Kolovoz 05, 2025, 04:03:36 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: nekoliko pitanjca  (Posjeta: 2931 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vanko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
nekoliko pitanjca
« u: Prosinac 27, 2010, 21:49:07 poslijepodne »
prvo da se zahvalim svima koji redovito odgovaraju na pitanja drugih forumasa jer ste i meni puno pomogli, a proctio sam vise manje sve bitno za pocetnika. ovak ja bi si uzeo akvarij od 100 ili 80 litara, stavio unutra neonke, gupije zebrice, koze, somice, i zasadio pravu dzunglu
1 pitanje je gdje se u zagrebu moze nabavit najjeftini akvarij pomogucnosti od juwela od 100 ili 80 litara (moze i polovni ako netko prodaje :))
2 jel imate jos neki predlog za ribice osim ovih (volim sareno)
3 posto bi rado imo dzunglu jel moram koristit i koje preparate, za podlogu cu stavit onaj tipicni sljunak iz zoo shopa u svim bojama (crveni, zuti, zeleni i plavi)
4 i koje me najvise brine je voda, ona tekucina koja ide za pripremu vode, jer prvo promjenim vodu i tekucinu stavljam u akvari ili tekucinu stavljam u neki posaban lonac di je voda pa pricekam i onda tek u akvarij (to pitam zato kaj sam dobio razlicite odgovore)

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
Odg: nekoliko pitanjca
« Odgovori #1 u: Prosinac 27, 2010, 22:40:10 poslijepodne »
prvo da se zahvalim svima koji redovito odgovaraju na pitanja drugih forumasa jer ste i meni puno pomogli, a proctio sam vise manje sve bitno za pocetnika. ovak ja bi si uzeo akvarij od 100 ili 80 litara, stavio unutra neonke, gupije zebrice, koze, somice, i zasadio pravu dzunglu
1 pitanje je gdje se u zagrebu moze nabavit najjeftini akvarij pomogucnosti od juwela od 100 ili 80 litara (moze i polovni ako netko prodaje :))
2 jel imate jos neki predlog za ribice osim ovih (volim sareno)
3 posto bi rado imo dzunglu jel moram koristit i koje preparate, za podlogu cu stavit onaj tipicni sljunak iz zoo shopa u svim bojama (crveni, zuti, zeleni i plavi)
4 i koje me najvise brine je voda, ona tekucina koja ide za pripremu vode, jer prvo promjenim vodu i tekucinu stavljam u akvari ili tekucinu stavljam u neki posaban lonac di je voda pa pricekam i onda tek u akvarij (to pitam zato kaj sam dobio razlicite odgovore)

Pozz i dobrodošao  :)!
Za početak 100 L je prilično dobro ako imaš mogućnosti  :up:. Evo nekih mojih ideja a još će se javiti koji kolega sa puno više iskustva  :).
1. najpovoljnije ćeš proći sa nekim polovnim AQ samo prati oglase
2. kad voliš šareno i još za početak : guppy , platy , ancistrusi + puno bilja
3. za podlogu stavi materijal što prirodniji po bojama a ne šareni cirkus od kojega se ribice plaše , za početak možda i bez zemljane podloge staviti samo šljunak i nezahtjevno bilje (dohranjivati ga), a kad se nauči puno više onda preći i na bolje stvarčice
4. AQ prvo zaciklirati pa po uputama sve drugo kako ide
A prije svega učiti , učiti i nabaviti  puno strpljenja  :up:

Offline vanko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 27, 2010, 23:47:27 poslijepodne »
puno hvala na odgovoru. e za ovu vodu da pitam jos nes: jel si mogu u kanistar od 20 litara stavit vodu i ove tekucine unutra i to cuvat i kad mjenjam vodu samo iz tog kanistra nalijem u akvarij a u kanistar iz pipe onolkio kolko u akvarij. nadam se da ste shvatili :), ako ima tko za prodat biljaka kupujem cim dobijem akvarij  ;)

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #3 u: Prosinac 28, 2010, 08:26:51 prijepodne »
nije ti dobro ni da voda stoji dugo u plastičnom kanisteru... ulij ju dan ili dva prije da odstoji to će biti dovoljno ;)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline amchudin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Prosinac 28, 2010, 09:39:26 prijepodne »
Dobro došao i sretno naravno....ja bih se dotakao ovde neonki koje zelis ubaciti..prvo kada ej dobro izcikliran akvarijumm sacekaj jos jedno 3 mjeseca priej negoli ubaciš prve neonke...definitnvno je preporuka za kraljevske neonke jer one ne pate od neonkse bolesti...
 ;)
SAda ti ej bolje na početku samom odluciti se koje bilje zelis drzati,,,nezahtjevno , zahtjevno..jer to sve vuce ejdno drugo..zahtjevno-više svjetlosti+ prehrana -co2-makro i mikroelementi..naravno uz dobru hranjivu podlogu..

Offline vanko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Prosinac 28, 2010, 14:11:21 poslijepodne »
A dok se ne u hodam i skuzim kak sve to ide ja bi rade prvo nezahtjevne biljke... Jel bi mogo ubacit borca( jednog muskog i dvije ili tri zenke) neki kazu da nebi trebalo bit problema

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #6 u: Prosinac 28, 2010, 14:47:05 poslijepodne »
ne
borac voli biti sam i nikako se ne smije držati sa još pripadnika te vrste...
nemoj ga nikako stavljati,jedino ako imaš jedan akvarij od oko 20 litara,onda bi to njemu bilo idealno samom(naravno uz bilje)...
puno sreće i predlažem ti da da odmah staviš hranjivu podlogu,jer ćeš vrlo brzo htjeti zahtjevnije bilje,vjeruj mi ;)
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline vanko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 28, 2010, 16:20:57 poslijepodne »
ok onda borci otpadaju. za hranjivu podlogu ide zemlja (jer se mora pazit koje sastojke ima?) mrezica (jer to ono za komarce :) ?) i pjesak( nadam se da ga ima u pet shopu)

Offline Rebel BiH

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #8 u: Siječanj 06, 2011, 23:16:27 poslijepodne »
Eh,ovako posto sam nov u akvaristici i na forumu ne znam mnogo o tome.Vidim  postavljaju se pitanja pa da i ja nesto saznam.Imao sam prije zlatnu u kugli nisam tad znao da je stetno jadnica je umrla a ja sam dao to staroj kao vaznu :) .Kontam da uzmem akvarij od nekih 60L duzina 60 cm, sirina 30 cm i visina 35 cm.Uzeo bih sve one stvari filtere pumpice i to.Zelim i da zasadim biljke to plodno tlo?TO je neko posebno iz shopa ili ona obicna zemlja iz bašče ,na to onaj lijepi sljunak i bilje eh sad ribe(ono sto me najvise muci) htio bih da stavim
Ancitrusa 1x
Stakleni somic (mali cistac nalik na ancitrusa) 1x
Tetre(neonke) 10x
Koridorasa 5x
platy 4X
Mislim da je to previse? a ako ne radije bih da stavim koju aktivnu razigranu vrstu na onom srednjem-povrsinskom dijelu akvarija ali da ih je vise ne malo, molim za preporuku.Hvala vam unaprijed.Vidim da po forumu stvarno ima experata.Najbolji forum do sad! :)
Krajina <3 Jedinstvo Bihać,Sila Nebeska <3

Offline vanko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 07, 2011, 00:21:42 prijepodne »
ja sam si stavio za hranjivu podlogu completesubstrate 5,8kg ( od tetra plant) pomjesanu sa vulcanitom 3kg (od hobby) i na to sam stavio mrezicu za komarce i na mrezicu onaj sljunak svih vrsta i nadam se da ce to bit dobro...i da akvari je od 100 litara

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Siječanj 07, 2011, 21:27:26 poslijepodne »
Evo ti moj savjet  nemoj napravit grešku kao ja.
U 2 mj,prošle god,kupio sam vitakraftov kompler od 54 l, za 600 kn , znaš koliko je vremena prošlo kak sam ga prodavao i htio veči 2-3 mj.
Malo je to i potrajalo dok sam ga prodao, za 350 kn, i put u Zg u zoo-wili  po novi od 100 l i opet 830 kn ,e  a sad razmišljam o 200 litara ali sam obećao ženi da ču malo pričekat  jer je recesija a treba se i živit ( režije dijete i tak ) pa kupi barem od 100 l u startu ,ako možeš  ušparat češ novaca vjeruj mi...

Offline vanko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Siječanj 07, 2011, 23:29:20 poslijepodne »
Evo ti moj savjet  nemoj napravit grešku kao ja.
U 2 mj,prošle god,kupio sam vitakraftov kompler od 54 l, za 600 kn , znaš koliko je vremena prošlo kak sam ga prodavao i htio veči 2-3 mj.
Malo je to i potrajalo dok sam ga prodao, za 350 kn, i put u Zg u zoo-wili  po novi od 100 l i opet 830 kn ,e  a sad razmišljam o 200 litara ali sam obećao ženi da ču malo pričekat  jer je recesija a treba se i živit ( režije dijete i tak ) pa kupi barem od 100 l u startu ,ako možeš  ušparat češ novaca vjeruj mi...

:up: :up: :up: :up:

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #12 u: Siječanj 08, 2011, 11:58:24 prijepodne »
Evo par savjeta:
Prvo ubaciti zemlju za cvijeće. Pokriti ju mrežicom za komarce i onda na mrežicu šljunak.
Pijesak ne treba.
Vidio sam da netko piše za pumpu - pumpa za zrak ne treba, filter (pretpostavljam da ćete imati unutarnji) se namjesti tako da mreška vodu ili da voda upada s neke visine ili ako imate onaj nastavak za prozračivanje stavite njega i bit će dovoljno zraka.
Ja osobno preparate nikakve ne koristim za vodu. Samo ostavim da odstoji u nekoj otvorenoj posudi dan - dva i to je to. Ali ne znam za vaš slučaj iz sljedećeg razloga: ovdje kod nas u vodovodnoj vodi ima puno manje klora nego na nekim lokacijama u ZG (iako ni tamo nije svagdje i uvijek isto). Za ostale gradove ne znam, ali ZG navodim kao primjer, jer sam više puta to uočio. Znam da na jednom kraju ZG mi je voda bila kao i kod nas (nemojte sad misliti da ja veličam SB vodu, nego samo pokušavam savjetovati  :D), a na drugom kad sam otvorio pipu u nos udari miris klora kao na javnim bazenima i ljudima je to bilo normalno  -?.
Kad sredite podlogu, napunite akvarij vodom. Onda možete zasaditi biljke, uključite filter, rasvjetu i možete ubaciti malo hrane za ribice da počne truljenje. Osim biljaka možete ubaciti neko drvo u akvarij...
Drvo pripremiti tako da ga kuhate 2-3 sata u malo posoljenoj vodi i pritisnite ga s nečim da ne pluta dok ga kuhate, nego da što više (cijelo) bude pod vodom. Nakon toga ga odmah onako vruće ubaciti u hladnu vodu i opet pritisnuti da ne pluta, ostaviti tako npr. tjedan dana (ili kraće ako prije primjetite da više uopće ne pluta). Onda ga možete još jednom skuhati (da istjerate još boje iz njega, pa da manje boja vodu u akvariju) i ubaciti u hladnu vodu na dan-2 i nakon toga u akvarij. Mislim da tad mora potonuti i da ne bi trebalo jako bojati vodu. A ako ju i boja, neka, ribama ne smeta.
Filter neka radi, svjetlo nek gori 10-ak sati dnevno i nakon 3 tjedna po mom iskustvu je sigurno da ga počnete naseljavati. Pri tome pazite da ispunite sve slojeve akvarija da bi lijepo izgledalo, npr. za dno Corydorase, pa za sredinu Neonke i sl. ...
Ubaciti Ancistruse da čiste okolo, možete i kojeg puža, možda kozice (ovisi koje ribe imate) i to je to.
I sad će vjerojatno opet iskočiti vječna tema da su neonke osjetljivije od ostalih riba, pa ih ne treba stavljati u "novi" akvarij, bla, bla... U tome vjerojatno ima i istine, ali to ne ovisi samo o vrsti riba, nego o puno drugih faktora, kao npr. u kakvom su one zdravstvenom stanju kad ste ih kupili i sl. Ako se hoćete veseliti podmlatku, stavite živorotke, ali opet možete imati problema kud s njima kad se previše razmnože, a ako ne želite male ribice i to uzmite u obzir pri odabiru riba.
Mijenjajte tjedno 30% vode, kada perete filter, perite ga u onoj vodi koju ste iz akvarija ispustili prilikom promjene i ne perite ga ako se nije smanjio protok vode.
Više mi ništa ne pada na pamet. Mislim da je ovo dovoljno za uspješan početak. Ako ima još nešto, pitajte, naći će se netko tko će znati odgovoriti.  :up:
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Rebel BiH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Siječanj 09, 2011, 11:46:52 prijepodne »
Hvala.To za akvarij ovako, u zoo shopu u mom gradu dolaze juwelovi akvariji ovako akvarij od 60l kosta 70 KM to vam je 280 kn pravo jeftino a originali su dodje i oprema uz njega rasvjeta,filter i to.Čovjek u shopu kaze da komotno mogu stati 20 riba :0      meni se cini da je to previse. Lik u shopu ima koridorase,molly.platy,kulije,borce,zlatne,zebrice,ancitruse,tetre.Sad da uzmem 5 koridorasa ,2 ancitrusa ,jato od 12 neonki,  4 platy.Previse?Zelim neke razigrane aktivne ribe u srednje-povrsinskom dijelu  ali da ih je vise i da su vece od neonki ne moraju biti vrste ove koje sam ja nabrojao moze neka druga ima vise shopova nije ovo jedini.Sad sto se tice biljaka lik ima samo 1 vrstu biljke u shopu. :/ sad koja bi bila pogodna za 60 l da ne propada lahko i da je korisna.Zelim da u akvariju ima zivota,pokreta samo da nije prenatrpan (ne zelim da mi ribice pate).I jos jednom hvala svima na korisnim odgovorima.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 09, 2011, 12:18:42 poslijepodne »
juwelovi akvariji ovako akvarij od 60l kosta 70 KM
:rolleyes: Gdje to? Koji grad?
Biljke - valisneria. Nezahtjevna, lijepo izgleda i lako se razmnožava. Uz nju lijepo izgleda sagittaria. Eto te dvije za početak. Česte su i lako ih je nabaviti.
A ribice - ne znam što savjetovati za vrstu, samo pazi da ih ne bude previše i bit će ok. Ono što mogu savjetovati je da puno ljepše izgleda jato jedne vrste manjih ribica, nego 2-3 vrste po nekoliko komada. I što su ribice manje u odnosu na akvarij dobit ćeš dojam većeg akvarija, moći ćeš ih staviti više i izgledat će ljepše.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Rebel BiH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Siječanj 09, 2011, 14:31:50 poslijepodne »
juwelovi akvariji ovako akvarij od 60l kosta 70 KM
:rolleyes: Gdje to? Koji grad?
Biljke - valisneria. Nezahtjevna, lijepo izgleda i lako se razmnožava. Uz nju lijepo izgleda sagittaria. Eto te dvije za početak. Česte su i lako ih je nabaviti.
A ribice - ne znam što savjetovati za vrstu, samo pazi da ih ne bude previše i bit će ok. Ono što mogu savjetovati je da puno ljepše izgleda jato jedne vrste manjih ribica, nego 2-3 vrste po nekoliko komada. I što su ribice manje u odnosu na akvarij dobit ćeš dojam većeg akvarija, moći ćeš ih staviti više i izgledat će ljepše.
Grad Bihać (Sjeverozapadna Bosna) dio grada Prekounje znaju svi za taj shop u gradu Rekao je lik da iduce sedmice dolaze juwelovi pa sad ja mislim 50L pa navise (ne znam tacno do koliko L mislim da ce biti i preko 100L) kaze da dodje rasvjeta sljunak filter i sve to.60L je 70 KM(nekih 280-300 kn) ali ja bih ponio vise za svaki slucaj.Ima zanimljiva priča za tog covjeka sto drzi taj shop.Zapravo kad je poceo rat  on je ribice svoje prosuo u jezero kod njegove kuce u selu Spahici kod Bihaca imao je skalare,zlatne,platy,moly,ancitruse,zebrice,koridorase,borce i razne druge ribice.Čudno je da su se ribe prilagodile i parile sa drugim vrstama kako iz akvarija tako i iz jezera sa divljim ribama.Ali ostalo ih je i nedirnutih normalnim i jos se razmnozavaju.U jezeru se moze naci raznih riba raznih velicina.ali on kupi te male ribice"nedirnute" nisu se parile sa drugim vrstama i prodaje u shopu i kad mu nestane on samo uzme novih.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 09, 2011, 14:45:25 poslijepodne »
Nije mi baš blizu. Ali ako je tako jeftino, nekome tko je bliže isplati se otići tamo u kupnju
A za ove ribice i jezero - za zlatne još nekako ok, ali ovo ostalo  :as4:

