Trenutačno imam kot kuče preko 400 kom različitih razreda cristal red kozica, u svim akvarijama za uzgoj kozica ( i red chery, žute, bijele,crne,oring - 11 akvarija) imam za podlagu AKADAMU, ovo je jeftinija verzija 1kg/3€ podlage za kozice skuplja jest Shirakura koja ima trostruko cijenu akadame, ali ima isto delovanje.
U svim akvarijama upotrebljavam najobičniji tako zvani "mat filter" ( na slci) koji je najefikasniji jer nije mogučnosti da bi usisalo malene kozice.
U svakom akvariju od cca 50l, je oko 15 suhih listova američkog hrasta i po 2 lista catappe, ter oko 10 šešarki crne jelše, svi ovi listovi služe kao redovita hrana, jer jih kozice za koji mesec dana pojedu u nulu i moram stavit nove.Na šešarkima crne jelše kozice dobe prepotrebne huminske tvari, potrebno jih je zamjeniti za mjesec do dva.
Ph u nikad ne mjerim, Kh je ispod 2,jednom na sedam dana se promjeni pola vode.
Osnovna hrana su jim koprive i razni paleti kao što su paleti, koprive, špinata i zelišni paleti. Ljeti dobe puno listova koprive koja se predhodno malo prokuva, toliko da izgubi plovnost i tone na dno, za ishranu se može upotrebit svašta , možete pogledat
jedilni list za kozice.
Ljeti su problem visoke tempetrature na koje su najviše osetljive baš cristal red,temperatura vode iznad 27 može potamanit sve kozice, zato je potrbno upotrebljavat ventilator, pravi uzgajivači imaju kozice u klimatiziranih prostorijah.
To bih bilo to, cristal red nisu ništa osetljivije nego druge kozice, skupe su samo zbok svog izgleda i razreda u koji jih je moguče uvrstit, jer razredi iznad K10 su skupi i težko se dobe izpod 20€ po komadu.
Svakako bih ti priporučio da staviš za podlogu ili akadamu ili shirakuru, najbolji ti je mat filter, od bilja nesmeš upotrebit anubije jer ima u sebi neke tvari koje ne odgovaraju kozicama,obavezno se pobrini da češ imat nešto mahovine u kojoj se sakrivaju male kozice i na njoj prondžu puno hrane.
Ako imaš neko pitanje možeš slobodno pitati. Trenutno sam puno zaposlen uzgojem amano kozica, ali ču pronači vreme ako nešto nije sasvim jasno.