Evo par savjeta:
Prvo ubaciti zemlju za cvijeće. Pokriti ju mrežicom za komarce i onda na mrežicu šljunak.
Pijesak ne treba.
Vidio sam da netko piše za pumpu - pumpa za zrak ne treba, filter (pretpostavljam da ćete imati unutarnji) se namjesti tako da mreška vodu ili da voda upada s neke visine ili ako imate onaj nastavak za prozračivanje stavite njega i bit će dovoljno zraka.
Ja osobno preparate nikakve ne koristim za vodu. Samo ostavim da odstoji u nekoj otvorenoj posudi dan - dva i to je to. Ali ne znam za vaš slučaj iz sljedećeg razloga: ovdje kod nas u vodovodnoj vodi ima puno manje klora nego na nekim lokacijama u ZG (iako ni tamo nije svagdje i uvijek isto). Za ostale gradove ne znam, ali ZG navodim kao primjer, jer sam više puta to uočio. Znam da na jednom kraju ZG mi je voda bila kao i kod nas (nemojte sad misliti da ja veličam SB vodu, nego samo pokušavam savjetovati

), a na drugom kad sam otvorio pipu u nos udari miris klora kao na javnim bazenima i ljudima je to bilo normalno

.
Kad sredite podlogu, napunite akvarij vodom. Onda možete zasaditi biljke, uključite filter, rasvjetu i možete ubaciti malo hrane za ribice da počne truljenje. Osim biljaka možete ubaciti neko drvo u akvarij...
Drvo pripremiti tako da ga kuhate 2-3 sata u malo posoljenoj vodi i pritisnite ga s nečim da ne pluta dok ga kuhate, nego da što više (cijelo) bude pod vodom. Nakon toga ga odmah onako vruće ubaciti u hladnu vodu i opet pritisnuti da ne pluta, ostaviti tako npr. tjedan dana (ili kraće ako prije primjetite da više uopće ne pluta). Onda ga možete još jednom skuhati (da istjerate još boje iz njega, pa da manje boja vodu u akvariju) i ubaciti u hladnu vodu na dan-2 i nakon toga u akvarij. Mislim da tad mora potonuti i da ne bi trebalo jako bojati vodu. A ako ju i boja, neka, ribama ne smeta.
Filter neka radi, svjetlo nek gori 10-ak sati dnevno i nakon 3 tjedna po mom iskustvu je sigurno da ga počnete naseljavati. Pri tome pazite da ispunite sve slojeve akvarija da bi lijepo izgledalo, npr. za dno Corydorase, pa za sredinu Neonke i sl. ...
Ubaciti Ancistruse da čiste okolo, možete i kojeg puža, možda kozice (ovisi koje ribe imate) i to je to.
I sad će vjerojatno opet iskočiti vječna tema da su neonke osjetljivije od ostalih riba, pa ih ne treba stavljati u "novi" akvarij, bla, bla... U tome vjerojatno ima i istine, ali to ne ovisi samo o vrsti riba, nego o puno drugih faktora, kao npr. u kakvom su one zdravstvenom stanju kad ste ih kupili i sl. Ako se hoćete veseliti podmlatku, stavite živorotke, ali opet možete imati problema kud s njima kad se previše razmnože, a ako ne želite male ribice i to uzmite u obzir pri odabiru riba.
Mijenjajte tjedno 30% vode, kada perete filter, perite ga u onoj vodi koju ste iz akvarija ispustili prilikom promjene i ne perite ga ako se nije smanjio protok vode.
Više mi ništa ne pada na pamet. Mislim da je ovo dovoljno za uspješan početak. Ako ima još nešto, pitajte, naći će se netko tko će znati odgovoriti.