U Osijeku, mi, ekipa sa MojBiljniAkvarijum i sa SvetAkvaristike, imamo par dobrih prijatelja Diskusara sa kojima smo se krajem prošle godine sreli kod Šejna u Odžacima i dogovorili da se sredinom Januara ponovo vidimo ali ovog puta u lepom gradu Osijeku.
Jedan od njih je relativno nov u ovom Hobiju (Nikola) ali moram napomenuti da je veoma napredan u ovim vodama, dok je drugi stari lisac (Ivica) sa više nego uspešnom, od circa 25 godina, “karijerom” u ljubavi, držanju, gajenju ovih veličanstvenih kraljeva Amerike.
Ekipa mala, ali odabrana (ne znam ko nas je birao al tako se to kaže) je 15og januara o.g. (baš na polovini meseca kako smo se predhodno i dogovorili) krenula na put ka ne tako dalekom Osijeku.
Iz Novog Sada smo nas dvojica krenuli (Srafciger i ja) u Bačkoj Palanci smo pokupili dragog nam kolegu Ramirezija a u Odžacima smo pokupili starog lisca Šejna koji nam je bio i vođa puta.
Nakon ne tako duge vožnje stigli smo u Osijek i do našeg prvog domaćina. Došli smo do Nikola gde nas je na radost svih nas dočekao Čobanac koji samo što nije bio gotov a da bi smo ubili vreme, ubili smo osveženje u vidu pića i otišli smo do Zoo vrta da bacimo pogled na akvarijume koje tamo imaju dok se čobanac ne završi…taktika…

Ekipa, s leva na desno: Ivica, Šrafciger, Šejn, Nikola, Ramirezi i naravno iza kamere moja malenkost

Čobanac u kom je bilo verovali ili ne 7,5kg mesa većina mesa je bila od divlje svinje. Ne smem da postavim fotku nakon jela, da se vidi koliko je malo ostalo…
Par slika iz Zoo vrta…

Moram da napomenem da ZOO vrt u Osijeku , deo sa akvarijumima i terarijumima, ima potencijala, ali, očito nema finansija niti ljude koji bi te akvarijume doveli u red i napravili ih da liče na ono što treba da liče.
Imaje lepe po litraži velike sladkovodne akvarijume koji su, recimo, na srednjem nivou održavanja i mogu se popraviti, malo truda, volje i finansija mogu napraviti čudo, ali, kada govorimo o akvarijumu sa morskim ribama, tu sam video samo jedan tužan prizor…par klovnova i dve ribe koje nisam identifikovao jer se ne razumem toliko u tu granu akvaristike, izgledaju jako tužno, akvarijum je jako sumoran i taman i nadam se, ikreno, da postoji mogućnost da Osiječki akvarijum te ribe nekom pokloni ili da se menja za neke sladkovodne ribe bilo bi odlično! Ili ako su u mogućnosti, da dodaju malo dekora u taj akvarijum, da dodaju još riba i za ime boga da dodaju svetla za kojim ribe vape!!!
Vratili smo se kod Nikole i “ubili” smo kazanče čobanca…ok,ok…ostalo je nešto…malo…

Nikola ima dva jako lepa akvarijuma. Jedan je sa diskusima dok je jedan je u pripremi, tj. ima manjih problema sa filtracijom pa dok se to ne reši ne drži diskuse u njemu.
Sledi, par slika njegovih riba.

Nikola je “mlad” u ovom hobiu, ali ima potencijala i dobrog “učitelja”. Ima lepe ribe i lepe planove u budućnosti po pitanju bavljenja kvaristikom. U podrumu ima jednu lepu prostoriju koju će ako sve bude kako treba, do kraja ove godine zvati svojim “diskus kutkom” gde će moći da se relaksira i opusti uz svoje ribe. Po tom pitanju mu želim sve najbolje!!!
Nakon toga smo otišli do Ivice koji se, kao što sam već napomenuo bavi diskusima preko 20godina. Imao sam tu čast i zadovoljstvo da boravim u njegovoj uzgajivačnici i da od njega čujem dosta interesantnih i poučnih informacija po pitanju diskusa. Pored diskusa, Ivica ima još neke interesantne vrste, između ostalog nekoliko vrsta koridorusa, neke L-ove, prelepe Kilije koje je malo zapustio ali verujem da će u skorije vreme to sve doći na svoje i da će i ponovo “pokrenuti”.
Imao sam priliku da prisustvujem i da slikam i snimim mrest diskusa, nisam mogao da verujem kako se opušteno ponašaju iako sam im “Nepoznat” iako sam im “remetio rivatnost” kao da me nije bilo, mrest je trajao, i trajao…

uvek spremna artemija…

ovaj par se mrestio, snimak ću naknadno podići na YOUTUBE pa ću ga linkovati

nove ribe iz uvoza koje su tek pre dan,dva stigle kod njega…nadamo se najbljem a to je da će da prežive id a će izrasti u lepe ribe id a će biti mrestova.

Ogromni plokostomusi strari oko 4 godine, nisamimao prilike da vidim tako velike primerke…

Jedna od dve vrste L-ova koje ima…nadam se skorom mrestu ovih riba…

Malac star nekih dva tri meseca…

I na kraju smo u povratku navratili na tren do Ramirezija u Baču palanku, da vidimo njegove Ramirezije, što je i logićno zar ne, i njegove dikuse naravno…

I to bi bilo odprilike to…
Ovim putem želim da se zahvalim domaćinima na način na koj su nas prmili i ugostili, na lepom i kvalitetnom druženju in a nesebičnoj razmeni informacija i predstavljanju diskusa na način na koji do sada nisam imapo prilike da ih upoznam id a saznam neke stvari koje do sada nisam znao.
Želim još i da se zahvalim Nikoli na knjizi koju mi je nabavio, da kažem Ivici da očekujem da izmresti više te L-ove i da spremi jaja Kilija za sledeće viđanje. Naravno hvala Šejnu, Šrafcigeru i Ramireziju na prijatnom društu i što su ovo iskustvo podelili samnom!
Nadam se i sa zadovoljstvom očekujem sledeće druženje, da li u Srbiji ili Hrvatkoj, ne bitno…bitno je da se družimo i nadam se da čemo u skorije vreme upoznati još akvarista i da ćemo se družiti i kod nas i kod Vas.
LP
DrLessa
Novi Sad