Svibanj 04, 2025, 19:24:39 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Iskustva o CRS kozicama  (Posjeta: 5142 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vonfy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
Iskustva o CRS kozicama
« u: Siječanj 16, 2011, 19:56:52 poslijepodne »
Eto, nakon ciklidnog, odlučio sam napraviti kozičnjak, pa me zanimaju mišljenja iskusnijih o CRS kozicama koji su ih imali, odnosno onih koji ih imaju?
Ovako, akvarij bi bio 54l, od bilja samo mahovina, bez ikakve hranjive podloge, vulkanita, zemlje i sl, možda koji panj ili korijen i to bi bilo to..
Sad, koji unutarnji filter i koji protok bi bio dovoljan, temperatura vode, kvaliteta vode, itd...,
i naravno, vaša iskustva o samim kozicama!!
Unaprijed se zahvaljujem!!

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Odg: Iskustva o CRS kozicama
« Odgovori #1 u: Siječanj 16, 2011, 20:05:15 poslijepodne »
to je sasvim ok akvarij, mahovina je itekako dobrodošao "software" u aq (meka je, ne?)... :D koji god filter staviš najbolje bi bilo nekakvom spužvicom ili najlonkom zaštititi usis radi malenih kozica koje su zbiljam sićušne...

imam dva aq s kozicama, u jednom je grijač i tamo je temp 27C i kote se nemilice, dok u drugom nema grijača i svejedno se kote nemilice... :) jednom u 10tak dana mijenjam nekih 20-30% vode i to je to, pazi samo da bude odstajala..
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2011, 20:22:03 poslijepodne »
Ja imam zasad samo 5 CRS-a.
Navodno su dosta osjetljive(mada se meni ne cini tako).
To ima smisla zbog velikog inbreedinga kojim se pokusava dobit sto veci razred.
Navodno im isto jako smetaju nitriti/nitrati tako da bi akvarij trebao biti zreo i stabilan.
Jos su mi male pa se nisu pocele parit al mislim da hoce brzo...RCS su mi stalno nosece,voda je kod mene jako mekana a temp je oko 22C.
Mislim da im odgovara malo meksa voda al opet ne prenizak GH jer im treba kalcija za presvlacenje prije nego se pocnu parit...
Akvarij mi nije nista posebno uredjen,ima bilja,korjen(snizava pH),li la....bas si slazem kozicnjak posebno za njih.

Evo ti jedna slikica moje K4,u stvarnosti je velika cca 1.5cm:

Javit ce ti se sigurno netko sa boljim informacijama ili pitaj malo vise odredjeno ;)
Ustvari,ni nemas nesto previse znat,sve ti se to vrti vise manje isto...uvjeti u akvariju moraju biti stabilni za vecinu organizma.

20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2011, 20:45:58 poslijepodne »
RCS su  vrlo lake za drzati i kote se i kote, ko lude... ja sam ih u 47 L imao sigurno preko 100, uzasno su se množile.. i to je bilo super ali s vremenom malo  dojadi...  Inace samo stavi  spužvicu na filter obavezno zbog malih a i one tii onda jedu  sa spužvice dosta često...  a izbor bilja ti je odličajn jedino što nećeš nikad vidjeti kozice ako ih nemaš brdo jer će ti biti u mahovini stalno.. no za to će se one sam pobrinuti, nemaš brige!  :D  Samo naprijed..  ja inače sad razmisljam o ghosticama

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 16, 2011, 20:49:25 poslijepodne »
Zahvaljujem na odgovorima!
Naravno da ću ga dobro zaciklirati i raditi tjedne izmjene vode 30% i istu tretirati FFM-om, to mi je sve jako dobro poznato pošto imam ciklide
.
E sad, kako nemam uvjeta da mi voda odstoji, jel neki problem ako se stavi direkt iz pipe i odmah FFM??
Koja jačina filtera,tj.protoka bi bila optimalna za njih u 54l??

