Srpanj 19, 2025, 16:11:02 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Umro ramirez i neonka, uzrok nepoznat, savjet potreban...  (Posjeta: 6786 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jingo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Umro ramirez i neonka, uzrok nepoznat, savjet potreban...
« u: Prosinac 24, 2010, 22:26:14 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, 100/40/60 cm / litraža procjenjana oko 160 lit.
-   temperatura, 26
-   parametri vode (ako se znaju), No2 < 0,1 mg/l No3 < 5 mg/l
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 9 mjeseci
-   kad su useljene prve ribice, prije 9 mjeseci
-   period i količina mijenjanja vode svako deset dana, oko 40%

FILTER:
-   tip i marka filtera Tetra EX 700 vanjski i Atman 1200l/h unutrašnji
-   način i periodi čišćenja Prilikom izmjene vode unutarnji sadržaj se pere u akvarijskoj vodi, crijeva običnom vodom i četkicom.
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) nema aktivni ugalj, spužve i keramika

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje da, stavljeni prije 9 meseci
-   grijač  tetra 200
-   pumpa za zrak da, paljenje po potrebi, preko noći
-   CO2 sustav – kakav  DIY - raspršivanje vodenom pumpom
-   kemija? Multivitamini, Easy life FFM, Easy life Carbo

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka ramirezi 5, Nenoke 24, Skalari 3, Ancitrusi 2,
-   starost ribica    hm, kod mene 9 mjeseci, mozda još par mjeseci prije u zoo shopu, recimo najviše godina
-   ima li potencijalnih „terorista“   Skalari konstantno bacaju ikru, vjerovatno se mogu smatrati teroristima, imaju dvije ženke i jedan mužjak, prije petnaest dana bacile obje ženke ikru u razmaku od desetak minuta. Bore se za mužjaka, koji opet pojede svu ikru.
-   hranjenje – koliko i što: Svakodnevno, nekad malo više

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) Prije deset dana izmjena vode, detalji u produžetku
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) Ne

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima... Sinoć sam primjetio da neonka i ramirez odjednom počinju nekontrolirano da plivaju, bez snage i kontrole, kao kod upale vazdušnog mjehura, pomislio sam na potencijanu predoziranost sa CO2, ali DC je bio zelen do tamno zelen. Ugasio CO2 i upalio vazdušnu pumpu. Ramirez bio veoma mršav, mislio sam da je izmršao, jer od Skalara ne može da dodje do hrane, posljednjih dana radi toga ubacivao malo više hrane. Kod neonke nakostriješene krljušti kod škrga, plivanje slično kao kod ramireza, bez snage, prevrtanje na različite strane.
-   kad su se simptomi prvi puta uočili  Sinoć
-   pokušaj liječenja, čime ništa još
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? jutros, jedan ramirez i jedna crna neonka
-   stanje ostalih stanovnika izgledaju dobro, nema nikakvih promjena

Izvod iz dnevnika koji će možda dati malo više svjetlosti na razloge umiranja:

11.12.
No2-N < 0,1 mg/l NO2 < 0,3 mg/l NO3 > 80 mg/l PH 7, Co2 Tamonoplava.
Izmjena 70 lit vode,, tretirana sa bioptol, 16 kapi Multivitamina (JBL Atvitol)
posađena lukovica Aponogeton Ulvaceus, koja je prije trri mjeseca izvađena iz akvarija, i držana u vlažnoj zemlji.

12.12.
Easy Carbo 4 ml, Easy FFM 80 ml.

13.12.
Multivitamini 32 kapi,Easy Carbo 4 ml,

14.12.
Easy Carbo 5 ml, Easy FFM 40 ml.
Izmjenjeno 20 lit vode, tretirana sa JBL bioptol
16.12.
Multivitamini 15 kapi,Easy Carbo 4 ml,

19.12.
Multivitamini 4 kapi u hranu,Easy Carbo 4 ml,

23.12. Primjećeno poremećeno plivanje kod jednog ramireza i jedne neonke, kao da imaju problema sa vazdušnim mjehurom. Isljučena pumpa za CO2 i uključena pumpa za kisik.

24.12. Uginuo mršavi ramirez, i Neonka sa napuhnutim krljuštima oko škrga. Parametri vode ok.No2 < 0,1 mg/l No3 < 5 mg/l PH 7, Co2 DC poplavio tokom noći. Izmjenjeno 40 lit vode, tretirana sa Bioptol JBL. [/color]

A evo i pokušaj slika:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Umro ramirez i neonka, uzrok nepoznat, savjet potreban...
« Odgovori #1 u: Prosinac 26, 2010, 12:28:47 poslijepodne »
Pozdrav Jingo.

