ooo ima i made in japan.. ali ne za 100€...kao i made in usa.. NZ... svasta besto.. iako ima i Composite developments koji je novozelandjanin.. ali se rade blankovi u kini...pa su po 250€
Daklem. Stigao mi Major Craft. prilicno je skup... a s obzirom da je nemam tendenciju razbijanaj skupih stapova.. svaki je dosad dobio zastitnu tubu.
Kod tuba je problem sljedeci.. vecina vecih stapova treba tubu promjera 60mm sto je relativno tesko nabavljivo u samogradnji. 75mm je pak dosta debelo. Posto major ima prilicno veliku donju vodilicu.. opet bi trebao kratku cijev 75mm i to bi zgledalo sve bezveze plus da bi ga na silu morao gurati unutra zbog tvrde futrole u kojoj se nalazi... rekoh.. ajde da mu napravimo klasicarski kofer..
Materijal je sperploca debljine 10mm
nakon izmjere potrebnih dimenzija.. iste se prenose na sperplocu:

Na internetu sam nasao relativno velik natpis na stapu, te ga dodatno uvecao ( nazalost nisam kuzio do precrtavanja da mi je printer nekako cudno povukao papir ili sto vec.. pa mi je slika malo "slomljena")
isprintano na papir.. pomocu indiga sam precrtao na buduci poklopac...

e sad.. proces piljenja i graviranja dremmelom sam fotkao.. ali nesretnim slucajem ostao bez danasnjih fotki...
uglavnom... ispiljeno na mjeru ( koristena ubodna... toplo preporucam cirkular sa sitnim zubima.. ubidna se NIKAKO nemoze voditi savrseno ravno), te elektricnom blanjom korigirano lose piljenej zbog ubodne pile.
Malim glodalom ( kuglica) sam izgravirao buduci natpis i sve dobrano ismirglao, polijepio drvofixom i cavlicima ( sarafi nisu dovoljno retro) i krenuo dalje...
Fino posmirglan poklopac sam pirografijom ( elektricnim lemilom) dodatno ukrasio.. i to je za danas bilo sve.

sutra mi dolazi bajc u prahu boje tikovine ili arisa.. ili sto vec uspijem nabaviti.. te shelak (to je prirodni lak za restauraciju starog namjestaja i sl...daje jako visok sjaj)...
Nakon bajcanja i susenja.. sslijedi montaza (zlatnih) panti i zasuna koje moram nabaviti jer u 3 centra nisam nasao dovoljno male. Takodjer.. treba namontirat i rucku za nosenje.. no otom potom...
dakle krenuo bajc...
Koleginic ame malo zeznula.. s obzirom da ovo bash i nije neka crvenkasta nijansa.. ali posliej *ebanja nema kajanja.. jel...
dakle...:

(koliko god pazio da nest ne zahebem.. nakraju zahebao i staviuo pante sa krive strane... sad se otvara obratno od neke logike.. iako nije nuzno ni losa stvar..)
takodjer sam skuzio da mi je pirografija otisla u kkk nakon bajcanja....

ponovljena gravura.....Kolega me nagovara da ispunim slova nekom crvenom bojom ili necim.. al ja nekako nebi.. izgubit ce mi se stih...ova paljevina ( koaj se sad ne vidi najbolje zbog fotke mobitelom) mi bas super izgleda...
odustao sam od kalsicnog zasuna.. inasao sam neke "skrivene" zasunekoji idu iznutra kutije i rade na 2 kuglice izmedju kojih dolazi strana od poklopca i te kuglice ga pomocuopruge drze.. super stvarca....
sad jos samo fali rucka. uzeo sam neku satiniranu za elemente namjestaja.. ali mi apsolutno ne odgovara dizajnu... trebam starikofer.. a ko za vraga nigdje nema...
Ali zato imam na poslu 40 godina stari 2 polni visokonaponski indikator koji je u ovakvoj kutiji ima original rucku.. skinut cu je dok sef nevidi inamontirati ovu koju samjha kupio... ko da je bitno...
gotovo:
mozda jos spuzvica na gornji rub.. al otom potom...
rucka je isto doma radjena...

thank you for watching