Srpanj 19, 2025, 16:53:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: slatkovodna artemia  (Posjeta: 4298 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline overload0303993

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
slatkovodna artemia
« u: Siječanj 09, 2011, 00:45:41 prijepodne »
je li tko kad uzgajao tu zivu hranu za ribe?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: slatkovodna artemia
« Odgovori #1 u: Siječanj 09, 2011, 01:00:16 prijepodne »
Ne postoji slatkovodna artemija... osim ako ne mislis na nesto slicno sto mislim da u prijevodu zvuci nesto kao "vodene vile" ili sl.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #2 u: Siječanj 09, 2011, 01:34:55 prijepodne »
Neki akvaristi dafnije znaju nazivati slatkovodnom artemijom, ali to je (po meni) krivo.
Dafnije su voden buhe, a artemija je slanovodni racic i to racica koji obitava u vodama visokog salinitetea - npr. solanama.
Artemija je artemija i ne postoji slatkovodna artemija.

Sto se tice uzgoja zive artemije stvar je krajnje jednostavana - voda (cca 0,5L), sol (zlica jusna) i jajasca artemije (2 zlicice cajne), plus konstantna temperatura od cca 27-28 stupnjeva (najlakse postici obicnom zaruljom izvana ili pak uranjanjem posude za uzgoj artemije u akvarij) i uz to jos je bitna i aeracija, i.... za 20-ak sati  izlegu ti se naupliji artemije.
Te nauplije dajes ribicama za klopu. Neki je procjede kroz mrezicu ili gazu, pa to sto ostane na mrezici daju ribicam; s druge strane, dosta ljudi (kao i ja, uostalom) jednostavno kapalicom direktno iz posude za uzgoj prenesu artemiju (zajedno sa slanom vodom u kojoj su uzgajane) u akvarij s ribicama koje hranis.
Radi boljeg ulova staklenom kapalicom, postoji trik kod kojeg se cijela uzgojna posuda zamraci neprozirnom folijom, a samo se mali prozorcic ostavi prozirnim i kad se kroz taj prozorcic usmjeri svjetlo, sva se artemija u roku od par minuta grupira bas na tom mjestu u snopu svjetla
Tu istu, tako uzgojenu, slanovodnu artemiju, jednako vole (i mogu) jesti i slatkovodne i morske ribe.

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 09, 2011, 13:57:14 poslijepodne »
zove se fairy shrimp i to su slatkovodni rođaci artemie, ne znam kak se zovu na hr pa sam napisal slatkovodna artemia, navodno imaju vrlo slicne nutritivne vrijednosti ko i prava artemia, samo ih je puno lakse uzgojiti do odraslosti i natjerati da se razmnozavaju... a kaj se tice izgleda i zivotnoga ciklusa su u potpunosti isti... a mene zanima dal ih je tko kad uzgajal...
hvala na informacije za slanovodnu artemiju, ali imam ju i zelim nekaj kaj more narasti vece, a uvjek mi odumre zbog joda u soli....

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Siječanj 09, 2011, 14:59:20 poslijepodne »
Da, na to sam pretpostavila da mislis, ali nisam nikad cula da postoji u HR... Mozda netko ima ali se jos nije hvalio :D Nismo pokusali jos nabaviti, mozda bi se moglo ako se potrudimo. I mene vec zanimalo jer je artemia dosta zaj*** za uzgojiti do odrasle dobi. Razni stupnjevi saliniteta koje treba su meni teski za postic. Jednom mi je uspjelo slucajno, a par namjernih puta nije. Eh  :nerv: Mozda bi morskići to znali ali ja sam tuka za te stvari.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 10, 2011, 23:53:48 poslijepodne »
Zar nisu fairy shrimpovi znatno veci od nase artemie saline???
Meni se cini da, iako su srodnici artemie saline, ovi fairy shrimpovi su vise nalik na triopse (velicinom i ponasanjem) tako da bas i nisu najpogodniji za prehranu riblje mladji.

Ispricavam se ako sam krivo spovezal na sta se odnosilo pitanje, ali cisto da udje u zapisnik - daphnia je isto srodna ovim dvjema vrstama.  ;) -
Sve ove 3 vrste su po klasifikaciji Artrophode Crustacea iz razreda Branchiopoda, i sve 3 se po klasifikaciji tu kod podrazreda i reda jednako razilaze.
Mozda grijesim, ali po meni daphnia je u akvaristickom smislu bitno slicniija artemiji salini - zivi paketic proteina, dovoljno mali da ga bebe ribe mogu zvaknuti svojim sitnim gladnim ustima.
S druge strane, ocito je znatno dobavljivija (barem kod nas) i lakse uzgojivljivija (da se tak izrazim) od fairy shrimpova, a s druge strane dovoljno komercijalna da je vjerojatno i cijenom neusporedivo izdasnija.

