Dobra večer, ja sam Diana - nova u akvaristici.
Već godinu dana imam tri zlatne ribice i dodijalo mi je čiščenje akvarija (posude s vodom) svaka dva dana, pa sam im kupila akvarij sa grijačem, filterom, ... od 38 litara (Atman, aquarium tank AR 380). Lijepo sam kupila granulice u boji, tri biljke, kvarcni kamen, sve to lijepo posložila, stavili Cycle, i još neki preparat, oduševila se, pa prebrzo uvalila ribice unutra, pa sam kupila čistače, za dno, za staklo, pa dva puža, dvije žabice, raka,...pa sam ih tako fino hranila da ne bi slučajno od gladi umrli (ujutro i navečer), pa je takav rusvaj nastao ... Nekakva se sluz uhvatila za dno, voda odvratna,...pa je uginula jedna ribica, pa puževi,... groblje živo. No, zvala sam čovjeka koji se godinama bavi akvaristikom i objasnio mi je da sam ih hranom ubila; sve smo oprali, očistili pijesak, ponovno Cycle,... i sada je stvarno voda o.k., ali mi zna pokoja ribica uginuti pa sam već sva nesretna, ali misim si - naučiti ću ja već, nego mi je žao da mi ta bića ugibaju. Uglavnom u želji da im osiguram optimalne uvjete, sad kad ih ne prejedam, kupila sam testove i vidjela da je voda sve o.k., osim jako povišenih nitrata - o.k. kupila sam preparat za snižavanje nitrata i sve super, sva sam happy, svi živi - sad je tu 12 neonki, 3 zlatne ribice (nemojte me pljuvati, rekli su mi da mogu zajedno), 2 prekrasna čistača poput soma (na prugice), jedan manji, ne znam kako se zove, tri čistača za dno (jedan panda), 2 mala skalarića, dva žuta puža, dvije žabice, i sve je tako krasno, ja sva oduševljena pa ih idem pogledati odmah ujutro kad sa psom izađem (a u prizemlju su u poslovnom prostoru), kad ono - skalarić uginuo, a narančasta i crna ribica (zlatne) pune bijelih točkica !?? Majke ti mile, šta im još neću napraviti ?! Dok su bile u običnoj posudi bile su zdrave, a vidi sad ! No, uglavnom s obzirom da je nedjelja sve je problem nabaviti, ali ne mogu ih pustiti bolesne bez pomoći, pa sam zvala poznatog lika koji na Viškovu ima pet shop, a uspješno se bavi akvaristikom već godinama i donio mi je Prodac-ov lijek za ICH - Ichthyo medic. To smo stavili danas, ali vidim da je jedna zlatna ribica izmučena, stalno hvata zrak na vrhu i sve se bojim,... ali nadam se da će se izboriti. Rekao mi je da im stavljam lijek četiri dana, i da im ne dajem jesti. Šta vi, akvaristi sa iskustvom kažete? Bez jela? Da li ti lijekovi pomažu? Hvala Vam na odgovoru. Pozdrav iz Rijeke, Diana "the new one", ili Diana "tamanitelj ribica".