Kolovoz 04, 2025, 13:50:43 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Obrađivanje kokosa za akvarij- u 7 koraka - SA SLIKAMA  (Posjeta: 13517 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
Obrađivanje kokosa za akvarij- u 7 koraka - SA SLIKAMA
« u: Prosinac 29, 2010, 12:34:47 poslijepodne »
Za sve nove koji su pitali KAKO.  :D

1. obrijati kokos od SVIH dlačica oštrim nožem i svih mekih dijelova na vanjskom oklopu
2. mrežicom za suđe ga dobro oribati sa deterdžentom/ soli / vodom
3. naći na kokosu 3 oka- jedno je lažno(tvrdo koje se ne da 'zbušiti- ispupčenije je) a 2 su prava- vrhom noža ga ubodi u pravo oko, raširi nožem rupicu i izlij kokosovu vodu u čašu i popij s guštom, fino je

evo slika oka
4. odluči želiš li umjetan ili prirodan izgled- za umjetan trebaš prepiliti kokos pa su polovine ravno rezane, a za prirodan uzmi krpu kojom ćeš uloviti kokos i kresni ga čekićem po šavu blizu oka najjače što možeš.

5. meso kokosa možeš vaditi tako da ćeš uz rub slomljene/spiljene polovine kokosa rezati trokutiće- nožem dubokim rezovima DO KRAJA. I tako trokut po trokut dok kokos nije čist.

evo kak' bi to trebalo izgledati:
6. iskuhavaj ljuske 2 sata da se dezinficiraju i ispere čim više pigmenta da voda u akvariju ne bi postala prebrzo smeđa od njih
7. dok kuhaš, papaš kokos :)

Dobar tek želim uz lijepi pogled na akvarij :)

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Odg: Obrađivanje kokosa za akvarij- u 7 koraka - SA SLIKAMA
« Odgovori #1 u: Prosinac 29, 2010, 16:07:02 poslijepodne »
 Ali meni je kokosovo mlijeko odvratno...  :dead:
Sam kokos je vec ok...

Jednom sam deknuo kokos čekičem i razletio mi se u jedno 5 komada... Mozda nisam pogodio po savu...  :D
Iskuhavat ljuske 2h?? Za to cu potrosit 5L plina... Jel ih mogu sam ubacit u kantu i namakat 2 dana??

Odlican tutorial...  :up:

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Prosinac 29, 2010, 16:11:08 poslijepodne »
Mali Zeleni, ovo svom snagom da lupiš vrijedi samo za cure  :D

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Prosinac 29, 2010, 16:13:18 poslijepodne »
 :D :D :D :D :D

hm pa ne znam baš...to čudo je tvrdo....

Super tema!

Mislim da se mora iskuhavat jer se voda zacrni pri iskuhavanju,i to ak ju promijeniš par puta-sve zacrni,treba to izaći....Dok ne prestane bojati vodu.
ni da ni ne

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 29, 2010, 16:16:55 poslijepodne »
Eh, da - treba kresnut' svom snagom. Dragog je rafal skoro piknul' u oko kad se čudom čudio što toliko s batom za meso nabijam po kuhinji. Veselio se šniclu, kad ono - kooookos i opet kooookos.  :D :D Kokos, zreli, ima vodu a ne mlijeko. Za kokosovo mlijeko treba izmiksati meso s vodom iz kokosa, dodati malo šećera i na 5 min prokuhati sa štapićem od vanilije. Mljac.  :D

Možeš i namakati u vrućoj vodi - samo na namakanje ćeš potrošiti 2 tjedna čekanja i puuuno vode. Više isplati kuhati. Ovi moji kokosi i nakon 3 mj. u akvariju, uz prethodno iskuhavanje još uvijek farbaju vodu.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
« Odgovori #5 u: Prosinac 29, 2010, 16:27:06 poslijepodne »
Mali Zeleni, ovo svom snagom da lupiš vrijedi samo za cure  :D
Bice da sam ga malo pre jako roknuo...  :D

Kokos, zreli, ima vodu a ne mlijeko. Za kokosovo mlijeko treba izmiksati meso s vodom iz kokosa, dodati malo šećera i na 5 min prokuhati sa štapićem od vanilije. Mljac.  :D

