Srpanj 22, 2025, 21:36:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolestan diskus  (Posjeta: 1584 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cipli

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
bolestan diskus
« u: Siječanj 12, 2011, 11:37:39 prijepodne »
problem sa diskusom koji se danas ujutro počeo vrtjeti u krug i udara u staklo odvojen je u poseban akvarij ostalih pet kom su ok koliko vidim litraža aqa je 100lit temeratura 30stupnjeva voda sa špine tvrda

Offline cipli

• Punopravni član
Odg: bolestan diskus
« Odgovori #1 u: Siječanj 12, 2011, 12:04:13 poslijepodne »
aqa startan prije mjesec dana odmah ubačene ribe jer je voda iz starog zacikliranog aqa starog god. dana vodu mjenjam 2-3puta na tjedan 10-ak lit na 100lit filter unutarnji sa bjelom vatom nije još čiščen  nema filter materijala unutra jedan kamen sa dvije velike anubijas bez podloge nema co2 niti zračne pumpe niti kemije 6 diskusa stari 4-5mjeseci i dva mala čistača hranjenje 3-4puta na dan tetra proenergy crips discus granulat od sere i brine shrimp na njih stavljam ATVITOL JBL i smrznuto srce jedan put na tjedan

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #2 u: Siječanj 12, 2011, 12:10:49 poslijepodne »
prvo mi upada u oko da previše hraniš ..... to bi trebao smanjiti na jednom dnevnom plus jednom tjedno post
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 12, 2011, 12:30:27 poslijepodne »
aqa startan prije mjesec dana odmah ubačene ribe jer je voda iz starog zacikliranog aqa starog god. dana vodu mjenjam 2-3puta na tjedan 10-ak lit na 100lit filter unutarnji sa bjelom vatom nije još čiščen  nema filter materijala unutra jedan kamen sa dvije velike anubijas bez podloge nema co2 niti zračne pumpe niti kemije 6 diskusa stari 4-5mjeseci i dva mala čistača hranjenje 3-4puta na dan tetra proenergy crips discus granulat od sere i brine shrimp na njih stavljam ATVITOL JBL i smrznuto srce jedan put na tjedan

Ovako, prema ovome što si opisao od simptoma rekao bih da se radi o bolesti "vrtičavost diskusa" međutim, jedan oda detalja upao mi je u oko a to je da vodu mijenjaš 2 do 3 puta na tjedan. Ribe nekada znaju imati ovakve simprome kada se u akvarij naglo ulijeva negrijana voda (koja odstupa više od 5C od temperature u akvariju) ali i kada se ulijeva voda iste temperature ali NAGLO.

Ne znam da li u vodu prije ulijevanja sipaš neko sredstvo za neutralizaciju klora (to je obavezno) ali ribe znaju nekada poludjeti tako i od klora. Mislim da se sada u Istri zbog puno kiše voda pojačano klorira pa se tu mora biti jako oprezan i svakako ostaviti vodu da odstoji 24 sata i u nju još dodati neko sredstvo poput FFM-a i dr.

Filter NIKAKO ne valja a posebice ne valja za diskuse pa odmah u prodavaonicu i kupi vanjski karnistar filter za ovaj akvarij recimo Fluval 205 ili 305.
Imaš previše riba za tu litražu akvarija pa planiraj u skoroj budučnosti barem akvarij od 250l sa minimalnim filterom Fluval 405.

Hranjenje točno kako je rekao cicovu ali ako su diskusi još mali može i dva puta dnevno po malo.

S obzirom da se druge ribe ne ponašaju kao ovaj ne mogu 100% reči da se radi o vrtičavosti diskusa posebice jer ti redovito dodaješ vitamine pa moguće da je reakcija ribe na hladnu vodu ili klor...

Vrtičavost diskusa se javlja u tri slučaja:

1. kod riba koje se drže u RO vodi bez obogačivanja esencijalnim mineralima ( disbalans elemenata (minerala) u vodi a onda i u krvotoku riba posebice vezano za koncentraciju Natrija. Naime, nedostatak Natrija u tijelu živih organizama izaziva: mučninu, pospanost, omamljenost, povraćanje, smanjena koncentracija, oslabljena koncentracija i memorija, te slabost mišića.)

2. genetska bolest koja se prenosi na potomstvo

3. virus koji napada centralni nervni sustav (ovo nije znanstveno potvrđeno već se radi samo o pretpostavci da uzročnik može biti virus).

Dakle, kako bi izliječio ribe imaš dvije mogučnosti a ja bih osobno probao ovu prvu:

1. U karantenskom akvariju ulij duplu dozu Easy Life FFM, slijedeći dan uliti duplu dozu vitamina (predlažem JBL Avitol), treči dan dupla doza FFM-a, četvrti dan dupla doza vitamina, peti dan normalna doza FFM-a, šesti dan ništa, sedmi dan promjena 25% vode i dupla doza FFM-a a slijedeći dan dupla doza vitamina i tada ništa do ponovne tjedne promjene vode kada ide normalna doza FFM-a i slijedeči dan normalna doza vitamina (predlažem tjedno tretiranje propisanom dozom vitamina). Uz navedeno nije zgorega nabaviti "Diskus eliksir" pa ga jednom tjedno dodavati u akvarij.