Prema ovome što si napisao skoro sve radiš kako treba i za svaku pohvalu osim nekih stvari o kojima ću kasnije. Ramirez ako je bio mršav najvjerojatnije je imao parazite a neonka ako su joj se nakostriješile ljuske najvjerojatnije je uginula od trbušne vodenice.

Ovo što spominješ da su imali simptome poremečaja zračnog mjehura možda je jednostavno to što su bili preslabi da pod jakim strujanjima u tvom akvariju (2 filtera), održe ravnotežu...

S obzirom da se ne radi o simptomima koji upućuju na nekakvu bakterijsku infekciju, predlažem da napraviš još jednu izmjenu vode te da naspeš duplu dozu FFM-a a idući dan duplu dozu vitamina a dalje sve kako radiš redovito.

Čuj, vidim da se boriš sa NO2 i NO3 a oni su zajedno sa fosfatima i potaknuli razvoj bolesti i uginuće tvojih riba. Njih moraš smanjiti a smanjit ćeš ih na način da sve nitrate, nitrite i fosfate koji se najviše nakupljaju pri dnu, da usmjeriš izlaznu cijev jednog od filtera da ide prema dnu (tako podiže otrovne tvari sa dna) a drugi da mreška površinu vode. Također popuni sa više spužvi koje imaju što manje otvore, posudice u filterima (pročitaj temu ispod moga posta zašto predlažem zamjenu keramike sa spužvom).

Ribe hrani samo jednom dnevno po malo, toliko da za par minuta pojedu svu hranu a jednom tjedno moraju postiti (biti bez hrane).

Prati stanje kod riba a posebice kod skalara i Ramireza jer oni često imaju problema sa parazitima. Najvažnije je da sve ribe uzimaju hranu a čim se zavlaće u kut odvoji ih u karantenu i ovdje postavi pitanje da vidimo o čemu se radi pa ćemo ti pomoči.

Sretno, sve njabolje i samo tako nastavi, sve pohvale za brigu o ribama i na tome što si zaista uredan i pažljiv, pozdrav.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 26, 2010, 17:54:18 poslijepodne »
Dragi Plavi, hvala na odgovrou i korisnim informacijama. Na moju žalost sinoć je umro još jedan ramirez. Pokušao sam ga fotografirati, da vidiš kako je izgledao. Što se neonke tiče, siguran sam da nije trbušna vodenica, jer mislim da sam već imao vodenicu kod gupija, kad sam imao mali akvarij, i pri tome se napuše cijela riba, krljušt se nakostriješi. Ovdje se nakostriješila samo krljušt na glavi, tačno iznad poklopaca na škrgama.
Zanimljivo je da mi se nakon ubacivanja Easy FFM, ribe počinju češati od drvo, a na površini vode se stvori tanki film nečega, što vazdušna pumpa pročisti za jedan dan, otprilike.
Takođe, voda postane mliječnobijela i treba nekoliko sati da se razbistri, nekad i cijela noć.
Što se tiče filtera, u unutrašnjem su samo spužve, a u vanjskom ima i keramike i plastičnih kuglica, ali to ću izmjeniti kad budem u mogućnosti.
Znači, u principu nemam problema sa nitratima i nitritima. Velika količina nitrata, rezultat je povećanja količine hrane koju sam ubacivao, jer sam pomislio da su ramirezi mršavi jer ne mogu do hrane od proždrljivih skalara, koji su uvijek prvi na hrani.
Evo u prilogu fotke koje sam pokušao napraviti par sati prije smrti ramireza koji je sinoć otišao u vječna lovišta. (Prve četiri)
Ostale fotke su od preživjelih, jutros  slikano, nakon što su jurišali na smrznute krvave crve, pa su malo pozirali za fotkanje. Zanima me može li se procijeniti sa ovih fotki, kakva je situacija, da li je u pitanju parazit, ili samo slaba hrana???

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 26, 2010, 17:57:24 poslijepodne »
Posljednja slika je trebala doći na prvo mjesto.
Zabrovaih dopisati još nešto:
SRETAN BOŽIĆ!!!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Prosinac 27, 2010, 08:51:35 prijepodne »
Ovako Jingo, radi se o parazitima ali bojim se da se radi o dvije vrste parazita. Kako bismo mogli točno razlučiti o čemu se radi napiši nam da li Ramirezi imaju dugački i tanki mliječno bijeli izmet ili je izmet dugačak, deblji i sastavljen od zamučene sluzi.