Zeleni, koja ti je ovo podloga? Jako mi se sviđa, a btw, i koza je genijalna!!  :up:

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 16, 2011, 20:52:49 poslijepodne »
RCS su  vrlo lake za drzati i kote se i kote, ko lude... ja sam ih u 47 L imao sigurno preko 100, uzasno su se množile.. i to je bilo super ali s vremenom malo  dojadi...  Inace samo stavi  spužvicu na filter obavezno zbog malih a i one tii onda jedu  sa spužvice dosta često...  a izbor bilja ti je odličajn jedino što nećeš nikad vidjeti kozice ako ih nemaš brdo jer će ti biti u mahovini stalno.. no za to će se one sam pobrinuti, nemaš brige!  :D  Samo naprijed..  ja inače sad razmisljam o ghosticama
Znam da su RCS jedne od najlakših,ako ne i najlakše za držanje i razmnožavanje, ali mene zanimaju CRS koje su ipak malo zahtjevnije..bar koliko sam ja pročitao na forumu..
To ti je ova koju je stavio Zeleni Mrav!

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 16, 2011, 21:09:36 poslijepodne »
Zahvaljujem na odgovorima!
Naravno da ću ga dobro zaciklirati i raditi tjedne izmjene vode 30% i istu tretirati FFM-om, to mi je sve jako dobro poznato pošto imam ciklide
.
E sad, kako nemam uvjeta da mi voda odstoji, jel neki problem ako se stavi direkt iz pipe i odmah FFM??
Koja jačina filtera,tj.protoka bi bila optimalna za njih u 54l??

Zeleni, koja ti je ovo podloga? Jako mi se sviđa, a btw, i koza je genijalna!!  :up:

Ja recimo imam vlastiti rezervar/izvor tako da vodu ne tretiram nicime a ti ako zivis u gradu ili nekom mjestu gdje se u vodu dodaje natrijevhipoklorit(klor) ili nesto sl. moras obavezno koristit nesto za pripremu ili pustiti vodu da odstoji....to ce ti netko tko to radi bolje objasnit.
Uvjet da ti voda odstoji je kanta dve 20-30l...ne kuzim kako nemas uvjeta?Al dobro ako tako kazes onda je tako.
Isto moras znat da su kozice jako osjetljive na bakar!!!Tako da pazi sta stavljas u akvarij.

Podloga je flourite black sand....al sad u malom kozicnjaku imam akadamu,navodno je jako dobra za njih.
20l vanila

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #7 u: Siječanj 16, 2011, 22:01:37 poslijepodne »
eto mi je stiglo još 10 tako da imam lijepo početno stado mladih kozica....prvih 5 mi je stiglo prije mjesec dana ja mislim...
e sad...ja njih držim u biljnom akvariju(75l sa jatom galaxy danio i jatom crnih neonki),di gnojim i dodajem co2 i sve to(pitanje je samo kad ću se toga odreć više..dokokotalo je)...i eto...uzgajam babaulte unutra a sad sam dovukao i CRS.
Prvi puta sam ih dofurao iz Njemačke zajedno sa babultima ali su sve riknule u roku od par dana...velika greška je ta što mi se akvarij nije ciklirao ni mjesec dana...stoga oprezno sa tim.
E da! držim ih na 23-24 stupnja
Vodu mjenjam direkt iz pipe i onda tek dodajem ffm u akvarij..

p.s. mrav! e ....sviđa mi se podloga  :up: :up: izgleda da sam među prvima na forumu forsirao crnu podlogu i vjeruj mi da i dan danas volim samo crno...da mogu svugdje bi samo crno stavio  :D :D
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #8 u: Siječanj 16, 2011, 22:09:04 poslijepodne »
Trenutačno imam kot kuče preko 400 kom različitih razreda cristal red kozica, u svim akvarijama za uzgoj kozica ( i red chery, žute, bijele,crne,oring - 11 akvarija) imam za podlagu AKADAMU, ovo je jeftinija verzija 1kg/3€ podlage za kozice skuplja jest Shirakura koja ima trostruko cijenu akadame, ali ima isto delovanje.
U svim akvarijama upotrebljavam najobičniji tako zvani "mat filter" ( na slci) koji je najefikasniji jer nije mogučnosti da bi usisalo malene kozice.
 U svakom akvariju od cca 50l, je oko 15 suhih listova američkog hrasta i po 2 lista catappe, ter oko 10 šešarki crne jelše, svi ovi listovi služe kao redovita hrana, jer jih kozice za koji mesec dana pojedu u nulu i moram stavit nove.Na šešarkima crne jelše kozice dobe prepotrebne huminske tvari, potrebno jih je zamjeniti za mjesec do dva.
Ph u nikad ne mjerim, Kh je ispod 2,jednom na sedam dana se promjeni pola vode.

Osnovna hrana su jim koprive i razni paleti kao što su paleti, koprive, špinata i zelišni paleti. Ljeti dobe puno listova koprive koja se predhodno malo prokuva, toliko da izgubi plovnost i tone na dno, za ishranu se može upotrebit svašta , možete pogledat  jedilni list za kozice.

