Lipanj 28, 2025, 10:44:51 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Mošusne kornjace  (Posjeta: 4973 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Mošusne kornjace
« u: Prosinac 23, 2010, 00:13:40 prijepodne »
Evo nakon par godina bavljenja akvaristikom htio bi djelomicno preci na kornjacice.
Posto imam 2 akvarija (180 i 60) u manji bi akvarij preselio ribe, biljke koje bi zadrzao a ostatak nepotrebnih stvari bi poklonio ili prodao...

Tako da bi imao slobodan juwel akvarij od 180L... Procitao sam skoro sve kaj se ima ima za procitati o njima, no problem je gdje nabaviti mosusne kornjace.
Kod nas koliko vidim osim zuto/crveno-uhatih nema nista drugo... Neki su isli u SLO, navodno ih tamo ima...
Jel mozda netko zna gdje bi mogo potraziti te kornjace? Bilo kakva infomacija dobro dosla...

Razlog je naravno dimenzija odraslih, jednostavno su prevelike kad na rastu... A mosusne su taman, a imaju i jos nekih zgodnih strana, netrebaju UV-B zracenje i sl...
Posto imam rio 180, externi filter, slozio bi neki nasip za izlaz i drugu rasvjetu, te vrlo lako bi mogo preradio akvarij za njih (2-3)...

Offline hologram

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
Odg: Mošusne kornjace
« Odgovori #1 u: Prosinac 23, 2010, 19:09:40 poslijepodne »
FIlip ti je dao nabolji info, o tome da ih kod nas nema, a osobno sam ih ljetos vidjela u tukanu u ljubljani, onom u predgrađu, mislim da se zove Brdo..
inače imaju velik izbor kućnih ljubimaca, a u tom šopu radi neki jako simpatičan lik koji mi je pokazivao baš svaku kornjaču koju su imali, tada su imali i još jednu manju vrstu sa jako dugačkim repom, Kori i Tito će možda znati koja je, samo cijene su  malo paprenije, mislim od 100 eura na više,
Mošusna je 50 EUR.
Imali su ih i u tukanu Novo Mesto, a za MAribor nisam sigurna jer sam tada nešto drugo tražila ( ribeke) pa nisam obraćala pažnju,,

Ali nemoj nikako kupovati 2 komada za isti akvarij jer iako su tako malene da stanu u kutiju za žvake, kroz nekoliko mjeseci već poprilično narastu te im karakter dođe do izražaja, a onda, ako su 2 mužjaka, jao si ga tebi ;)
To se dogodilo jednom našem forumašu koji ih je morao razdvojiiti u zasebne akvarije. Osim toga 180 litara je malo na knap za 2 kornjače,
Slobodno se javi ako imaš još koje pitanje kako bi saznao što te sve čeka jer ova kornjača ipak živi 50ak godina
Ok možda od mene nećeš saznati sve, ali od Tite i Korija ćeš sigurno
;))
sretno!
:AkTer:

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #2 u: Prosinac 23, 2010, 19:24:17 poslijepodne »
180 litara za dvije, tri mosusne je sasvim dovoljno (ako nisu dva muzjaka).
Ovisno o dimenzijama ali u biti govorimo o normalnim dimenzijama.

Mozda poznam nekoga tko ti moze 1 ili 2 prodati u  Zagrebu. Za nekih 35 do 40 eura/komad.

Mala kornjaca sa dugackim repom, nepada mi nijedna na um koja ostaje tako mala a da ima neki poseban dugacki rep.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 24, 2010, 07:27:37 prijepodne »
FIlip ti je dao nabolji info, o tome da ih kod nas nema, a osobno sam ih ljetos vidjela u tukanu u ljubljani, onom u predgrađu, mislim da se zove Brdo..
inače imaju velik izbor kućnih ljubimaca, a u tom šopu radi neki jako simpatičan lik koji mi je pokazivao baš svaku kornjaču koju su imali, tada su imali i još jednu manju vrstu sa jako dugačkim repom, Kori i Tito će možda znati koja je, samo cijene su  malo paprenije, mislim od 100 eura na više,
Mošusna je 50 EUR.
Imali su ih i u tukanu Novo Mesto, a za MAribor nisam sigurna jer sam tada nešto drugo tražila ( ribeke) pa nisam obraćala pažnju,,

