Kolovoz 02, 2025, 17:57:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesne udovice :(  (Posjeta: 1540 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline flo-master

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Bolesne udovice :(
« u: Siječanj 08, 2011, 20:45:17 poslijepodne »
Pozdrav svima! :)

Osim sto mi je bolesna zlatna ribica u jednom akvariju, i u drugom imam problema. Naime, preko vikenda me nije bilo i dala sam ribicama vikend klopu koja se otapa.
Par dana nakon tog vikenda, rikle su mu ukupno 3 ribice: barbus, neonka i coridoras, a na udovicama su se pojavile cudne tvorbe.

Jedna udovica je imala nekakvu ''karfiolastu'' izraslinu na glavici (mislim da se radilo o gljivicama, al nisam ziher) koja je sama od sebe prošla za kojih 7 dana. Na istoj toj udovici se sada se na području usta nastanilo nekakvo novo čudovište koje je prvo bilo bijela točkica, a sada je rozo i povećava se.
Na drugoj udovici su se pak pojavile neke crne flekice.  :punch:
Poslikala sam te pojave fotićem i šaljem vam ih u privitku.
Inace, udovice su bez obzira na to zivahne i vesele, imaju apetit i ponašaju se kao i prije.

Molim vas, ako tko zna o čemu se radi, ako ima kakav savjet o liječenju ili ima slično iskustvo neka se javi. Svaka informacija mi je korisna.

Unaprijed zahvaljujem!

Lijep pozdrav :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža: 60x30x40, 65L
-   temperatura: 27-28 C
-   parametri vode (ako se znaju):
-   vrijeme od pokretanja akvarija: listopad 2010. (cca 3 mjeseca)
-   kad su useljene prve ribice: 2,5 mjeseca
-   period i količina mijenjanja vode: svakih 10 dana, 1/3 volumena

FILTER:
-   tip i marka filtera: filter kupljen s Wave60 akvarijem
-   način i periodi čišćenja: jedan put je čišćen od pokretanja akvarija
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen): aktivni ugljen

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje  :up:
-   grijač  :up:
-   pumpa za zrak  :up:
-   CO2 sustav – kakav  :up:

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: corydoras albino x2, ancistrus x2, neonke x2, barbus tetrazon x1, glowlight tetre x6, crna udovica x3, kozica x1
-   starost ribica: 3 mjeseca
-   ima li potencijalnih „terorista“: barbus bi trebao biti agresivan, ali naš nije
-   hranjenje: 2 puta dnevno u malim količinama, 1. Tropica Basic, Dajana, hrana u listićima; 2. TetraWafer Mix, tablete

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): ništa novo, jedino vikend hrana koja je bila u akvariju 3 dana
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): ne

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima... opisano u tekstu iznad
-   kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 2 tjedna
-   pokušaj liječenja, čime: TetraMedica, General Tonic - sredstvo kod bakterijskih infekcija toplovodnih ribica
-   koliko je ribica bolesno, uginuća: 2 su bolesne, a u zadnjih 2 tjedna uginule su 3 ribice (barbus, corydoras i neonka)
-   stanje ostalih stanovnika: tetre se skrivaju u biljke..
« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2011, 23:00:55 poslijepodne od flo-master »

Offline flo-master

• Novi član
  • *
Odg: Bolesne udovice :(
« Odgovori #1 u: Siječanj 09, 2011, 22:59:59 poslijepodne »
Došlo je do stanovitih promjena s ranicom koju sam slikala jučer. Naime, danas je već ranica pocrvenila, nije više blago roza.
Čitala sam malo postove među Slatkovodnim bolestima i mislim da moja udovica boluje od iste bolesti kao i Aquariumova ribica.
Dakle, petodnevna terapija Bactopurom u kombinaciji s nejodiranom solju u stakenoj tegli (improviziranoj karanteni)?

