Kolovoz 05, 2025, 13:11:39 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Natečeni karas  (Posjeta: 3160 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Klanjo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
Natečeni karas
« u: Siječanj 26, 2011, 10:26:05 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 180
-   temperatura,24
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  neznam sutra izmjerim
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  10 mjs
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,  mjs i pol
-   koliko često i koliko mijenjate vode svaki tjd 10%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)  Unutarnji juwelov 3.0  600 lit/sat 
-   način i periodi čišćenja filter materijala Svaka dva tjedna sve u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  dvije plave spužve dvije zelene kutijicu sa keramikom,zeolit vatu na vrhu koju mjenjam svakih 3 dana

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? dva panja loze nema sluzi 
-   grijač da
-   pumpa za zrak  da
-   CO2 sustav – kakav  ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)EC 4ml dnevno Profito 20ml tjedno ali nisam dodavao več tjedan i pola ništa

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 3 pajčolanke 1 karas 12 cory pande 1 pleho
-   starost ribica   zlatne i pleho god. dana cory 9 mjs od kad sam ih kupio
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  jednom dnevno nutrafin max goldfish flakes i plecho logs prek vikenda dobivaju tetrine granule za zlatne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) prije dva tjd. izvadio jedu zelenu spužvu i stavio zeolit
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ništa
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne i svaki dan pokupim ono kaj one otrgnu

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma desna strana tijela od škrga prema gornjoj peraji natečeno kvrgavo
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... oko ima ispupčeno ali to je stara ozljeda dok je još bila mala
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) jučer se počela skrivati pri dnu kad bacim hranu normalno dolazi jesti
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) nisam zamjetio ništa čudno
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  jučer da se skriva danas da je natečena
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  ne
-  stanje ostalih stanovnika odlično živahni svi
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Natečeni karas
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2011, 10:39:20 prijepodne »
Klanjo, još nedostaju fotografije... a znaš da su one od presudne važnosti za postavljanje ispravne dijagnoze.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2011, 10:49:58 prijepodne »
Ma ne kuži se ja sam jedva na oko uspio vidjeti da je razlika ajde bum probal ga sliknuti pa postam
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2011, 11:02:17 prijepodne »
Evo dvije najbolje kaj sam uspio uloviti

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2011, 11:04:02 prijepodne »
Čuj, bez fotke se samo može pretpostaviti da se radi o potkožnom čiru (Furunkul). Čirevi su dosta bolni pa riba odlazi u skrovita mjesta i miruje a liječi se ili sa antiseptikom ili sa antibiotikom ovisno o veličini i dubini čira. Međutim može se raditi i o virusnom kožnom tumoru i dr.

Dok ne pošalješ fotke imam neke savjete:

1. S obzirom da svaki tjedan mijenjaš vodu predlažem da izvadiš zeolit a taj prostor da popuniš sa akvarijskom vatom sa što manjim porama a tjednu promjenu vode moraš povisiti na 30% do 35%.
Ja bih osobno uz takav režim promjene vode izbacio i vatu jer se ona za jedan do 2 dana potpuno začepi prljavštinama i znatno smanjuje protok a tako i biološku filtraciju (više pročitaj u članku koji sam napisao ovdje: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0)

2. Corydorase ne hraniš sa hranom koja je namijenjena njima već si od njih stvorio vegetarijance. Kupi tabletice za corydorase i hrani ih ponekad sa krvavim crvima, glistama i dr. hranom namijenjenom za njih. Također svoje hladnovodne ribe hrani sa kuhanom tikvicom, keljom, blitvom, graškom i dr. te im ponekad dodaj vitamina.

Vjerojatno se podigla razina amonijaka i nitrata u vodi pa je tvoja ribica reagirala padom imuniteta i dolazi do pojave bolesti.

Predlažem da odmah napraviš zamjenu cca 40% vode u koju si prethodno ulio sredstvo za neutralizaciju klora a onda čemo dalje vidjeti da li i kako liječiti.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2011, 11:11:23 prijepodne »
Prema fotografiji bih rekao da se radi o začepu koji je nastao izgleda zbog prejedanja.

Da li se možda riba prejela suhe hrane (da li granulice natopiš u vodi prije nego hraniš ribe)

Ja bih kako sam rekao napravio promjenu vode, usuo bih duplu dozu FFM-a na litražu akvarija (kolegica babyboom ne predlaže upotrebu FFM-a kod hladnovodnih riba), sutra dan bih usuo duplu dozu vitamina. Danas ne bih uopće hranio ribe a sutra i prekosutra bih im ponudio samo malo kuhanog graška (corydorasima na dno tableticu).