Offline Rebel BiH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Siječanj 09, 2011, 14:53:21 poslijepodne »
Nije mi baš blizu. Ali ako je tako jeftino, nekome tko je bliže isplati se otići tamo u kupnju
A za ove ribice i jezero - za zlatne još nekako ok, ali ovo ostalo  :as4:
To znaju svi,tesko za povjerovati jeste i meni je bilo bio sam tamo i vidio ribe.To je zlatna riba od 30 i kusur cm ali je tanka kao pastrmka.Nisam ni ja vidio druge vrste ali kazu da imaju (da privucu goste :D) haj hvala tebi za ove nazive biljaka.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 09, 2011, 15:31:01 poslijepodne »
KOI šarani možda  :)
A ove ostale ne bi podnijele niske temperature

Offline BATO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZAGREB DUBRAVA
  • YUVEL 450 VISION
« Odgovori #19 u: Siječanj 09, 2011, 16:12:10 poslijepodne »
Ako želiš nezahtjevno bilje javi se .

Offline Rebel BiH

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Siječanj 09, 2011, 21:59:10 poslijepodne »
Filter.Dali da uzmem unutrasnji ili vanjski ako je unutrasnji onda bih uzeo eheim pick up 2010,neznam za vanjske (molim preporuku) takodjer koji grijac da uzmem za juwelov 60 l.(To je za slucaj da ovi u kompletu nebudu dobri.Takodjer ono usisavanje dna sta je to?Čišćenje? Da li se to radi pod vodom? I kako se zove spravica za to? Da kupim. Ili moze homemade spravica?