U privitku šaljem najnoviju fotku mog bolesnika :)

Pozz

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Siječanj 10, 2011, 10:50:21 prijepodne »
Flo-master, u ovome akvariju su slijedeči problemi:

U ovome akvariju isto imaš problema sa lošom kvalitetom akvarijske vode koja je loša zbog previše hranjenja riba i zbog toga jer ti je začepljen filter nečistočama pa je tako smanjen protok vode i smanjena moč neutralizacije štetnih tvari od strane "dobrih" bakterija. Loša kvaliteta vode je uzrok uginuču i oboljenju tvojih riba. Predložio bih ti isto kao i u drugom akvariju da odmah kreneš sa popravljanjem kvalitete akvarijske vode:

1. promjena 40% vode+usisavanje podloge+pranje filter materijala i filtera u akvarijskoj vodi+dupla doza Easy Life FFM-a
2. dan dupla doza vitamina
3. dan dupla doza FFM-a
4. dan dupla doza vitamina
5. dan propisana doza FFM-a
7. dan promjena 35% vode + propisana doza FFM-a
8. dan propisana doza vitamina

Uz navedeno trebaš napraviti slijedeće:

1. Temperaturu moraš smanjiti tijekom nekoliko dana na 25 ili 26C
2. Iz filtera izbaciti aktivni ugljen i zamjeniti ga sa akvarijskom spužvom sa što sitnijim porama
3. Filter materijsl prati jednom mjesečno u akvarijskoj vodi
4. Ribe hraniti jednom dnevno po malo a toliko da za par minuta pojedu svu hranu a jedan dan u tjednu moraju biti bez hrane

Ovo što je na ustima ribe jeste tumor a najvjerojatnije herpes virus kojega si prenijela od zlatnih riba a kojega češ riješiti sa popravljanjem kvalitete vode i redovnim dodavanjem vitamina

Offline flo-master

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 10, 2011, 11:47:13 prijepodne »
Puno Vam hvala na pomoći!
Odmah danas startam s tretiranjem vode i liječenjem ribica.

Lijep pozdrav :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Siječanj 10, 2011, 12:26:44 poslijepodne »
Zaboravio sam, crne flekice su pojačana pigmentacija a najčešće je genetske prirode.

Čuj ja ne bih odmah išao na liječenje prvo probaj popraviti kvalitetu vode pa ako se stanje ne popravlja budemo se dogovorili sa čime liječiti, pozdrav.

Offline flo-master

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 11, 2011, 21:28:17 poslijepodne »
Bok! :)

U ovom akvariju je situacija znatno bolja nakon tretmana s Easy Life FFM i vitaminima u dozama koje mi je preporučio 985plavi.
HVALA još jednom! :)

Bolesnoj udovici se već danas (2. dan tretiranja) crvena izraslina počela povlačiti, a što se tiće ostalih stanovnika akvarija, živnuli su i stalno se ganjaju :)

Lijep pozdrav! :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Siječanj 12, 2011, 09:05:44 prijepodne »
Drago mi je da je bolje.

Izvještavaj nas i dalje te nakon tretmana molim te obavezno stavi što oštrije fotografije. Sretno.

Offline flo-master

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2011, 19:23:29 poslijepodne »
Bok! :)

Situacija se mijenja iz dana u dan. Naime, jučer se crvena kvrga skroz smanjila i danas je uopće nema. To bi bila odlična vijest da se danas nije opet pojavila neka bijela
izraslina... :(

Šaljem slike u prilogu.

Inače, ribica je živahna, papa, sve 5... : :star:

Trebam nešto dodatno poduzeti ili nastavljam s tretmanom vode Easy Life FFM + vitamini?

Hvala unaprijed! :)

Lijep pozdrav!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Siječanj 13, 2011, 09:21:28 prijepodne »
Ništa zabrinjavajuče jer se iz toga furunkula sada istiskuje gnojni čepić.

Meni je jako drago da je taj furunkul sazrio i da si samo pojačavanjem imuniteta (FFM+vitamini+čista voda), ribi pomogla da se bez upotrebe lijekova sama izliječi sa svojim imunitetom.

Samo nastavi sa ovom terapijom jer će morati i zarasti koža kada izađe ovaj gnojni čepić.

Javljaj nam promjene i sretno.