Srpanj 18, 2025, 21:44:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Trebam pomoć :(  (Posjeta: 1368 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Trebam pomoć :(
« u: Prosinac 22, 2010, 00:14:42 prijepodne »
Akvarij je 25L grije ga Eheim Jager 50W na 27C, filter je u poklopcu ima ugljen u filter materijalu, valjčiče i bio kuglice.

Unutra su 2 raibow sharka, 3 coridorasa, 4 mala ancistrusa (2cm ako) i 1 ribica ona s crvenom glavom (ne znam kak se tocno zove).

U zadnjih par dana u akvariju se pojavila kao neka bijela granulacija necega sto je raspostranjeno po cijelom akvariju tj. nalazi se u vodi. Promijenio sam vatu od filtera ali neupjesno.

Danas su mi pocele umirati ribice...

Prvo je osla papa jedna crvenoglava, pa danas popodne jedan coridoras, i sad upravo gledam jos jednu crvenoglavu kako je isto uginula.

Ostali coridorasi su zivi ali svako malo se netko od njih zaleti gore na povrsinu po zrak. Ko da kisika nema u vodi...

Ancistrusi su svi na broju za sad.

Sto mi se desava s akvarijem? Da promijenim vecu kolicinu vode? Nemam odstajalu vodu, mogu samo pipovacu utocit koju do sad nisam ulijevao jer sam uvijek pustio da voda odstoji par dana...

Hvala unaprijed na pomoci...
« Zadnja izmjena: Prosinac 22, 2010, 00:59:32 prijepodne od Mali Zeleni »

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
Odg: Trebam pomoć :(
« Odgovori #1 u: Prosinac 22, 2010, 00:39:37 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, 25L
-   temperatura, 27C
-   parametri vode (ako se znaju), Ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija, oko 2mjeseca
-   kad su useljene prve ribice, prije mjesec i pol tako nesto...
-   period i količina mijenjanja vode svaki tjedan 5 L

FILTER:
-   tip i marka filtera U poiklopcu
-   način i periodi čišćenja čiščen je par puta i onda se više nije dao očistit, kupil sam u aqua terri Master filter i stavio ga jucer.
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) bio kuglice, oni bijeli veljcici, ugljen i nova vata za filter.

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje   dva mangrova panja, malo kamenje, šoder na dnu.
-   grijač Eheim 50W
-   pumpa za zrak NEma
-   CO2 sustav – kakav NEMA
-   kemija? NISTA

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka napisao u postu gore.
-   starost ribica izmedu mjesec i pol dana i 3 tjedna
-   ima li potencijalnih „terorista“ Sharkiji znaju malo ludovati ali ne stalno.
-   hranjenje – koliko i što dva puta dnevno ujutro i navecer Tetra min i jednu tabletu tetra plecomin

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)

Novi su Coridorasi i Ancistrusi dosli su prije dva tjedna. Isto kad i biljke.
Oko vode akvarija sam napisao gore u postu.

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima... NIŠTA NISAM PRIMJETIO.
-   kad su se simptomi prvi puta uočili
-   pokušaj liječenja, čime
-   koliko je ribica bolesno, uginuća?
-   stanje ostalih stanovnika

Offline vlado53

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #2 u: Prosinac 22, 2010, 08:48:01 prijepodne »
Promijeni dio vode, nemora biti odstajala, dodaj FFM, i ako imaš neki tekući biofilter i tako dok ti se ne poprave parametri vode.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Prosinac 22, 2010, 09:57:16 prijepodne »
Ovako, ovo na staklu su ti alge koje su se abnormalno namnožile zbog prevelike količine fosfata, amonijaka, nitrata i nitrita u akvarijskoj vodi a zbog slijedećeg:

1. Loša biološka filtracija
2. veliki broj riba na litražu akvarija
3. nedovoljno biljaka koje bi za svoj rast trošile fosfate, nitrate i nitrite
4. temperatura vode 27+

Kako riješiti problem? :

1. sa krpom ili žiletom obrisati površinu stakala te napraviti izmjenu 40 do 50% vode s usisavanjem podloge
2. iz filtera izbaciti vatu, aktivni ugljen i valjčiće a u mjesta gdje su oni bili natrpati što više akvarijske zelene spužve (sa što sitnijim porama)
3. U vodu uspi duplu dozu Easy Life FFM-a a na filter materijal sipaj propisanu dozu Easy Life "AquaStart" (žive "dobre" bakterije)
4. nabavi više biljaka a tebi bi bile dober plutajuće biljke koje troše puno nitrata i fosfata jer brzo rastu
5. spusti temperaturu vode na 25 ili 26C
6. Ribe hrani jednom dnevno po vrlo malo-toliko da svu hranu pojedu za par minuta
7. redovno jednom tjedno mijenjaj 25% odstojale vode te potom uspi propisanu dozu FFM-a na cijelu litražu akvarija
8. bilo bi dobro jednom tjedno dodati propisanu dozu vitamina JBL "Alvitol" ili Sera "Fishtamin"
9. obavezno jednom mjesečno u akvarijskoj vodi malo properi filter materijal

