Kolovoz 16, 2025, 01:08:01 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Oscilacije temperature  (Posjeta: 1360 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline skinjola

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 42
Oscilacije temperature
« u: Prosinac 23, 2010, 13:16:39 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Imam Juwel-ov akvarij rekord 600 (63L), sa svom originalnomo opremom (filter, grijac, rasvjeta).
E sad, ono sto mene muci su cudne oscilacije u temperaturi vode. Naime, ja namjestim grijac na 26 C (grijac je od 50W, nalazi se unutar filtera), a temperatura vode tijekom dana oscilira od 24,5 pa do 26,9  -?
Akvarij je u sobi koja se grije (temperatura je oko 20C, ponekad i malo vise), i te promjene se dogadjaju bez otvaranja poklopca, izmjene vode ili bilo kakvog direktnog utjecaja na temperaturu vode.
Termometar je digitalni, sonda mu se nalazi u lijevom straznjem kutu, na pola visine akvarija. Filter je sa desne strane i izbacuje vode prema gornjoj polovici akvarija (malo mreska povrsinu vode).
Koliko sam ja informiran, grijac od 50W je dovoljan za akvarij od 63L (uostalom dosao je u kompletu sa akvarijem+imam pozadinu od 2cm, 4cm pijeska, kamenja, panj i unutarnji filter koji mu oduzimaju odredjenu litrazu).
Kolega sa foruma (Modrag) je predlozio da mu mozda termostat nije dobar, da se pali i gasi na preveliku promjenu temperature. I ja sam na to posumnjao, ali nisam primjetio da se ljudi zale na grijace koji dolaze sa Juwelovim akvarijima...
Unaprijed hvala na prijedlozima i savjetima :)

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Oscilacije temperature
« Odgovori #1 u: Prosinac 23, 2010, 14:14:19 poslijepodne »
2,5° je prevelika oscilacija. da je u pitanju noćna - dnevna oscilacija bilo bi u redu, ali ovako nije. ja sam nabavio elektronski termostat ali ne zbog oscilacija nego zato što eheim/jeger strašno krči u zvučnicima. taj elektronski mi drži unutar 1°.

Offline neer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #2 u: Prosinac 23, 2010, 15:04:36 poslijepodne »
ja sam nedavno promjenio navedeni grijac.nece iznad 23C losi su mi ti juwel grijaci .kupio sam sad tetratec 50w i mirna bosna ..kad sam ga izvadio i rastavio otpao je onaj potenciometar za temp stimat
pelcer

Offline skinjola

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 23, 2010, 16:26:15 poslijepodne »
akvarij je nov novcat, mjesec dana star. sumnjam da je moj u losem stanju pa da zato ne radi dobro. a sad kakve su kvalitet juwelovi grijaci, to je upitno...

sad sam isao staviti stakleni termometar (sa zivom) da vidim sto on kaze. cim sam ga uronio, pokazivao je 26C kao i digitalni. ostavio sam ga unutra 10 minuta da pratim situaciju. poklopac bio otvoren neko vrijeme, na digitalnom je pokazao pad sa 26C na 25C, u roku od 10 minuta, dok se na staklenom nije pomaknuo niti malo (konstantno na 26C). iako treba uzeti u obzir da nisu stajali na istom mjestu u akvariju, nego suporotnom, svjedno pocinjem sumnjati da ovaj digitalni termometar nije bas najprecizniji...

EDIT: dok sam napisao ovaj post, digitalni je opet skocio na 25,9C u roku od samo par minuta... ocito nesto sa njim ne valja jer se stakleni uopce ne pomice, konstantno pokazuje 26C...

Offline dkukanja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Vrgorac
« Odgovori #4 u: Prosinac 23, 2010, 20:41:57 poslijepodne »
da nije oscilacija u temperaturi zbog rasvjete, tj. grijanja vode rasvjetom?