Ali nemoj nikako kupovati 2 komada za isti akvarij jer iako su tako malene da stanu u kutiju za žvake, kroz nekoliko mjeseci već poprilično narastu te im karakter dođe do izražaja, a onda, ako su 2 mužjaka, jao si ga tebi ;)
To se dogodilo jednom našem forumašu koji ih je morao razdvojiiti u zasebne akvarije. Osim toga 180 litara je malo na knap za 2 kornjače,
Slobodno se javi ako imaš još koje pitanje kako bi saznao što te sve čeka jer ova kornjača ipak živi 50ak godina
Ok možda od mene nećeš saznati sve, ali od Tite i Korija ćeš sigurno
;))
sretno!
Hvala ti na pomoci i infu... budem vidio kaj se nudi preko grane...
A neznam, mozda ipak da uzmem dvije, nema smisla dva puta ici po kornjacu u SLO, ako bas budem imao peh i uzmem dva muska, mislim da cu jednu kornjacu brzo moci udomiti, jer mususnih u HR nema. Sigurno ce netko sretan uletiti kad vidi oglas jer su trazena roba...
Da bome, nisu jeftine, znas mozda kolko su crveno/zuto uhe onda? Kaj su im sve zivine tak skupe? Kolko vidim oprema je ko i kod nas cca...

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 24, 2010, 07:28:45 prijepodne »

Mozda poznam nekoga tko ti moze 1 ili 2 prodati u  Zagrebu. Za nekih 35 do 40 eura/komad.

Mala kornjaca sa dugackim repom, nepada mi nijedna na um koja ostaje tako mala a da ima neki poseban dugacki rep.
Super, ako mozes pitati ako netko ima viska, uzeo bi barem jednu, ako nema dvije...

TNX!

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #5 u: Prosinac 24, 2010, 11:32:06 prijepodne »
ma skupe su ove kornjače kojih kod nas nema, mislim da cijene puno ne odudaraju onima u austriji, barem koliko ja imam informaciju...
:AkTer:

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #6 u: Prosinac 24, 2010, 13:16:01 poslijepodne »

Eventualno Clemmys guttata ima malo duzi repic i ostaje manja (oko 10 cm), samo nisam siguran da li je nju tako lako naci u pet shopu...

Da bome, nisu jeftine, znas mozda kolko su crveno/zuto uhe onda? Kaj su im sve zivine tak skupe? Kolko vidim oprema je ko i kod nas cca...

Pa standardne pet shop kornjace su jeftine kao i kod nas, negdje 10-ak eura. One mogu biti jeftine jer se masovno uzgajaju na americkim farmama i milijuni se uvoze.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 24, 2010, 16:41:49 poslijepodne »
Eventualno Clemmys guttata ima malo duzi repic i ostaje manja (oko 10 cm), samo nisam siguran da li je nju tako lako naci u pet shopu...

Nema guttata nikakav posebno dugacki rep. Sem toga da je velika vjerovatnost da nece naci guttatu u petshopu.
Moja predpostavka je da je neka azijska koja u biti neostaje mala. (Primjer M.japonice imaju extremno dugacak rep kada su male, kao i Emysi)

« Zadnja izmjena: Prosinac 24, 2010, 16:48:24 poslijepodne od TITO »

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #8 u: Prosinac 26, 2010, 14:46:30 poslijepodne »
Da, nema posebno dugacak, ali ipak nesto duzi od standardnih kornjaca pet shopa pa sam ju zato spomenuo.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 28, 2010, 10:37:38 prijepodne »

BOK,

sorry kaj gnjavim :-) jesi mozda kaj saznao za kornjacice?

tnx & LP

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 28, 2010, 17:17:52 poslijepodne »
BOK,
tnx & LP
Bok, ne gnjavis. Sada je rano, strpi se tamo negdje treci, cetvrti mjesec. Tada ce biti mladih.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 28, 2010, 23:04:46 poslijepodne »
BOK,
tnx & LP
Bok, ne gnjavis. Sada je rano, strpi se tamo negdje treci, cetvrti mjesec. Tada ce biti mladih.
A jooooj ko ce izdrzati do tad :-D a jos i tad budu jako, pa ce opet biti problema oko dubine vode i ko zna jos kaj...
A budem poslje Nove malo se raspito u SLO i malo po netu procacko, mozda nekaj prije uleti...

tnx!

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 28, 2010, 23:06:00 poslijepodne »
Sretno ;-)