Evo ovo je ukratko što je uzrok i kako ga riješiti, pozdrav i sretno.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Prosinac 22, 2010, 10:23:16 prijepodne »
Po mom mišljenju si pretjerao sa ribama u 25 litara a škrtario sa biljem...

Napravi kako ti je plavi napisao, a onda riješi odnos "Bilje : Ribe"
I ODMAH! promjeni 70% vode da razrijediš malo amonijaka i ostalih otrova u vodi.

Inače, 25 Litara je dovoljno za jedan lijepi kozićnjak ili za jednu Bettu.

2 Sharka, 4 Ancistrusa, ...  nije to za 25 litara, ostavi si jednog Ancistrusa (naj manjeg) a ostalo zamjeni za kozice ako si u mogučnosti... i nakrcaj zelenila.

ps.
ne brini, skoro svi se na početku zeznu oko količine riba  ;)

Sretno.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #5 u: Prosinac 22, 2010, 10:52:01 prijepodne »
Puno hvala svima na odgovorima. Bacam se na posao...  ;)

Nocas nije bilo zrtava...  :up:

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #6 u: Prosinac 22, 2010, 21:15:35 poslijepodne »
Badava mi toliko ducana u Zg-u kad u ni jednom nema za kupit FFM-a... Od kud da ga scupam???

Jedan sharky je poceo bit osamucen, na dnu je i pomalo ga okrece na bok, ovaj drugi je ok, ostali su svi ok. Jos uvijek je mutna voda, temp sam smanjio na 25, neam kaj usisat s podloge... Sam soder mogu pokupit... Filter sam napunio novom vatom i maknuo sam valjcice i kuglic, povecao sam protok na maksimum, ali od tolike vate je malo smanjen... :)

Za dobre bakterije sam s zahebo i nisam ih kupio jer nisam tog trena imao 100kn da kupim a nisu imali manju dozu u nijednom ducanu...

I zasto Akva Terra radi do 18h?? Tamo nisam stigo doc...

Jucer navecer sam promijenio 7L vode, te stavio jos pipovace da odstoji nocas i danas tokom dana. Mogu sad promijenit jos jedno 5L vode??
---------
Ako netko ima dozu FFM-a i dobrih bakterija i voljan mi ju je prodat, poklonit, il nesto trece i nalazi se na podrucju Zagreba, dolazim po nju sad odmah... Jer nisam siguran da ce Sharky prezivjet noc ako je vec sad na pol oso pa-pa... Bar mi se tako cini...  :'(
« Zadnja izmjena: Prosinac 22, 2010, 21:21:15 poslijepodne od Mali Zeleni »

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #7 u: Prosinac 22, 2010, 23:17:19 poslijepodne »
Promjeni koliko god možeš vode i uli bilo koje sretstvo za pripremu vode (aquatan i sl.)
Bilo bi dobro da odvojiš par riba u neku veču kantu (od jupola npr.) ili pokloni nekomu.
-----------
Ako nema ffm, poslužit će i zeolit (jeftin je... oko 30 kuna)
nabavi što više rogolista i stuci u akvarij; bilo koju biljku nađeš ubaci u akvarij ...čak i trsku ako ti je pri ruci.

-----------
Sharkovi na žalost nemaju previše šanse da ozdrave i prežive u tanku od 25 litara.

Novce koje sad misliš potrošiti u lječenje i "saniranje" problema, bi možda bilo pametnije da uložiš u veči tank
(oko 150 kuna treba za staklo od 74 litre (60x30x40) pa prebaci sve šta imaš tamo (filter, grijač itd...), a ovaj tank od 24 l. zadrži za karantenu... neznam... vidi malo sam)

Sretno

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #8 u: Prosinac 22, 2010, 23:58:29 poslijepodne »
Fora je u tome sto nemam nista od tih sredstava za tretiranje vode. Jedino sto mogu je promijenit dio vode sto sam i napravio i evo sad nakon sat vremena sam malo analizirao situaciju i poboljsala se. Akvarij se malo razbistrio, a i sharkyji su malo zivnuli. Onaj zbedirani je poceo plivati tj. vise nije na dnu, nego je negdje na sredini i kao da prcka po drvetu

Smanjio sam temp vode na 25C, promijenio sam filter materijal, povadio kuglice i valjcice, naknuo ugljen i umjesto toga stavio novi filter. Povecao sam protok pumpe na maximum.