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #5 u: Prosinac 23, 2010, 21:06:41 poslijepodne »
svjedno pocinjem sumnjati da ovaj digitalni termometar nije bas najprecizniji...

EDIT: dok sam napisao ovaj post, digitalni je opet skocio na 25,9C u roku od samo par minuta... ocito nesto sa njim ne valja jer se stakleni uopce ne pomice, konstantno pokazuje 26C...

Nekako sam i ja skloniji više vjerovati živinom termometru , možda ima sporiju reakciju prilikom mjerenja ali je moguće precizniji  -? Ajde prati još malo tog živinog kako reagira . Sasvim moguće da imaš konstantnu temperaturu ujednačenu u AQ , ali ti taj digitalni termometar lažira  -?.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #6 u: Prosinac 23, 2010, 21:13:13 poslijepodne »
živin? mislim da ih nema baš živinih nego su sa nekakvim alkoholom... -?

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #7 u: Prosinac 23, 2010, 21:28:04 poslijepodne »
pa nisam vidio kakav termometar kolega ima  :), ali ako je srebrni onda je živin a ako je crveni onda je alkoholni (kroz sredinu )  :). Sve jedno ipak mislim da su pouzdaniji od ovih jeftinjak digitalnih  :).

Offline skinjola

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Prosinac 23, 2010, 22:34:35 poslijepodne »
živin? mislim da ih nema baš živinih nego su sa nekakvim alkoholom... -?

da, valjda je alkoholni (crvene je boje, a ne sive). al moze biti i od zlata sto se mene tice, samo znam da ne oscilira kao ovaj digitalni :D
da ne izgleda tako ruzno i ne zauzima toliko mjesta, odmah bi ga stavio umjesto digitalnog. mislim da cu zadrzati digitalni, da cisto informativno mogu vidjeti u slucaju da se dogodi neka abnormalna promjena temperature, a kad god budem htio precizno namjestiti grijac i temperaturu u akvariju, upotrijebit cu "alkoholni" termometar. sto je sigurno je sigurno  :up:
« Zadnja izmjena: Prosinac 23, 2010, 22:57:03 poslijepodne od skinjola »

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #9 u: Prosinac 24, 2010, 21:13:14 poslijepodne »
Pusti si oba termometra u akvariju 4-5 dana pa vidi kako se ponasaju. digitalni zna dosta zezat
Rijeka/Hrvatska

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #10 u: Prosinac 30, 2010, 17:19:33 poslijepodne »
serin unutar akvarija, alkoholni kako kolega kaze, i digitalni sa uronjenom sondom do dna.... razlika je tijekom dana u 1 stupanj među njima, bilo noc, bilo dan....
ali tih oscilacija nemam,  sem u noci kada je ukupni pad temp oko 1,5 do 2 celzijusa....
akvarij mi je 150 litara zapremine.....
a grijac mi je nekakav kinez 150w.....
razmisljao sam o kupnji eheim-ovog ali do nekog boljeg sutra jer i nemam bas love za taj podvig trenutno a i sumnjam da bi efekt bio bolji...sem da mozda podignem samu snagu grijaca na 200w no to je opet novi stavak na tarifnom brojilu pa stoga.....

nemam u biti  nekog pametnog savjeta, tek navesti svoje iskustvo sa grijacem u ovih pet mjeseci koliko imam akvarij....
eruption of emotions

Offline skinjola

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Prosinac 30, 2010, 17:40:23 poslijepodne »
ma izgleda da ovaj digitalni termometar nije bas dobar. to je onaj sa ebay-a, za 20kn. pise na njemu da su moguca odstupanja +/- 1C. Na ovom staklenom nema tih oscilacija (niti preko noci ne pokazuje veliku promjenu), tako da mislim da je grijac dobar. al ne zelim drzati to stakleno cudo u akvariju. zauzima mjesta a izgleda lose...
ostavio sam digitalni da mogu primjetiti ako dodje do nekih velikih promjena, a kad zelim tocno izmjeriti, uronim stakleni...