Ako se stanje za 2 dana ne popravi ribu u karantenu i upotreba nejodirane soli a možda i gorke soli ovisno o situaciji.

Javljaj promjene.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2011, 11:25:38 prijepodne »
Ma zaboravio sam reči da imam i za korije nutrafin max bottm feeder tablete one imaju te gliste u sebi.Pa vatu i stavljam na vrh filtera tak da mi se ne mažu spužve i ovo ostalo i mjenjam ju svakih dva-tri dana.Granule.Prek vikenda su granule u hranilici tak da ih baca ravno u vodu, ništa idem zamjeniti vodu vitamine sam im prekjučer ubacio,danas im več dao jesti tak da buju sutra na dijeti pa u petak grašak.
Zakaj ne FFM za hladnovodne?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2011, 11:45:54 prijepodne »
Slobodno ti njih ostavi 2 dana na djeti da vidimo kako će biti ovoj ribici a onda u subotu grašak.

Babyboom je imala loših iskustava sa FFM-om sa hladnovodnim ribama. Ja nisam držao hladnovodne tako da poštujem njeno mišljenje.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2011, 11:51:31 prijepodne »
prvo: ako ikako imaš mogućnosti, makni koriće u njihov akvarij, a u ovom ostavi samo zlatice!
ne samo zato što ti je prenapučen akvarij, već zato što njima ipak više odgovara malo toplija voda!

drugo: ne znam je li ribica natečena zbog probavnih smetnji, naime, zbunjuje ta nesimetrična natečenost, no,
probaj prvo (izdvoji je, za svaki slučaj!) hraniti je 3 - 5 dana isključivo graškom - to je nešto što će je, ako ništa, natjerati
da se dobro očisti

nego, reci, jel su ljuskice nakostriješene na tom mjestu otekline? jeli oteklina izgleda kao da pod kožom postoji neka loptica?
naime, moglo bi se raditi ili o potkožnom čiru kojeg navodi plavi (iako je on jako rijedak kod zlatica), ali i tumoru kojima su
na žalost, zlatice dosta sklone...
a ako se radi o tumornoj tvorbi, uh....ima puno različitih stavova - ali o tom po tom...

što se tiče FFM-a - ako si ga do sad koristio i bio ti je OK - nastavi samo - ja nemam dobra iskustva, pa zato barem za liječenje
već oslabljelog organizma ne preporučam

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2011, 12:34:28 poslijepodne »
Gledal sam baš kaj se tiče juskica jel su nakostrešene ali fala bogu nisu.
Ide danas doma s menom na lječenje pa bumo vidli.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2011, 14:41:02 poslijepodne »
dobro je, barem nešto...
a jel se "ispod" nalazi nešto ili je baš nateklina?

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2011, 15:52:52 poslijepodne »
Baš je oteklina,e i kaj se tiče ffma jel mogu barem novu vodu pripremit sa njim?

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2011, 21:59:02 poslijepodne »
Prebačen u karantenu dao mu graška ali baš ne vidim da jede i izmet mu je skroz proziran sluz mu izlazi iz guzice.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Siječanj 27, 2011, 07:45:32 prijepodne »
ufffffffffffffffffffffffffff
onda su prognoze jako jako loše!
naime, imala sam dva takva slučaja, nemam pojma što je zapravo bilo, i unatoč silnom trudu i liječenju....uginule su obje ribice....
a kad sam ih izvadila iz vode, trbuščići su bili kao spužvasti

no, neću te plašiti, svakako treba probati liječiti!

dakle, s obzirom na sluz koju kaka - trebat će antibiotik jer se očito radi o grdoj infekciji probavnog trakta
a s obzirom da ne jede - to će morati ići u vodu
preporučam antibiotik tetraciklinskog ili penicilinskog tipa (ako uspiješ nabaviti) - 250 mg ide na 50 - 60 l vode svaki 4 - 5 dan
uz dodavanje vitamina i jako jako dobru aeraciju vode
kad počne jesti, antibiotik se može i treba miješati u hranu - na 20g hrane ide vrh noža antibiotika u prahu (smrviš ga ako nije kapsula) - malo smočiš i pomiješaš, osušiš i ponovno smrviš i
time hraniš (ili kuhaj hranu...ima o tome tekstova - tu je tonya ekspert)

nadam se, od srca, najboljemu!