Ljeti su problem visoke tempetrature na koje su najviše osetljive baš cristal red,temperatura vode iznad 27 može potamanit sve kozice, zato je potrbno upotrebljavat ventilator, pravi uzgajivači imaju kozice u klimatiziranih prostorijah.

To bih bilo to, cristal red nisu ništa osetljivije nego druge kozice, skupe su samo zbok svog izgleda i razreda u koji jih je moguče uvrstit, jer razredi iznad K10 su skupi i težko se dobe izpod 20€ po komadu.

Svakako bih ti priporučio da staviš za podlogu ili akadamu ili shirakuru, najbolji ti je mat filter, od bilja nesmeš upotrebit anubije jer ima u sebi neke tvari koje ne odgovaraju kozicama,obavezno se pobrini da češ imat nešto mahovine u kojoj se sakrivaju male kozice i na njoj prondžu puno hrane.

Ako imaš neko pitanje možeš slobodno pitati. Trenutno sam puno zaposlen uzgojem amano kozica, ali ču pronači vreme ako nešto nije sasvim jasno.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #9 u: Siječanj 16, 2011, 22:35:22 poslijepodne »
Ja recimo imam vlastiti rezervar/izvor tako da vodu ne tretiram nicime a ti ako zivis u gradu ili nekom mjestu gdje se u vodu dodaje natrijevhipoklorit(klor) ili nesto sl. moras obavezno koristit nesto za pripremu ili pustiti vodu da odstoji....to ce ti netko tko to radi bolje objasnit.
Uvjet da ti voda odstoji je kanta dve 20-30l...ne kuzim kako nemas uvjeta?Al dobro ako tako kazes onda je tako.
Isto moras znat da su kozice jako osjetljive na bakar!!!Tako da pazi sta stavljas u akvarij.

Podloga je flourite black sand....al sad u malom kozicnjaku imam akadamu,navodno je jako dobra za njih.

[/quote]

zeleni? gdje si kod nas nabavio akadamu? tema mi baš dobro sjela, jer i ja planiram CRC!

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 16, 2011, 22:37:59 poslijepodne »
zeleni? gdje si kod nas nabavio akadamu? tema mi baš dobro sjela, jer i ja planiram CRC!

Evo pitaj gore noktopus-a na pp,on ce ti to sve rjesit!
20l vanila

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #11 u: Siječanj 16, 2011, 22:44:23 poslijepodne »
Kontaktirao sam ga! Znači on je izvor  ;) :D :D :D

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #12 u: Siječanj 16, 2011, 22:49:28 poslijepodne »
Kaj se tiče ishrane... noktopus hrani američkim hrastom, koprivama... ja npr.to ne mogu sve nabaviti i zanima me dali je dobro ako ih hranim kupovnom hranom? tabletice, listići spiruline i sl.? hoće li se one razmnozavati?
Prepotrebna huminske tvari? Gdje ću to nabaviti? Što je to uopće?

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 16, 2011, 22:49:41 poslijepodne »
eto mi je stiglo još 10 tako da imam lijepo početno stado mladih kozica....prvih 5 mi je stiglo prije mjesec dana ja mislim...

Čestitam na povećanju "stada"  :up: i to sam čekao za pipovaču!!  ;)

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 16, 2011, 22:53:41 poslijepodne »
...i da, hvala Noktopusu na pojašnjenju i uputama!  :up:
Svako iskustvo je dobrodošlo i što ih je više to bolje!!
« Zadnja izmjena: Siječanj 16, 2011, 22:57:18 poslijepodne od Vonfy »

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #15 u: Siječanj 16, 2011, 22:54:15 poslijepodne »

joooooj, nemaš gdje drzat vodu da ti odstoji jedan dan! a kaj je s onom bačvicom  :D :D :D

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 16, 2011, 23:05:53 poslijepodne »
p.s. mrav! e ....sviđa mi se podloga  :up: :up: izgleda da sam među prvima na forumu forsirao crnu podlogu i vjeruj mi da i dan danas volim samo crno...da mogu svugdje bi samo crno stavio  :D :D

I meni se svidja mada mislim da bi mi i crveni flourit bio ok....za biljni akvarij.Dvoumim se sad za novi...cak mislim  pol crnog pol crvenog.
Akadama je ok za kozice jer na sebe veze i sprema katione(magnezij,kalcij...) a posto je kod mene voda jako mekana i ima nizak GH mi zbog nedostatka kalcija znaju uginut kozice kod presvlacenja.
Tako da mislim da ce im akadama bit puno bolja podloga od flourita...a ni ne izgleda lose.

