesec dana, drugi stari 12 dana 30etak komada, -svaki dan mjenjam vodu 10%, odstajala pipovača bez ikakve kemije,nisam ništ dodavala ni kad su bili jaja,na noć dodam vitamine,duplu dozu.Hranim ih živom artemijom,3-4 x dnevno sa po 20ml guste artemije ili mikrocrvima dva tri "potegnuta prsta" , hranu im nikad ne uzimam, sve pojedu,samo na većer usisam pod, polagano i pažljivo jer se ne boje pa ulete u cjev.Predivni su i rastu na oko, ovi stariji imaju krasne perajice, a i malima se naziru obrisi.Ak. je 10l, imam grijač, voda na 28, metiljavi filter koji pomalo radi, veču, grublju spužvu sa zračnom pumpom koja se u međuvremenu valjda i zaciklirala,eto još sam uvijek na živoj hrani...do kad, nemam pojima :), obožavam ih, divni su.Mama prugica, tata ko tvoja cura, zlatni, malo pjegasti a malci prugasti, zlatni, pjegavi....divno :heart: :heart: :heart:

Offline Nikoleta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
  • Ako poštuješ sva pravila, propuštaš svu zabavu!
« Odgovori #3 u: Siječanj 30, 2011, 07:47:54 prijepodne »
Bravo za oboje.  :klap:
 :heart: :zagrljaj:
Novih 700 i nešto litara -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=87022.msg861875#msg861875
Diskusi -  http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50787.msg666154#msg666154

Offline kostica1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #4 u: Siječanj 31, 2011, 19:14:20 poslijepodne »
Ja sam gledao nešto na tv-u nedavno da je čest uzrok Letargije također nedostatak vitamina B-12. Probaj s tim.

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 31, 2011, 21:59:30 poslijepodne »
svi malci su još živi i zdravi, vidim da klopaju fino i napreduju, letargije  nema još na vidiku... spremio sam im frišku kulturu mikro crva pa im dajem it nove kulture, tako ću ponovo za vikend...

ovim starijim se već vidi "srebrna crta" na leđnoj peraji i glavica im je potamnila, trbusi su im ogromni, mogao bi smanjiti malo prehranu da se ne prejedaju toliko, a pošto sam im stavio tanki sloj šljunka u kotilicu, crvi se zavuku među kamenje pa ispužu povremeno van tako da ovi nemogu sve odmah potamaniti nego vidim da čupkaju malo po malo... a i odozdola ih veliki skalari ne smetaju jer ih ne vide, isto ću i sa ovima iz drugog mrijesta napraviti...  njih ima jedno 30tak

Offline Ingwar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #6 u: Siječanj 31, 2011, 22:05:48 poslijepodne »
moze malo opis sta si radio s ikrom nakon mrijesta, kako si plijesan sprijecio? evo moji su se poceli koprcat iz jaja danas, jos su na listu , al samo mali dio, veci je obavila plijesan. izgleda da opet nece biti ni jednoga... :'(

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 31, 2011, 22:15:59 poslijepodne »
kad se vec pocnu koprcat - to je to, meni nakon toga jako mali broj ugine... lijepo vise po lišću, mora biti malo cirkulacije i povremeno budu padali s lišća na pod, ti ih fino vraćaj gore. natakneš cijevčicu za zrak na špricu i usisaš ih ali samo u crijevo, pazi da ne uđu u špricu. najbolje uzeti dulje crijevo da šprica ne stigne do kraja posisati...

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 14, 2011, 17:33:38 poslijepodne »
evo, od ova 3 velika još su dva na životu i jučer sam počeo primjećivati znakove kako da se izrazim, skorog umiranja. Najveće dvije ribice su se poćele okretati na bok i tako leže na dnu skoro pa skroz boćno... preplašim ih ja i dignu se one s poda i noramlno plivaju i normalno jedu crveke, trbusi su im puni... svaki dan kapnem 2-3 kapi baktopura u kotilicu, vodu stavljam 30%RO+pipovača, jednom tjedno po 50 % izmjene. Neznam više kako dalje, imam osjećaj da ove dvije nebudu dugo... Osim njih imam 30tak malaca koji kasne za njima 2-3 tjedna, i još jedno 30-tak koji kasne još 2-3 tjedna...

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 14, 2011, 17:35:03 poslijepodne »
trebam li preći na neku drugu prehranu možda? ovo im nije dovoljno? neznam dalje, please help!

Offline Ingwar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #10 u: Veljača 14, 2011, 18:29:51 poslijepodne »
moji su se izleglu u petak, ovo je najdalje gdje sam stigo do sada, bili su sa roditeljima dok se nisu izlegli, onda sam ih prebacio u kotilicu, al onu mrezastu, strah me jedino kad se odvoje s lista da ne izadju iz kotilice i  da im roditelji presude jednim zalogajem (toliko sam se zurio da nisam navuko najlon carapu, a i nisam mislio da mogu proci kroz takvu mrezicu) . kolega od kojih sam ih dobio je reko da je malce hranio sa zumanjkom jajeta,skuhani zumanjak u pola litre vode se razmuti, onda kapaljkom malo malo kapnit kod njih. to cu ja probat. neda mi se iskreno sa artemijom zezat. jos se drze lista, al vec skoro 5ti dan.javim ti ako koji prezivi sa zumanjkom

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 15, 2011, 02:16:03 prijepodne »
ma moji su već mjesec i pol stari, imaju skroz razvijene peraje i poćeli su se bojati (farbati u bijelo) i poćele su im rasti one "noge" znaći već su skoro pa odrasli i svaki puta mi u ovoj fazi uginu...  :'( :'( :'( :'(
treba mi netko iskusan tko ih je uspio odhraniti do faze kada mogu jesti suhu hranu (3-4 mj)... i to pod hitno!

Offline žderosaurus

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 15, 2011, 23:52:53 poslijepodne »
artemija za prehranu a ugibaju ti vjerojatno zbog toga što ssu se prejeli probaj manje hraniti ili ti je voda pretvrda
SAJONARA IZ POŽEGE

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #13 u: Veljača 16, 2011, 00:01:02 prijepodne »
ja svojim malim corydorasima mjenjam svaki drugi dan oko 30-40% vode s tim da je u pocetku 70/30 u korist RO vode a kasnije im mjenjam 50/50 i 3 puta tjedno