Naime, dvojim se između Hexamite ako ribe ne uzimaju hranu a zavlaće se po tamnim mjestima i nematoda (ribe uzimaju hranu ali mršave i propadaju-uvučen trbuh). Međutim, ja se mogu javiti tek sutra ujutro pa ne bi bilo zgorega da započneš liječenje cijelog akvarija sa metranidazolom a koji ubija i hexamitu i ostale protozoa-parazite. A ako se stanje ne popravi onda bih svakako liječio i protiv Nematoda a za to se meni pokazao najbolje lijek Serin Nematol.

Pozdrav i javljaj promjene, sretno

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 27, 2010, 22:09:09 poslijepodne »
Hvala na savjetu, kolega Plavi. Danas sam bio u apoteci, provjerio, i mogu kupiti metronidazol, bez recepta. Nisi mi napisao koliko odziram taj lijek, ali pogledat ću ako ima na naslovnoj, ili negdje u sekciji bolesti.
Trenutno su ostala dva ramireza, koji relativno dobro izgledaju, s tim da prvi na slici ramir5.jpg, bliži kameri se skriva, i jede vrlo malo, a onaj drugi, koji nije mrsao, cijeli dan provodi oko mlaza koji izbacuje pumpa za aeraciju, i tjera ostale ribe iz svoje zone, uključujući i skalare, koji su mnogo veći od njega.
što se tiče izmeta, kod njih, ja nisam vidio izmet nikako već jako dugo vremena, valjda se sakriju u bilje kad to rade.
Danas sam ih opet detaljno posmatrao, i ako pogledaš ovog na slici ramir2.jpg, primjetio sam da se s desne strane iznad škrga, podigle krljušti, kao što su bile kod neonke.
Ne znam daje li ovo imalo svjetla na pokušaj detekcije parazita, ali eto, to sam vidio.
I još nešto, odakle mi Hexamita, ako je ona??? Da li je moguće da su ribe bile zdrave kad sam ih kupio a nosile to u sebi evo već devet mjeseci, pa da se sad situacija pogoršala???
Čini mi se da se ista stvar dešava i sa ramirezima u trgovini gdje sam ih kupio, a koji su iz iste grupe???
I sjetio sam se još jedne stvari, prije dvije-tri sedmice, kupio sam one žive smrznute crve, ali nije bilo onih koje obično kupujem, nego neka nova serija, navodno isti, samo drugo pakovanje. Da li je moguće da sam s njima unio to???

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Prosinac 28, 2010, 09:14:10 prijepodne »
Ovako Jingo, ako se podiže ili lijepi škržni poklopac tada se radi i o škržnim parazitima Gyrodactilusima i/ili Dactilogyrusima... Njih je najbolje liječiti sa Serinim Tremazolom...

Ja bih sada svakako započeo liječenje protiv hexamite, naime to su protozoa paraziti od kojih najčešće obolijevaju Diskusi a rjeđe skalari i Ramirezi s time da se skalari smatraju prenosiocima jer je njihov imunitet prema hexamiti puno jači i vrlo rijetko dođe so same manifestacije bolesti kod njih. Dakle ili su Ramirezi već došli sa parazitima ili su kada im je pao imunitet zaraženi od skalara ili si sa smrznutom hranom unio parazite.

Možeš ih liječiti ovako:

1. zamijena 1 / 3 vode i dobro očistiti staklo i usisati prljavštinu sa dna

2. temperaturu na 28 C

3. 750 mg Metronidazola dodamo na 100 litara akvarijske vode s obzirom da se radi o tvrdoj vodi

4. slijedeći dan promjena 50% vode i ponovno dodamo 750 mg  Metronidazola na 100 l vode. (Lijek je izgubio minimalno 50% aktivnih supstanci zbog termo i foto labilnosti)

5. terapiju ponavljamo 3-5 dana (50% izmjena vode i dodavanje lijeka svaki dan) a sve dok se stanje ne poboljša, odnosno, dok ribe ne počnu uzimati hranu.

Nakon završetka liječenja što veća promjena vode, jedan dan filtriranje kroz aktivni ugljen a kada se izvadi ugljen napolje dodaje se AquaStart ili neki drugi preparat sa "dobrim bakterijama" (navodno metronidazol ne ubija dobre bakterije ali to nitko nije znanstveno dokazao pa je bolje dodati nego imati uginuća) te dodati duplu dozu FFM-a.

