Najjednostavniji način je da na usisnoj cijevi (koja je u akvariju) ispod površine vode, cca 1 cm. probušiš malu rupicu (fi 2mm).
Na taj način ukoliko dođe do curenja vanjskoga filtera i usljed toga razina vode u akvariju počme opadati, opadati će samo do ove male rupice a onda dolazi do povlačenja zraka u sustav i voda više ne odlazi u filter nego odlazi samo zrak. Znači o veličini akvarija ovisi koliko će vode iscuriti. E sad da se i ta voda ne razlije po sobi ili dnevnom boravku ili nećem trećem, filter treba staviti u neku kantu tolike litraže koliko se pretpostavlja da se nalazi litara vode od same površine vode do spanosne rupe fi 2mm.
Ja sam to imao na prethodnom akvariju, i sadašnjem, i isprobao jel to radi i RADI.
Jedina mana mu je što filter onda radi na suho i nastavak znate, ako je riječ o skupljem kupovnom filteru (a svi i jesu skupi, na žalost) imamo trošak cijene filtera u najgorem slučaju. Možda je to i bolje od zamjene parketa, krečenja susjedima i sl.
Međutim ako je riječ o DIY vanjskom filteru, onda je trošak zanemariv, cca. 100 kn za pumpu.
Mislim da je netko ovdje davno prije na forumu napravio i crtež toga "sistema".