2. Druga je opcija liječenje diskusa sa Solju (NaCl). Bolest se može izliječiti samo u početnoj fazi a tretiranje ide na slijedeči način: Ribe odvojiš u karantenu i dodaješ 1g soli na 1 litru vode kroz 4 dana ( četvrti dan će koncentracija u vodi biti 4g/1l vode) i onda takvu vodu ostaviti do 10-og dana (ako vodu mijenjaš dnevno, koliko promjeniš toliko dodaš soli).

Dakle, probaj ribi pomoči sa FFM-om i vitaminima a ako se za par dana ne smiri probaj sa drugom opcijom.

Kada nabaviš novi filter (ovo je hitno) kupi i preparat sa "živim-dobrim" bakterijama Easy Life AquaStart i prelij propisanu dozu preko filter materijala i to radi jednom tjedno kroz 3 tjedna kako bi se filter materijal isciklirao. Nakon cca 2 tjedna možeš priječi na promjene vode jednom tjedno cca 35 do 40% uz dobro usisavanje sa dna.

Javljaj što si odlučio i kako su ribe, pozdrav

Offline cipli

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 12, 2011, 12:51:35 poslijepodne »
ok ljudi vidim ima svakakvih mogučnosti ovdje a čini mi se da če biti problem u tome jer vodu iz špine sipam u aqa direktno pa je to možda šok jer se naglo mijenja tem. vode sinoč sam mjenjao vodu i jutros jedan pliva u krug a do sada sam isto tako radio samo neznam gdje da nabavim taj FFM

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #5 u: Siječanj 12, 2011, 13:28:36 poslijepodne »
Totalno neadekvatni uvjeti za tvoje ribe i u skoro vrijeme očekuj nove bolesti ako ne promijeniš filter.
Ffm imaš u pet shopovima.
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Siječanj 12, 2011, 13:46:55 poslijepodne »
ok ljudi vidim ima svakakvih mogučnosti ovdje a čini mi se da če biti problem u tome jer vodu iz špine sipam u aqa direktno pa je to možda šok jer se naglo mijenja tem. vode sinoč sam mjenjao vodu i jutros jedan pliva u krug a do sada sam isto tako radio samo neznam gdje da nabavim taj FFM

Da, eto vidiš vjerojatno je to uzrok a sada mu treba neko vrijeme da dođe k sebi ako baš nisi ulio previše vode pa nije došlo do trovanja klorom ali obavezno ga tretiraj sa Easy Life FFM-om a drugi dan vitamini i tako par dana da dodje k sebi i da se malo oporavi a ubuduće radi kako treba, pozdrav i sretno.

Offline cipli

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2011, 16:44:50 poslijepodne »
u puli nisam vidio da ima toga FFM danas nisam hranio ribe ovih 5kom danas su sakriveni malo su izašli iza kamena i stalno se kriju a ovaj odvojeni počeo je plivati u odvojenom aqa čini mi se da bolje pliva nego jutros kao da se oporavlja.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Siječanj 12, 2011, 19:15:43 poslijepodne »
Ma on će se oporaviti a oporavit će se i ovi ostali jer su sada pod stresom od lovljenja po akvariju onoga koji je podivljao.

Ali rješenje ti je hitna nabavka dobrog filtera i FFM-a.

Za FFM pitaj za prvu ruku da ti posude kolege iz tvog ili okolnih mjesta a ima ih puno na forumu. Inaće ga možeš naručiti na stranici elegancereef.

Pozdrav i javljaj promjene, sretno.

Offline cipli

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 13, 2011, 18:37:13 poslijepodne »
 danas ujutro moglo bi se reči sve ok glede riba ovih pet komada plivaju i jedu normalno a i onaj odvojeni je isto dobro pliva i malo je jeo smrznuto srce naribano još nisam našao taj FFM nadam se da če ribe profunkcionirati svaki dan na bolje

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Siječanj 14, 2011, 09:09:41 prijepodne »
Naruči FFM na stranici www.elegancereef.com. Molim te napravi i ostale stvari koje sam ti rekao jer su one možda i bitnije od FFM-a. Pozdrav i sretno.

Offline cipli

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 15, 2011, 18:19:45 poslijepodne »
 hvala na savjetima i napraviti ču sve kako ste mi rekli za veči aq i filter kanister i FFM sve sam to imao u planu ali malo kasnije mislio sam dok ribe narastu malo pa ih onda prebaciti u veči aqa ali vidim da če to biti puno prije