Kolovoz 19, 2025, 21:27:34 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Kako osigurati vanjski filter  (Posjeta: 2484 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gstaraz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
Kako osigurati vanjski filter
« u: Siječanj 24, 2011, 00:20:27 prijepodne »
Kako osigurati vanjski (kanister) filter od curenja ?

- Dakle, prva ideja je složiti ispod akvarija jedan sump približno istog volumena akvarija i u njega smjestiti filter (faktor sigurnosti 100%, ali relativno skupo)

- Druga mogučnost je staviti neki zvučni alarm kraj filtera kojeg bi smjestio u manju kantu. Tu faktor sigurnosti drastično opada (u slučaju da nikoga nema doma)

Ako neko ima bilo kakvu praktičnu (jeftinu) ideju, molio bi za savjet, jer postaje sve teže mirno spavati sa saznanjem da se 200 litara vode može izliti po stanu.

Offline Godfish

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Kako osigurati vanjski filter
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2011, 10:02:06 prijepodne »
Ako ti usis filtera nije postavljen skroz do dna akvarija nego u npr gornjoj polovici,onda je dovoljan sump,kanta,nešto, volumena vode koja se nalazi iznad usisa (npr 50 l) što je ipak jeftinija varijanta od sumpa veličine akvarija. Jedino trebaš vidjeti koliko ti to utječe na protok vode u akvariju.
- :a042:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #2 u: Siječanj 24, 2011, 10:42:12 prijepodne »
Zavisi s koliko para raspolazes...

Mozes recimo dobit poruku na tweeter kad se pojavi voda

http://www.botanicalls.com/

Onda ima i profi opreme

http://www.sensaphone.com/

Onda imas mrezne senzore za vodu

http://www.uptimedevices.com/environmentalSensors.php#ws

Imas i klasicnih plovaka. Stavis filter u kantu sa powerheadom kojeg pali/gasi plovak

http://www.plumbingsupply.com/alarm.html

Ili nesto rafiniranije, water switch

http://www.homesecuritystore.com/p-48-2800-water-sensor-switch.aspx?affiliateid=10050

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Siječanj 24, 2011, 11:22:48 prijepodne »
Mislim da je najbolja prevencija nježno i po uputama postupati s vanjskim filterom, vlažiti i mijenjati brtve na vrijeme.

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #4 u: Siječanj 24, 2011, 12:01:44 poslijepodne »
Najjednostavniji način je da na usisnoj cijevi (koja je u akvariju) ispod površine vode, cca 1 cm. probušiš malu rupicu (fi 2mm).
Na taj način ukoliko dođe do curenja vanjskoga filtera i usljed toga razina vode u akvariju počme opadati, opadati će samo do ove male rupice a onda dolazi do povlačenja zraka u sustav i voda više ne odlazi u filter nego odlazi samo zrak. Znači o veličini akvarija ovisi koliko će vode iscuriti. E sad da se i ta voda ne razlije po sobi ili dnevnom boravku ili nećem trećem, filter treba staviti u neku kantu tolike litraže koliko se pretpostavlja da se nalazi litara vode od same površine vode do spanosne rupe fi 2mm.
Ja sam to imao na prethodnom akvariju, i sadašnjem, i isprobao jel to radi i RADI.

Jedina mana mu je što filter onda radi na suho i nastavak znate, ako je riječ o skupljem kupovnom filteru (a svi i jesu skupi, na žalost) imamo trošak cijene filtera u najgorem slučaju. Možda je to i bolje od zamjene parketa, krečenja susjedima i sl.
Međutim ako je riječ o DIY vanjskom filteru, onda je trošak zanemariv, cca. 100 kn za pumpu.

Mislim da je netko ovdje davno prije na forumu napravio i crtež toga "sistema".

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #5 u: Siječanj 24, 2011, 16:19:13 poslijepodne »
Najjednostavniji način je da na usisnoj cijevi (koja je u akvariju) ispod površine vode, cca 1 cm. probušiš malu rupicu (fi 2mm).
Na taj način ukoliko dođe do curenja vanjskoga filtera i usljed toga razina vode u akvariju počme opadati, opadati će samo do ove male rupice a onda dolazi do povlačenja zraka u sustav i voda više ne odlazi u filter nego odlazi samo zrak. Znači o veličini akvarija ovisi koliko će vode iscuriti. E sad da se i ta voda ne razlije po sobi ili dnevnom boravku ili nećem trećem, filter treba staviti u neku kantu tolike litraže koliko se pretpostavlja da se nalazi litara vode od same površine vode do spanosne rupe fi 2mm.
Ja sam to imao na prethodnom akvariju, i sadašnjem, i isprobao jel to radi i RADI.

Jedina mana mu je što filter onda radi na suho i nastavak znate, ako je riječ o skupljem kupovnom filteru (a svi i jesu skupi, na žalost) imamo trošak cijene filtera u najgorem slučaju. Možda je to i bolje od zamjene parketa, krečenja susjedima i sl.
Međutim ako je riječ o DIY vanjskom filteru, onda je trošak zanemariv, cca. 100 kn za pumpu.

Mislim da je netko ovdje davno prije na forumu napravio i crtež toga "sistema".

