Srpanj 18, 2025, 23:53:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: sunrise-daylight-sunset-moonlight kontroler  (Posjeta: 12335 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline biftek

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: sunrise-daylight-sunset-moonlight kontroler
« Odgovori #50 u: Veljača 25, 2011, 01:02:10 prijepodne »

Offline biftek

• Novi član
  • *
« Odgovori #51 u: Veljača 26, 2011, 04:06:01 prijepodne »
ti pisav enas i pp a imas e-mail na profil :)

Offline vratko28

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • proba osobnog texta

Offline vratko28

• Punopravni član
  • **
  • proba osobnog texta
« Odgovori #53 u: Veljača 27, 2011, 09:57:16 prijepodne »
Lijepi pozdrav!
Imam molbicu, posto sam lud za akvaristikom i volim stalno nesta praviti ( sve oko akvarija je rucni rad postolje rasvjeta i ostalo ) imam ideju za led rasvjetu. Moja molba je da ako bi mogli pogledati led rasvjetu i hladnjake za te zarulje zanima me vase misljenje za ledicu od 10 w, nisu mi jasne velicine hladnjka i koliko bi ih bilo dosta za 200 litara ja sam mislio 5-6. Nadam se da nism bio pre slobodan u zamolbici, stranica je www.artas.hr, puno hvala unaprijed!

200l je volumen, za odabrat broj i snagu LED za rasvjetu bitna je duzina i visina akvarija, recimo moj novi koji radim ima 260l al je dug 2,2m i ovaj kontroler bu tiral oko 60 bijelih 0.5w, 120 narandastih i 60 plavih samo za simulaciju jer bilje bas ne voli led, za bilje sam pripremil 2x38 w "crvenu" fluo i 2x38w bijelu fluo...

P.S. u kini su ti 3W led cca 4-6$ bez hladila, za hladilo uzmes aluminijski flach duzine akvarija, debljine cca 5mm i na mjestima de nisu LED izbusis rupe da povecas povrsinu hladenja i cirkulaciju zraka kroz alu...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #54 u: Veljača 27, 2011, 11:28:06 prijepodne »
tražim i tražim dokaze o uspješnosti LED rasvjete u biljnim akvarijima. Svi tvrde da LED odgovara bilju, otkud je tebi podatak da bilje baš i ne voli LED?

Offline biftek

• Novi član
  • *

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #56 u: Veljača 27, 2011, 23:08:22 poslijepodne »
tražim i tražim dokaze o uspješnosti LED rasvjete u biljnim akvarijima. Svi tvrde da LED odgovara bilju, otkud je tebi podatak da bilje baš i ne voli LED?

led bijele boje ne postoji kao sama komponenta vec se radi na dva nacina: kombinacijom tri glavne boje -crvena, zelena i plava ili na nacin da se iz uv ili plave dobije siroki spektar kao i kod fluoerescentne lampe. stvar je u spektralnoj analizi svjetlosti koju daje dioda. ako je ona pogodna za bilje ( npr. uv dioda sa fosfornim slojem emitirat ce 'siljak' plave svjetlosti ali ne i crvene-barem ne u toj jacini-slika!) pitanje je koje je snage ta dioda i koliko je dioda zapravo potrebno da bi svjetlost dosla do najnize posadjenih biljaka. ali moram napomenut da vecina dioda koje se prodaju po trgovinama i e-bayu su trecerazredne do drugorazredne ako imate srece i one nece zadovoljit potrebe osvjetljenja akvarija. druga je stvar dioda od par wata koja je ispitana u labosu i koja zahtjeva hladjenje ali i takva kosta.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Veljača 27, 2011, 23:48:40 poslijepodne »
C.E.Z te stvari su mi vrlo dobro poznate i to nije odgovor. Ne čudi me da neke ledice jednostavno nemaju odgovarajući plavi i crveni spektar, nisam mislio na jeftine nego na skupe Cree diode koje se ugrađuju u vrhunske lampe, koje se zbog cijene rijetko tko može priuštiti. Naravno da se zahtijeva dobar hladnjak što je i najveći problem u mojim planovima. Napravio sam 3 lampe za bicikl i znam dobro koliko se 10W LED-a grije.

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #58 u: Veljača 28, 2011, 00:32:13 prijepodne »
To nije bilo planirano kao odgovor vec sam se samo nadovezao, a takve su malo preskupe te smatram da iz tog razloga ni nema bas nekih pouzdanih podataka.

Offline vratko28

• Punopravni član
  • **
  • proba osobnog texta
« Odgovori #59 u: Ožujak 02, 2011, 07:38:10 prijepodne »
Evo dokaz.... Imam 3w cree led koju sam s kontrolerom ugradio na hladnjak i stavio iznad 4l akvarija da svjetli samo na 1 biljku, biljka ne da nije uspjevala nego je propala.... Odma pokraj ista biljka obasjana 11w pls specijalnom lampom koja samo cjev kosta 90kn i veca udaljenost od lampe do biljke uspjeva ko luda... Akvariji su bili spojeni tako da je voda bila ista! Evo to je moje iskustvo i sa cree!

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Ožujak 02, 2011, 08:38:39 prijepodne »
cree - koji led i koji bin?

Offline biftek

• Novi član
  • *