moby dick akvarij- 20l- 3 godine u funkciji - promjena vode djelomična svakih 10tak dana - dno se ne usisava - 1 panj - 1 kokos - mahovina - egeria densa - 20tak odraslih gupija - desetak malaca - 2 ancitrusa m i ž - hranjenje 2 puta dnevno sera san.
Neki dan ugunula odrasla starija gupica... nekoliko dana se malo povukla u osamu, jela normalno... nakon 3 dana pronadjena kako napuhnuta pliva, pluta naopačke. Nikakva oštećenja na tijelu nisu primiječena. Škrge možda malko crvenije iznutra.... ubrzano disanje.
Druga gupica sada bolesna.... naime.... prije oko tjedan dana počela se kotiti. Odvojili smo ju u poseban manji akvarij, malce samo 5 njih) odvojili ali ona je prestala s okotom, iako je još bila debela, i jako tamna. Ostavili smo ju još 3-4 dana u tom malom akviću. negdje sam na forumu proćitala kako gupi može odgodit, tj. prekinut okot ako prilike postanu nepovoljne.... Vratili smo ju natrag... Jućer (5-6 dana nakon što su prvi malci izašli) poćela je iz nje izlazit nešto bijelo dugaćko kao sluz.... pola sata nakon izašla je moguće riba, izdeformirana mijela sluznata loptica. od jučer se mući. danas u puno gorem stanju,... već se je jućer odvajala... danas je ležala na biljci a pokraj nje mrtva ribica, velika kao gupo nakon mjesec dana, mrtva naravno.... Ova je pak i dalje napuhana, leži, ako ju uzbunim pliva, jede pomalo.... više pluta nego pliva... i to glavom gotovo skroz prema dolje.... mući se.... da li je ovaj slučaj povezan sa onim od prije, ili sam pogriješila što sam ju odvajala tijekom okota... pomozite... bojim se da mi ostale ne obole.... hvala