Kada je bolest već u uznapredovanoj fazi preporučuje se da se ide na 1000mg na 100l vode a najbolji rezultati liječenja pokazali su se kada se svakih 8 sati radi izmjena 1/3 vode i dodaje 1000mg na 100l vode a liječenje traje 3 dana...

Možeš i svaki dan nakon promjene vode dodati i vitamine u propisanoj dozi a kada završiš liječenje može jedan do dva dana iči dupla doza da im se popravi imunitet u konbinaciji sa FFM-om.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 28, 2010, 10:22:01 prijepodne »
hvala, počinjem danas sa prvom terapijom metronidazolom, pa ću javljati šta se dešava. Pozdrav, dragom doktoru.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 30, 2010, 16:17:32 poslijepodne »
Jučer počeo sa terapijom, a danas kod jednog od Skalara primjećen dugi, tanki, bijeli izmet.
Ramirezi glume da jedu, pokušavaju da uzmu hranu, ali je odmah ispljunu, ali se kreću po akvariju, i jure na hranu.
Terapija se nastavlja danas.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2011, 11:30:02 prijepodne »
Koju si terapiju izabrao, da li si radio točno kako je napisano i kakva je situacija sa ribama, javi nam, pozdrav.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 03, 2011, 22:40:00 poslijepodne »
Evo, upravo krenuo da napišem šta se dešava. Ovako, počeo sam sa dozom od 1125 mg Metronidazola uz promjenu 50 lit. vode. Terapiju sam počeo 29. decembar, jer sam naknadno pročitao da voda ne smije biti tretirana bioptolom, a nisam imao odstajale, pa sam morao sačekati da odstoji.

29.12. MTz 1125 mg. izmjena 50 lit vode
30.12. MTz  850 mg  izmjena 30 lit vode
31.12. MTz 1125 mg izmjena 30 lit vode
01.01. Ništa
02.01. MTz 1500 mg bez izmjene
03.01. MTz 250 mg bez izmjene

Od početka podignuta temperatura na 29/30 na grijaču. Tokom dana dok u stanu ima grijanje temperatura dostiže na 28 C. tokom noći pada, radi jake razlike vanjske temperature, ujutro bude oko 25 C. Dodana još jedna pumpa da poboljša cirkulacciju. Umjesto CO2 uključena dodatna aeracija.

Značajnijih promjena u akvariju nema, osim što je kod skalara povremeno uočen tanki dugi, sluzavi izmet (u jednom slučaju čak i dvostruki).
Kod jednog, bolesnijeg ramireza primjećen mali djelić izmeta, tanak i bijel. Bio je suviše kratak da bi se procijenilo da li je sluzav. Ove promjene su primjećene najviše kad je ubačena najveća doza, 02.01.
Ramirezi idu na hranu, ali je brzo ispljunu.

Da li nstaviti sa metronidazolom, jačom terapijom, ili tražiti drugi lijek?
« Zadnja izmjena: Siječanj 03, 2011, 22:51:26 poslijepodne od Jingo »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Siječanj 04, 2011, 09:44:10 prijepodne »
Jingo, trebao si svaki dan ići sa istom koncentracijom lijeka - to je vrlo bitno u bilo kojoj terapiji.

Sada je tako kako je i nadam se da će sada biti sve u redu. Trebaš napraviti slijedeće:

1. Promjena 70 do 80% vode + isprati spužvice i keramiku. U filter staviti aktivni ugljen i filtrirati 24 sata sa aktivnim ugljenom
2. dan, vadiš aktivni ugljen iz filtera i na filter materijal nakapaš "dobre" bakterije (najbolje su Easy Life "AquaStart") + uliti duplu dozu Easy Life FFM
3. dan uliti duplu dozu vitamina (Sera Fishtamin ili JBL Alvitol)
4. dan dupla doza FFM-a
5. dan dupla doza vitamina
6  dan ništa
7. dan redovna promjena 30 do 35% vode + dupla doza FFM-a + dobre bakterije
8 dan dupla doza vitamina

Naime, ribama treba cca tjedan dana de se oporave od liječenja a posebice crijevna flora koja je također poubijana lijekom pa je normalna pojava da ribe i nakon liječenja još neko vrijeme imaju sluzav izmet. Jako je bitno da ribama daješ raznoliku hranu a posebno bih ti predložio (ramirezi i skalari će poludjeti) da u prodavaonici ribičke opreme kupiš gliste. Operi ih i stavi u plastičnu vrečicu koju ćeš smotati u oblik valjka i staviti u zamrzivač. Kada se smrzne sa skalperom reži što sitnije ploške glisti i kada se otope ponudi svojim ribama da jednu pa ćeš vidjeti kako se praši  :D
Granuliranu hranu namoči u vodi i nakon cca 15 minuta hrani ribe pa ju neće pljuvati več gutati.