Nemam bas neka jako velika iskustva s daphnijama, ali prije nekih 10-ak gdoina sam na poslu nekaj kemijal s uzgojem iste. Kolko se sjecam, nista posebno komplicirano - cista voda, dobra aeracija, konstantna temperatura i hranjenje nekom uzgojenom mikroalgom (mogu sutra provjeriti kojom tocno). U takvim uvjetima smo mjesecima imali stabilnu, zdravu i brzorastecu koloniju vodenbuha.
Na zalost, u nekom smo trenu, nesretnim slucajem ustanovili da su jaaaako osjetljive na metale u vodi. Kolega je u istoj prostoriji upalio tresilicu.... i u par dana vecina nasih daphnia je bila R.I.P.
Ono sto je prezivjelo preselili smo kod kolega iz druge ustanove i oni su ih uspjesno uzgajali jos godinama.

Ako se odlucis na uzgoj daphnia, budem potrazil vise detalja o uzgoju (mada imas i tu na forumu temu vezana uz daphniu), a mozda mogu nabaviti i startnu kulturu.

pozdrav

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #6 u: Siječanj 10, 2011, 23:58:54 poslijepodne »
fairy shrimpova sam viđao kod bake u lokvama  :rolleyes: zanimljivi su probat cu ih donjet par komada pa cemo probat s uzgojem..što jedu?

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 11, 2011, 00:16:21 prijepodne »
Ups, sad sam skontal da je i tema o daphniji tvoja. :-[
Vidim da si narucil i daphniui (a i fairy shrimpove)....bum ti javil sutra s kojom algom smo ih hranili (daphnie), a ak je jos imam bum ti nekak poslal, pa si ju bus sam uzgajal i njome ih hranil.

Da sad ne pisem na dva mjesta - kolonija daphnie ti nema sanse prezivit u akvariju s ribicama.
Najbolja ti je varijanta oformiti nekakav mali aq (ili bilo kakvu drugu staklenku) i u njoj drzati samo dafnije.
Piknes unutra aeraciju i svakodnevno im dajes algicu za hranu (vjerojatno neka spirulina, ali nisam 100% siguran)....bitno je samo da ti je posuda/aq dobro poklopljen tak da ti unutra nemre upadat prasina i da pribor (sprice, kapalice isl.) kojim bus baratal oko dafnija bude cist i nemetalan.
Mi smo svoje uzgajali u redestiliranoj vodi, ali mislim da ni s pipovacom nebude nikakvih problema.

Kako bilo - sretno i nadam se da bus svoja iskustva s uzgojem (i jednih i drugih) podjelil s nama tu na forumu.

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 11, 2011, 00:23:55 prijepodne »
daphnia voli alkalnu vodu, fairy shrimpu se pak mora dodavat kisnica jer onda bude imal ljetna jajasca koja se ne moraju susiti ( sati istrazivanja :) )... a ako bi mogel poslati alge bilo bi super, jer nemrem uzgojiti zelenu vodu, a alge koje sam uzgojil nisu dobre jer su priljepljene za staklo..
hvala... i iskustvo i ak bude trebalo i pocetne kulture da nam svima ribice budu sretne... :)
« Zadnja izmjena: Siječanj 11, 2011, 00:29:21 prijepodne od overload0303993 »

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 11, 2011, 01:03:24 prijepodne »
nemas frke za algu....pogledam sutra, pa ak ima ti i posaljem

Al sad kad velis to za ljepljenje alge na staklo, milsim da bus i sa ovom mojom algom imal problema.
Ja sam tu algu, odnosno staklenu posudu (erlenmayer tikvica) s njom, cijelo vrijeme drzal na magnetnoj mjesalici.
Bit je da se alga cijelo vrijeme mijesa, mucka ili treska tak da se ne talozi i ne hvata na staklo.
Tak da mislim da bus i ti moral skemijat nekaj kaj bu ti konstantno mjesalo algu.
Pretpostavljam da magnetnu mjesalicu nemas, ali mozda mozes nabavit kakvu polovnu. To ti je kao mali reso/kuhalo, samo kaj u bazi osim grijaca ima i elektromagnet. U posudi imas magnetni stapic koji, kad je magnet upaljen, konstantno rotira oko svoje poprecne osi i svojim gibanjem stvara vrtlog i mjesanje sadrzaja posude.
Probaj si svakako skemijat nekakvo mjesanje...mozda na nekakav mali ventilator na koji nakalemis duzu osovinu s nekakvom lopaticom na kraju.

