Srpanj 22, 2025, 00:21:39 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: čudno ponašanje ženke  (Posjeta: 2300 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hrc_mm

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: 20 km od Bjelovara
čudno ponašanje ženke
« u: Siječanj 14, 2011, 20:00:53 poslijepodne »
riječ je ženki mješanki nekih pseudotropheusa,a ponašanje joj je sljedeće,jučer je ispustila malce iz usta,i sad tak nekak čudno pliva,stalno uspravno s ustima prema površini,dođe do površine i uzme hranu i stalno tak nekak na stranu pliva,ali od svih riba samo se ona tak ponaša,i nekad joj dođe nek tik,pa popizdi i počne nekak brzo s repom mlatit,pa se smiri,i stalno nekud uspravno pliva,ko da je popizdila... jel imao ko kad sličnu situaciju??  :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: čudno ponašanje ženke
« Odgovori #1 u: Siječanj 17, 2011, 09:17:03 prijepodne »
Hrc, prema ovome što si opisao očito da se radi o poremečaju zračnog mjehura...

Kako bismo mogli točno odrediti o čemu se radi moraš ispuniti upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta i obavezno poslati nekoliko fotografija ribe.

Uz pitanja u upitniku napiši nam da li ribe hraniš sa suhim granulama ili ih prije malo nakvasiš u vodi?

Offline hrc_mm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 17, 2011, 20:04:24 poslijepodne »
dajem im i suhe granule,ali ih ne močim prije -? i dajem im listiće...

Offline hrc_mm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 17, 2011, 21:53:46 poslijepodne »
razbolio se i mužjak,izvadio sam ih u posebni akvarij,sad čitam malo,jel to zbog hrane,granula,zato što ih nisam namakao prije nego što sam ima dao?malawi bloat?

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Siječanj 18, 2011, 09:21:07 prijepodne »
razbolio se i mužjak,izvadio sam ih u posebni akvarij,sad čitam malo,jel to zbog hrane,granula,zato što ih nisam namakao prije nego što sam ima dao?malawi bloat?

Hrc_mm, ali ne možemo ti napisati o čemu se radi (o poremečaju ili bolesti) dok nam ne pošalješ fotografije te dok ne ispuniš upitnik o bolestima riba evo ti link.

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Uz pitanja u upitniku reci nam sa kojom točno hranom hraniš ribe da li im daješ veču količinu hrane (da li se prežderavaju), kakav je izmet i koliko ih često hraniš?

Offline hrc_mm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 18, 2011, 23:35:08 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 100x40x40 cm,160 L
-   temperatura, 27 stupnjeva
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  mjesec dana otprilike
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    2 tj
-   koliko često i koliko mijenjate vode , jednom tjedno 3-4 litre otprilike
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija nisam još usisavao dno

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    unutarnji pregradnji , protok je nekih 500 l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala 
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) spužva,vata i aktivni ugljen

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  ne
-   grijač atman 200 W
-   pumpa za zrak  nemam
-   CO2 sustav – kakav  nemam
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) nisam od kemije dodavao ništa

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  trenutno 2 mješanca pseudotroph.,3 ps. red zebra i 3 labidochromis carleus,3 čistača,ancitrusa
-   starost ribica    6-7 mj
-   ima li potencijalnih „terorista“ 
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  2 puta dnevno , jednom granulama,jednom listićima

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) na površini vode je kao neka sluz,zamućenost
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... nema promjena,samo što se čudno ponašaju,čudno plivaju i stalno kao da izlasze po zrak
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) ove dvije u malom akvariju ne jedu,a ove u velikom akvariju jedu normalno,i ove bolesne se sakrivaju stalno...
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) nisam uspio još vidjet
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  prije tjedan dana otprilike
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  još nije ni jedna uginula,2 bolesne sam prebacio u mali akvarij
-  stanje ostalih stanovnika ostali za sad ok

razmišljam da stavim pumpu za zrak,na manjem akvariju imam unutarnji filter koji odmah i zrak pušta u vodu,a na ovome ne...  -? do sad sam imao živorotke u manjem akvariju i nikad nisam imao problema ni bolesti a nisam nikad nikakve kemije ubacivao...

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #6 u: Siječanj 18, 2011, 23:39:46 poslijepodne »
...
« Zadnja izmjena: Siječanj 18, 2011, 23:45:30 poslijepodne od igor8 »

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #7 u: Siječanj 18, 2011, 23:44:44 poslijepodne »
Moj savjet je da ne hraniš granulama, imaš više vrste listića, ja koristim dvije vrste, a puno su mekši i laganiji nego granule! 2x dnevno hraniti je previše ako su ribe odrasle, jednom na dan je sasvim dovoljno, s postom jednom tjedno...mislim da je problem u pretjeranom hranjenju! Protok mi se također čini vrlo slab za 160 litara! 1000L/h bi ti bilo ok... I naravno mora mriješkat površinu...