Pozdrav i dalje nam javljaj kako se razvija situacija, pozdrav i sretno.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 06, 2011, 17:52:02 poslijepodne »
Hvala na savjetima, samo da javim kako se razvija situacija. Ramirezi su i dalje pljuckali hranu, bez obzira bila ona u listićima, živi crvi, ili natopljene granule, međutim, danas su ih Skalari počastili većom količinom ikre, za koju primjetim da ne pljuju  :D :D :D
Što se tiče glista, nisam nigdje uspio naći, ali najbliže tome su oni smrznuti krvavi crvi, ali ramirezi ne vole izgleda ni to :)

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 12, 2011, 10:43:52 prijepodne »
Samo da se zahvalim kolegi plavom, i da obavijestim da se situacija popravlja. Jedan od ramireza, se ponaša skoro skroz normalno, jede i pliva svuda, jutros je čak bio na hrani prije skalara i sad ne pljuje. Drugi je takođe počeo da izlazi iz skrovišta, i ide prema hrani, mada je još uvijek jako slab, ali valjda mu treba još koji dan da se malo oporavi.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Siječanj 12, 2011, 10:52:15 prijepodne »
Da nekima treba malo više vremena da se oporave a nadam se da će i ovaj doči na svoje, pozdrav i sretno.

Offline Jingo

• Punopravni član
Nevolja ne dolazi sama :(
« Odgovori #15 u: Siječanj 14, 2011, 17:10:31 poslijepodne »
Kako nevolja nikad ne dolazi sama, sad se pojavio i ICH, dok sam čekao da se oporavi malac, pojavio se ICH.
dakle radio sam sve kako je napisano. Nakon terapije Metronidazolom, izmjenio oko 120 litara vode, uz detaljno usisavanje. Ubacio akivni ugalj u unutarnji filter i ostavio 48 sati. Nakon toga, detaljno oprao vanjski filter, izbacio vatu, i dodao 4 kapsule Tetra bactozyma, i izbacio aktivni ugalj iz unutarnjeg filtera. Izmjenio opet 30 litara vode i dodao 100 ml Easy FFM. Sutra 30 kapi JBL Atvitol, prekosutra ponovo 100 ml Easy FFM. (Kad ubacim FFM, voda postane bijela, ali se do jutra izbistri, oko 12 sati bude bijela).
Danas, po uputstvu, umjesto da dodajem vitamine u vodu, stavim 4 kapi u hranu, i primjetim da se pojavio ICH, i to na neonkama. Skalari kuliraju, njih kao da se ništa ne tiče.
Jedan ramirez se oporavio i bolje mu je, jede i ima izmet, a i drugi pokazuje znakove oporavka, ali me sad strah, ako počnem da ih tretiram punktolom, da li će izdržati.
Da li da sačekam još koji dan i pustim ICH da se malo raširi, a da se ribe još malo oporave od posljednje terapije???

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #16 u: Siječanj 14, 2011, 17:45:22 poslijepodne »
Nemoj nis cekat...kak da se ribe oporave ako su opet bolesne?

Iskorjeni sve bolesti i onda ribe čeka oporavak, bas mi zao zbok tvoje situacije ali dogadja se

očito ti u akvariju nešto ne stima pa ćeš to morat popravit da ti vise ne dolazi do bolesti i obavezno sve nove ribe u karantenu moraju ic
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Siječanj 17, 2011, 08:59:42 prijepodne »
Jingo malo mi je čudno da se nakon terapije metranidazolom pojavio ich jer navodno metronidazol ubija i parazite Ich-a i Oodinuma...

Jesi li 100% siguran da to nisu recimo male bijele granulice FFM-a po koži ili mali furunkuli (gnojni čirevi) kojima su neonke sklone ili nešto drugo?

Ako se radi o Ichu trebalo bi započeti sa terapijom, malo povisiti temperaturu (postepeno) te ako nemaš corydorase dodati i nejodirane soli Sera "Ectopur" a ostalo već znaš.