Kaj se tiče ishrane... noktopus hrani američkim hrastom, koprivama... ja npr.to ne mogu sve nabaviti i zanima me dali je dobro ako ih hranim kupovnom hranom? tabletice, listići spiruline i sl.? hoće li se one razmnozavati?
Prepotrebna huminske tvari? Gdje ću to nabaviti? Što je to uopće?

Hranis cime imas za pocetak,mislim da uopce nema problema...nadju si one uvijek nesto za klopu.Po ljeti mozes i skupljat koprivu pa susit...ima toga...
E sad dal ce ti se razmnozavat to ovisi o uvjetima u akvariju(vodi...),postoje i kao neki hormoni al ja mislim da je to sve vise marketing i placebo efekt da trosimo novce.
Huminske tvari(kiselina) dobijes iz cesera crne johe....to ti isto noktopus moze sredit ili uberes.Mislim da one djeluju kao neki antibiotik/preventiva za bolesti kod kozica...

Ima toga sta se da koristit ako hoces ic u detalje al to ne znaci da i bez toga ne mogu zivjet normalno.
20l vanila

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #17 u: Siječanj 16, 2011, 23:09:07 poslijepodne »
Hvala na infu!

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #18 u: Siječanj 16, 2011, 23:51:16 poslijepodne »

:D ;) ako išta pomaže,voda iz pipe mi je oko 7.5 pH u tom akvariju je 6.5 ili 7 pH..ako išta pomaže,mjereno reagensom odokativno  :)
@Zeleni- to nisam nikad ni vidio uživo ali vidio sam na slikama(nisam hebo al sam gledo :D :D) pa nije ni to loše..

ljudi moji...ja hitno moram nešto smislit za ljeetne dane! pa kod mene zna bit i po 28-29 stupnjeva ljeti  :o :(
moram uhvatit frenda pa da mi makar mali ventilator složi ili nešto....
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 17, 2011, 00:28:09 prijepodne »
Mislis da ih jos ima u bauhausu?

Platio bi nekome da mi ga kupi,ako ide tamo da mi uzme usput... anyone  :zagrljaj:
Stvarno nemam srece sa filterima i sve sta sam kupovao online sam bacio novce.
20l vanila

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #20 u: Siječanj 17, 2011, 05:26:27 prijepodne »
.. od bilja nesmeš upotrebit anubije jer ima u sebi neke tvari koje ne odgovaraju kozicama..
ajoooj nadam se  da to nije neki uzasni problem?
.. jer sam bas slozio mini akvarij  od 13 L sa  brdom anubias nane i razmisljao da unutra ubacim glass kozice, za sad su dvije trebalo ih je doc jos 10 min... jel to nesto jako loše?

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #21 u: Siječanj 17, 2011, 10:45:22 prijepodne »
to za anubias sam i ja cuo ali ne kad raste vec kad ga kidas i rezes u vodi..ja nisam primjetio nista,imam u tom tanku gdje mi je anubias i rcs..vecu stetu mi naprave striate ali ni to nisam nikad vidio da jedu kozice..i imam malih koza u mahovini.ne znam
P.s.ali za svaki slucaj ne rezem anubias u vodi,ok listic ali to je to.
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #22 u: Siječanj 17, 2011, 11:14:03 prijepodne »
Ja sam ubacio kamen sa preko 15 anubiasa na njemu u 10 litarski,bilo je oko 10 RCS,i sve su u kratkom roku krepale,anubias nije uopce ni sjecen ni diran,ribe se normalno ponasaju

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #23 u: Siječanj 17, 2011, 11:53:15 prijepodne »
a kod mene normalno zive uz Anubiase, mozda je u necem drugom problem?

Offline xlavier

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #24 u: Siječanj 17, 2011, 11:58:30 prijepodne »
Ja sam ubacio kamen sa preko 15 anubiasa na njemu u 10 litarski,bilo je oko 10 RCS,i sve su u kratkom roku krepale,anubias nije uopce ni sjecen ni diran,ribe se normalno ponasaju

Možda je kamen pao na njih?  :P

Meni se više čini da si prenaglo promjenio parametre vode, tim naglim ubacivanjem nečeg novog u akvarij.