Po struci nisam biolog, ali na poslu koketiram s biologijom tak da neko osnovno znanje imam... no, vise onak za potrebe diskusije i eventualno da sam sebi mogu objasnit neke stvari koje se ticu mog posla (za sve vise od toga u firmi imamo biologe, ekologe isl. s kojima se po potrebi konzultiram).
Teza o fotosintezi ti stoji, onak generalno, ali za alge bas i nije presudna.
Prije svega da te ispravim po pitanju nocnog ciklusa fotosinteze. Naime za fotosintezu (ko sto joj samo ime kaze) potrebna je svjetlost, tak da bez svjetla nema ni fotosinteze - tocnije bi bilo reci da postoje nocni i dnevni ciklus u metabolizmu fotosintetickih organizama.
Nadalje, alge kao jednostanicni organizmi, iako rade fotosintezu, nisu ovisne o njoj u mjeri u kojoj su to biljke i drugi visestanicni organizmi koji rade fotosintezu.
Algama je potrebno bitno manje svjetla - uspjevaju pri malim kolicinama dnevnog svjetla koje cak nemora ni direktno padati na njih.
Onu Chlorellu pyr. sto sam spominjal u nekom od prethodnih postova, sam uzgajal u podrumskoj prostoriji bez ikakve specijalne rasvjete, osim nesto malo indirektnog dnevnog svjetla koje je dopiralo kroz mali suterenski prozor.
Tako da ti svoju slobodno mozes uzgajati tak da ju drzis na prozoru i sta svjetla dobije tijekom dana bude joj sasvim dovoljno. Vise svjetla bude naravno ubrzalo rast alge, ali tu ti je presudnije da joj dodajes nutrijente.
S druge strane, algama nebi trebalo skoditi ni konstantno svjetlo (bez perioda mraka) sto s biljkama bas i nije slucaj.
Naime biljke i alge su u vodenom okruzju u stalnoj kompeticiji, s time da se alge tu bitno bolje snalaze.
Kao sto znamo iz akvaristickih voda, da bi biljke uspjevale potrebno je sustav drzati u ravnotezi po pitanju vise parametara (svjetlo, CO2, makro i mikeroelementi, strujanje vode...), a kad dodje do disbalansa u toj ravnotezi dogodi se i blum algi.
Ista je stvar i u prirodnim ekosustavima, kad se iz nekog razloga narusi prirodna ravnoteza dogadjaju se razno razni prirodni fenomeni (npr. svakih par godina se u Pulskoj luci dogodi blum crvene alge).
...(sumnjivo mi je jer i po danu treba kisik)...
Ne znam jesi li ovdje mislio na alge, ali u nacelu je svejedno - dok obavljaju fotosintezu niti alge niti biljke ne trose kisik, vec dapace kisik nastaje kao produkt fotosinteze.
Sto se pak zooplanktona tice, on ne obavlja fotosintezu vec se hrani fitoplanktonom i potreban mu je kisik. Fitoplankton pak obavlja fotosintezu i njemu su potrebni uvjeti negdje na pola puta izmedju algi i bilja.
No u tu pricu s fitoplanktonom se nebih prevec upustao jer je dosta vrsta fitoplanktona toksicno i samim time neadekvatno za primjenu u akvaristicke svrhe, barem ne na ovom nasem hobistickom nivou.