Daj molim te obavezno nekoliko što kvalitetnijih fotografija da budemo 100% sigurni o čemu se radi, pozdrav.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 17, 2011, 11:47:55 prijepodne »
Ich jeste sigurno, pokušat ću tokom dana napraviti fotografije, sad sam u žurbi za nešto drugo :(
drugi Ramirez, koji je bio bolesniji, se oporavlja, stalno je van, izvan skloništa, izgleda da je bolje, i kod njega na perajama dva ili tri Icha.
Ono što me zabrinjava i što sam slikao prekuče, kad je počeo izlaziti, je pukotina na njegovom poklopcu škrga, s desne strane, koja se otvara kada diše. Možda će biti jasnije sa slike.

Jutros je takođe umrla jedna neonka, kojoj se prije dva- tri dana počela pojavljivati izraslina, iza škrga, kod stomaka, kao da se nešto probija iznutra ka van. Jutros kad sam je izvadio, to je bila otvorena rana.

Nemam pojma šta se dešava, ali više sam izluđen s ovom situacijom. Odoh sad da obavim nekih poslova, kupim ppunktol, pa ću da promjenim 50-ak litara vode, i počnem liječenje protiv ICH-a

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 17, 2011, 12:35:39 poslijepodne »
Evo svježe fotke, nadam se dovoljno detaljne. Na slici je Ramirez, koji je bio najbolesniji, sad već pliva u svim dijelovima akvarija bez skrivanja. Prosudite da li je ovo na njima ICH.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Siječanj 17, 2011, 13:33:34 poslijepodne »
Da to je Ich, kreni odmah sa liječenjem.

Hajde pažljivo pogledaj ovu ranicu na Ramirezu pod povečalom i reci mi da li možda iz ranice nešto viri?

Nešto poput ovih fotki koje šaljem u prilogu.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 17, 2011, 13:51:57 poslijepodne »
Joj, nemam povećalo, najveće uvećanje koje mogu napraviti je foto-aparatom, pa da ti mailom pošaljem veću fotku?  Mislim da ne viri ništa iz te ranice, i da ima tu ranu već dugo vremena.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #22 u: Siječanj 17, 2011, 13:54:48 poslijepodne »
Da to i bude rana dugo vremena ali se rana ne upali jer tamo prebiva parazit Ancor Worm...

Ok dobro pogledaj pa javi, pozdrav.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 18, 2011, 22:04:51 poslijepodne »
Danas, u večernjim satima rami je podlegao. Pokušavao sam da otkrijem tog anchor worma, ali nisam ga uspio pronaći. Tražeći anchor worma, napravio sam slike, i nadam se da će pomoći da ustanovimo šta je problem i o čemu je riječ?

Ovako, jučer nakon posta o anchor wormu, tražio sam nešto slično, iz rane na desnoj strani škržnog poklopca, ništa se nije pokazivalo. Slike 2,3,4.
Na lijevoj strani, iza prve bočne peraje pojavila se (ili sam je tek jučer uočio) izraslina koja me je asocirala na worma. Slike 5,6,7 i oznaka 2 na slici 10.
Takođe sam uočio i ranicu na boku s lijeve strane.
Danas oko podne, Riba je postala prozirnija nego inače, pa se od ranice (oznaka 3) mogla vidjeti tamnija crvenkasta nit unutar tijela, prema anusu. Takođe pojavila se nova rana, s lijeve strane na škržnom poklopcu (oznaka 1 na slici 10), identična rani na desnoj strani (Slike 2,3,4).
Oko sedam, peraja (donja prednja) su pocrnila, potom oči, i na kraju gornje leđno peraje.
Imate li ideju o čemu se radi??? (Osjećam se loše, jer ih samo promatram, a ne pomažem)
ostale ribe izgledaju ok, osim što imaju ICH, ali za to ima lijeka, i znamo proceduru, ali šta je ovo?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #24 u: Siječanj 19, 2011, 10:55:36 prijepodne »
Jingo ta ranica me i brine.

Ovo na bazi peraja je tumorska tvorba ali ova ranica na boku koja se širi te ranicu na škržnom poklopcu uz ostale simptome asocira me na Riblju tuberkulozu.
Što je još gore i kolega zdgrunf (obavezno pogledaj njegovu temu o bolesnom Ramirezu) ima ribu sa sličnom ranicom...

Gdje si kupio svoje Ramireze?

Izlječi Ich a drugog ramireza drži pod prismotrom i javljaj kakva je situacija sa njime i drugim ribama a kada nešto radiš u akvariju koristi rukavice a opremu koju si koristio u akvarijskoj vodi nakon upotrebe operi sa deterđentom ili prokuhaj.

Evo nekoliko fotki riblje tuberkuloze: