Srpanj 23, 2025, 20:41:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: zlatice u 120l  (Posjeta: 6980 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Picek23

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
zlatice u 120l
« u: Siječanj 08, 2011, 22:52:52 poslijepodne »
evo,konacno sam uspjela svesti algu kremenjasicu na neke pristojne kolicine (ako se u meduvremenu nije pretvorila iz kremenjasice u neku drugu dosadu) pa da vam predstavim svoj aq...

120l, filter fluval 3 plus i Atman 304, pumpa  i zracni kamen, poklopac je diy, 18w neonka i stedna 20w 6500k, bez hranjive podloge, gnojila sam jednom tjedno proflorom, al sad sam u opasnoj potrazi za EC.
bilje: anubiasi, crypta, microsorumi i nesto jadne valisnerije. plan je malo nadopunit tu valisneriju i stavit lijevo kod filtera valisneriu giganteu.
ribeki: 2 krasa (bebice su jos), crveni i bijeli, zatim  kupljeno pod pajcolanku, ali su mi kolege ukazali na to da je to vjerojatno ryukin, misgurnus, 7 jabucara. i algice, naravno  :devil:

ribeki su nevjerojatno divlji, pa cu morat cekat da se smire, pa slijede i njihove slike...

komentari i posebno ideje za rijesavanje algi su dobro dosli  :zagrljaj:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: zlatice u 120l
« Odgovori #1 u: Siječanj 08, 2011, 23:22:25 poslijepodne »
Svidja mi se akv, pogotovo zlatice sa ovoliko puno bilja. Mozda ti tvoje naucis da od malena ne diraju bilje.   ;)

Lep akv!   :klap:
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline TenFingered

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • EnjoyNature
« Odgovori #2 u: Siječanj 08, 2011, 23:32:37 poslijepodne »
EC nije magija, suviše ti je jaka aeracija  ;)

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 09, 2011, 08:41:41 prijepodne »
ma vjerujem da nije magija, al opet moram s necim gnojit, a i cula sam da je pomagao u borbi s algama...
a posto zlatice vole kisik, ne znam bas da bi ga isla smanjivat da pomognem bilju a naustrb ribekima  :aa:
i citala sam da ta alga kremenjasica ima veze sa silicijem:
"Kad se "curenje" silicija iz spomenutih izvora smanji, mijenja se omjer Si : P u korist fosfora, nastaju uvjeti pogodni za razvoj zelenih alga, a dobroćudne dijatomeje "nestaju"...

* uz visok omjer Si : P dijatomeje imaju prednost ispred svih ostalih alga u akvariju.
    * smola za "usisavanje" fosfata iz vode istovremeno uklanja i silicij.
    * sa staklenih površina najlakše ih skinemo struganjem ili sintetskom vatom."  kazu oni. a ja i dalje nisam nista pametnija....  :nerd:

i pocela sam gasitit nocu zracnu pumu, dakle radi od 9 ujutro do 11 navecer. drugi filter je dosao netom prije bozica, jer fluval vec ima godina iza sebe i nakon 2 tjedna sa ovim mojim svinjicama bi potpuno krepao. pa je sad dobio pojacajne.  :up:
« Zadnja izmjena: Siječanj 09, 2011, 08:46:33 prijepodne od Picek23 »
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 09, 2011, 17:28:23 poslijepodne »
evo, uz puno truda i muke, sa i bez blica, uz puno magije i strpljenja, par kuhanih sismisjih ociju i bar bizonovih dlaka, nastale su neke lose fotkice mojih ribeka, cisto da znate ciji dom sam predstavila:

ja se nadam da ste barem priblizno uspjeli vidjeti moje ljepotice.
i kak vam se ova debela cini, kao pajcolanka ili ryukin?!

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #5 u: Siječanj 09, 2011, 20:30:58 poslijepodne »
akvarij super izgleda, al mi nekako zlatne nepristaju uz njega, mislim da bi bolje pristajale zivorotke neke.. po meni, ali svako ima svoj ukus, al sve u svemu akvarij lijepo izgleda..  :up:

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Siječanj 09, 2011, 20:39:25 poslijepodne »
A zašto ti je temp. tako visoka?
Inače, akvarij mi je lijep samo mislim da nema potrebe za onim puštanjem zraka.

Offline TenFingered

• Novi član
  • *
    • EnjoyNature
« Odgovori #7 u: Siječanj 09, 2011, 20:55:21 poslijepodne »

Ryukin  :up:

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 09, 2011, 21:10:41 poslijepodne »
A zašto ti je temp. tako visoka?
Inače, akvarij mi je lijep samo mislim da nema potrebe za onim puštanjem zraka.

a zlaticama treba puno vise kisika u vodi, pa iz tog razloga.
ne mogu na zalost namjestit da mi filteri mreskaju vodu, samo ju vrte u krug, pa im to nije dovoljno... 
a temp? toplana. i u stanu mi je 26 stupnjeva, tako da ne mogu nikako spustit ispod 24 stupnja.
a nisam jos spremna se oprostiti od svojih ribeka, kad narastu dovoljno, ici ce u jezero, makar mislim da cu opet uzet zlatice, nekako su moja ljubav  :heart: ne mgu zamislit da imam toplovodne (osim neonki, one su mi prekrasne).i bettana, al on nije za ovaj aq, pa tako da ni od njega nista.
hvala na komplimentima!!

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 09, 2011, 21:12:01 poslijepodne »

Ryukin  :up:

hvala, misterija je rijesena...  kak su se zeznuli kad su mi ga naplatili 13 kn  :D

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #10 u: Siječanj 10, 2011, 00:55:54 prijepodne »
Kaj se zraka tiče sam ga pići čim više,prije sam ga i ja gasio ali po danu kad biljke troše co2 a izbacuju kisik,a po noći sam ga palio tak da dodaje kisik kad ga troše biljke.
Sad radi stalno.
A kaj se EC tiče čitao sam da njega ne izbacuješ putem aerizacije.
I akvarij je prva liga.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Siječanj 10, 2011, 07:45:18 prijepodne »
lijepo!
nadam se da će ti biljke izdržati barem godinu dana :-))))
EC - pazi i ne pretjeruj - zlatice znaju dosta loše (s vremenom) reagirati na povećanu količinu ugljika u vodi koja neminovno nastaje uz dodavanje EC -a!
aeraciju možeš maaaalo smanjiti, dosta ti je jaka, a ribice su još bebe, ali kako budu odrastale, morat ćeš pojačavati!
samo, ako je točna temepratura na tom termometru (meni su se pokazali jako nepouzdani), od 27 - svakako smanjuj i to pod hitno!
ryukin voli toplije, ali i njemu je maksimum maksimuma na duge staze 24 stupnja, o karasima da ne govorim!

sretno!

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 10, 2011, 13:02:39 poslijepodne »
hvala, samo ne znam kako da ju smanjujem, ok je kad je prozor otvoren, onda je jedno 23, al ovako...a imam 2 male djece, ne mogu ih bas pothladivati....ideje kak da im smanjim temp?  -?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Siječanj 10, 2011, 13:11:26 poslijepodne »
hmm..... očito ti je temperatura prostorije prilično visoka - što razumijem kad su djeca u pitanju, ali....
ili je akvarij blizu izvora topline?

ima dosta priča oko toga da se u poklopac akvarija ugrađuju ventilatori za kompjutore (pogledaj u "uradi sam" podforumu), ali bojim se da i to neće mnogo pomoći ako je akvarij blizu izvora topline ili je prostorija toliko topla  :nerd:

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #14 u: Siječanj 10, 2011, 13:23:12 poslijepodne »
Kad smo kod djece... I ja ih imam, tak da je isto poprilično toplo. Imam mali akvarij od svega 5l bez grijača, tem. je konstantna 24°C. Tako da mi je baš to malo čudno da ti je tako visoka.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 10, 2011, 15:46:21 poslijepodne »
Ja baš ne vjerujem tom termometru imaš one staklene kaj idu baš u vodu nisu skupi a puno točniji neg ovaj kaj imaš.
Meni je temp. bila 27 po ljeti kad je u prostoru bilo 30 pa na više.
I nisam skužil jel imaš poklopac na akvariju jer ak imaš mogu ga zarulje zagrijavat pa mozes probati ga otklopit.
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline TenFingered

• Novi član
  • *
    • EnjoyNature
« Odgovori #16 u: Siječanj 10, 2011, 15:49:54 poslijepodne »
Imam mali akvarij od svega 5l bez grijača, tem. je konstantna 24°C. Tako da mi je baš to malo čudno da ti je tako visoka.

Bravo! Pa i nije u njenom akvarijumu visoka temperatura, već je termometar koji koristi apsolutna glupost. Naime, on pokazuje temperaturu između sobne i t vode. Stavi normalan termometar i odahni  ;)

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 10, 2011, 22:04:37 poslijepodne »
mene ne brine ta temp jer sam citala da karasi mogu podnijet i do 25, samo im se smanjuje zivotni vijek.
imam poklopac, al razlika je u pola stupnja kad je svijetlo upaljeno. imala sam i onaj termometar kaj ide unutra (za 6kn) al je isto pokazivao 25. a bit ce bolje u proljece...  :D kad cemo imat vise prozore otvorene.. ;)
p.s. ja si mislim cijelo vrijeme kak ste uopce kuzili kolika mi je temp kad nisam napisala, a nigdje se ne vidi termometar... i onda skuzim ovaj na staklu  :D
imam i digitalni, inace.  :D

i aq je na suprotnoj str od radijatora,samo se grijemo na toplanu, sad mi je u boravku 28  :roll:
« Zadnja izmjena: Siječanj 10, 2011, 22:09:16 poslijepodne od Picek23 »

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 10, 2011, 23:31:25 poslijepodne »
28? Pa ja bi krepal od vrucine,a tak je i kod mene u akv. 23-24 pajčolanke su vjerojatno sretne za karasa sumljam.

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 11, 2011, 11:22:38 prijepodne »
prozor otvoren. 26 u sobi. ipak se lakse dise...  :D :D ma budu meni ribeki moji do proljeca narasli pa ih selim u jezerce, a unutra stavljam fancy zlatice... njih tak stane vise  :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Siječanj 11, 2011, 12:06:47 poslijepodne »
hah, fancy ili ne - ribice dobro podnose određeni raspon temperatura!
kod hladnovodnih, dakle, zlatica, to je 18 - 22, a kod fancy eventualno, ali samo dio godine, 24 stupnja...
zato se i zovu hladnovodne :D

dakle, ako doista nemreš imati nižu temperaturu, a ove mališane kaniš seliti u jezerce - razmisli možda o slaganju toplovodnog akvarija - i oni mogu imati krasne ribice!
( bar nećeš trebati grijač!  ;))

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 11, 2011, 18:24:18 poslijepodne »
znam, da, dvoumim se opasno izmedu toplovodnih i hladnovodnih... ali do proljeca ove bebe ostaju kod mene definitivno.  a onda mozda neke zivorotke, ili neonkice... ah, budem vidjela, ne znam  uopce sto stavit od toplovodnih u 120l. te toplovodne su mi velika misterija...  :-[
a moje zlatice spadaju u tropske zlatice  :D :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Siječanj 11, 2011, 19:37:28 poslijepodne »
no...to još nisam čula  :P

ali eto, vidim da ih voliš i brineš se za njih - zato ti i želim da ti duuuugo i zdravo žive, a sama znaš da kod povećanih temperatura stradavaju, pogotovo srčeka... -?

uostalom, možda je doista problem u termometru?

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #23 u: Siječanj 12, 2011, 01:03:28 prijepodne »
Da, malo je cudno da su na tolikoj temperaturi, a i samo se kaze hladnovodne ribe..   -?  ali nemora sve biti kako ljudi kazu, ako su hladnovodne, ribe su, mogu izdrzati kao sve ostale.
Ovako, da i ja nesto kazem, moj susjed ima akvarij od 120l Juwel, u njemu ima grijač od 150 w, unudra ima 5,6 zlatnih karasa i to velicine od 15-20 cm.. ima ih dost dugo kojih 5-6 godina,, njemu je cijelo vrijeme i prek ljeta i prek zime ukljucen grijac i to voda je uvijek oko 28 stupnjeva, po ljeti cak i vise, uvijek mu kazem da mu grijac nije toliko potreban, ali on to neželi čut  :D
Cudno jest, ali one zive i zdrave plivaju po akvariju..
i što reci na takvo što, sve ovisi o ribi kako se ona prilagodi i kako joj što odgovara..  :)
Mozda su se ipak predomislile i postale toplovodne  :D   :P
pozz

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 12, 2011, 09:00:52 prijepodne »
da, pa to sam ja rekla za svoje, tropske hladnovodne  :D
meni se cini da im je ok,ja se nadam da se ne varam. pokusavam im od pocetka pruziti sto bolje uvjete, pa smo sa osmerokuta presli na 30l,i sad na kraju na 120l, zao bi mi bilo da ih sad temp zeza  X-(