- Ako naletiš na crtež, slobodno stavi link  ;)

Citat:
http://www.plumbingsupply.com/alarm.html

- Ovo sa povratnom pumpom na plovak super izgleda, i koliko vidim, da se i neka DIY varijanta napraviti.

==========================================

Bravo svima  :up:
nisam se nadao tolikim varijantama, a ove gore navedene su mi naj prihvatljivije.

Bravo majstore i zeljkok  :klap:

Offline dudo79

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Siječanj 31, 2011, 12:35:46 poslijepodne »
ja sam svoj filter osigurao dako da sam napravio nešto kao malu tepsiju na koju sam navario cijev od 16 mm na nju navukao crijevo izbušio zid (vanjski) i crijevo izvukao do odvodne žlijebe i mislim da je to 100% sigurno sve što iscuriiz filtera ide u tepsiju iz nje crijevom do žljebe,i mislim da je to naj jeftinije i sigurnije

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #7 u: Siječanj 31, 2011, 12:56:58 poslijepodne »
ja sam svoj filter osigurao dako da sam napravio nešto kao malu tepsiju na koju sam navario cijev od 16 mm na nju navukao crijevo izbušio zid (vanjski) i crijevo izvukao do odvodne žlijebe i mislim da je to 100% sigurno sve što iscuriiz filtera ide u tepsiju iz nje crijevom do žljebe,i mislim da je to naj jeftinije i sigurnije

Dobra ideja, samo postoji jedan problem a to je da će sva voda iscuriti iz akvarija (ukoliko je usis na dnu) pa ribe ostaju na suhome. Ja bih kao što sam već gore napisao probušio jednu malu "jupicu" na izlazno crijevo ispod površine. Na taj način flora i fauna akvarija je zaštićena od nestanka vode, a ovo sa odlaskom viška vode u vanjsku žljebu je  :klap: :klap:

Offline dudo79

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 31, 2011, 14:18:52 poslijepodne »
pa sve ima svoje prednosti i nedostatke i kada se to sve složi jedno s drugim može se dobiti sigurna kombinacija i za parket i ribice i bilje

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #9 u: Siječanj 31, 2011, 16:17:51 poslijepodne »

Dobra ideja, samo postoji jedan problem a to je da će sva voda iscuriti iz akvarija (ukoliko je usis na dnu) pa ribe ostaju na suhome. Ja bih kao što sam već gore napisao probušio jednu malu "jupicu" na izlazno crijevo ispod površine. Na taj način flora i fauna akvarija je zaštićena od nestanka vode, a ovo sa odlaskom viška vode u vanjsku žljebu je  :klap: :klap:

Da, al ode filter od 1500kn u nepovrat

Offline dudo79

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 31, 2011, 16:57:56 poslijepodne »
zato onda tepsija s odvodom i svi sretni neće voda baš tako brzo iscuriti da se neće stići reagirati

Offline Gutrum

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #11 u: Siječanj 31, 2011, 17:35:55 poslijepodne »
meni se svidja ona kombinacija sa pumpom na plovak (samo ne baš ovakva kakva je na ovom linku) ...mislim da pupma od santine (za barke)  ne košta puno  oko 200,00 kn   stavi u kantu i sprovede crijevo nazad u tank...mislim da nema slabe točke...viš viš...to ču svakako napraviti, hvala na ideji :-)

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #12 u: Siječanj 31, 2011, 18:11:50 poslijepodne »

Ako neko ima bilo kakvu praktičnu (jeftinu) ideju, molio bi za savjet, jer postaje sve teže mirno spavati sa saznanjem da se 200 litara vode može izliti po stanu.

Praktično, jeftino, sigurno... prodati kanister i kupiti unutarnji filter

Offline sibor

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 31, 2011, 18:19:23 poslijepodne »

Dobra ideja, samo postoji jedan problem a to je da će sva voda iscuriti iz akvarija (ukoliko je usis na dnu) pa ribe ostaju na suhome. Ja bih kao što sam već gore napisao probušio jednu malu "jupicu" na izlazno crijevo ispod površine. Na taj način flora i fauna akvarija je zaštićena od nestanka vode, a ovo sa odlaskom viška vode u vanjsku žljebu je  :klap: :klap:

Da, al ode filter od 1500kn u nepovrat
A bolje i to nego susjedima piturati i mijenjati parkete da vidiš koliko to košta.
« Zadnja izmjena: Veljača 01, 2011, 19:35:21 poslijepodne od sibor »

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #14 u: Siječanj 31, 2011, 20:44:32 poslijepodne »
A bolje i to nego susjedima piturati, i mijenjati parkete da vidiš koliko to košta.

Prije par tjedna sam zaboravio RO da se puni i otišao spavati ... Račun: 2500 kuna  :-X ( I to sam dobro prošao što je bio RO pa nije procurilo 200-300 L )

...hebeš filter, ako procuri, i onako mu je mjesto u smeču  :down:

-Ona pumpa za barke od oko 200 kn isto dobro zvuči, isto kao i izljev kroz rupu u zidu  :up:
-Unutarnji kupovati mi nekako odbojno djeluje... ako je unutarnji onda mora biti pregradni od stakla; a za to je sad kasno. Možda na slijedečoj postavi ...