dakle, već godinu dana se trudim uzgojiti skalare, ali bezuspješno...
trenutno od prošlog mrijesta imam 3 malca koji fino papaju, a imam i jedno 30-tak malaca koji još imaju vrećice i tek sutra-prekosutra će poćeti papati...
e sad, prvo mi se javljao problem kada su malci bili stari 12-13 dana i svi bi pougibali u roku dan-dva, ali sam to riješio uvođenjem mikrocrva kao hrane... nakon toga sam uspio odhraniti malce do dobi kada im narastu peraje, i lijepo počnu dobivati boju (crnu - tata je bio polu crni, sada je tata silver, pa od crne boje 0 bodova)
nakon što narastu i zdebljaju se, primijetio sam da uvijek najveći i najodrasliji primjerci ugibaju, pa sad me zanima zašto... ugibaju na način da postanu letargićni, počnu se okretati na bok (stalno leže na dnu boćno) i to traje neko vrijeme i onda uginu... u prošlim mrijestovima nisam koristio nikakve preparate iako su mi savjetovali da koristim bactopur. Sada s ovih 3 malca, lijepi su već i veliki, i još im nisu narasle peraje ali budu uskoro, i poćinjem primjećivati prve znakove te letargićnosti, ali ovaj puta sam tu i tamo u posudicu kapnuo kap-dvije bactopura i sve jedno se to dešava...
pa me zanimaju savjeti iskusnijih koji su uspjeli odhraniti skalariće do odrasle dobi, u čemu je kvaka sad... da li treba preći na drugu hranu? kako?
pa onda sumnjam na još jednu stvar... koliko stara smije biti kultura mikrocrva?
malci su u kotilici koja pliva u akvariju u kojem se dogodio mrijest, znaći kvaliteta vode se nije mijenjala... povremeno na izmjenama vode (1x tjedno - tjedan i pol) dodam 1/3 RO vode, treba li možda još malo omekšati vodu?
da li je možda problem u prejedanju malaca? da minutu-dvije nakon hranjena izbacim višak mikrocrva?