Možeš i namakati u vrućoj vodi - samo na namakanje ćeš potrošiti 2 tjedna čekanja i puuuno vode. Više isplati kuhati. Ovi moji kokosi i nakon 3 mj. u akvariju, uz prethodno iskuhavanje još uvijek farbaju vodu.
Da na tu vodicu u kokosu sam mislio....  :dead:

Idem do Konzuma po kokos... Bas sam se nabrijo na neku agresivu sad...  :D :D

Offline Dino09

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #6 u: Prosinac 29, 2010, 16:47:22 poslijepodne »
Svaki kokos do sada koji sam kupio u konzumu bio je trul neki :dead:,,al to je jos bolje sto se tice ciscenja,,za 10 min sam gotov bio :up:...

Iskuhavat ljuske 2h?? Za to cu potrosit 5L plina... Jel ih mogu sam ubacit u kantu i namakat 2 dana??

Ja sam svojeg kuhao mozda pola sata i nije mi ni malo pustio boje po akvariju..tak da mislim da je bolje prokuhat ga nego se zezat s tim namakanjem ;)...

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Prosinac 29, 2010, 18:26:58 poslijepodne »
I moj kokos je imao dlaćice a sad nakon pola god ancistrusi su ga ispolirali , osto je čelav kao jaje
« Zadnja izmjena: Prosinac 29, 2010, 21:22:56 poslijepodne od Brljator »

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #8 u: Prosinac 29, 2010, 22:21:37 poslijepodne »
Pohvale na poučnom tutorijalu kolegici Iris :klap:
Ja kupio neki dan dva komada (komad = 5kn u kauflandu) i jednog uredio a drugi još čeka  :). Uređeni je bio kvaran  :dead: i lako sam ga izvadio nakon pilanja popola. 
Za čišćenje mi se dobrim pokazala stara žlica , imala je dosta oštar rub , pa sam iznutra  sve fino poravnao  :up:.
Kuhao sam ga jedno desetak sati u tri vode  ;), sve dok nije prestao puštati boju .
To sam ga u lonac ubacio i na peć na drva stavio , tako da se ne troši plin a peć se ionako loži po ovoj zimi  :up:.
Sad se spremam na isti način iskuhavati kakve panjeve i loze kad se nabavi ovih dana  :).

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 29, 2010, 22:46:23 poslijepodne »
Joj, da bar imam peć na drva... Bila sam 3 dana u Virovitici u jednoj kući i loži se na drva - ali na vrbu i bukvu.  :down: Svakih 3 sata treba ubaciti novu kladu. :/ Tijekom jedne zime pol šume tak' izgori. :)

Eh, da zaboravila sam reć' da bi bilo dobro kokose malo pošmirglati. Kad su macracanthe i sijamci došli u akvač, bilo me strah da se netko ne poreže. Probala sam i s mikrovalnom na pol sata- al' taj kokos je pukao na pol' pa tu metodu nikako ne preporučam. Mikrovalna je dobra samo za pofurit salatu, krastavce, grašak i češnjak za ribe (češnjak baciti, ostalo dati ribama).

To je tak': gradsko dijete bi na selo cijepat drva, pecat', lovilo guske po dvorištu.  :up: Ak' bi tko donirao seosku kućicu, molim PP. Odmah mijenjam adresu i selim u povrtnjak.
Prepilit ću koliko god kokosa treba.  :D

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #10 u: Prosinac 30, 2010, 11:27:23 prijepodne »
Iris zahvaljujem na objašnjenu od A-Ž kako da sredimo kokos  :up: :up:

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 30, 2010, 11:35:01 prijepodne »
Iris zahvaljujem na objašnjenu od A-Ž kako da sredimo kokos  :up: :up:

Nema na čem'.  :D :D :D :D

Offline iglica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin, Zagreb, Rijeka
  • Shrimp Master
« Odgovori #12 u: Prosinac 30, 2010, 15:39:53 poslijepodne »
Bravo mala velika  :zagrljaj:

Offline DeX_13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #13 u: Veljača 26, 2011, 11:08:07 prijepodne »
Za sve nove koji su pitali KAKO.  :D