Offline hrc_mm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 18, 2011, 23:55:16 poslijepodne »
ja im dam ujutro i navečer,ako je previše,budem samo jednom davao,nisam znao to...  -?  moram nešta smisliti tako da mi i površinu mreška... a zašto mora biti toliki protok?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #9 u: Siječanj 19, 2011, 00:02:58 prijepodne »
ja im dam ujutro i navečer,ako je previše,budem samo jednom davao,nisam znao to...  -?  moram nešta smisliti tako da mi i površinu mreška... a zašto mora biti toliki protok?
definitivno moraš hranit jednom dnevno, preporučam ti samo listiće, ovo baci i onaj dan kad čistiš akvarij neka budu na postu, znači taj dan ih uopće ne hraniš, to je dobro za njih zbog metabolizma...neće im ništa biti ne brini! mreškat površinu mora obavezno! a protok bolje da ti je bar 1000L/h, više puta će voda proć kroz filter i biti će bolje ribama! potrebno je otprilike da protok bude BAR 5 x volumena akvarija u jednom satu, tebi je jedva 3 x! kad ispraviš ove 3 stvari ribe bi trebale biti odlično!

mreškanje sluzi da se voda obogati kisikom, ako toga kod tebe nema to je problem...mora mreškati! bar malo!

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #10 u: Siječanj 19, 2011, 00:07:33 prijepodne »
i sad čitam još nešto...sluz i zamučenost na površini...akvarij očito nije dovoljno isciklirao u 2 tjedna i stvara se površinska opna jer nemaš mreškanje površine...
filter komoru si napunio aktivnim ugljenom koji ti je bezpotreban, inače se stavljaju keramički valjci, biofibra i vata....

trebao si se više informirat prije nego si sve to uradio, sad ne bi imao ovakvih problema...

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #11 u: Siječanj 19, 2011, 00:09:18 prijepodne »
mjenjaš 3, 4 litre vode tjedno na 160 litara?

ajd idi pročitaj vodič za početnike, pa onda dalje po akvaristici!

trebao bi promjeniti tjedno bar 50litara vode! tj. 1/3

Offline hrc_mm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Siječanj 19, 2011, 00:23:03 prijepodne »
protok ću povećat na 800 l/h za sad,i to mreškanje riješit...

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #13 u: Siječanj 19, 2011, 00:25:35 prijepodne »
protok ću povećat na 800 l/h za sad,i to mreškanje riješit...
imaš poruku...riješi to i mjenjanje vode ti je u tvom slučaju najbitnija stavka jer ti mjenjaš 3,4 l vode tjedno! nemoj tako više...

Offline hrc_mm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Siječanj 19, 2011, 00:34:27 prijepodne »
a nije baš 3-4 l , malo više je ipak  :) išao sam baš provjeravat koliko je velika posuda u kojoj nosim... i moram mreškanje rješit...i malo na dijetu ih stavit...

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #15 u: Siječanj 19, 2011, 07:17:23 prijepodne »
a nije baš 3-4 l , malo više je ipak  :) išao sam baš provjeravat koliko je velika posuda u kojoj nosim... i moram mreškanje rješit...i malo na dijetu ih stavit...

30-40% vode mjenjaj svakih 10 dana i sve pet, naravno uz gore sto ti je kolega vec sve naveo...

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Siječanj 19, 2011, 09:50:36 prijepodne »
E moj hrc_mm, imaš puno sreće da ti već nisu pougibale sve ribe jer je situacija u tvom akvariju doista alarmantna.
U nastavku ću ti napisati što ne valja i što hitno trebaš mijenjati ako želiš da ti ribe budu žive i zdrave a ujedno zahvaljujem kolegama Igor8 i Papi koji su ti dali dobre i vrlo korisne savjete.

Sukladno podatcima koje si napisao u Upitniku (nisi napisao najvažnije a to je kemijska situacija u tvom akvariju GH, Kh, pH, NO3 i NO2), iz svega je razvidno da je u tvom akvariju alarmantna situacija zbog slijedećeg: preslaba filtracija koja je još više usporena zbog ne mijenjanja vate i ne pranja filter materijala, zbog previše hranjenja riba, zbog ne usisavanja podloge i premale promjene vode, u tvom je akvariju drastično povećana razina fosfata, amonijaka i nitrata a što uz nedostatak kisika izaziva polagano gušenje i trovanje tvojih riba te pad imuniteta i pojavu bolesti.

Što napraviti:

Trebaš iči u 2 smjera u prvom trebaš popraviti kvalitetu akvarijske vode a u drugom kada budu malo jasniji simptomi trebaš eventualno liječiti bolesne ribe.