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 27, 2011, 23:13:38 poslijepodne »
Još jučer sam skužio da se bjelkasta sluz skida sa njega i sada navečer opet ima ko ideju kaj bi to bilo?uglavno trebao bi negdje imati eritrocitamin ili tak nekak se zove antibiotik jel bi to bilo uredu da mu dam iako ču pričekati još dan da vidim dali je začepljenje probave jel mi se čini kao da je živnuo malo.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Siječanj 28, 2011, 09:01:36 prijepodne »
Bjelkasta sluz može biti znak infekcije kože sa parazitima (chilodonella, Trichodina i dr.) ali također i znak bakterijske upale recimo Columnarisa... Uz navedeno ako si u karantenu dodao soli može biti jednostavno pojačano lučenje sluzi kao reakcija na slanu vodu a što je u biti normalna reakcija.

Ovo ti govorim zato da naglasim kako je jako važno poslati što kavlitetniju (oštriju) fotografiju pa te stoga molim da to i učiniš.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 28, 2011, 17:48:42 poslijepodne »
Ovo nema šanse da poslikam jer nebi ni ja skužio da ga nisam osvijetlio sa baterijom pod tim kutem. I jel mogu staviti taj antibiotik?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #17 u: Siječanj 28, 2011, 21:24:50 poslijepodne »
upravo tako, plavi - sumnjam na columnaris, ali opet - bjelkaste nakupine bi se počele skupljati jače i po ostalim dijelovima tijela...

klanjo - probaj ga hraniti graškom, ako hoće jesti....i probaj staviti antibiotik u vodu
ako bude bolje, onda ćemo dalje smisliti ....
za sada:
nadajmo se najboljemu!

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 29, 2011, 02:25:01 prijepodne »
Evo ovak znači nije dobio jesti dva dana sada kad sam došao doma sam uspio sve uloviti sa fotićem znači sluz iz guzice sa tragovima dreka,bijele točkice po njemu ali nisam siguran da je to neka bakterija jer to imam i po podu akvarija a čini mi se da je to od ffm kad sam pripremal vodu sad nisam siguran jel se to na njega zaljepilo jer ne vidim da se ona sluz sa njega skida,nemrem naći prokleti antibiotik tak da bum moral u ljekarnu žicati što sumljam da buju mi dali ali bum probal u par ljekarni pa mi javite dal da krenem sa antibiotikom ili mogu kupiti neki ljek baš za njih u pet shopu.
I hvala na trudu ipak mi je to prva ribica koja me ubacila u ovaj hobi pa bi mi bilo strašno žao da mi ode.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Siječanj 29, 2011, 03:09:18 prijepodne »
Ovako, nema nikakvih vidljivih znakova koji bi ukazivali na Columnaris niti na kožne parazite.

Tvoja je riba ili imala začep pa se sada polako prazni ili se radi o početku trbušne vodenice.

Ovakav izmet je inače znak unutarnjih parazita ili znak stresa koji tvoja riba upravo proživljava već neko vrijeme.

Ja bih ju još ostavio u karanteni s time da ne bih više stavljao soli ali moraš što češće mijenjati vodu (svaki dan) a probaj joj dati i dalje vrlo malo graška a ako neće natopi par granulica u vodi pa joj ponudi to jer bitno je da se pokrene probava (probaj sa malo kuhane blitve ili špinata).

Ako se budu nakostriješile ljuske tada moraš odmah usuti gorku sol i početi liječiti sa antibiotikom za ljude...

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #20 u: Siječanj 29, 2011, 03:13:48 prijepodne »
uff...
ja ti mogu pomoci jedino s informacijom, da se ne mucis oko zicanja, da ti recept za lijek moze napisati veterinar ..veterinaru je lakse objasniti o cem se radi nego lijecniku ili apotekaru  :up:

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 29, 2011, 03:27:30 prijepodne »
Ok sutra bu dobil graška mislim da bu jeo nakon dva dana je valda več ogladnil,pratim ga pozorno svaki dan al čini mi se da mu je oteklina možda malo i splasnula ali nisam skroz siguran,a i oteklina mu je vise gore kod peraje pa se nadam da nije trbušna vodenica

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Siječanj 30, 2011, 19:25:11 poslijepodne »
vjerujem da nije vodenica, jer bi ce već debelo nakostriješio nakon ovoliko vremena od pojavljivanja otekline
ipak je to zaštopana guza u pitanju!
svakako mu daj graška, već će popapati barem malo....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Siječanj 31, 2011, 09:10:09 prijepodne »
Meristak i Klanjo... ljudi moji sada vidim, jas sam post napisao prije odlaska na spavanje u 03,09 sati a vas dvojica još krstarite po forumu, Meristak u 03,13 sati a ti Klanjo u 03,27.  :roll: :roll: :roll:

Ljudi moji pa kada vi spavate  :roll:

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #24 u: Siječanj 31, 2011, 15:15:16 poslijepodne »
pa isto prije spavanja  ;)  :D :D