1. obrijati kokos od SVIH dlačica oštrim nožem i svih mekih dijelova na vanjskom oklopu
2. mrežicom za suđe ga dobro oribati sa deterdžentom/ soli / vodom
3. naći na kokosu 3 oka- jedno je lažno(tvrdo koje se ne da 'zbušiti- ispupčenije je) a 2 su prava- vrhom noža ga ubodi u pravo oko, raširi nožem rupicu i izlij kokosovu vodu u čašu i popij s guštom, fino je

evo slika oka
4. odluči želiš li umjetan ili prirodan izgled- za umjetan trebaš prepiliti kokos pa su polovine ravno rezane, a za prirodan uzmi krpu kojom ćeš uloviti kokos i kresni ga čekićem po šavu blizu oka najjače što možeš.

5. meso kokosa možeš vaditi tako da ćeš uz rub slomljene/spiljene polovine kokosa rezati trokutiće- nožem dubokim rezovima DO KRAJA. I tako trokut po trokut dok kokos nije čist.

evo kak' bi to trebalo izgledati:
6. iskuhavaj ljuske 2 sata da se dezinficiraju i ispere čim više pigmenta da voda u akvariju ne bi postala prebrzo smeđa od njih
7. dok kuhaš, papaš kokos :)

Dobar tek želim uz lijepi pogled na akvarij :)

evo i ja sam, po ovoj uputi krenuo o pripremu kokosa, pa sam napravio male preinake ;)

dakle prvo ribanje, za koje sam koristio brusni papir. trajanje 2 min, sve glatko :)
onda pilanje na pola, rucna pila, izabrao neki svoj sablon i napravio dvi polovice. jednu manju i jednu vecu. ideja, mala skroviste za kozice, veca pecina za anciie.  :up:

posto mi je plan, kokose presvuc u mahovinu, ricciu, fissidens, ovisi cega bude priruci, t rebalo je smisliti ideju za fixiranje mrezice preko tih trava, jer, jelte imaju tendenciju otplivati. jedna je opcija bila cijeli kokos zatvoriti mrezicom, ali bi ipak dno stavio otvoreno, iz neznam kojih razloga.
onda je stupio na scenu teski alat, stvrdlo 3mm i busio rupice svakih 2-3cm cijelim rubom , odn rezom. usput, probio par rupica na vrhu, da se ne skuplja zrak u kokosu, neka ima kakva-takva cirkulacija.

clijedili su otvori u pecine, opet busilica, glodalo 15mm i 20mm, ovim 15 sam busio manji kokos, dvije rupe, jedna gdje je bilo oko, druga sa suprotne strane, a na vecem dvije rupe jedna preko druge, da se malo prosiri ulaz za ancie.

sada slijedi kuhanje i presvlacenej u mahovinu velikoga, a mali ce cekat kozice ;) i nadam se fissidens fontanus ;)

zivjeli!

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 26, 2011, 16:21:54 poslijepodne »
ODLICNO!!!

Anubias u kokosu inace najbolje raste ako dopustis da mu se zmazanoca nakuplja oko rizoma.  :up:

Mogu li se predbiljeziti za fissidens? Trep trep.  :-[

Offline DeX_13

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 27, 2011, 09:52:39 prijepodne »
ODLICNO!!!

Anubias u kokosu inace najbolje raste ako dopustis da mu se zmazanoca nakuplja oko rizoma.  :up:

Mogu li se predbiljeziti za fissidens? Trep trep.  :-[

jos nisam dosao niti do faze da kliknem na buy now na ebayu :)

cim bude viska :)

Offline hrx

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #16 u: Veljača 27, 2011, 10:15:45 prijepodne »
ja sam na kokosu ostavio bio pokoju "dlacicu", tj. nisam ga ispolirao do kraja (ovo sa smirglom)...
koristio sam mesinganu cetkicu za ciscenje... i nakon prokuhavanja sam ga ubacio u aq sa tih par "dlacica"...
...zahvaljujuci ancistrusima, plechu i ajmoneru (ali uglavnom alfa ancistrusu) dlacice su nestale u roku 15ak dana...
a nakon 2 miseca, kokos je izgledao ko da san ga ispolirao...

moj je zakljucak, da je bolje ako kokos ostane malo "grublji" kod pripreme, da bestije imaju vise materijala za glodjat!
 ;)
semper fi

