imam jednu nedoumicu.
koja je razlika u 2T i 4T, samo molim vas nemojte pisati ovaj je bolje ovaj on i tome slično.
znači zapravo me zanima razlika: potrošnja, ubrzanje, dugotrajnost i tome sličnim stvarima.
Dvotaktni motor nema bregastu, klackalice, ventile, nego kanale u cilindru (usisni, prelivni i ispušni)
tako da radni ciklus obavlja u dva takta, samim time je potpošnja veća ali i snaga. Četverotaktni su dugovječniji jer ne sadrže kanale, pa tako iza klipa postoji ulje i podmazivanje je x puta bolje.
Upravo zato u dvotaktni motor mora ići dvotaktol, jer kada klip usisnim kanalom u krater doprimi smjesu ulja goriva i zraka tada se vrši podmazivanje.
Nakon toga ta smjesa ide u cilindar, ali zbog kanala dio goriva završi ne izgoren-u auspuhu.
zato kod dvotaktnih nema kemijanja sa auspuhom jer oni moraju imati rezonanciju (povrat goriva) zato i je grana od auspuha na jednom djelu "šira". Za određeni motor ide određena dimenzija širine. Upravo radi 2 takta se čuje tako "kreštav" zvuk kod dvotaktnih,
Meni osobno se više sviđa nego kod četverotaktnih...
Prednosti dvotaktnog motora: Snaga, lakše održavanje
Mane dvotaktnih motora: potrošnja, potrebno korištenje dvotaktola, dim koji ostavlja radi dvotaktola u gorivu, nije dugovjećan kao četverotaktni.
Prednosti četverotaktnog motora: Potrošnja, emisija ispušnih plinova, dugovječnost...
Mane: snaga.
Jest da dvotaktnom motoru moraš češće mjenjati djelove (ja moram na 20 000 km mjenjati klip, cilindar i vjerovatno radilicu) ali kak se kaže dvotaktni motori su skuplji za održavanje nego četverotaktni, sve dok nešto ne ode četverotaktnom.