Mozes, za prvu ruku, dok ne uzgojis algu (ili nekakvu zelenu vodu)  ;) probat s onom SAK-ovom hranom za bebe kozice  (SAK Caradina baby, mislim). To ti je fini puder prah koji je po sastavu nekakav mix mikroalgi s dodatkom vitamina.
To bi za dafnije trebala bit nekakva instant varijanta juhe iz vrecice  :D

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 11, 2011, 01:50:45 prijepodne »
pumpa za zrak unutra i nemam problema, nadam se...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 11, 2011, 11:17:35 prijepodne »
To sa pumpicom za zrak bi mozda moglo sljakat....trebas samo pazit da ti brbockanje ne bude preburno, jer bu ti to algu bacalo van i lijepilo ju na stijenke iznad nivoa vode.

Inace, alga s kojom smo hranili dapnije je Chlorella pyrenoidosa.
Na zalost, je je nemam na lageru, ali se moze narucit prek interneta ( pakirana je u kapsule od po 100mg).
E sad....zaguglaj si ju pa vidi koliko ti je to s njom isplativo i izvedivo.
Naime, mi smo je uzgajali na hranjivoj podlozi, a to vec bitno komplicira citavu stvar (ak oces posaljem ti popis kaj ti je sve potrebno).

Doduse, mi smo daphnie koristili kao testne organizme u ekotoksikoloskim mjerenjima, pa su samim time i nase potrebe bile specificne (trebala nam je daphnia cista od svih eventualno nepoznatih supstanci).
Buduci tebi treba u prehrambene svrhe tvojih ribica mislim da bu joj dovoljna i tzv. "green water" - vodenbuhe bez vecih problema obitavaju u svakoj bari, tak da mislim da im nisu nuzno potrebni sterilni uvjeti i strogo kontrolirana prehrana. ;)

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 11, 2011, 15:43:12 poslijepodne »
hvala, provjerit cu....

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 12, 2011, 00:39:28 prijepodne »
stavil sam zracnu pumpu u staklenku sa vodom iz jezerca koje je zelenkasto, pod svjetlom je po noci, danju na prozoru i pocelo se lepo zeleniti :)

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 12, 2011, 10:47:20 prijepodne »
to je to - super je znati da stvar sljaka i u praksi!
bas mi je drago da budu sad daphnije/fairy shrimpi imali kaj jesti....a samim time da budu i ribice redovito "omascivale brk" :D

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 12, 2011, 21:22:38 poslijepodne »
e da, samo da nadopunim kaj se tice proizvodnje tih algi... ovo je teorija, jos budem sprobal: svaka fotosinteza ima dva ciklusa: onaj po danu, i onaj po noci. mora odstajati u mraku bar 4-6h a ostalo sto vise na suncu i ak zelite pod lampu ostalo (mislim da dobro dojde po zimi).... ovo je znanje gimnazijalca, ak imamo kojeg biologa tu ili nekog ko vise zna, molim da me ispravi ili nadopuni (sumnjivo mi je jer i po danu treba kisik).ovo se odnosi samo na alge, za zooplankton nemam pojma kaj bi vise pasalo. mislim da je to najbrzi nacin, ali najjeftinije je naravno staklenka ili boca na prozor i pozdravite se s njom 7-14 dana dok se ne zazeleni :)

@nenchiTIS
cini mi se da bi ti to mogel bolje znati... kaj velis na ovu teoriju?..

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 12, 2011, 23:44:17 poslijepodne »
Po struci nisam biolog, ali na poslu koketiram s biologijom tak da neko osnovno znanje imam... no, vise onak za potrebe diskusije i eventualno da sam sebi mogu objasnit neke stvari koje se ticu mog posla (za sve vise od toga u firmi imamo biologe, ekologe isl. s kojima se po potrebi konzultiram).

Teza o fotosintezi ti stoji, onak generalno, ali za alge bas i nije presudna.
Prije svega da te ispravim po pitanju nocnog ciklusa fotosinteze. Naime za fotosintezu (ko sto joj samo ime kaze) potrebna je svjetlost, tak da bez svjetla nema ni fotosinteze - tocnije bi bilo reci da postoje nocni i dnevni ciklus u metabolizmu fotosintetickih organizama.
Nadalje, alge kao jednostanicni organizmi, iako rade fotosintezu, nisu ovisne o njoj u mjeri u kojoj su to biljke i drugi visestanicni organizmi koji rade fotosintezu.
Algama je potrebno bitno manje svjetla - uspjevaju pri malim kolicinama dnevnog svjetla koje cak nemora ni direktno padati na njih.
Onu Chlorellu pyr. sto sam spominjal u nekom od prethodnih postova, sam uzgajal u podrumskoj prostoriji bez ikakve specijalne rasvjete, osim nesto malo indirektnog dnevnog svjetla koje je dopiralo kroz mali suterenski prozor.
Tako da ti svoju slobodno mozes uzgajati tak da ju drzis na prozoru i sta svjetla dobije tijekom dana bude joj sasvim dovoljno. Vise svjetla bude naravno ubrzalo rast alge, ali tu ti je presudnije da joj dodajes nutrijente.