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #17 u: Veljača 27, 2011, 10:29:57 prijepodne »
.. ja svoje nisam nikad kuhao... samo isprao pod tekučom vodom i par minuta u mikrovalku :)

.. inaće sad ih koristim i u teraristici u terarijima tropskim kišnih šuma i iste pokušavam oplemeniti mahovinom i algom ... strava kako to u živo izgleda!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 27, 2011, 10:42:09 prijepodne »
Problem s dlačicama je to što mislim da bi kokos trebao biti ispoliran da se naseli mahovina gore jer inače donji sloj propada, dlačice se odlijepe i otpadne cijeli komad mahovine. Ovako samo zavežem flaksom i zategnem uz rubove (da nema s unutarnje strane čvrtih niti na koje bi se životinja mogla ozlijediti). Čudo što ta bakina školica heklanja radi. :) Mahovinu treba šišati svakih mjesec dana da dobije finu formu i ne pretvori se u paučinastu rugobu koja je magnet za prljavšine. Joj, moram poslikat kak sam napravila kokosić za kuhlije.  :heart: Mogu ulaziti s 4 strane, rupice su dovoljno uske da im to odgovara, imaju anubias i javu. Kako god da se obrađuje kokos, najbitnije je da ne boja previše vodu (osim ako nije kakav darkwater u pitanju), da dlačice ne lete i da nema oštrih dijelova. Sve pali. Čak mi je padalo na pamet neku ljepšu konstrukciju od kokosa napraviti, no učvršćivanje mi je problem: čelični šarafi uvijek negdje strše i oštri su, čavli ne dolaze u obzir, a flaks je ipak za lakše stvari. Pokušala sam i kombinaciju s grančicama i kokosom al' ne funkcionira baš...

Baš kaj Škorpac veli - mahovina, alge i kokos su fantastična kombinacija; komadići kokosa su super za slaganje tepiha-
tu je cladophora i java (a da imam još fissidens i starmoss puno bi bolje izgledalo):

Offline anelej

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #19 u: Veljača 27, 2011, 10:47:30 prijepodne »
hvala!  :klap:
sad ce i moje ribice imati kokos  :heart:

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #20 u: Veljača 27, 2011, 12:34:27 poslijepodne »
Moj kokos se kiseli već danima,pa ga na koncu ošmirglam i bućnem u akvarij,inače je industrijski obrađen,jedino moram dlake riješiti.

Offline aterik

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #21 u: Veljača 27, 2011, 12:41:19 poslijepodne »
odmah se bacam na kokos... valjda ću ancistrusi prestati podkapat kamenje... >:(
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #22 u: Veljača 27, 2011, 17:15:00 poslijepodne »
... ja uzgajam mahovinu na suhom :) .. ovako neešto kao na fotkama :)

Čim kod mene krene stavim fotke svojih kokosa :), ja sam po svojima tek spore pobacao :)

Napomena: ovo nisu fotke iz mog terarija! Moj je terarij ljepši :)   :zagrljaj:
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #23 u: Veljača 27, 2011, 19:13:11 poslijepodne »
Idemo brati KOKOS  :klap: :klap: :klap:

Offline apis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • www.szrapis.com
« Odgovori #24 u: Veljača 27, 2011, 20:24:12 poslijepodne »
evo i ja u coconut fan clubu :D :D :D,posto je danas nedelja,odlucio nista ne raditi nego malo smirglati,rezati i bustiti kokos.Kupio kokos oko 350grama je bio tezak(takodje je bio kvran iznutra) :),prerezao sam ga po pola(e majko moja, muke isusove :roll:)pokusavao rucnom zagom,pa kad mi je dopizdilo uzeo lijepo brusilicu i tanku plocu i za 10 sekundi sve gotovo.
na jednoj strani sam izrezao otovor za ancistruse,a odozgo sam napravio rupu od oko 2cm na koju planiram pricvrstiti anubias.
takodje sam ga svega izbusio borerom od 2mm,ima preko 30rupica koje ce sluziti tome da kroz kokos bude sto bolja cirkulacija vode jer planiram da to bude porodilista za male ancistruse.
Samo me muci jedan stvar,a to je da mi nece ta polovina biti malena jer je visoka oko 5-6cm
Pcelarstvo Kovacevic,proizvodnja opreme za pcelarstvo