Srpanj 20, 2025, 20:51:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Diy predfilter 25 litara  (Posjeta: 1952 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Allijen

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
Diy predfilter 25 litara
« u: Siječanj 25, 2011, 22:04:22 poslijepodne »
Evo da i ja predstavim svoj DIY uradak.
Prije nekih godinu dana dobio sam na poklon vanjski filter (vjerojatno najjeftiniju imitaciju eheima). Radilo je to neko vrijeme super, ali cijelo vrijeme mi je kopao oči originalni unutarnji filter od juwela.
Da ga izvadim? Ovaj moj vanjski bogec ne bude dovoljan pa bi mi živine mogle  :dead:
Da kupim još jedan takav? Stvarno je jeftin, našao sam isti za 300 kuna, ali onda imam dva jadna filtera  :roll:
Da kupim kvalitetniji? Joj, ta recesija, nema se para, a još moram i neonke zamijeniti  :'(
I tak, buljim ja u akvarij, čačkam po forumu i naletim na temu o filter materijalima, spominje se predfilter, hmmmmm - veliki predfilter  :D
Dok malo razmislim, žena mi već luda od silnih karnistri po kući, pa reko - idem žrtvovat jednoga. Hvala bogu, bivši vlasnik je imao podlogu samo od vulkanita, sad i ti ružni kamenčići, koji mi zauzimaju lavor u koji se stalno popikavam, imaju svrhu. Slijedi kupnja fitinga i spojnica (nešto manje od 50 kuna)...sklepam ja to i stvar radi, al se protok smanjio, vjerojatno zbog vulkanita, i jer nisam cijev pri dnu razbušio.  :doh:
Je ništ, još 50 kunića za protočnu pumpu da pomogne slobodnom padu - i to je to.
Stvar šljaka već tjedan dana i prezadovoljan sam, voda mi je tolko bistra da sam se neki dan zapitao - čovječe, gdje mi je voda?!  :D
Da ne duljim, slike budu valjda objasnile sve kaj nisam napisal.

Offline Dahaka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: Diy predfilter 25 litara
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2011, 14:43:42 poslijepodne »
A kako ti se rasklapa taj bidon?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2011, 14:59:32 poslijepodne »
mesingu nije mjesto u akvariju, pripazi na bakar koji je  :dead:

Offline Allijen

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2011, 15:50:51 poslijepodne »
Odvrne se čep, nema se kaj drugo rasklapat pošto je unutra samo vulkanit i nije skroz do vrha, karnister se samo nagne na kontra stranu od čepa da se cijev kod "sklapanja" ne bi napunila vulkanitom.

Svaka čast na primjedbi, ali mesingeni dijelovi su iznutra premazani epoxi smolom i nisu u doticaju s vodom, uglavnom to mi je bio jedini problem jer nisam uspio nigdje u Koprivnici naći takve plastične spojnice, jedino na ebay-u, ali 100 kn po komadu mi se nije dalo izdvajat.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Ožujak 03, 2011, 14:34:47 poslijepodne »
Super smišljeno, ali mislim da si zeznuo medij u tom kanisteru:
- Vulkanit se sa vremenom otapa ako se ne varam i prvenstveno služi za bioliošku filtraciju.
Dakle, to vulkanita šta se smrvi/otopi će završiti u glavni filter...

Koliko sam shvatio, tebi je bio cilj ne otvarati vanjski "Glavni" filter, pa bi u tom slučaju bio možda bolji neki medij za mehanišku filtraciju u toj DIY kanti; kao vata, fina spužva ili tako nešto.
Možda grešim... provjeri malo ;)
...ili računaš na to da će se "kakica" nataložiti na dnu kanistera ?

Inače, odlično izvedeno  :up:

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #5 u: Ožujak 03, 2011, 16:01:05 poslijepodne »
Ideja sa pumpom koja pomaže slobodnom padu je pun  pogodak  :up:. Kanister imam, imam i pvc cijev, imam i pumpu.....još spojnice....aj bok ekipa žurim  :D

Offline Allijen

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 05, 2011, 18:52:44 poslijepodne »
@ Gastaraz neki dan sam otvarao i stvarno kakica i trulex se talože na dnu karnija, glavni filter sam otvorio i vata je minimalno prljava
razmišljao sam ja o spužvi ali to bi onda teško izvadio van iz karnistra, a vulkanit sam imao neiskorišten i nisam baš primjetio da se rastapa, smrve se neki kod presipavanja ali to se ionako nataloži na dnu (nisam primjetio nikakve čestice u glavnom filteru)

@Zeljkok promjenio sam ulaz i izlaz tako da nema više mesingenih spojnica, nije mi ni epoxi pomogla na nekim mjestima su poćele hrđati. Postam sutra slike

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #7 u: Ožujak 05, 2011, 19:41:02 poslijepodne »
@ Gastaraz neki dan sam otvarao i stvarno kakica i trulex se talože na dnu karnija, glavni filter sam otvorio i vata je minimalno prljava
razmišljao sam ja o spužvi ali to bi onda teško izvadio van iz karnistra, a vulkanit sam imao neiskorišten i nisam baš primjetio da se rastapa, smrve se neki kod presipavanja ali to se ionako nataloži na dnu (nisam primjetio nikakve čestice u glavnom filteru)

Znači Atest je prošao  :up: drago mi je da sam bio u krivu...  još jednom Bravo  :klap:  odličan dodatak.

...Još jednu stvar: dali predfilter stoji ispod akvarija i iznad filtera ?  ... ili si nekako drukčije to složio?
i dali bi po tvom mišljenju to moglo funkcijonirati bez one pomočne protočne pumpice ?

Offline Allijen

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Ožujak 05, 2011, 20:11:01 poslijepodne »
@Gstaraz  karni i filter su na istoj razini ispod akvarija i funkcionira i bez pumpe ali se u tom slučaju protok dosta smanji i karni se spljosne dosta tako da ako nema dosta ravnog prostora na spojnici za izlaz iz karnija i ulaz u glavni filter što je kod mene slučaj, ako nije spojnica extra stegnuta tu vuče zrak jer se minimalna površina uz spojnicu zaobli...
Razmišljam o drugačijem karnistru i sakrivanju grijača unutra...

Offline jakov_os

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • catch & release
« Odgovori #9 u: Ožujak 07, 2011, 12:02:45 poslijepodne »
 :klap:
rođen da peca, nateran da radi...