Kvalitetu vode ćeš popraviti na slijedeći način:

1. odmah promijeniti 50% vode (dobro usisati nečistoče sa podloge) sa vodom u koju si prethodno dodao sredstvo za neutralizaciju klora (FFM) te nakon promjene u akvarij usuti duplu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija+izbaciti vatu i aktivni ugljen te zamijeniti sa akvarijskom spužvom a staru spužvu samo malo proprati u akvarijskoj vodi
2. dan dodaj duplu dozu vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin) + nekakvu mineralnu sol za ciklide
3. dan dupla doza FFM-a
4. dan dupla doza vitamina
5. dan propisana doza FFM-a
7 dan promjena 35% vode i propisana doza FFM-a
8 dan propisana doza vitamina

Naime, budući da imaš akvarij sa ciklidima bez bilja a kako bi ubuduće sve funkcioniralo kako treba napravi slijedeće:

1. Kako su kazale kolege trebaš imati filter protoka po satu 5 puta veći od litraže akvarija
2. iz filtera odmah izvadi aktivni ugljen i vatu te taj prostor koji su oni zauzimali zamijeni sa akvarijskom spužvom što sitnijih pora a može i dio sa bio ballsima ili kermaikom
3. jednom tjedno mijenjaj cca 30 do 35% vode sa odstajalom vodom u koju je prethodno nasuto sredstvo za neutralizaciju klora (AquaSafe, FFM ili dr.)
4. obavezno tijekom promjene vode usisavaj dno akvarija a jednom mjesečno u akvarijskoj vodi properi filter materijal (samo malo).
5. ili nabavi pumpu za zrak ili kupi plastičnu cijev u obliku slova Y te ju postavi na izlaznu cijev filtera tako da jedan kraj šalje vodu prema gore i mreška površinu a drugi prema dnu
6. sluz na površini pokupi sa papirnim ubrusom a kasnije će nestati kada usmjeriš filter da mreška površinu vode
7. ribe hrani jednom dnevno uz jedan dan posta a hrana mora biti raznolika (nakvašene granulice, spirulina, kuhana tikvica, kuhana brokula, kuhana blitva, ljuspice, tabletice za ancistruse i dr.)

Glede bolesnih riba ovo što si ti opisao možda još nije prava bolest već su ribe išle prema površini jer u vodi koja je vrlo loša gotovo da nije bilo kisika pa kada se popravi situacija u vodi uz FFM i vitamine možda se i one oporave ako već nije nastupilo otrovanje amonijakom i nitratima a što je najbolje vidljivo ako su škrge žarko crvene boje, mirovanje, ribe ne bježe i dr.

Javljaj što si poduzeo i požuri ako želiš da ti ribe prežive, pozdrav i sretno.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
« Odgovori #17 u: Siječanj 19, 2011, 11:54:53 prijepodne »
da,napravi sve kako ti je rekao plavi u prijašnjem postu  ;) jer i ja sam na početku imala preslab filter (nisam odmah mogla nabaviti jači) i liječila ciklide po tome kako mi je on savjetovao i da nisam tako napravila mislim da ne bi bilo dobro završilo.Moraš hitno poboljšati kvalitetu vode da ti ribe ne uginu.Kod tebe je čini mi se ipak gora situacija, tako da nemaš što čekati.

Offline hrc_mm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Siječanj 19, 2011, 12:00:46 poslijepodne »
riješit ću to sada po vašim uputama...a sa živorotkama nisam nikad imao ni slične probleme,uvijek sve funkcioniralo bez problema,ali mi je to bio i manji akvarij i original filter...budem to sad riješio...

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #19 u: Siječanj 19, 2011, 12:13:16 poslijepodne »
a nije baš 3-4 l , malo više je ipak  :) išao sam baš provjeravat koliko je velika posuda u kojoj nosim... i moram mreškanje rješit...i malo na dijetu ih stavit...

moraš popraviti izmjenu vode (usisat kakače), mreškanje površine i ishranu i sve bude u redu!

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #20 u: Siječanj 19, 2011, 12:18:52 poslijepodne »
Evo našao sam jednu sliku, koja će ti objasnit mreškanje površine! gledaj ovaj zeleni šlauf u pozadini, tako moraš slozit samo je i na toj slici po meni slabo mreškanje, voda bi trebala jače i brze letjet van iz cijevi pogotovo na tvojih 160litara...ti je sad jasnije?

P.S. Vratko uzeo sam tvoju sliku da pojasnim hrcu neke stvari...

Offline hrc_mm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Siječanj 19, 2011, 22:33:08 poslijepodne »
imam ja tak složeno,samo mi je cijev bila dublje uronjena u vodu a ne ovak izvan površine,riješeno...sutra mijenjam vodu...stavio sam da odstoji