Sve biljke sto imam su u tom akvariju, steta sto nije ljeto jer mi rogolist svake godine redovno raste u obliznjem potoku...

Ima nade... Vidjet cu kakvo ce stanje bit ujutro.  -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Prosinac 23, 2010, 09:50:43 prijepodne »
Ribe odmah dođu sebi ćim se malo popravi kvaliteta vode. Slobodno im danas promijeni još dio vode a savjetovao bih ti da vatu potpuno izbaciš i taj prostor zamijeniš sa spužvom što sitnijih pora i na nju da naspeš "dobre" bakterije.

Nemoj stavljati rogolist iz potoka jer sa njime svašta unosiš u svoj akvarij od zločestih bakterija, kojekakvih virusa, parazita, puževa, hidri i drugih stvorenja...

Pročitaj naše male oglase i tu češ svašta pronači.

Javljaj kako se odvija situacija, pozdrav i sretno.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #10 u: Prosinac 23, 2010, 14:12:24 poslijepodne »
Evo upravo sam ponovo promijenio dio vode. Danas mi je zeki972 donirao par doza dobrih bakterija, od kojih sam dio ubacio upravo u akvarij. Testirao sam vodu prije promjene i ubacivanja dobrih bakterija.

JBL Easy test 5 in 1

NO3 potpuno bijela... Mozda malo procijena izmenu 0 i 10mg/l
NO2 roskasta... Procijena boje je izmedu 0,5 i 2mg/L

One 4 u sredini su sve ljubicaste osim zadnje koja ima malo zelenog na sebi (nacrtani su !!!!!!!)

Predzadnja poma plavo pola zelenu isto pod !!!!!!!!
Zadnja isto tamno crvena nacrtani !!!!!!!!!

Stavit cu sliku kad dodem doma...

Ribice su sve zive... Ovaj sharky jedan koji je bio osamucen doso je k sebi i djeluje relativno ok, jedino kaj ima na sredini tijela neku crtu pola cm kaj je malo izgubio pigmentaciju...

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #11 u: Prosinac 27, 2010, 14:42:43 poslijepodne »
Očito je da ti je voda u akvariju "otrovna"; problem je naj vjerojatnije NO2 ...  dakle nastavi mjenjati svakodnevno vodu i smišljaj kako riješiti situaciju

Gore ti je navedeno koji je problem, pa djeluj nekako, inače te čeka opet ista priča čim staneš mjenjati vodu.
Ja tu vidim samo dvije mogučnosti, pa odaberi:
1. Kupi veči akvarij
2. Rješi se večine riba

ps.
Svakodnevno mjenjanje vode nije trajno riješenje !
-Sada si ustvari akvarij pretvorio u karantenu (necikliranu), tako da ti fali Akvarij  ;)

Pozz i sretan Božić

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #12 u: Prosinac 27, 2010, 16:38:37 poslijepodne »
Situacija se u zadnjih par dana puno popravila.  ;)
Prestao sam mijenjati vodu, svaki dan šibnem 2ml dobrih bakterija. (JBL Denitrol)
Jos uvijek ima bijelih mrvica u vodi ali njihova koncentracija je puno manja i polako se sve vise smanjuje.
Danas sam u Aqua-Terri kupio FFM tako da cu ubacit jednu dozu pa cu vidjet kako ce se situacija razvijati.

Sto se tice riba vise nije bilo zrtava, a i opce zdravlje svih se poboljsalo. Nema vise cudnog ponasanja sharkija. Za sad svi djeluju zdravo.

U vrijeme dok je bila situacija naj gora na jednom panju su se pojavile neke bijele tocke tj. naslage necega, ali toga sad vise nema. Nestalo je cim sam poceo ubacivati dobre bakterije.

Za 2 tjedna ce bit osposobljen drugi akvarij (45L) tako da cu dio riba premjestit u njega.  :up:

Poz...

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #13 u: Prosinac 27, 2010, 16:49:37 poslijepodne »
Za 2 tjedna ce bit osposobljen drugi akvarij (45L) tako da cu dio riba premjestit u njega.  :up:

Poz...

:up:

(svejedno Sharkove nečeš moči držati  :( )

Po mom iskustvu, u 40 Litara, ako su gusto zabiljeni stane oko 7-10 ribica veličine neonke da imaš mir u kuči... sve preko će zahtijevati dodatne intervencije (jači filter, češče izmjene vode, itd...)