Lipanj 28, 2025, 23:48:07 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: mošusnoj zapela riba u grlu  (Posjeta: 3958 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hologram

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
mošusnoj zapela riba u grlu
« u: Prosinac 26, 2010, 12:24:59 poslijepodne »
Dakle, priča o kalvariji na Badnji dan...mojoj mošusnoj kornjači je zapeo som kojeg je očito mrtvog pokušala progutati, počeo se gušiti i tonuti pa sam ga izvadila iz akvarija i odmah nazvala Korija da mi savjetuje što da napravim, obzirom da sama nisam mogla ništa, zajedno smo cijelo poslijepodne pokušavali pincetom izvaditi komade ribe iz kornjačinog grla.
Tehnika je bila onemogućiti kornjači uvlačenje glave te nježnim gurnjam nosa prema gore ju prisiliti da otvori usta koja smo tada držali otvorena pincetom, a 2. pincetom pokušavali izvući ribu van.
Većinom smo uspjeli, ali kada više nismo vidjeli preostali komad ribe za koji smo pretpostavljali da je glava sa bodljama kakve imaju somovi, ipak smo otišli na veterinarski fakultet iako nismo očekivali da ćemo na Badnje veče pronaći doktoricu Maju.
I nismo, niti jednog doktora koji bi imao pojma što da napravi pa je radiolog snimio rtg na kojem se nije ništa vidjelo ( osim da kornjača jede kamenje,..) i dao joj injekciju antibiotika da ne bi došlo do upale zbog infekcije od ozljede grla...uputio nas da 2.dan potražimo kirurge.
Tako sam i učinila te sam na Božić imala sreće naići na dragu doktoricu na kirurgiji zagrebačkog veterinarskog fakulteta koja je, iako ne zna puno  o kornjačama,ozbiljno pristupila problemu.
Doduše nije znala kako da joj izvuče glavu pa sam joj ja pokazala( meni je pokazao Kori) niti kako da ju prisili otvoriti usta, ali kada smo to uspjele u roku 3 minute cijela glava ribe bila je vani.
Jupi!!!
Jer,već sam mislila da je sve gotovo....
Uglavno dobili još jednu injekciju antibiotika, rekla je da daljnje nisu potrebne jer su veliki stres za životinju i otišli kući bez otekline na vratu kornjače koja je prije toga izgledala kao zmijski car kada proguta slona ( Mali princ)
;)
KOrnjača je sada vidno ustresirana, sigurno ju je antibiotik omamio, a vjetojatno je boli rana koju pretpostavljam da je ostavila riblja glava i njeno izvlačenje.
Sada nam slijedi oporavak..terapije nema, nisam mu davala jesti, danas ću mu ponuditi smrznute crve ( one crvene) jer lako se gutaju , a obožava ih. Strah me hoće li sve biti ok, ali nade mi daje to što se jučer puno sunčao, tu i tamo promijenio položaj koji je privh par sati nakon dolaska sa hitne bio isti, može normalno plivati, samo je dezorjentiran i usporen...Ako netko ima kakav prijedlog kako da mu olakšam ozdravljenje, neka napiše . U međuvremenu mi držite fige...

Hvala Koriju na pomoći, bez njega bih bila izgubljena!!
:AkTer:

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: mošusnoj zapela riba u grlu
« Odgovori #1 u: Prosinac 26, 2010, 13:43:57 poslijepodne »
Dakle, priča o kalvariji na Badnji dan...mojoj mošusnoj kornjači je zapeo som kojeg je očito mrtvog pokušala progutati, počeo se gušiti i tonuti pa sam ga izvadila iz akvarija i odmah nazvala Korija da mi savjetuje što da napravim, obzirom da sama nisam mogla ništa, zajedno smo cijelo poslijepodne pokušavali pincetom izvaditi komade ribe iz kornjačinog grla.
Tehnika je bila onemogućiti kornjači uvlačenje glave te nježnim gurnjam nosa prema gore ju prisiliti da otvori usta koja smo tada držali otvorena pincetom, a 2. pincetom pokušavali izvući ribu van.
Većinom smo uspjeli, ali kada više nismo vidjeli preostali komad ribe za koji smo pretpostavljali da je glava sa bodljama kakve imaju somovi, ipak smo otišli na veterinarski fakultet iako nismo očekivali da ćemo na Badnje veče pronaći doktoricu Maju.
I nismo, niti jednog doktora koji bi imao pojma što da napravi pa je radiolog snimio rtg na kojem se nije ništa vidjelo ( osim da kornjača jede kamenje,..) i dao joj injekciju antibiotika da ne bi došlo do upale zbog infekcije od ozljede grla...uputio nas da 2.dan potražimo kirurge.
Tako sam i učinila te sam na Božić imala sreće naići na dragu doktoricu na kirurgiji zagrebačkog veterinarskog fakulteta koja je, iako ne zna puno  o kornjačama,ozbiljno pristupila problemu.
Doduše nije znala kako da joj izvuče glavu pa sam joj ja pokazala( meni je pokazao Kori) niti kako da ju prisili otvoriti usta, ali kada smo to uspjele u roku 3 minute cijela glava ribe bila je vani.
Jupi!!!
Jer,već sam mislila da je sve gotovo....
Uglavno dobili još jednu injekciju antibiotika, rekla je da daljnje nisu potrebne jer su veliki stres za životinju i otišli kući bez otekline na vratu kornjače koja je prije toga izgledala kao zmijski car kada proguta slona ( Mali princ)
;)
KOrnjača je sada vidno ustresirana, sigurno ju je antibiotik omamio, a vjetojatno je boli rana koju pretpostavljam da je ostavila riblja glava i njeno izvlačenje.
Sada nam slijedi oporavak..terapije nema, nisam mu davala jesti, danas ću mu ponuditi smrznute crve ( one crvene) jer lako se gutaju , a obožava ih. Strah me hoće li sve biti ok, ali nade mi daje to što se jučer puno sunčao, tu i tamo promijenio položaj koji je privh par sati nakon dolaska sa hitne bio isti, može normalno plivati, samo je dezorjentiran i usporen...Ako netko ima kakav prijedlog kako da mu olakšam ozdravljenje, neka napiše . U međuvremenu mi držite fige...

Hvala Koriju na pomoći, bez njega bih bila izgubljena!!
Drago mi je da ste nasli veterinara i da ste resili taj problem,nadam se da ce sve biti ok :)

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #2 u: Prosinac 26, 2010, 15:30:04 poslijepodne »
Super je sto je sve dobro zavrsilo  :klap:

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 26, 2010, 15:33:13 poslijepodne »
nije još sve završilo jer kornjača odbija hranu i jako se snuždeno ponaša, možda samo radi stresa jer prilično smo ju izmučili, možda od antibiotika ( dobila je 2 njekcije u 2 dana) a možda ima ranu u grlu...možda svo troje, uglavnom idući dani će pokazati da li je sve prošlo ok...čim počne uzimati hranu, odahnuti ću...

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #4 u: Prosinac 26, 2010, 18:30:31 poslijepodne »
Inekcije nisu bile potrebne, apsolutno ne.Meni se jednoj velikoj kornjaci zaglavio som (onaj "nas" domaci patuljasti som) i slucajno sam primjetio kada sam krenio ujutru na posao. Da tada nisam zapazio, kornjaca bi uginula. To sto sada nejede je vjerovatno od inekcije, a moze i biti da je grlo/usta pobrijedjeno pri vadjenu ribe. U roku dva do tri dana bi trebala poceti ponovo jesti.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 26, 2010, 18:36:17 poslijepodne »
super, hvala ti na informaciji, mislila sam da smo samo moja kornjača i ja pehisti da nam se to dogodi i još k tome na badnjak...
I ja sam prilično sigurna da je "zbedirana" radi injekcije, ali doktor je na telefonu imao dr. Maju koja mu je dala takvu uputu tako da ni najmanje nisam posumnjala u to...ali ok, iz ovoga sam puno naučila.
Pretpostavljam da si i ti primjenio metodu kao i mi ( vađenje pincetom ili slično)?

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 26, 2010, 18:46:59 poslijepodne »
Doktori su vrlo brzi kada je pitanje za inekciju (bez da zelim omalovazavati znanje Dr.Maje).
Jesam, i ja sam ... recimo slicnu metodu primjenio kao vi. Isto sa pincetom, ali bez zacepljenja nosa. Nego obicnom i pazljivom silom.
A glavu kada uhvatis drzis palcem i kazi prstom i nemoze je uvuci vise. No svejedno kako, vazno da ste uspjeli.

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 26, 2010, 18:54:49 poslijepodne »
upravo smo tako držali glavu jedino  mi je bilo koma što je kornjača tako sitna (oko 7 cm velika)  pa sam se bojala da ju ne ozlijedim jer jako je žilava, ali izgleda da su to ipak izdržljive beštije
;)
nadam se da ćemo se vratiti u normalu, ja za uspomenu imati samo rentgensku sliku kornjače i beskonačnu zahvalnost Filipu koji je sasvim smireno i profesionalno pristupio problemu dok sam ja uglavnom paničarila na rubu plača jer mi je bilo teško vidjeti kako mi se ljubimac muči...
uglavnom sretan Božić ti želim, ako ga slaviš, sa zakašnjenjem... meni je bio jedan od luđih
:)

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #8 u: Prosinac 26, 2010, 19:41:04 poslijepodne »
Dal pod patuljastim somom podrazumjevas ovo?
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:mrRFx90Vx7PE1M:http://img71.imageshack.us/img71/4718/somchera1.jpg&t=1
S njima sma se napatio u ribolovu.
Oni imaju one tri bodlje (dvije sastrane, jedna gore u perajama)

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 26, 2010, 21:59:21 poslijepodne »
Božić ti želim, ako ga slaviš,
... a ne, ne slavim ... kao sto vidis po avataru i potpisu, ja sam Hindu :-)
Zezam malo, ne zamjeri.
Hvala, takodjer i tebi cestit Bozic (jos nije kasno) ;-)

Darx*
Patuljasti som (aka Manjic) iliti Amerius nebulosus.
Ribari ih nazivaju "Ribljem korovu" (barem tamo kod mene u slavoniji). Meni jako zanimljiva i draga riba u akvariju.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #10 u: Prosinac 27, 2010, 01:17:07 prijepodne »
I ja sam prilično sigurna da je "zbedirana" radi injekcije, ali doktor je na telefonu imao dr. Maju koja mu je dala takvu uputu tako da ni najmanje nisam posumnjala u to...ali ok, iz ovoga sam puno naučila.

Kad smo dosli kod veta ja sam imao na umu da mu da nekakav antibiotski prasak, kapi ili antiseptik u usta, ali eto vet nije imao nista drugo nego injekciju antibiotika za dati. Maja nikad ne daje injekcije antibiotika bez potrebe jer zivotinje brzo razviju imunost pa u slucaju druge bolesti ne pomaze, a ima limitiran broj antibiotika sto se moze davati. Nije bas lijevala krv, ali sukrvice je bilo. Nismo znali da li je to od ribe kako smo ju kidali ili ostecena sluznica tako da mislim da je bolje da je dobio antibiotik jer riba je vec smrdila i meso je pocelo truliti.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 27, 2010, 16:26:38 poslijepodne »
mali update, nisam još došla s posla, ali tata je bio u stanu, kaže da je kornjača živa i da reagira, kada dođem doma ću joj ponovo ponuditi hranu....
ponudila sam joj crvene crve, zainteresirano je zaplivala prema njima ali kada je trebalo otvoriti usta, ustuknula je i tako nekoliko puta, nadam se samo da nije ostalo komadića ribe u ustima....
??
inače je puno živahnija nego inače, počela je polagano istraživati po akvariju, nije stalno na 1 mjestu....
najradije bih joj pogledala u usta za svaki slučaj ali ju ne želim dodatno traumatizirati pa ću pričekati par dana da vidim kako će se stvari odvijati...
« Zadnja izmjena: Prosinac 27, 2010, 21:21:50 poslijepodne od hologram »

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #12 u: Prosinac 28, 2010, 10:31:41 prijepodne »
A joooj, koji problemi oko kornjacice...

Drzim fige da bu sve dobro proslo....  :(

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 28, 2010, 10:38:47 prijepodne »
Darx*
Patuljasti som (aka Manjic) iliti Amerius nebulosus.
Ribari ih nazivaju "Ribljem korovu" (barem tamo kod mene u slavoniji). Meni jako zanimljiva i draga riba u akvariju.

u "mom dijelu" Slavonije to zovu "rogan" .. meni jako zanimljiva riba na tavi :)

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #14 u: Prosinac 28, 2010, 11:24:02 prijepodne »
Kod mene ga ribici zovu kamenjar

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 28, 2010, 22:37:48 poslijepodne »
kornjača je svaki dan malo više živahna ili da bolje kažem malo manje potištena, danas se zainteresirala za hranu, ali kada je zagrizla , naglo se predomislila i tako 2-3 puta, ponudila sam joj natopljeni(omekšani) pelet repromin i kasnije crvene crve.
Učinilo mi se da vidim nešto bijelo u ustima , a kasnije je i virilo iz usta nešto bijelo mljackavo..prepala sam se da su to ostaci ribe pa sam ju ipak uzela u ruke i nakratko joj otvorila usta  ali nisam uspjela zadugo, uglavnom, prilično sam sigurna da nije riba jer nije smrdilo kao onaj dan kada smo pincetom vadili komade ribe van...
e sad, što je to, da li je možda pojela svoj izmet ili riblji, bijeli, nisam baš sigurna...
Inače mi se čini da se oporavlja.. češće nego ranijih dana propliva po akvariju, vrlo žilavo se penje na panj sa one strane sa koje se teže popeti, reagira na mene i dođe na staklo kao inače....da li da joj i sutra nudim hranu li da ju pustim koji dan u miru,,,?
Doktorice Maje nema do 5.1. tako da na pregled nemamo gdje....

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 28, 2010, 22:47:10 poslijepodne »
Kornjaca je vjerovatno povrijedjena u ustima. To ce zarasti pa ce poceti opet normalno jesti.
To sto smrdi, jesi sigurna da nije smrad koji mosusne ispustaju pri stresu ? (citaj: nema veze sa ustima)
Hranu mozes ponuditi, ali nista na silu. Pusti jos koji dan i kornjaca ce se sa velikom sigurnoscu oporaviti.

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 28, 2010, 22:53:12 poslijepodne »
Ma krivo sam se izrazila, zapravo uopće ništa ne smdi , dobro sam joj ponjušila  usta....to je valjda dobar znak...

Ok  neću ju više uzimati da ju dodatno ne stresiram jer po ponašanju vidim da napreduje, a znam da bez hrane može jako dugo.
Pretpostavljam da je bolje ponuditi joj neku mekanu hranu tipa crvi, da joj pelete ( omekšane močenjem)  niti ne nudim ili da?

Hvala ti puno na optimizmu, totalno sam zabrinuta, nisam mislila da bi me moglo toliko pogoditi ovako nešto tj. nisam ni razmišljala o tome, sada vidim koliko ga stvarno volim i koliko mi uljepšava svakodnevicu.
;)

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 28, 2010, 22:59:46 poslijepodne »
Nudi joj crve. Krenit ce sama jesti. Nebrini, mosusne su uzasno izdrzljive (zato i jako pogodne za pocetnike).
Ti nju svejedno mozes poceti lagano navikavati da je svaki drugi dan hranis. Koliko je velika uopste ?

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 28, 2010, 23:03:35 poslijepodne »
Super, super...
 :up:
Velika je oko 7 cm, možda mrvicu više...kupila sam ju početkom travnja ove godine
Teška je 75 grama, vagali su ju na veterinarskom faksu i filip kaže da je muško, a i meni se učinilo da sam neki dan kroz šumu plutajučeg bilja vidjela nešto ogromno crno kako se izvlači pa onda uvlači...
;)

Sretna sam da je dečko jer će biti manji i  barem neću imati frku sa polaganjem jaja i ostale komplikacije vezane za jaja kornjača
;)

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 28, 2010, 23:09:20 poslijepodne »
a i meni se učinilo da sam neki dan kroz šumu plutajučeg bilja vidjela nešto ogromno crno kako se izvlači pa onda uvlači...
Posalji mi jednom sliku od repa pa ti mogu sigurno reci. Mada je razlika znantno vidljiva tako da je vjerovatno musko ako filip kaze.

Sretna sam da je dečko jer će biti manji i  barem neću imati frku sa polaganjem jaja i ostale komplikacije vezane za jaja kornjača
To nikakva frka nije, ama bas nikakva.
« Zadnja izmjena: Prosinac 28, 2010, 23:15:50 poslijepodne od TITO »

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 28, 2010, 23:20:36 poslijepodne »
ok, kada se oporavi od ovoga ću ju pofotkat tako da znam da li da ga zovem Bubo ili Buba
;)

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 30, 2010, 22:29:05 poslijepodne »
velika vijest: kornjača je nakon punih 7 dana uspjela pojesti dio obroka, malo sušenih crva i skoro pola kockice smrznutih ( rastopljenih) crvenih crva, nakon što je uspjela to smazati, živnula je pa sada istražuje po akvariju, vjerojatno u potrazi za još hrane , ali ne želim oj više davati za prvi put.
Dok je ovila hranu vidjela sam da joj je u ustima natečeno, možda sam ju i ozlijedila pincetom dok sam joj držala otovrenu čeljust, ali očito se ok oporavlja jer više se ne boji otvoriti usta da bi nešto pojela i nema problem sa gutanjem...
zadnjih je 2 dana bio zainteresan za hranu ali se nije usudio otvoriti usta....
jako sam sretna i ovo mi je najbolji novogodišnji poklon, pogotovo nakon Božićne kalvarije...
uh , stvarno volim to malo zeleno stvorenje!!!
 :zagrljaj: :zagrljaj:
Hvala još jednom Koriju na nesebničnoj pomoći na Badnje popodne i veče, na znanju i sabranosti, hvala Titu na informacijama podrške u ovim danima neizvjesnosti...
 :zagrljaj:

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #23 u: Prosinac 31, 2010, 15:29:01 poslijepodne »
Eto bas mi je drago da da je ipak pocela jest, a drzim fige da joj se sve to sto prije smiri i da se sve vrati u normalu....

I moram komentirat Filipovo znanje i požrtvovnost, taj dječarac (godinu stariji od mene) je od dječarca s kojim sam obilazio shopove i onako skupa skupljao sitnu lovu za neštno novo iz akvaristike/teraristike/kornjačistike prerasto u jednog od najvecih strucnjaka na području kornjača u Hrvatskoj...jednostavno nemogu vjerovat da jedna osoba ima toliki interes za nešto i da "poso" obavlja toliko precizno i stručno
Od mene imaš jedan veliki skidokap i ogroman  :up: za svoj rad....
Nemogu ni opisat kak sam sretan da imam bar jednog takvog prijatelja i svakim procitanim njegovim postom se sjetim da vec zaista dugo nismo bili na kavi....

Svaka čast i svima želim sretnu NG

tito, tebe necu hvalit jer s obzirom na godine se podrazumjeva da imas toliko znanja  :D nemoj se osjecat zapostavljeno, u tvoju stručnost niko ne sumlja osim onog zoologa  :nerv:
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 01, 2011, 13:07:16 poslijepodne »
apsolutno se slažem sa svakom tvojom riječi i sve mi je žao da Filip nije upisao veterinu,, ali ok ...sa svojim faksom će dobiti super posao, imati puno love pa će moći držati veći broj kornjača i drugih zelenkastih stvorenja i time širiti svoje znanje i dijeliti ga s nama...

sretna vam nova godina svim kornjačoljupcima i ljupcima drugih vodenokopnenih stvorenja!!!