S druge strane, algama nebi trebalo skoditi ni konstantno svjetlo (bez perioda mraka) sto s biljkama bas i nije slucaj.
Naime biljke i alge su u vodenom okruzju u stalnoj kompeticiji, s time da se alge tu bitno bolje snalaze.
Kao sto znamo iz akvaristickih voda, da bi biljke uspjevale potrebno je sustav drzati u ravnotezi po pitanju vise parametara (svjetlo, CO2, makro i mikeroelementi, strujanje vode...), a kad dodje do disbalansa u toj ravnotezi dogodi se i blum algi.
Ista je stvar i u prirodnim ekosustavima, kad se iz nekog razloga narusi prirodna ravnoteza dogadjaju se razno razni prirodni fenomeni (npr. svakih par godina se u Pulskoj luci dogodi blum crvene alge).

...(sumnjivo mi je jer i po danu treba kisik)...

Ne znam jesi li ovdje mislio na alge, ali u nacelu je svejedno - dok obavljaju fotosintezu niti alge niti biljke ne trose kisik, vec dapace kisik nastaje kao produkt fotosinteze.
Sto se pak zooplanktona tice, on ne obavlja fotosintezu vec se hrani fitoplanktonom i potreban mu je kisik. Fitoplankton pak obavlja fotosintezu i njemu su potrebni uvjeti negdje na pola puta izmedju algi i bilja.
No u tu pricu s fitoplanktonom se nebih prevec upustao jer je dosta vrsta fitoplanktona toksicno i samim time neadekvatno za primjenu u akvaristicke svrhe, barem ne na ovom nasem hobistickom nivou.

« Zadnja izmjena: Siječanj 12, 2011, 23:51:37 poslijepodne od nenchiTIS »

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 12, 2011, 23:48:16 poslijepodne »
e puno hvala, puno si pomogel :)

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 12, 2011, 23:56:55 poslijepodne »
no frx, nikakav problem  ;)

Ovo ja onak teoretski, a ti ces ipak imat neposredno, nadam se i uspjesno, iskustvo koje ces podjeliti sa svima nama i time biti od bitno vece koristi za nasu (i ne tak malu) akvaristicku zajednicu :up:

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 19, 2011, 13:05:37 poslijepodne »
evo, malo da nadodam...
zelenu vodu sam uzgojil u velikim kolicinama, dosla je slatkovodna artemia. stavil sam u bocicu jednu ampulu jajasci, stavil izvorsku vodu i jako protresel da se voda oplemeni kisikom.... u prenosni aq od 9l stavil sam 70% destilirane vode, a  ostalo je bila zelena voda i ulijal nutra jajasca iz bocice... 14h kasnije vec su se poceli malci izlegat... cini mi se da nisu nist veci od obicne slanovodne artemie...

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #20 u: Siječanj 19, 2011, 16:20:26 poslijepodne »

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 19, 2011, 16:24:41 poslijepodne »
to sam i narucil, ali ovi nazivi na ebayu prilagođeni su pretrazivanju (jer je artemia puno poznatija)... inace se ta bica ne zovu slatkovodna artemia, ali s obzirom kak su bliski srodnici i jako slicni mozemo ih i tak zvati...

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #22 u: Siječanj 19, 2011, 17:09:17 poslijepodne »
Ja sam uzeo ovdje pred nekih 10-15 dana: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=400153188736&ssPageName=STRK:MEWNX:IT
To je najeftinije,pa ako se pokaze ok cu uzet vise...
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 19, 2011, 17:12:10 poslijepodne »
iznenadil se budes kolicine... ja si sljedeci put narucujem 100,000 komada, sad imam 20,000 i to su 4 male ampulice velicine vece tablete... a probal ih budem i razmnozit...

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 27, 2011, 16:17:57 poslijepodne »
evo, da nadodam, jos dan dva i bude se pocela razmnozavat, a akvarij je pun njih, ali razlicitih stadija, kad se zelena voda procistila svaki put se izleglo oko 1000 mladih.... a kak su ribe lude za tim, male mikre razderu odraslog shrimpa pola njihove duljine i nakon desetak napada ga strpaju u usta... :)